TESTER GUIDER SERIER/FILM L&B FORUM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
HØSTTILBUD PÅ LB+ 5 UKER FOR 5 KR
Nyhet

Apple Mac Studio blir maskinen for proffene

Mac Studio blir først med M1 Ultra-prosessor.

forfatter
Publisert 08.03.22 - 20:39

Fotografer, grafisk designere, musikkprodusenter og alle som trenger mer fart og kraft fra datamaskinen, bør kansklje ta en titt på Apples nye Mac Studio. Maskinen som ligner en tykkere Mac Mini, er nemlig den første med den helt nye M1 Ultra-prosessoren.

Den er basert på den samme Apple Silicon-arkitekturen som vi kjenner fra M1-prosessoren i nyere Mac-er, og her er arkitekturen til to M1 Max-prosessorer fusjonert til én. Ultrafusion kaller Apple det, og forklarer det med at de to er blitt til en med die-to-die, og ikke ved fysisk montering side om side på et kretskort.

Skjermbilde 2022 03 08 kl. 19.29.10
M1 Ultra. Bilde: Apple

Ultra-utgaven av M1 har 800 GB/s, fire ganger båndbredden til en ikke navngitt multikretsprosessor, men det er hvordan den yter i virkeligheten som er interessant.

Med 20 kjerner, 16 såkalt high-performance eller høytelseskjerner, fire effektivitetskjernerm og en 64-kjerners grafikkrets, skal den være åtte ganger raskere enn en Mac med M1-prosessoren.

Skjermbilde 2022 03 08 kl. 19.31.32
Bilde: Apple

Prosessorarktekturen støtter opptil 128 GB minne, som burde holde selv for flere strømmer med ProRes-video, eller avansert redigering i Photoshop, musikkproduksjon og annet svært krevende arbeide som krever mye minne, prosessorkraft og grafikkytelse.

Mac Studio

Skjermbilde 2022 03 08 kl. 19.49.14
Bilde: Apple

Den første maskinen som får M1 Ultra, er den nye Mac Studio. Som ikke må forveksles med Mac Mini.

Maskinen som Apple selv sier er 80 prosent raskere enn en Mac Pro, er bygget for profesjonelle, ikke hjemmekontoret eller skolebruk, og kommer i to grunnkonfigurasjoner:

 • M1 Max prosessor
 • 10 prosessorkjerner
 • 24 grafikkjerner
 • 16-kjerners neural engine
 • 32 GB minne
 • 512 GB SSD-lagring

Eller;

 • M1 Ultra prosessor
 • 20 prosessorkjerner
 • 48 grafikkjerner
 • 32-kjerners neural engine
 • 64 GB minne
 • 1 TB SSD-lagring

Begge leveres i et nytt modulært kabinett med fire Thunderbolt/USB-C-innganger, to USB A-innganger, HDMI; 10 Gb Ethernet, og en 3,5mm lydutgang på baksiden. Foran har maskinen to USB-C-porter, og en SD-kortleser.

Skjermbilde 2022 03 08 kl. 19.47.22 1
Bilde: Apple

Prisene starter på 24.490 kr for Mac Studio i basisversjon, og den kan konfigureres med M1 Max med flere kjerner, og det finnes også en M1 Ultra med 64-kjerners grafikk istedet for 48.

Mac Studio er tilgjengelig fra 18. mars.

Studio Display

Skjermbilde 2022 03 08 kl. 19.37.04
Bilde: Apple

Apple har også lansert en helt ny skjerm, eller Studio Display, som de kaller det. Den har et 27-tommers 5K retina-panel med 14,7 Mp i et design som ligner på Apples 24» iMac, og har sågar en A13-prosessor på innsiden. Den brukes til et 12 Mp kamera av samme type som på en iPad, tre mikrofoner, og et høyttalersystem som er integrert i den slanke skjermen.

Som kan vippes opptil 30 grader, og henges på veggen med en Vesa-adapter hvor den også kan vris vertikalt. Det fnnes også et stativ med høydejustering til skjermen.

Skjermbilde 2022 03 08 kl. 19.48.46
Bilde: Apple

Skjermen har 600 nits lysstyrke, støtter P3-fargerom, og kan gjengi over en milliard farger, og kameraet på toppen har samme Center Stage som på iPad Pro, som ‘flytter’ seg for å gi plass til flere personer i bildet, eller når personen i kameraet flytter på seg.

Den har tre USB-C-innganger på baksiden, og Studio Display kan også leveres med Apples nano-overflate på skjermen. Uten koster den 18.990 kr, med nano-belegget 23.990 kr.

Som Mac Studio, er Studio Display også tilgjengelig fra 18. mars.

 

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Motta varsler
Varlse meg om

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Berlin: Logitech satser på de kreative Logitech avduker en stor satsning på det kreative og lekende publikum. Vi er på Logi Play i Berlin.
Minecraft skal lokke unge til å gjenvinne elektronikk Elkjøp og Microsoft lanserer et samarbeid med spillet Minecraft i sentrum. Målet er å gi unge brukerne et insentiv til gjenvinning av gamle elektronikkprodukter.
Skarpeste ultrabærbare noensinne Dell XPS 13 Plus er den knivskarpeste designede ultrabooken vi har sett noensinne. Nesten for designet faktisk.
Kontorutstyr må ikke nødvendigvis være grått Logitech lanserer nye webkameraer og headsets til kontoret - i freshe farger
Lenovo lanserer ny 16 tommers brettbar laptop To år etter den første brettbare datamaskinen kom på markedet, er Lenovo tilbake med en oppfølger til X1 Fold. Den nye modellen har blant annet større skjerm og slankere form.
Huawei er tilbake! Kinesiske Huawei lanserer både smartklokke, ny laptop samt et nettbrett på årets største elektronikkmesse.
Følg Lyd & Bilde