TESTER GUIDER SERIER/FILM L&B FORUM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

4 Superzoomkameraer

Små reisekameraer med 30 x zoom

Med disse kameraene får du bedre bilder og større anvendelighet enn mobilkameraet.

forfatter
Publisert 31.05.14 - 06:19
Produkter i testen
 • Sony Cyber-shot HX60V
 • Panasonic Lumix TZ60
 • Nikon Coolpix S9700
 • Canon Powershot SX700HS
 • Mens salget av kompaktkameraer faller som en stein, fordi alle fotograferer med mobilkameraet, er det en kameratype som holder stand: Superzoomkameraet.

  Det kan nemlig noe mobilen ikke kan. Med 30 x zoom rekker de over et overlegent større område, hvor man kan zoome ut for å fotografere landskap eller bygninger, og zoome inn for å fange motiver langt unna. For eksempel et dyr eller et objekt det ikke er mulig å nå uten mye zoom.

  Best av alt, de leverer mye bedre bildekvalitet, i situasjoner hvor mobilkameraet ikke strekker til.

  Ekstrem zoom
  Med 30 x zoom rekker man over området fra 25mm vidvinkel til temmelig ekstrem tele på 750mm. Hvis man tenker seg at et bilde tatt med 50mm brennvidde på fem meters avstand, har plass til en gruppe på fire personer inni bilderammen, får man bare med et av øynene med 750mm brennvidde.

  Men alt er ikke bare fryd og gammen. Man får som kjent ikke i pose og sekk, og utfordringen med små kameraer og 30 x zoom, er at de trenger mye lys for at bildene ikke skal bli uskarpe og grumsete.

  Det kan til dels kompenseres med aktive bildestabilisatorer og avansert bildeprosessering. Siden kameraene i denne testen er så små at de får plass i lommen, har de også små knapper og lite plass til fingrene. Så kompromissene står i kø her.

  Spesifikasjonene på de fire kameraene i denne testen, er så like at man kan tro at de er like gode. De koster mellom 3.200 og 3.500 kr, og dekker fint behovet for et lite lommekamera med mye zoom. Forskjellene dukker først opp når man bruker kameraene, slik vi har gjort i denne testen av de fire foreløpig eneste kompakte superzoomkameraene med 30 x zoom.

  Velger man Canon Powershot SX700HS, får man et kamera som ligger godt i hånden, med både GPS og wi-fi, og femaksers bildestabilisator. Men som de andre kameraene i testen har det 30 x zoom med moderat lysstyrke. Det har en unik funksjon som skal gjøre det lettere å komponere bildet på lange brennvidder.

  • Sonys HX60V er testen største kamera, men her får du ikke bare 30 x zoom, GPS og trådløs wi-fi-tilkobling, men innebygget blitssko og testens beste håndgrep. Det har – som Canon-kameraet, femaksers bildestabilisator som skal kompensere for bevegelser, slik at bildene ikke blir uskarpe.
  • Nikon Coolpix S9700 ser til forveksling ut som Canon-kameraet, bare med programhjulet plassert på toppen. Her får man også GPS og wi-fi, men også Glonass i tillegg. Som er et russisk GPS-system, som gir kameraet mer presis posisjonering enn om det bare har GPS.
  • Panasonic TZ60 er siste generasjon i TZ-serien, som startet superzoom-æraen, og det eneste i testen med innebygget elektronisk søker, og et innstillingshjul rundt zoomobjektivet. Det gjør TZ60 hakket mer anvendelig enn de andre i testen.

  Legg merke til at ingen av kameraene i testen, har pekeskjerm, noe som burde være standard i denne klassen.

  Alle kameraene i testen har like stor bildebrikke på 1/2,3 tommer, hvor bildeflate er større enn på de vanligste kompaktkameraene, og potensielt gir bedre bildekvalitet. Særlig i lite lys. De er omtrent like store, bortsett fra Sony-kameraet som er litt tykkere, og dekker det samme behovet for et kompaktkamera med mye zoom.

  Testkriterier
  Alle kameraene gikk gjennom den samme sjekklisten. Gripevennlighet, hvor god er tilgangen til de viktigste funksjonene, responstid, fokushastighet og presisjon. Kvaliteten på kamera, skjerm og optikk, er nøye vurdert.

  Testbilder ble tatt i vårt faste oppsett av testplansjer og fargekart under kontrollerte lysforhold. De dannet grunnlaget for test av skarphet, oppløsning, optisk kvalitet, fargegjengivelse og bildestøy. Bildekvaliteten og videoopptak ble vurdert på en kalibrert 27-tommers iMac-skjerm.

  Alle karakterer er satt etter en totalvurdering av egenskaper hvor bildekvalitet veier tyngst. Brukervennlighet, funksjonsnivå, kvalitetsinntrykk og ytelser, utgjør de andre komponentene som totalvurderingen bygger på. Kvaliteten på videoopptakene, er ikke vektlagt i karaktersettingen.

  Produkter i testen

  Sony Cyber-shot HX60V

  Sylskarpt superzoomkamera

  Hvis du skal ha bare ett kamera, kan Sonys velutstyrte superzoom være midt i blinken, så lenge du er klar over begrensningene.

  Lynraskt og sylskarpt. Med dette kameraet skal det godt gjøres å gå glipp av motivet. Testens beste ergonomi.
  Mye grums på høy ISO og markert fall i skarphet på full tele.

  Panasonic Lumix TZ60

  Det beste kameraet i klassen

  Panasonic-kameraet er ikke perfekt, men skal du ha 30 x zoom i et lite kamera, er det dette du skal ha.

  Kjapt og brukervennlig reisekamera med praktisk, men liten elektronisk søker. Kan lagre råfiler.
  Testens dyreste kamera mangler bare pekeskjerm på å være komplett, men bildestøy trekker ned en ellers solid ytelse.

  Nikon Coolpix S9700

  Praktisk reisekamera

  Dette kameraet glemmer ikke hvor du har vært, og kan logge alle bildene dine bedre enn du selv kan.

  Et enkelt kamera å bruke, med smart GPS-funksjon som gjør det til et supert reisekamera.
  Skuddtakten og autofokusen ligger bak konkurrentenes, og bildekvaliteten er ikke mer enn middels god.

  Canon Powershot SX700HS

  Raskt blinkskuddkamera

  Canon har tenkt på en ting ingen andre har, det gjør kameraet lettere å bruke på ekstrem tele.

  Veldig brukervennlig og anvendelig kamera, med kjapp fokus og skuddtakt, slik at du ikke går glipp av motivet.
  Bare middels bra bildekvalitet, med synlig tap av skarphet på full tele, trekker ned et ellers gjennomført kamera.
  forfatter

  Lasse Svendsen

  (f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

  Kommentarer


  Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

  Motta varsler
  Varlse meg om

  0 Kommentarer
  Inline Feedbacks
  View all comments
  Aktuelle tilbud
  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  Det råeste sportskameraet Fujifilm X-H2S er kameraet man skal ha når man trenger skarpe actionbilder.
  Uforskammet lekker kamerablits Ikke la deg lure av 50-tallsdesignet.
  Sony lanserer mikrofon for vlogging Mini-mikrofon for Sony-kameraer.
  Kompakt og lett 24 macro og 15-30mm zoom fra Canon Rimelig optikk for Canons speilløse fullformatkameraer.
  Det lille øyet på himmelen DJIs minste kameradrone er så liten at den kan fly over alt – og fortsatt avansert nok til et profesjonelt resultat.
  Capture One Mobile klar for iPad Nå kan du redigere som en proff på iPad-en.
  Følg Lyd & Bilde
  Send this to a friend