TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

Nextbase In-Car Cam 312GW

Trumfkort ved ulykker

Med et bilkamera er det lett å bevise hvem som var skyld i kollisjonen.

forfatter
Publisert 07.03.17 - 10:40
L&B menerskew
pluss Meget enkelt å bruke. Bra videokvalitet på dagen. Avspilling med kart på dataen.
minus Medioker smartmobil-app. Langsom overføring via Wifi. Middelmådig videokvalitet i mørket.
Spesifikasjoner
  • Videooppløsning: 1080p
  • Objektiv: 140 grader vidvinkel
  • Skjerm: 2,7 tommer
  • Finesser: Wifi, GPS, G-sensor
  • Lagring: Micro SD kort 32 GB
Veil. pris 1800 Produktside

Bilkameraer, såkalte dash cams, har vært populære utenlands i mange år. Hovedsakelig for å kunne brukes som bevis ved ulykker eller andre forsikringssaker. Mange forsikringsselskaper gir til og med rabatt på premien om man bruker godkjente kameraer. I Norge er det tillatt å bruke, men man får ikke laste opp videoer på nettet om tredjeperson kan identifiseres. Det er derfor ikke helt utrolig om salget av bilkameraer kommer til å ta av også i Norge. Utenlands har man mange kjente merker å velge mellom, som Asus, Garmin, HP, Philips og Mio. Men også mange obskure merker virker til å ha funnet veien hit. Vi fant imidlertid et noenlunde kjent merke, Nextbase. For noen år siden testet vi noen av deres DVD-spillere for baksetet, før den produktkategorien ble overtatt av nettbrett.

Installasjon
Installasjonen er relativt rett på sak. Man setter fast holderen på et egnet sted rundt bakspeilet der den ikke forstyrrer sjåførens sikt. Men likevel innenfor det området som vindusviskerne holder rent. En sugekopp og en spennarm gjør at det sitter bra fast, men likevel er det til å flytte på om man vil. Holderen har et smart hurtigfeste med strømforsyning, som gjør at det er enkelt å fjerne kameraet når man parkerer.

(Foto: Produsenten)

I festet kobler man til strømledningen, som har en passe lengde. Tilstrekkelig for å dra ledningen hele veien rundt frontruten og til et sigarettenneruttak i midtkonsollen. Dessverre er ledningen fastmontert i pluggen, noe som gjør at den ikke kan kobles med andre apparater som trenger strøm. Om man for eksempel vil ha en GPS i gang samtidig, må man altså selv anskaffe en lang USB-ledning og en lader med to utganger til dette.

Betjening
Til hverdags krever kameraet minimalt med betjening. Når man slår på tenningen starter kameraet relativt raskt, og begynner automatisk å spille inn. Noen sekunder etter at man har slått av tenningen, slår kameraet seg av selv. Alle videoer lagres på det Mikro SD-kortet du har kjøpt og installert. Det forsetter det med til kortet er fullt, og da begynner det helt enkelt å skrive over de eldste videoene. Med andre ord er det ikke mye man trenger å gjøre.

Langs kantene sitter syv knapper for å håndtere kameraet. Blant annet for å endre   bildeinnstilling, slå på eller av skjerm og mikrofon samt det trådløse nettverket. Man kan også manuelt skrivebeskytte en innspilling som man absolutt vil ta vare på. Blant innstillingene kan man velge tidssone, justere tiden som kommer via GPS-signalene, videoppløsning, hvilke informasjoner man vil ha stemplet på videoen, språk og om man vil bruke mph eller km/h.

(Foto: Produsenten)

Ved en ulykke reagerer G-sensoren, og lager en video som starter like før hendelsen og varer til et par minutter etter. Den videoen skrivesbeskyttes automatisk slik at man ikke sletter den. Ifølge instruksjonene skal man også kunne løsne kameraet og bruke det som et stillbildekamera for å dokumentere skader. Problemet er at man bare har noen minutters batteritid, noe som gjør den funksjonen mer eller mindre ubrukbar. Der fungerer nok mobilen bedre.

Avspilling
Mobilen kan også kobles til kameraets egne Wifi-nettverk som den er tilkoblet. Via en app kan man koble seg opp til kameraet og se live hva som filmes. Man kan også laste over videoer til mobilen. Det kan imidlertid ikke anbefales. Selv en filmsnutt på bare to minutter tar flere minutter å laste over. Og når den endelig er der, kan man ikke gjøre noe annet med den enn å spille den av på skjermen. Glem å laste den opp til skytjenester som backup.

På dataen kan man følge med på kartet eksakt hvor videoen er innspilt samt hvor raskt man kjørte.

Da er håndtering av videoene på dataen å foretrekke. Med en USB-ledning tilkoblet dukker kameraet opp som en USB-disk, og det er bare å dra over videoene til harddisken. Derifra er det enkelt å redigere, legge opp i skyen eller dele filmen. Den medfølgende videospilleren er faktisk smartere enn som så. Den viser på et kart hvor man kjører, samtidig som videoen spilles av, komplett med hastighetsmåler og kompass.

Videokvalitet
I dagslys er kvaliteten bra nok for det som er det viktigste med slike kameraer, nemlig å kunne lese bilenes nummerskilter. Hadde det vært et vanlig videokamera, hadde vi nok klaget på detaljskarpheten, at det er litt rykkete, og at det dynamiske omfanget ikke er spesielt stort. I mørket gjør det en hyggelig jobb med å lyse opp videoen, slik at man kan se hva som hender. Men det er betydelig vanskeligere å se nummerskiltene som ikke er veldig nære.

Konklusjon
Nextbase 312GW dokumenterer enkelt hva som skjer i løpet av bilturen, uten at man trenger å tenke over saken. Håndteringen er enkel, og det er praktisk at posisjonen lagres sammen med videoen, om man i ettertid trenger å bruke den som bevis. Imidlertid kunne man ha gjort betydelig mer med smartmobil-appen. Det føles likevel som et bra kompromiss, med bedre videokvalitet og finesser enn budsjettmodellene, samtidig som prisen ikke er farlig høy.

Vil du lese hele artikkelen? Logg inn eller bli medlem av LB+. Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

Legg igjen en kommentar

forfatter

Jonas Ekelund

(f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbet for Lyd & Bilde siden 2007 med det meste som kan kalles bærbart. Det vill si mobiler, trådløse høyttalere og hodetelefoner. Iblant kommer testingen inn på kollegaenes områder innenfor multiromslyd, hjemmekino og foto. Han startet sin bane som teknikkjournalist på IDG og skrev blant annet for PC för Alla, Internetworld og det som senere ble M3.
MSI RTX 40: Nye prisbelønte serier av bærbare datamaskiner Ta spranget til et helt nytt nivå med de nye grafikkortene i GeForce RTX 40-serien og 13. generasjon Intel® Core™-prosessorer.
lbpluss
Flaggskip i SUV-format Den elektriske S-klassen fås endelig som SUV. Er det noe mer å lure på?
Volkswagens nyeste blir kjempebillig En kompakt og rimelig elbil i Polo-størrelse ventes i 2025 - billigere og større enn du tror.
Svensk Easee-forbud påvirker Norge Sverige forbyr Easee-ladere. Nå stanses salget blant flere i Norge.
lbpluss
Mercedes EQA 300 4MATIC: Alle kan jo ikke kjøre Tesla … Mercedes EQA 300 er ikke den raskeste eller mest utholdende el-SUV-en, men du verden for en komfort!
BMW bekrefter i5 Den elektriske 5-serien nærmer seg.
Følg Lyd & Bilde