Search
Generic filters

: Nextbase In-Car Cam 312GW

Trumfkort ved ulykker

Med et bilkamera er det lett å bevise hvem som var skyld i kollisjonen.

Lyd & Bilde mener

Meget enkelt å bruke. Bra videokvalitet på dagen. Avspilling med kart på dataen.
Medioker smartmobil-app. Langsom overføring via Wifi. Middelmådig videokvalitet i mørket.
 • Videooppløsning: 1080p
 • Objektiv: 140 grader vidvinkel
 • Skjerm: 2,7 tommer
 • Finesser: Wifi, GPS, G-sensor
 • Lagring: Micro SD kort 32 GB
Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 1800 kr

Bilkameraer, såkalte dash cams, har vært populære utenlands i mange år. Hovedsakelig for å kunne brukes som bevis ved ulykker eller andre forsikringssaker. Mange forsikringsselskaper gir til og med rabatt på premien om man bruker godkjente kameraer. I Norge er det tillatt å bruke, men man får ikke laste opp videoer på nettet om tredjeperson kan identifiseres. Det er derfor ikke helt utrolig om salget av bilkameraer kommer til å ta av også i Norge. Utenlands har man mange kjente merker å velge mellom, som Asus, Garmin, HP, Philips og Mio. Men også mange obskure merker virker til å ha funnet veien hit. Vi fant imidlertid et noenlunde kjent merke, Nextbase. For noen år siden testet vi noen av deres DVD-spillere for baksetet, før den produktkategorien ble overtatt av nettbrett.

Installasjon
Installasjonen er relativt rett på sak. Man setter fast holderen på et egnet sted rundt bakspeilet der den ikke forstyrrer sjåførens sikt. Men likevel innenfor det området som vindusviskerne holder rent. En sugekopp og en spennarm gjør at det sitter bra fast, men likevel er det til å flytte på om man vil. Holderen har et smart hurtigfeste med strømforsyning, som gjør at det er enkelt å fjerne kameraet når man parkerer.

(Foto: Produsenten)

I festet kobler man til strømledningen, som har en passe lengde. Tilstrekkelig for å dra ledningen hele veien rundt frontruten og til et sigarettenneruttak i midtkonsollen. Dessverre er ledningen fastmontert i pluggen, noe som gjør at den ikke kan kobles med andre apparater som trenger strøm. Om man for eksempel vil ha en GPS i gang samtidig, må man altså selv anskaffe en lang USB-ledning og en lader med to utganger til dette.

Betjening
Til hverdags krever kameraet minimalt med betjening. Når man slår på tenningen starter kameraet relativt raskt, og begynner automatisk å spille inn. Noen sekunder etter at man har slått av tenningen, slår kameraet seg av selv. Alle videoer lagres på det Mikro SD-kortet du har kjøpt og installert. Det forsetter det med til kortet er fullt, og da begynner det helt enkelt å skrive over de eldste videoene. Med andre ord er det ikke mye man trenger å gjøre.

Langs kantene sitter syv knapper for å håndtere kameraet. Blant annet for å endre   bildeinnstilling, slå på eller av skjerm og mikrofon samt det trådløse nettverket. Man kan også manuelt skrivebeskytte en innspilling som man absolutt vil ta vare på. Blant innstillingene kan man velge tidssone, justere tiden som kommer via GPS-signalene, videoppløsning, hvilke informasjoner man vil ha stemplet på videoen, språk og om man vil bruke mph eller km/h.

(Foto: Produsenten)

Ved en ulykke reagerer G-sensoren, og lager en video som starter like før hendelsen og varer til et par minutter etter. Den videoen skrivesbeskyttes automatisk slik at man ikke sletter den. Ifølge instruksjonene skal man også kunne løsne kameraet og bruke det som et stillbildekamera for å dokumentere skader. Problemet er at man bare har noen minutters batteritid, noe som gjør den funksjonen mer eller mindre ubrukbar. Der fungerer nok mobilen bedre.

Avspilling
Mobilen kan også kobles til kameraets egne Wifi-nettverk som den er tilkoblet. Via en app kan man koble seg opp til kameraet og se live hva som filmes. Man kan også laste over videoer til mobilen. Det kan imidlertid ikke anbefales. Selv en filmsnutt på bare to minutter tar flere minutter å laste over. Og når den endelig er der, kan man ikke gjøre noe annet med den enn å spille den av på skjermen. Glem å laste den opp til skytjenester som backup.

På dataen kan man følge med på kartet eksakt hvor videoen er innspilt samt hvor raskt man kjørte.

Da er håndtering av videoene på dataen å foretrekke. Med en USB-ledning tilkoblet dukker kameraet opp som en USB-disk, og det er bare å dra over videoene til harddisken. Derifra er det enkelt å redigere, legge opp i skyen eller dele filmen. Den medfølgende videospilleren er faktisk smartere enn som så. Den viser på et kart hvor man kjører, samtidig som videoen spilles av, komplett med hastighetsmåler og kompass.

Videokvalitet
I dagslys er kvaliteten bra nok for det som er det viktigste med slike kameraer, nemlig å kunne lese bilenes nummerskilter. Hadde det vært et vanlig videokamera, hadde vi nok klaget på detaljskarpheten, at det er litt rykkete, og at det dynamiske omfanget ikke er spesielt stort. I mørket gjør det en hyggelig jobb med å lyse opp videoen, slik at man kan se hva som hender. Men det er betydelig vanskeligere å se nummerskiltene som ikke er veldig nære.

Konklusjon
Nextbase 312GW dokumenterer enkelt hva som skjer i løpet av bilturen, uten at man trenger å tenke over saken. Håndteringen er enkel, og det er praktisk at posisjonen lagres sammen med videoen, om man i ettertid trenger å bruke den som bevis. Imidlertid kunne man ha gjort betydelig mer med smartmobil-appen. Det føles likevel som et bra kompromiss, med bedre videokvalitet og finesser enn budsjettmodellene, samtidig som prisen ikke er farlig høy.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
Logg inn for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 3 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev.
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

  Les også

  Panasonics toppmodell er en godbit for de virkelig kresne TV-entusiastene: HZ2000 gir superlekre bilder i vaskeekte studiokvalitet!
  HP Sprocket Select har absolutt ingen nytteverdi. Og den mobile fotoprinteren leverer faktisk halvdårlige bilder. Likevel er den ganske fantastisk.
  Etter en tur i Honda e virker det meste annet gammeldags.
  Asus ZenBook 14 UMA425 er en lekker og stilfull maskin som vil være perfekt til studier eller som arbeidslaptop på farten.

  Aktuelle tilbud

  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  Shure Aonic 50 har kanskje den beste lyden vi har hørt blant støydempende hodetelefoner.
  Nikons rimeligste fullformat Z-kamera er best i klassen på ett område, men har noen mangler og koster for mye.
  Samsungs toppmodell Q950TS byr på rålekker design, knivskarp bildekvalitet og imponerende lyd – men det koster!
  Asus har rykket helt opp i high-end-klassen med en tungvektsmobil som kan konkurrere på lik linje med de beste på markedet. Er dette Asus sitt øyeblikk?
  Her er testen av Canon EOS R5, det første kameraet med 8K-video. Et tveegget sverd, viser det seg.
  Acer ConceptD CP7 er en fantastisk skjerm på alle måter. Men det er ikke alle funksjoner du trenger.
  Elipsons Legacy-høyttalere både ser ut og låter dyrere enn de er. Hvis du bryr deg mer om nobel eksklusivitet enn tung rock.
  Mercedes EQC byr på en støysvak, silkemyk og ultra-komfortabel kjøreopplevelse. Det eneste som bryter stillheten, er det saftige lydanlegget fra Burmester!
  Den velspillende Pro-Ject X2 er platespilleren man skal velge i denne prisklassen.
  Vera Audio smeller sannheten i hodet på deg med en murstein – eller to.
  Electrocompaniet har fått ned prisen, uten å gå på kompromiss med sin egen filosofi. Sånt blir det musikk av!
  Fremtidssikker surround-forsterker for morgendagens formater. Men er Denon AVC-X6700H best, og overbeviser den på musikk?