Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Garmin Vivosmart 5

Motbakke

Garmin er riktig nok alltid Garmin. Men alt som glimrer, er likevel ikke gull.

Skrevet av / 12.05.23 - 09:04
Garmin Vivosmart 5
Åsa Warme Hallén

Garmin har (minst) en klokke for alle aktiviteter og utøvere, og blant tilbudet finner jeg også aktivitetsarmbåndet Garmin Vivosmart 5. Utseendemessig ser det ut som et hvilket som helst armbånd med oval skjerm og svart silikonarmbånd. Armbåndet er utbyttbart (gjelder S/M), som kan være fint om man føler for en forandring.

Garmin Vivosmart 5
Garmin Vivosmart 5 har pekeskjerm og en knapp i nedre delen av skjermen. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Det som skiller det fra mengden, er at overflaten på remmen er lett riflet og at det finnes en knapp på den nedre delen av skjermen. Ingen andre overraskelser. Så langt.

Garmin Connect er en brukervennlig og oversiktlig app hvor du kan lese ”alt” og litt til. (Skjermdump fra app)

Trofast app

Garmins app heter smidig nok Garmin Connect, og det er her jeg får svaret på alle livets spørsmål. I alle fall om spørsmålene dreier seg om hvor mange skritt jeg har tatt, hvor lenge jeg har sovet, stressnivå, puls samt en hel del annet mer eller mindre interessant. Garmin er dyktige på stolper og grafer, og har du lyst, kan du grave deg ned hvor mye du vil. Brukervennlig og logisk.

Det meste med Garmin Vivosmart 5 foregår i appen; det er her du forandrer det meste av innholdet, og det er også her du logger din egen, eller din partners, menstruasjonssyklus.

Etter litt vurdering valgte jeg å gå inn under kondisjonsalder og se hvor gammel (ung) Garmin beregner at jeg er. Kan jo erkjenne at det falt en sten fra hjertet da armbåndet trekker tre år fra min faktiske alder, og i tillegg forteller meg at jeg kan bli enda yngre om jeg ønsker det. (Skjermdump fra app)

Om du våger, kan du ved hjelp av Garmin Vivosmart 5 få vite din metabolske alder, eller kondisjonsalder som det heter i appen. Det er altså et anslag på hvor veltrent du er sammenlignet med din faktiske alder.

Å bruke Garmin Vivosmart 5

Overraskelsene kommer derimot når jeg begynner å bruke armbåndet. Selve størrelsen på skjermen er ikke så liten, men merkelig nok utnytter Garmin hele flaten. Det er jo plass … Dessuten er den ikke i farger, noe den er ensom om i denne testen. Dette, i kombinasjon med at det bare har syv dagers batteritid, setter et lite spørsmålstegn ved hva det egentlig er jeg betaler for … Men det viser seg kanskje.

Ja, det plager meg litt at det ikke er fargeskjerm. Og det forstyrrer meg kanskje enda mer at man ikke har valgt å utnytte hele flaten. Men på den positive siden legger jeg til at lysstyrke kan endre seg automatisk avhengig av aktuelle lysforhold (en innstilling du gjør på armbåndet), og at skjermen synes fint også utendørs. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Det tar en stund å forstå hvordan jeg skal kombinere pekeskjermen og knappen for å manøvrere mellom menyer, men etter en stunds bruk sitter det i alle fall greit.

Sömn Sömn 2
<
>
I Garmin-appen kan jeg se søvnmønstret og søvnkvaliteten min. Om jeg vil, kan jeg få enda mer informasjon om poengfaktorene ved å gå inn på hver og en. (Skjermdump fra app)

Direkte på håndleddet kan jeg blant annet se og måle skritt, puls, stressnivå og kalorier. Å sove med Garmin Vivosmart 5 er ikke det minste problematisk, jeg merker ikke at jeg har den på meg. Om jeg vil, kan jeg få en liten morgenrapport når jeg våkner, som informerer meg om hvordan jeg har sovet, hvordan jeg ligger an med skrittellingene etter de dagene som har gått, med mer. Alt presenteres klart og tydelig. Jeg kan få meldinger direkte fra mobilen til armbåndet, og når jeg kobler det sammen med Samsung-mobilen (Android) min, kan jeg også sende forinnstilte svarmeldinger.

Når jeg setter i gang spinningøkten min, søker klokken febrilsk etter PGS-signaler, da jeg må kjøre på ”sykling”, som vanligvis skjer utendørs. Jeg kan lett avslutte søket, og økten begynner å logges. I appen kan jeg da se både det ene og andre om hvordan økten min har vært. (Skjermdump fra app)

Det finnes ikke så mange sportsmoduser å velge mellom. På armbåndet er det mulig å vise ti ulike, og i appen kan du finne en håndfull til som du kan legge til og dra fra hvor du vi. De er ikke så spesifiserte som på mange av de andre deltakerne i testen, men nøyer seg med for eksempel kondisjon og annet. I utgangspunktet tenker jeg at jeg savner sykling innendørs (utendørs finnes), men på den andre siden er det jo samme sak selv om GPS-en lurer på hva som skjer.

Et stort pluss i margen for at jeg slapp å vente i evigheters evigheter på å få armbånd og mobil til å samarbeide for å spille inn gåturen min. Derimot føler jeg meg litt tvilsom til ruten som registreres. Ser jeg på kartet i Garmin-appen, får jeg følelsen av at jeg har hatt en øy-til-øy-økt, hvor jeg har svømt på kryss og tvers mellom øyene når det i virkeligheten ikke er tilfelle. Har i ærlighetens navn ikke gått inn i hvor det faktiske problemet ligger. (Skjermdump fra app)

Ved utendørstrening finner det GPS-signalene nesten umiddelbart, og det er jeg spesielt fornøyd med. Det er det jo ikke alle deltakerne i testen som kan skryte av … Det krever imidlertid at jeg har mobilen med meg, da det er den GPS-en armbåndet benytter seg av. Skjermen kan man stille i hele åtte ulike lysmoduser. Fra automatisk, noe som innebærer at den tilpasser seg til omgivelsene, til at jeg kan velge et tall mellom en og syv. Personlig foretrekker jeg automatisk, og med den innstillingen opplever jeg at skjermen synes bra både utendørs og innendørs – hurra!

Les også Lett å like Garmin er ingen nybegynner på treningsklokker. Er det en grunn til at akkurat denne er bestselgeren i klassen?

Aktivitetsarmbåndet fungerer som fjernkontroll om jeg spiller musikk fra mobilen, og om jeg i min forvirring har forlagt mobilen, kan jeg ved hjelp av et knappetrykk på armbåndet få mobilen til å gi fra seg et høyt pling, samtidig som blitsen på mobilen begynner å blinke.

God helse med Body Battery

Garmin benytter seg av noe de kaller for Body Battery for å gi deg som bruker en indikasjon på om det er på tide å gasse på eller bremse ned for å beholde, eller oppnå, god helse. En kombinasjon av hjertefrekvensvariasjon, stress og aktivitet gir kontinuerlig opplysninger om dine energinivåer i løpet av hele dagen.

Body Battery 1 Body Battery 2
<
>
Body Battery bør være som høyest når du våkner etter en god natts søvn. Er det ikke det, bør du kanskje fundere på hvordan det egentlig er med nattesøvnen din. Dette kan du også ha kontroll på i appen. Mot slutten av en fin og sunn dag er det en bra balanse mellom lastet og avlastet, og på søylene kan jeg enkelt se at jeg har fått både hvile og bevegelse. (Skjermdump fra app)

 

Til å begynne med kan det selvfølgelig føles litt som om tallene er tatt ut av løse luften, men jo mer du lærer kroppen din å kjenne om hvordan den fungerer og reagerer på aktivitet og hvile, jo mer logisk blir opplegget. Har du et lavt tall på lastet, men høy på avlastet, er det trolig restitusjon kroppen har godt av. Er det derimot det omvendte, at lastet er høy, mens avlastet er lav, ja, da er det bare å ignorere latheten og sette i gang.

Konklusjon

Med et Garmin-produkt vet du hva du får. De er trygge, stabile, brukervennlige, og man merker at de har vært med en stund. Appen Garmin Connect er et høydepunkt, ingen tvil om det. Garmin Vivosmart 5 er et virkelig bra aktivitetsarmbånd, men i dette startfeltet har jeg vanskelig for å motivere for et kjøp. Prisen med tanke på batteritid og størrelsen på skjermen, som dessuten ikke er i farger, gir dette aktivitetsarmbåndet en skikkelig motbakke. Dessverre.

Karakter
Garmin Vivosmart 5
Premium

Home mener

Appen er vanskelig å slå. Automatisk justering av lyset på skjermen. Prisen. Liten skjerm. Svart/hvit skjerm.

Også i denne testen:

5 Aktivitetsarmbånd

Huawei Band 7

Vanskelig å slå

Et aktivitetsarmbånd med stor og tydelig skjerm, bra batteritid som dessuten ikke graver et altfor stort hull i lommeboken. Er det for godt til å være sant?

Prisen. Batteritiden og et herlig skarpt display som fyller hele skjermen.
At Huawei har et eget operativsystem, kan gjøre det litt unødvendig knotete.
Les hele testen

Amazfit Band 7

Fullspekket

Skal bli spennende å se om testens billigste deltaker kan gi de øvrige deltakerne match, eller om det bare er batteritiden som er overlegen.

Batteritiden. Prisen.
Vanskelig å finne GPS-signalene. Litt skrøpelig skjerm.
Les hele testen

Fitbit Inspire 3

Vil ha mer ut av brukerne sine

Dette er testens nest dyreste aktivitetsarmbånd, og merket har vært i bransjen siden 2007. Fitbit er ingen rookie med andre ord. Spørsmålet er om mange års erfaring holder i denne sammenhengen.

Smidig og nett.
Liten skjerm. Trenger abonnement for å få tilgang til alla data. Mangler mulighet for å styre musikkspilling.
Les hele testen

Xiaomi Smart Band 7

Ikke helt i mål

Pent og smidig aktivitetsarmbånd med en skjerm som får smilet til å vokse. Men hvordan er det å bruke?

Batteritiden. Fargesterkt display som fyller hele skjermen.
Litt vrient med hvilken app som er tenkt brukt. Vanskelig å finne GPS. Funksjonen med sending av automatmeldinger fungerer ikke.
Les hele testen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home

LB+

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde

LB+ Home

Tilgang til ALT innhold på L&B Home

49,- / for 30 dager
119,- / mnd
65,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.

Tøff, tøffere, Jabra?

Morsom løsning

Ha kontroll på helsen – lev lenger og friskere

Fokus på bevegelse

Overrasker

Få treningen gjort

Scroll to Top