Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Dreame Z10 Station

Hygienisk støvsuging nesten uten problemer

Dreame Z10 Station sluker med glede støv og smuss. Med automatisk tømmestasjon kunne vi ha fått et genialt produkt, hvis bare sugestyrken var mer stabil og batteritiden bedre.

Skrevet av / 21.02.24 - 09:26
Dreame Z10 Station
Natasja Broström

Vi kjenner Dreame for selskapets vellykkede serie av robotstøvsugere. Blant annet har vi med suksess testet DreameBot L10 Ultra og DreameBot L20 Ultra. Nå er Dreames stangstøvsuger Dreame Z10 Station på markedet, så den må vi selvfølgelig også sjekke ut.

Glansnummeret er automatisk og forseglet tømming. Etter bruk setter du Z10 i stativet, og trykker på en knapp for å suge oppsamlet smuss ut av støvsugerens plastbeholder og inn i den forseglede oppsamlingsstasjonen. Som med andre stangstøvsugere, for eksempel Samsungs Jet AI, fungerer stativet som lader, holder og søppelbøtte for oppsamlet støv, smuss og hår.

Dreame Z10 Station består av et stativ, en støvsuger og fem børstehoder. Designen er, alt etter smaken, ikke det verste vi har sett. (Foto: Dreame)

Støvsuging og tømming fungerer perfekt. Det du i stedet må unnvære med Dreame Z10 Station, er app-styring, avanserte funksjoner og innstillinger samt velfungerende minibørster. Spesielt det siste skal vise seg å være litt av en utfordring.

Alt etter smaken er designen enkel, nesten minimalistisk, og oppsettet logisk. 10 minutter etter utpakking er støvsugeren klar til å lades opp og tas i bruk.

Usynlig smuss blir synlig

En full lading tar 3,5 timer. Så lang tid trenger du ikke å vente, for støvsugeren kan brukes med bare 10–20 prosent batteri. Dreame anbefaler imidlertid at Z10 Station blir fullt ladet før støvsugeren tas i bruk for første gang.

I pakken er det to store børstehoder. Det ene er til glatte overflater som fliser, tre- og vinylgulv. Det andet er beregnet til tepper og mer ru overflater. I tillegg kommer et mindre børstehode og to spesialmunnstykker.

Det er enkelt å skifte mellom de forskjellige munnstykkene og koble fra stangen, så Dreame Z10 fungerer som håndstøvsuger. (Foto: Natasja Broström)

Børstehodet til glatte overflater har en innebygd, myk stoffrull, mens børstehodet til ru overflater har en rull med valser og stive børster på. Den lille rullen inne i mini-børstehodet har valser i kraftig gummi, og er velegnet til blant annet samling av dyrehår og gjenstridig smuss i sofaer.

Jeg testet de to store hodene på tregulv, fliser, et stort sisalteppe og to stofftepper. Som stangstøvsuger jobber Z10 Station smidig og villig rundt møbler og krukker. En tur inn under sofaene og sengen var heller ikke noe problem.

Litt for ivrig (og for moro skyld) prøvde jeg også børstehodet med den glatte rullen på et teppe. Z10 Station utstøtte en serie pipelyder og ”spurtet” nærmest ustyrlig bortover teppets overflate. Ikke akkurat meningen.

Busted! Første turen med Dreame Z10 Station avslørte at gulv og tepper var mer skitne enn de så ut til å være. (Foto: Natasja Broström)

Børstehodet til ru overflater og mini-børstehodet har begge innebygd blått lys som tenner automatisk. Dermed kan du lettere se alt støv og smuss og kjøre en ekstra tur med Z10 Station. Hvorfor hodet til glatte overflater ikke har det samme, er litt av en gåte.

Les også Hører støvsugere og skurebøtter fortiden til? Med flaggskipet Deeebot X2 Omni stikker Ecovacs hodet frem og lover at det nå er på tide å ta farvel med manuell rengjøring.

Mine gulv og sofaer så ikke spesielt rene ut etter en tur med Z10 Station. En titt på støvsugerens plastbeholder, hvor skitten blir samlet opp, viste imidlertid noe annet. Det 0,5 liter store rommet var nesten fylt med hybelkaniner og annet smuss.

Grådig batteri

Dessverre ”eter” Z10 Station av batteriet i en fart som tilsvarer ca. en prosent per kvadratmeter. Det er raskere enn jeg har opplevd med andre stangstøvsugere, for eksempel Tineco Floor One S5 Extreme og Samsung Bespoke Jet AI.

I teorien er levetiden på batteripakkens 7x 2900 mAh naturligvis påvirket av hvor mye sug jeg setter på – virkeligheten er imidlertid en annen. På middels sugestyrke kunne jeg presse ca. ti minutters støvsuging ut av batteriet før kapasiteten nærmet seg 20 prosent.

Displayet på Dreame Z10 Station viser batteriprosenten og styrken på suget i form av et viftesymbol. Her vist på middels styrke. (Foto: Natasja Broström)

Dreame Z10 Station har tre sugestyrker: med, øko og turbo. Jeg skifter lett mellom nivåene med et fingertrykk på støvsugerens runde topp-display, og innstillingen vises med en grønn vifte som vokser i omfang alt etter sugestyrken.

I praksis har en lavere effekt imidlertid ingen innflytelse på hvor raskt batteriet tappes. Det skjer like raskt om jeg velger laveste nivå med (hvis betydning ikke er forklart i manualen) eller høyeste nivå turbo.

Det utgjør heller ingen forskjell hva jeg bruker Z10 Station til. Grundig rengjøring av puter eller lampeskjermer eller en lett kjøring over tregulvene mine bruker samme mengde strøm.

Allsidig bruk på stang og i hånden

Minibørstehodet er perfekt til sofaputer når jeg bruker Z10 Station som håndstøvsuger. Jeg kobler fra stangen og monterer børstehodet direkte på hodemodulen. Et lett klikk på de innebygde knappene kobler til og fra delene.

Dreame Z10 fungerer best som håndstøvsuger med mini-støvsugerhodet satt på. Det blå lyset avslører smuss og skitt. (Foto: Natasja Broström)

Som med Samsungs Jet AI står jeg imidlertid tilbake med stangen, som jeg ikke kan plassere noen steder. Stativet fungerer kun med hodemodulen satt i, og den medfølgende holderen til ekstradeler er bare beregnet til minibørsten og de to spesielle munnstykkene.

Les også Like, men likevel så ulike Hvor stor forskjell kan det egentlig være på robotstøvsugere som støvsuger og mopper gulvene dine? Disse fire deltakerne i høstens gruppetest er, overraskende nok, ganske ulike.

Jeg fraråder å bruke de store børstehodene uten stangen. Hodene ”seiler” fra side til side og gjør Z10 Station upraktisk å håndtere. Bruk Z10 Station som håndstøvsuger sammen med det lille børstehodet eller de to spesielle munnstykkene med stive børster.

Mens minibørstehodet jobbet ypperlig, ble jeg skuffet over de to spesial-munnstykkene. Det ene er smalt og beregnet til sprekker. Det andet er rundere, har børster og en indre flate kledd med stoff, lik det fra en klesbørste.

Jeg hadde samlet opp en ukes støv før Dreame Z10 fikk lov til å komme til på lamper og glatte overflater. Resultatet var skuffende. (Foto: Natasja Broström)

Munnstykkene fungerte i sofaene, men feilet ved innsamling av støv på glatte overflater. På lamper og malte møbler ble støvet bare kjørt med rundt av munnstykket med børster på. Jeg testet begge munnstykkene på smuss og (kald) aske foran peisen. Da jeg løftet Z10 Station opp fra flisene foran peisen, falt askebiter ut igjen gjennom røret. Det samme skjedde med oppsuget av støv fra møblene.

I plastbeholderen kunne jeg se at litt smuss var blitt med opp. Jeg skiftet til turbo, men det gjorde ingen forskjell på resultatet.

Effektiv rens etter bruk

Selv om Z10 Station veier 1,67 kilo, som er mindre enn håndstøvsugere som Samsung Bespoke Jet AI, er Z10 tung i lengden. Det letter arbeidet at jeg kan låse utløseren på håndtaket med et trykk på displayets ”låse”-knapp. Dermed må jeg ikke manuelt konstant holde utløseren helt inne under støvsugingen.

Z10 Station og andre stangstøvsugere er imidlertid heller ikke beregnet til hovedrengjøring, men til støvsuging i kortere intervaller. Her fungerer Dreames Z10 Station som den skal.

Du tømmer Z10 Station ved å sette den i stativet. Et trykk med foten på knappen på stativets side nær toppen aktiverer utsugingen. Alt foregår bak et filter med fem lag, så hverken støv eller partikler slipper ut. Med en hektisk vislelyd tømmer den indre ”syklon-enheten”, som Dreame kaller den, plastbeholderen og dens filter. Prosessen tar 10 sekunder.

Les også Hva er det som veier? Vekten er i virkeligheten bare et tall. Det interessante er hva som egentlig veier i kroppene våre.

Hår, støv og hybelkaniner suges ned i stativets innebygde støvsugerpose, som ifølge Dreame først må skiftes etter 90 dager. Det følger med en ekstra pose i pakken. Flere poser kan kjøpes hos forhandlere av Dreame. En pakke med seks koster 299 kroner.

Konklusjon

Dreame Z10 Station har fordeler og ulemper. De to store børstehodene jobber godt. En liten lem foran på børstehodet til ru overflater kan skyves til side, og suger dermed fint inn større deler.

Som stangstøvsuger er Z10 Station lett å komme rundt med, men virker mer leddløs enn andre støvsugere jeg har testet. For eksempel Samsungs Jet Bespoke AI. Børstehodenes innbygde blå lys avslører effektivt smuss foran støvsugerhodet.

Dreame Z10 har et støvsugerhode til glatte overflater, og det tar med glede opp smusset og selv det finere støvet fra peisen. (Foto: Natasja Broström)

Selv om håndstøvsuging i lengden gjør deg sliten i ledd og albue, kan man merke at Z10 Station veier mindre enn konkurrentene. Batteriet i håndtaket på Z10 Station sjenerer heller ikke mitt håndledd under bruk slik som Samsungs gjorde.

Batteritiden og de små spesialmunnstykkene skuffer imidlertid. Til tross for smidig rengjøring, lavere vekt og en effektiv tømming i stativet, etterlater Z10 Station seg derfor et blandet inntrykk. Imidlertid mest på den positive siden, da støvsugeren tross alt suger til seg og synlig fyller plastbeholderen med smuss.

Karakter
Dreame Z10 Station
Premium

Home mener

Brukervennlig stangstøvsuger med automatisk tømming. Filter og støvsugerhoder kan rengjøres. Kommer fint rundt møbler og er effektiv på stoff, gulv og tepper. Tung i bruk som håndstøvsuger, og bråker en del ved vanlig støvsuging. Minibørster og spesielle munnstykker jobber mindre bra.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Massasje når og hvor du vil

Behersker du trykket?

Hjertet på rett sted

Hjemmets vinkjeller skjemmer bort druene

Finn sakene dine

Strømstasjonen du ikke visste du trenger

Nye Nespresso er en dyr fornøyelse

Ding dong! Er det noen hjemme?

Sett fyr på vinterlyset

Pent fra Panasonic

Lag mat som på restaurant

Rengjøring med rene hender

Lyd & Bilde
Scroll to Top