Følg oss på

Søk etter tester, nyheter og anmeldelser...

Panasonic Lumix TZ60

Det beste kameraet i klassen

Panasonic-kameraet er ikke perfekt, men skal du ha 30 x zoom i et lite kamera, er det dette du skal ha.
Lyd & Bilde mener
Kjapt og brukervennlig reisekamera med praktisk, men liten elektronisk søker. Kan lagre råfiler.
Testens dyreste kamera mangler bare pekeskjerm på å være komplett, men bildestøy trekker ned en ellers solid ytelse.
Spesifikasjoner
  • Type 18,0 Mp kompaktkamera med 1/2,3” bildebrikke
  • Optikk  30x zoom 24-720mm f3.6-6.4
  • Skjerm 7,6 cm LCD-skjerm, 920K billedpunkter
  • Høydepunkt GPS, Wi-Fi, 10 bilder/s, bildestabilisator, råformat, LCD-søker

Alle kameraene er fulle av kompromisser, men noen har færre av dem. Som Lumix TZ60. Utfordringene med så mye zoom i et så lite kamera, er godt løst i TZ60, som vi mener er det superzoomkameraet i denne klassen, som lykkes best. Det mangler riktig nok pekeskjerm, men det har innebygget elektronisk søker og funksjonsring rundt objektivet. Dessuten har det en enkel løsning for de uten NFC som vil koble til mobilen for trådløs overføring og fjernstyring: En QR-kode som du skanner med mobilen, og så er mobilen klar til å koble til kameraet. Ikke noe passord eller tidkrevende tasting. Lumix TZ60 har en 18 megapiksler bildebrikke, skuddtakt på 10 bilder/s, og det kan lagre råfiler. Ingen ulempe, som vi skal se. Bildekvalitet For selv om jeg tviler på at alle som velger TZ60, gjør det fordi kameraet kan lagre råfiler, er det kjærkomment for de som faktisk har bruk for det. Med råfilene kan du selv etterbehandle bildene, i stedet for at kameraets jpeg-prosessering gjør det. Da kan du bestemme fargebalanse, kontrast, skarphet, hvitbalanse og alle parametere viderekomne fotografer gjerne liker å ha kontroll over. Panasonic-Lumix-DMC-TZ60-Black-6_1389022351 Bildekvaliteten fra jpeg-filer skiller seg ikke veldig fra det vi så fra Sony HX60V. Godt mettede farger, små avvik i fargebalanse, generelt jevn og god skarphet på de fleste brennvidder, og relativt beskjeden vignettering og fargebrytning i objektivet. Men med råfilene kan du få et bedre resultat, med litt tid til etterbehandling. Bildestøy som dukker opp fra 800 ISO, og blir fremtredende ved 3200 ISO, er lettere å hanskes med i etterbehandling, dersom du skyter råfiler i stedet for jpeg. Vil du heller bare knipse i vei uten å tenke på innstillinger, vil du nok bli glad for Panasonics intelligente eksponeringsautomatikk, som er den beste du finner. I bruk Canon og Sonys kamera ligger bedre i hånden, og de har ikke blitsen plassert foran på høyre side, hvor den fort dekkes av hånden, som her. For den elektroniske søkeren har tatt plassen til blitsen på venstre side. En liten, trang og lavoppløst søker med tydelige fargeavvik, men like fullt gull verdt på en solrik dag hvor LCD-skjermer raskt kan bli vanskelig å bruke i det sterke solskinnet. Den praktiske funksjonsringen rundt objektiver, kan brukes til å stille blenderåpning, og funksjonsknappen på baksiden har ni funksjonsvalg. Panasonic Lumix TZ60 har det lille ekstra som gjør at det trekker det lengste strået blant de små superzoomkameraene. Bildekvaliteten er litt bedre enn hos de andre, og på linje med Sony HX60V, som har den beste detaljskarpheten. Men det er brukervennligheten og mulighetene både amatører og viderekomne har for å få gode bilder, som vipper i TZ60s favør. Ikke perfekt, men med færre  kompromisser enn i de fleste tilsvarende kameraer.

Også i denne testen:

Sony Cyber-shot HX60V

Sylskarpt superzoomkamera

Hvis du skal ha bare ett kamera, kan Sonys velutstyrte superzoom være midt i blinken, så lenge du er klar over begrensningene.

Lynraskt og sylskarpt. Med dette kameraet skal det godt gjøres å gå glipp av motivet. Testens beste ergonomi.
Mye grums på høy ISO og markert fall i skarphet på full tele.

Nikon Coolpix S9700

Praktisk reisekamera

Dette kameraet glemmer ikke hvor du har vært, og kan logge alle bildene dine bedre enn du selv kan.

Et enkelt kamera å bruke, med smart GPS-funksjon som gjør det til et supert reisekamera.
Skuddtakten og autofokusen ligger bak konkurrentenes, og bildekvaliteten er ikke mer enn middels god.

Canon Powershot SX700HS

Raskt blinkskuddkamera

Canon har tenkt på en ting ingen andre har, det gjør kameraet lettere å bruke på ekstrem tele.

Veldig brukervennlig og anvendelig kamera, med kjapp fokus og skuddtakt, slik at du ikke går glipp av motivet.
Bare middels bra bildekvalitet, med synlig tap av skarphet på full tele, trekker ned et ellers gjennomført kamera.
forfatter

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Vis kommentarer

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2021 Publish AS

Hold deg oppdatert!

Motta vårt nyhetsbrev:
© 2021 Publish AS - Lyd & Bilde arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Som leser har du kun rett til å benytte Innholdet på lydogbilde.no for personlige og ikke-kommersielle formål. Du kan laste ned, linke til og skrive ut Innhold fra lydogbilde.no for private og ikke-kommersielle formål, forutsatt at du henviser til kilden, respekterer eventuelle rettighetsnotiser og/eller -reservasjoner. Du kan ikke bruke Innhold, herunder (men ikke begrenset til) ikoner, for noen andre formål eller på noen andre måter enn de som er uttrykkelig tillatt. NB! Artikler som ligger utenfor plusstjenesten er ≪kjøpt fri≫ av muren av vedkommende produsent/leverandør.