TESTER GUIDER SERIER/FILM L&B FORUM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

6 digitalomvandlere

Det digitale knutepunktet

Digitale lydformater har én felles løsning for å oppnå ekte high-end-lyd: en digitalomvandler.

forfatter
Publisert 01.08.14 - 16:41
Produkter i testen
 • Auralic Vega
 • Bryston BDA-2
 • Electrocompaniet ECD 2
 • Asus Xonar Essence III
 • Naim DAC-V1
 • Line Magnetic LM-502CA
 • Det er ingen tvil om at vi lever i en digital verden. Dette gjelder i høyeste grad når det kommer til musikkavspilling. Forbi er dessuten tiden da alt var standardisert. De siste CD-ene henger fra stupet etter fingertuppene, mens de filbaserte musikkformatene har overtatt verden. Og mens man med CD-ene hadde ett felles format å konsentrere seg om, har filformatene spredt seg til alle bauger og kanter. Og i alle mulige oppløsninger. Hvilket igjen har gjort at det finnes flere metoder å spille av musikken på, enn du sannsynligvis har CD-er igjen i samlingen din. Noen bruker en hardvarebasert nettverksstrømmer fra Sonos, Bluesound eller Simple Audio, for å nevne noen. Fra disse kan du strømme dine egne lydfiler lagret på en nettverksharddisk, eller koble direkte til strømmetjenester via internett. Andre lar PC-en eller Mac-en være navet i musikkavspillingen, hvor man enten spiller av musikkfilene gjennom ønsket musikkprogram (for eksempel iTunes eller VLC), eller man abonnerer på en strømmetjeneste. Man kan til og med bruke smart-TV-en til dette formålet. Så finnes det selvsagt mange av oss som fremdeles bruker CD-spilleren i ny og ne.

  Hvis man ikke passer på, kan den nye måten å lytte til musikk på fort gi underlegen lydkvalitet målt opp mot en tradisjonell CD-spiller. Men frykt ikke, det er nemlig enkelt å forvandle din datamaskin eller nettverksspiller – eller til og med mobiltelefon – til et fullverdig medlem av et ekte high-end-anlegg. Løsningen er en moderne digitalomvandler – eller DAC – av skikkelig kvalitet. Denne er knutepunktet hvor du kobler til alle dine digitale produkter, og løfter lydkvaliteten til uante høyder (mobiltelefonen kan kreve en prosessor imellom).

  Musikk er analogt
  Selv om musikken distribueres digitalt, har musikk i seg selv alltid vært analog. Fra øyeblikket hvor musikerne står i studio og spiller på sine instrumenter, til lyden fanges opp via høykvalitetsmikrofoner, og inn i miksebordet. Deretter går lyden gjennom analog til digital konvertering, slik at den kan lagres og deretter distribueres digitalt, uten tap i kvalitet. Jobben til en DAC er å forvandle de digitale dataene tilbake til analog lyd med så høy presisjon som mulig. Og bevare nerven i musikken.

  Høy oppløsning
  Nye digitalomvandlere har faktisk høyere oppløsning enn CD-formatet. Og den gode nyheten er at man faktisk kan kjøpe musikkfiler med den originale oppløsningen fra studioinnspillingen, som ofte har enda høyere oppløsning enn CD-ene. Resultatet er at PC-en, som vi fnøs av som lydkilde for få år siden, nå faktisk kan overgå en high-end CD-spiller! Gitt at den får en god nok behandling av digitalsignalet.

  For high-end-folket
  I denne testen av seks digitalomvandlere henvender vi oss til feinschmeckerne blant musikkelskere. De har nemlig en ganske drøy prislapp, med 15.000 kroner for de billigste og 25.000 kroner for de dyreste. Det betyr at med mindre du har et hi-fi-anlegg til under 50.000 kroner, er det temmelig overdrevent å gå for en av disse. Det finnes mange rimelige men gode digitalomvandlere på markedet, som heller bør vurderes til rimeligere hi-fi-systemer.

  Har du derimot et dyrt hi-fi-anlegg og ønsker et alternativ til CD-spilleren uten at det går på bekostning av lydkvaliteten, bør du lese videre.

  Det lønner seg å betale mer
  En ordentlig påkostet digitalomvandler kan pensjonere en eldre CD-spiller til selv 50.000 kroner. Eller oppgradere den! Bare koble en digitalkabel fra CD-spilleren til DAC-en. Dens jobb er å hente magien ut av det digitale signalet og forvandler det til et analogt elektrisk lydsignal som forsterkeren og deretter høyttalerne kan forstå. Resultatet blir herlig analog lyd i den andre enden.

  Sett opp mot en billigere digitalomvandler, la oss si til 5.000 kroner, har en dyrere DAC bedre komponenter og ofte mer nøye utlagte kretser, som gjør at musikksignalet har et lavere støygulv etter det er oversatt til analogt. Dermed får enda mer av musikksignalet bli med på ferden videre til forsterkeren. Videre er uønskede tidsavvik i det digitale signalet en uting, såkalt jitterstøy. Et digitalt signal med mye jitter vil, når oversatt til analogt, gi ekstra forvrengning. Målinger av det analoge signalet i andre enden viser at signalet får en merkelig form for harmonisk forvrengning. Dyrere digitalkonvertere har som regel forsvinnende lite jitter, som igjen resulterer i renere lyd.

  Lett blanding
  I denne testen har vi tatt for oss seks digitalomvandlere fra populære produsenter. Mange av merkene er kjent som ekstremt seriøse i markedet fra før, som Bryston, Auralic, Electrocompaniet og Naim. I tillegg har vi med et par jokere. Den fra Line Magnetic er mye omtalt blant brukere på ulike nettfora, blant annet på grunn av sine rør i den analoge kretsen. Videre har vi tatt med den nyeste DAC-en til Asus, som de modig nok har priset opp til å konkurrere i dette tunge feltet av high-end-produsenter.

  Alle digitalomvandlerne har flere digitalinnganger, deriblant asynkron USB for å konvertere digitalsignalene fra PC og Mac. De fra Naim og Asus har i tillegg innebygd en skikkelig hodetelefonforsterker, slik at man kan høre på selv tungdrevne high-end-hodetelefoner med et formidabelt resultat.

  Alle bortsett fra Bryston og Line Magnetic har justerbart utgangsnivå, hvilket betyr at de kan kobles direkte til en effektforsterker, uten behov for en forforsterker.

  Produkter i testen

  Auralic Vega

  Musikken mellom tonene

  Ingen i klassen skildrer rommet i lydbildet som Auralic Vega, som understreker at det er musikk også mellom tonene.

  Auralic tar pusten fra oss fra begynnelse til slutt. Usedvanlig oppløste toner, og kontante rytmer. Balanserer hele lydbildet makeløst bra! Ulike filterinnstillinger gir muligheter.
  Kommer ikke på noe, annet enn at et så rått produkt gjerne kunne hatt hodetelefonutgang. Men da hadde det fort blitt dyrt!

  Bryston BDA-2

  Opphøyd sannhet

  Digitalomvandleren fra Bryston er blant de mest detaljerte og oppløste i klassen.

  Bryston låter superoppløst og distinkt hele veien, med overlegent detaljnivå og et gigantisk lydbilde.
  Fjernkontroll er (dyrt) ekstrautstyr, og volumkontroll er mangelvare.

  Electrocompaniet ECD 2

  Med knyttet neve

  Dette er den strammeste og mest potente bassen vi har hørt på lenge. Det hele balanseres med flotte toner også oppover.

  Sjeldent har vi hørt en digitalomvandler med så tøff bass. Lydbildet er samtidig både balansert og stort, også oppover i overtonene.
  Her mangler bare det siste lille av mikronyanser i toppen, for at Electrocompaniet skal gruse hele gjengen.

  Asus Xonar Essence III

  Ambisiøs toppmodell

  Dataprodusent Asus søker innpass i hi-fi-bransjen med sin dyreste – og beste – digitalkonverter noensinne.

  Ekte dual-mono-DAC med en skikkelig påkostet hodetelefonforsterker. Bassregisteret låter usedvanlig kontant, og DAC-en driver så å si alle hodetelefoner.
  Det er først og fremst oppløsning i overtonene som mangler her.

  Naim DAC-V1

  Mye for pengene

  Naims bidrag er en kompakt digitalomvandler med fjernkontroll, variabelt lydnivå og hodetelefonutgang. Og den låter flott.

  Meget velutstyrt, og har til og med innebygd hodetelefonforsterker. DAC-V1 har full kontroll på lydbildet, spesielt i mellomtoneregisteret. Glimrende til prisen!
  Lydbildet kunne vært noe større.

  Line Magnetic LM-502CA

  To konvertere i én

  Kinesiske Line Magnetic har laget en digitalomvandler med rør på utgangen. Men du kan også velge vanlig transistor.

  Med både rør og transistor lar denne DAC-en deg velge om du ønsker en varm og musikalsk klang, eller mer rytme og snert. Spesielt med rør låter det meget behagelig og deilig.
  Det mangler litt trøkk i bassrytmene, og vi ønsker et litt større lydbilde. Volumkontroll mangler.
  forfatter

  Geir Gråbein Nordby

  (f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

  Kommentarer


  Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

  Motta varsler
  Varlse meg om
  0 Kommentarer
  Inline Feedbacks
  View all comments
  Aktuelle tilbud
  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  Steintøft jubileumssett fra Rotel Rotel jubilerer med en kraftig forsterker og CD-spiller med DAC
  McIntosh-skrinet med det rare i? Det er mange som drømmer om en fet McIntosh-rigg hjemme i stua, men dette produktet tar kaka!
  Linn lanserer ny utgave av sin legendariske platespiller Linn Selekt LP12 får ny arm og pickup.
  HiFi-ikoner bytter eier Kapitalfonden Highlander Partners har kjøpt opp McIntosh Group, som også står bak Sonus faber.
  Radio for spesielt interesserte Tar seg godt ut sammen med McIntosh-anlegget ditt.
  Se! En platespiller fra Ikea! Ikea setter musikken i høysetet med Obegränsad platespiller, arbeidspult og hvilestol. I samarbeid med Swedish House Mafia
  Følg Lyd & Bilde
  Send this to a friend