Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Samsung Bespoke Jet AI

Intelligent støvsuging med stor pust og blandet effekt

Skaftstøvsugeren Samsung Bespoke Jet AI gir rene gulv og møbler, men også vondt i armen og vind i håret.

Skrevet av / 04.09.23 - 08:53
Samsung Bespoke Jet AI
Natasja Broström

Umiddelbart kan det nye medlemmet av Samsungs Bespoke-serien, Bespoke Jet AI og stativet, minne om en rakettkaster eller et overdimensjonert våpen fra Fortnite.

Etter oppsettet gir imidlertid designen mening, og det mørkegrå rillete stativet kalt Clean Station, vinner på poeng, både visuelt og funksjonelt. Clean Station er som et Kinderegg, da den både fungerer som lader, holder til Jet AI og søppelbeholder for det oppsugde smusset.

Bespoke Jet AI er ikke avansert når det gjelder funksjoner, displayet og mulighetene i Samsungs app, SmartThings. Overordnet kan appen for eksempel styre styrken på suget, men virker mest som reklamesøyle for Samsungs Bespoke-univers.

Jet AI tar villig opp kampen mot hår, lo og smuler. Det effektive suget kan imidlertid ikke skjule at Samsungs multifunksjons-støvsuger har mangler i designen, og at prisen ikke står i stil med ytelsen i forhold til hva andre smarte støvsugere leverer.

Les også Netatmo Smart Indoor Camera er faktisk smart Vil man bare ha et kamera som ordner seg selv og gir deg den informasjonen du trenger, er dette rett valg.

Ut på gulvet med en jetmotor

Når Jet AI skal lades, hektes den på stativets topp. Det flate batteriet klappes på i håndtaket, og en smal lysstripe angir med forskjellige farger hvor ladet batteriet er. Grønn er signal for at Bespoke Jet AI er 100 prosent klar. Ellers viser det smale displayet i håndtaket hvor mange prosent batteriet er ladet opp.

Er det tilstrekkelig oppsamlet smuss i støvsugerens beholder, blir det registrert av en sensor i stativet, og tømning aktiveres automatisk. Ellers har stativet en knapp i fronten. Et trykk på knappen, og tømmingen starter.

Når Jet AI brukes som skaftstøvsuger, har den fem innstillinger: minimum, AI, middels, maks og JET. AI er den beste innstillingen når rengjøringen omfatter forskjellige typer underlag. Meningen er at støvsugerens sensorer leser av hvilken type underlag det er snakk om, og hvordan det best skal støvsuges.

Stuens sisalteppe med knudrete overflate var første stopp i testen. Her kom AI-innstillingen til sin rett. Når støvsugeren kjøres inn på teppet, tenner støvsugerhodets innebygde lys, slik at ikke noe overses. Kraften i suget økes, noe som kan merkes opp gjennom støvsugeren og videre ut i armen i form av lette vibrasjoner.

Dessuten begynner Jet AI å bråke som et treskeverk, og den indre stoffvalsen demper ikke rumlingen eller den gyngende fornemmelsen som forplanter seg opp til hånden.

Til sisaltepper med mange fordypninger er innstillingen AI optimal. Sensorer leser av underlaget, og Bespoke øker sugestyrken. (Foto: Natasja Broström)

Resultatet er at lo og smuler fra teppets hundrevis av små ujevnheter, samles opp i første forsøk. Vi har tidligere testet DreameBot L10 Ultra og skaftstøvsugeren Tineco Floor One S5 Extreme på samme teppe, noe som ikke ga på langt nær så godt resultat.

Til konkurrentenes forsvar må det sies at Dreames runde robotstøvsuger er utstyrt med en feiebørste, ikke et støvsugerhode, og at Tinecos støvsuger er designet til å jobbe optimalt på glatte gulv.

Annerledes gikk det for Jet AI på stofftepper, hvor støvsugerhodets stoffvalse ikke ville være med, men nesten måtte presses over teppet. Best virket Bespoke Jet AI på fliser, gulv og linoleum.

Støvsugingen nær hånden

Like fint som stativet passer til Jet AI, like rådvill står du der hvis du vil bruke den som håndstøvsuger. Det er lett å skille teleskopstangen fra hovedmodulen. Et trykk på stangens knapp, og de to delene er frigjort fra hverandre. Problemet er at du nå står med en stang du ikke kan sette noen steder.

Stativet har ikke en holder til teleskopstangen, og det medfølgende tilbehørsstativet er kun til ekstra støvsugerhoder. Altså må den frigjorte teleskopstangen lenes opp mot veggen eller legges på gulvet.

Les også Sug og vask på samme tid Floor One S5 Extreme er den smarte husassistenten til enkel rengjøring. Designen kan imidlertid være litt av en utfordring for både hjem og nese.

I håndstøvsugerutgaven må du unnvære AI-innstillingen og nøye deg med de fire andre. Vi testet forskjellige børstehoder, inkludert et med ”klesbørste”-funksjon. Det vil si at hodet utover stive børstehår, også har en liten stripe med rødt, klebrig stoff som vi kjenner fra håndbørster til tøy.

Er det kjæledyr i hjemmet, kan du bruke det spesielle børstehodet som leveres med Jet AI. Hodet er mindre enn de to store, som også følger med i pakken, og har klebrige valser til å fange dyrehår.

Rengjøring av sprekker og lister

Testen av håndstøvsugeren foregikk på hjemmets høydeseng i stoff, hvor støv, lo og hår har en farlig tendens til å sette seg. Børsten med lange, stive hår gjorde motstand på vei fremover, men fungerte fint når Jet AI ble trukket baklengs over stoffet.

Baksiden av en høydeseng er en like stor magnet for lo og hår som inne under sengen. (Foto: Natasja Broström)

Den innebygde klesbørsten tok godt tak, og i kombinasjon med innstillingen Maks ble alt uønsket fjernet. Imidlertid først etter et par turer frem og tilbake.

Deretter fikk det medfølgende lange ”glipe”-redskapet (crevice), som Samsung så poetisk kaller det, lov til å jobbe på sengens understell. Et litt vanskelig sted å komme til, men Jet AI i håndversjon klarte oppgaven med bravur.

Sofaenes gliper samt slipestøv langs glassdørens smale lister (glemt fra en malerjobb), fikk også en tur. Jet AI gikk strykende til verks. Både støv, smuler og sliperester forsvant på sekundet.

Gjenglemt slipestøv lå på glassdørens lister. Som håndstøvsuger gjorde Bespoke jobben med å fjerne det lett. (Foto: Natasja Broström)

Efter ti minutter måtte rengjøringen imidlertid innstilles, da krampen gjorde sitt inntog i armen. Kanskje en større muskelmann enn den gjennomsnittlige norske kvinnen kan håndtere Jet AI, for de cirka tre kilos håndvektene som håndstøvsugeren veier, blir i lengden litt for tungt.

Andre ulemper var batteriet, hvor toppkanten begynte å trykke mot håndleddet, samt noen hissige pust rett i hodet fra luftgitrene i hovedmodulens sider.

Støvsuging på den morsomme måten

Der Jet AI for alvor glitrer, er klassisk støvsuging på glatte gulv. Jo flere utfordringer og hindringer, jo bedre. Spesielt når støvsugeren er i AI-modus og løser oppgaven på ”egen hånd”.

De store støvsugerhodene med stoffvalser er ytterst smidige, da hodene kan jobbe i en vinkel på opptil 90 grader. Det vil si at hodet så å si glir vannrett fra side til side etter behov, men uten at det virker slurvete eller vanskelig å styre.

Dermed kommer Jet AI inn og rundt på steder hvor andre støvsugere må gi opp. For eksempel gikk det som en lek å få Jet AI rundt hjemmets mindre sidebord og bak surround-anleggets tunge fronthøyttalere med alle sine ledninger.

Den slags design gjør rengjøringen både lettere, og (nesten også) artigere.

Les også Grillenes sveitserkniv En el-grill som blir veldig varm, og hvor man kan bruke halve grillen til å lage mat på andre måter. Perfekt til balkongen?

Tid for tømming

Som nevnt er stativet også oppsamlingspunkt for støv og skitt. Hovedmodulen har en gjennomsiktig beholder, hvor alt oppsamlet smuss og støv kan ses. Når Jet AI hektes på stativet, setter tømmingen i gang.

Ifølge Samsung suger støvsugerens Air Pulse-teknologi 99,999 prosent av alt smuss ned i stativets støvsugerpose. Skulle det fortsatt være noe igjen, fjerner den indre rotoren i beholderen opptil 99 prosent av alle hår ved hjelp av Samsungs Air Spin Edge-teknologi.

Vi må nok blankt erkjenne at det ikke har vært mulig å verifisere om prosentene holder stikk. Den type test krever nok et større laboratorium.

Stativet er designet til stangstøvsugeren, så du har en stang til overs hvis du vil bruke Bespoke som håndstøvsuger. (Foto: Samsung)

Når beholderen er tømt, lukkes det indre lokket automatisk. Du skal ikke røre ved noe som helst, bare når stativets støvpose på et tidspunkt skal tømmes. Sannsynligvis først etter et par måneders bruk. Tanken er tiltalende for allergikere – og for folk med aversjon mot nærkontakt med støv og hybelkaniner fylt med hår. 

Konklusjon

Bespoke Jet AI fungerer best som skaftstøvsuger, hvor de store børstehodene jobber imponerende lett rundt bordben og andre hindringer.

Jet AI er langt fra lydløs i arbeidet, men støyer mye, spesielt ved innstillingene JET og AI, samt når beholderen blir tømt ned i stativets støvpose.

Både som håndstøvsuger og som skaftstøvsuger kan batteriets og hovedmodulens vekt bli en styrkeprøve. Jet AI er ikke støvsugeren til den store hovedrengjøringen, men til korte turer i møblene og på de glatte gulvene. Her er Jet AI til gjengjeld lett å komme rundt med.

Minst interessant er appen, mens den automatiske lukkede tømmingen av støvbeholderen gjør Jet AI til et godt valg for allergikere. Utover de smidige støvsugerhodene leverer Bespoke Jet AI imidlertid ikke smartere eller bedre rengjøring, enn andre støvsugere i sin klasse.

Karakter
Samsung Bespoke Jet AI
High End

Home mener

Støvsugerhodet jobber smidig med en vinkel på opptil 90 grader. Kommer fint rundt i hjørnene og er lett å styre. Suger det meste til seg. Er tung i bruk som håndstøvsuger og ved alminnelig støvsuging av tepper. Det mangler en holder til stangen når Jet AI brukes som håndstøvsuger.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Sommertilbud

LB+ Total

Få full tilgang i 7 uker for kun 7 kr.

LB+ Total mnd

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home

LB+ Total år

Tilgang til ALT innhold i et år

7,- / for 7 uker
49,- / for 30 dager
1,650,- / år
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.

Trådløs overvåkning av hjemmet

Kjør frysepizza i Airfryeren

Hold små klåfingre unna flaskene

Effektiv klipping av store hager

Når du vil se bra ut

Freo X Ultra hjelper, men kan ikke stå alene

Revolusjon innen ismaskiner?

Lysmagi til husfasaden

Sodastream i nye japanske klær

Blir bedre og bedre

Smart pengeskap med mangler

Raskere og hyggeligere støvsuging

Scroll to Top