Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi
L&B Home Julekalender: Luke 07Delta

TEST: MSI MEG381CQR+

Se hele slagmarken på en gang

Bli omringet av spillet med MSIs kjempe-gamingskjerm, som gir deg i både pose og sekk.

Skrevet av / 06.02.22 - 12:00
MSI MEG381CQR+
John Hvidlykke

Hvilken skjermstørrelse gir den beste spillopplevelsen? Akkurat som når det gjelder TV, er svaret «den største du har råd til»! Og skjermen skal helst være buet. Det er rett og slett fetere å bli omringet av handlingen, i stedet for å se inn i spillverdenen gjennom et lite 14-tommers vindu.

MSI MEG381CQR+ er en 38-tommers gamingskjerm i buet 21:9 ultra-bredformat. Det meterbrede halvmåneseglet tar skrivebordet totalt i besittelse, og når man sitter 40 cm fra den, fyller den også det meste av det vannrette synsfeltet.

1a988f3e Optix MEG381CQR PLUS 3D1 mouse bungee
Det buede panelet fyller det meste av det vannrette synsfeltet når man sitter 40 cm fra skjermen. (Foto: MSI)

En kjempeskjerm som denne blir ikke diskré, men den er forholdsvis elegant å se på. Rammen rundt panelet er kun få millimeter bred. Til gjengjeld er skjermen forholdsvis tykk. Hele kabinettet er mattsort, bortsett fra en stripe av programmerbart RGB-lys langs bunnen av fronten, samt diagonalt på baksiden. Av MSI kalt «Mystic Light».

Smart betjening

Betjeningen er blant de lettest tilgjengelige vi har sett. Ingen rader av skjulte knapper med knotete menyer. En joystick på baksiden tar seg av de generelle innstillingene, mens en annen joystick i nederste venstre hjørne brukes til å velge de innstillingene som er aktuelle under selve spillet. Sistnevnte, sammen med et lite OLED-display, gir et godt overblikk uten å legge forstyrrende skjermmenyer over handlingen. Det er veldig smart. Faktisk så smart at MSI kaller funksjonen for HMI (Human-Machine Interface) – og deretter proklamerer at skjermen er «verdens første HMI-monitor».

Joystick2 MEG381CQR PLUS
De viktigste innstillingene for spillet er tilgjengelige med en skruknapp i nederste venstre hjørne – og synlige på et separat display. (Foto: MSI)

Oppløsningen er UWQHD+ (det er 3840 x 1600 piksler). Man altså få full 4K i det vannrette planet. Oppdateringshastigheten er respektable 175 Hz. Det er ikke det høyeste vi har sett på en skjerm i denne – høye – prisklassen. Men det er fullt ut akseptabelt til spill. Og det hører med til bildet at panelet er av IPS-typen. De fleste ultraraske paneler er VA, som generelt har dårligere bildekvalitet og fargedybde. Reaksjonstiden på 1 ms er også helt perfekt.

MSI MEG381CQR+ har HDR, men med 600 nits maksimal lysstyrke overholder den kun DisplayHDR 600. Sammenlignet med 1000 eller til og med 2000 nits lysstyrke fra den gigantiske Samsung Neo G9 virker det litt blekt.

Oppsettet av kjempen viste seg langt lettere enn fryktet. Fire skruer på baksiden (som også passer til VESA-beslag) og en enkelt fingerskrue til å montere foten, er alt. Og strømforsyningen er heldigvis innebygd i skjermen så man slipper å ha (enda) en firkantet mursten av en adapter liggende.

Foreldet HDMI

Det er to HDMI-innganger og en DisplayPort. Sistnevnte er den eneste relevante, da HDMI-portene kun er versjon 2.0 – og dermed bare støtter 85 Hz oppdateringsfrekvens ved full oppløsning. Det er dårlig nytt for konsollspillerne. I «Console Mode» hvor de er optimerte til PS5, settes oppløsningen ned til 2K, noe som muliggjør en oppdateringshastighet på 120 Hz. Det er ikke helt bra nok, da både skjerm og PS5 kan kjøre i høyere oppløsning med raskere oppdatering – men HDMI-porten blir den avgjørende flaskehalsen.

Skjermen har ikke innebygd webcam, så det må man investere i ved siden av. Det følger imidlertid med en holder slik at man kan montere et kamera etter eget valg – for eksempel et GoPro-kamera – opp på kjempen.

Høyttalere må man også tilføye selv. Det er lydinngang, men kun til hodetelefonbruk. Også det kan virke litt for dårlig på en skjerm som er såpass dyr. Men det kan jeg bedre leve med. Kanskje fordi jeg i hjertet er en lydnerd, og at innebygde høyttalere i flatskjermer alltid låter skuffende.

2c4ac4a9 Optix MEG381CQR PLUS IO3
Man kan koble til hodetelefoner og mikrofon, men det er ingen innebygde høyttalere. (Foto: MSI)

Mangler og merkverdigheter havner imidlertid i bakgrunnen når PC-en fyres opp, og MSI MEG381CQR+ brukes til det den er beregnet til: å spille – og vinne – spill. For det første er det en helt annen og mer personlig opplevelse å spille, når man ser seg omringet av fiender fra den ene kanten av synsfeltet til den andre. Og for det andre gir det en betraktelig fordel da man har et overblikk som de færreste av motstanderne kan matche. Hvis de ikke sitter med en tilsvarende monsterskjerm på skrivebordet – eller flere mindre.

Konkurrenter

MSI MEG381CQR+ er en overveldende skjerm på alle måter. Men også en kostbar skjerm. Et så raskt IPS-panel i 21:9-format finner man ikke andre steder. Men Samsung Odyssey Neo G9 er med sitt 49-tommers 240 Hz VA-panel i enda høyere oppløsning, en veldig relevant konkurrent til omsluttende spillopplevelser. Og den kan i tillegg kjøpes til en litt lavere pris.

Hvis en superstor skjerm i rundbuestil er en uoppnåelig drøm, kan man for en tredjedel av prisen komme et godt stykke på vei med Philips 346P1CRH, som har 21:9-format, men kun klarer 100 Hz oppdateringshastighet.

010a4598 Optix MEG381CQR PLUS P3 RGB2
Hele skjermen er mattsort, bortsett fra to lysstriper på henholdsvis forsiden og baksiden. (Foto: MSI)

Konklusjon

MSI MEG381CQR+ er stor, lekker og imponerende. Det virkelig brede 21:9-formatet gir både en større spillopplevelse og en konkurransefordel i form av bedre overblikk. Men det er også en kostbar skjerm, og man kan i dag finne skjermer til samme pris som leverer både høyere oppløsning, raskere bildefrekvens og et mer dynamisk bilde. Mangelen på HDMI 2.1 gjør dessuten skjermen uinteressant for konsollspillere med de nyeste konsollene.

Karakter
MSI MEG381CQR+
High End

Home mener

Kjempestort bilde i god kvalitet. Lett betjening med to joysticks og OLED-display. Samme bildeareal som to skjermer. Ikke innebygd webcam eller innebygde høyttalere. Kun HDMI 2.0. Samme pris som tre skjermer.

1 hendelser på “MSI MEG381CQR+”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Bare god til én ting

Disse gamingskjermene gir hakeslepp

Første test: Villeste gamingskjerm til dags dato

Spill med fornuft

Beste Alienware hittil

Asus får Steam Deck til å ligne en dinosaur

Avsaget tastatur

Du vil hate en, og elske den andre

Den beste til høyoppløst gaming?

Så rask er den første GeForce RTX 4090-PC

10 fete spillhodetelefoner

Profesjonelt verktøy i luksusklasse

Scroll to Top