TESTER GUIDER SERIER/FILM L&B FORUM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

TEST Razer Blade 14 (RZ09-0370)

Skarp som en barberkniv

Med krefter som en fullstørrelses gaming-PC er Razer Blade 14 den råeste 14” bærbare du får tak i akkurat nå!

forfatter
Publisert 26.09.21 - 10:00
Karakter
Razer Blade 14 (RZ09-0370)
L&B mener
Lynrask prosessor og grafikkort i tungvektsklassen. I en bitte liten laptop!
Det koster penger å være med i tungvektsklassen. Men i forhold til ytelsen er den billig.
Spesifikasjoner
 • Prosessor: 3,3 GHz AMD Ryzen 9 5900HK octo-core (16 tråder)
 • Skjerm: 14” QHD (2560 x 1440) IPS, 165 Hz oppdateringshastighet
 • Minne: 16 GB DDR4
 • Lager: 1 TB SSD
 • Grafikk: Nvidia RTX 3080 m. 8 GB GDDR6
 • Operativsystem: Windows 10 Home, 64-bit
 • Mål og vekt: 32,0 x 1,7 x 22,0 cm / 1,8 kg
 • Tilkoblinger: Wi-Fi 6, Bluetooth 5.2, 2 x USB-C (m. DisplayPort), 2 x USB-A, HDMI 2.1, 3,5 mm minijack (lyd), HD-webcam
 • Web: razer.com
Benchmark

Veil. pris 31.499Pr. 26.09.21 Produktside

Navnet Razer Blade er langt fra nytt. Det har faktisk vært med siden Razers start i 2012. Og med Razer Blade Stealth, som vi så første gangen på CES-messen i 2016, har serien stått for ultralette gaming-laptops i (unnskyld!) sylskarp design.

Den nyeste inkarnasjonen av Razer Blade 14 er selvfølgelig fylt med oppgradert teknologi. Og hvor de opprinnelige modellene krevde en ekstern grafikkakselerator via en Thunderbolt-navlestreng for å få rask grafikk, har det lyktes å presse et Nvidia GeForce RTX 3080-grafikkort ned i det slanke ultrabook-kabinettet.

Razer Blade 14 er en gamingmaskin, men den skilter ikke med det i unødvendig grad. Hadde det ikke vært for den belyste slangelogoen i lokket, kunne den kantede sorte bærbare gli ubemerket inn i rekkene av kantede sorte ThinkPads rundt møtebordet.

Selv om det er snakk om en gamingmaskin, har Razer tydeligvis et godt øye til kreative profesjonelle. (Foto: Razer)

Som man forventer av en luksusbærbar, er kabinettet frest ut av ett stykke aluminium, alt virker superstabilt og elegant, og Razer kommer nok til å selge like mange Razer Blade 14 til kreative profesjonelle, som til gamere. Det er også bemerkelsesverdig at det blant produktbildene fra Razer, ikke er et eneste hvor man ser et spill på skjermen.

Skjermen i 16:9-format fyller godt ut bredden på kabinettet. Den er ikke så fargestrålende og lyssterk som for eksempel Asus ProArt StudioBook 16 OLED. Her handler det nemlig mer om hastighet. En oppdateringsfrekvens på 165 Hz er helt tilstrekkelig til spill på seriøst nivå. Spesielt når man tar i betraktning at oppløsningen er QHD (2560 x 1440 piksler) – og ikke Full HD, som de fleste 14” bærbare (og de aller fleste gamingmaskiner) fortsatt må nøye seg med.

Razer skal ha ros for tastaturet, som føles litt mer presist og strammere enn det vi ser på de aller fleste bærbare PC-er – også de dyreste. Man må imidlertid leve med at de ytterste tastene er litt smalere en optimalt. Men det er prisen for at vi i de nordiske landene har flere tegn i alfabetet enn på det amerikanske markedet, hvor de fleste maskinene selges.

 

Var det ikke for den belyste slangelogoen i lokket, kunne den kantede sorte bærbare gli ubemerket inn i rekkene av kantede sorte ThinkPads rundt møtebordet.”

 

Maskinvare og Benchmark

Hjertet i Razer Blade 14 er en AMD Ryzen 9 5900HK. Det er en 3,3 GHz-prosessor med åtte kjerner og 16 tråder. Ryzen 9-prosessorene har imponert oss flere ganger, da de gir nesten like mye regnekraft som Intels tilsvarende Core i9-prosessorer – bare billigere.

Med en AMD Ryzen 9-prosessor og Nvidia GeForce RTX 3080-grafikk får man full kraft til de tyngste spillene. (Foto: Razer)

Grafikkortet er som nevnt Nvidia GeForce RTX 3080 med 8 GB videominne. Noe som er det raskeste man i dag kan finne i en bærbar, da den enda kraftigere GeForce RTX 3090 ikke finnes i en laptoputgave.

Med så mye prosessorkraft er det litt overraskende at det bare er montert 16 GB RAM i Blade 14. Harddisken er 1 TB SSD.

Det er akkurat det som trengs av inn- og utganger: to USB-C-porter og to gammeldagse USB-A-porter til mus, tastatur og eksterne harddisker. Det er HDMI-utgang (støtter 120 Hz i 4K-oppløsning). Skal det gå raskt, kan man koble til en DisplayPort-skjerm via USB-C-porten.

GeekBench-prosessortesten gir på ingen måte Ryzen 9-prosessoren svette i pannen. 7393 i multi-core og 1428 i single-core bringer Blade 14 på topp 10-listen. En score på 6922 i PCMark 10-testen er også fremragende.

Men man kjøper ikke en gaming-bærbar bare for å lage husholdningsbudsjetter i Excel. 3D-grafikktesten 3DMark TimeSpy ender med et resultat på 10 069, mens den eldre Fire Strike-testen ender på 22 251. Det er bedre enn de aller fleste andre bærbare maskiner. Men det er – ikke så merkelig – også på linje med andre maskiner med GeForce RTX 3080-grafikk.

Batteritesten ble litt bedre enn ventet. Like under tre timer er langt fra å være hastighetsrekord. Men mange større gaming-bærbare har bukket under etter halve tiden. Og det betyr at man godt kan putte Razer Blade 14 i vesken og bruke den som arbeids- eller studiemaskin, uten at man også må ha med laderen.

Trenger man regnekraft og grafiske muskler som kan tas med over alt, er det vanskelig å finne en direkte konkurrent. (Foto: Razer)

Flest krefter på minst plass

Razer Blade 14 er ikke den eneste PC-en som beiler til kjøpere med behov for rask grafikk – og med lommeboken på rett sted. Asus ROG Flow 13 er enda mindre og lettere, og den byr på 4K-skjermoppløsning. Men her kreves en ekstern ”sidevogn” til grafikkortet. Vil man ha GeForce RTX 3080-grafikkortet ombord, er alternativene i 16” eller 17”.

Konklusjon

Razer Blade 14 er en sjarmerende liten slyngel av en bærbar. Bak det diskré ytre gjemmer det seg krefter som man ikke får maken til i denne størrelsen. Hvis du trenger regnekraft og spesielt grafiske muskler som kan tas med over alt, er det vanskelig å finne en direkte konkurrent.

Det koster å være med i denne klassen, men sett i forhold til ytelsen virker prisen på ingen måte urimelig.

Lese hele artikkelen? eller bli medlem av LB+.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
 • Over 6000 produkt-tester
 • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
 • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
 • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
 • Alltid oppdatert på siste nytt
 • Nyhetsbrev rett i innboksen
 • L&B TechCast - en podcast av L&B
 • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
 • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Motta varsler
Varlse meg om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Dell-PC'er til hverdagen Fornuft og gjenbruksmaterialer er nøkkelordene for de nye Dell Inspiron-modellene
Ingen reservedeler: Kunder må vente i flere måneder Apple er på etterskudd med reparasjoner
Dell XPS blir enda mer minimalistisk 2022-generasjonen av ultrabook'en Dell XPS 13 er skåret 1,8 ganger lengere inn til beinet.
Kjempe på leirføtter Samsung Galaxy Book2 Pro 360 er et godt eksempel på en god idé som er dårlig utført.
Philips: To dataskjermer for jobb og fritid Hjemmekontor eller bortekontor? Philips' dataskjermer har innebygd lyd og kamera.
De viktigste nyhetene i macOS Ventura Apple vil forbedre Mac-opplevelsen ved å legge til nye produktivitetsverktøy og kontinuitetsfunksjoner i macOS.
Følg Lyd & Bilde
Send this to a friend