TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Ecovacs Deebot X2 Omni

På tide å kvitte seg med støvsugeren og skurebøtten?

Med flaggskipet Deeebot X2 Omni stikker Ecovacs hodet frem og lover at det nå er på tide å ta farvel med manuell rengjøring.

Av / 22.01.24 - 09:01
Ecovacs Deebot X2 Omni

Home mener

  • Enkel å bruke og lett å lære. Støvsuger og mopper veldig bra når den først har lært seg hjemmet.
  • Pris. Litt gjerrig på tilbehør.

Ifølge Ecovacs er Deebot X2 Omni deres smarteste robotstøvsuger, og den hevdes å komme til i alle kriker og kroker. Den tilbyr selvsikkert «helautomatisk rengjøringsløsning som inkluderer selvrengjøring med moppvask med 55o C varmt vann, automatisk tømming av støvbeholder, automatisk varmluftstørking, automatisk vannpåfylling og selvvedlikehold».  Her går vi litt for langt, tror jeg.

Selv om selve lade-/tømmestasjonen er et heftig stykke utstyr, har de likevel klart å gjøre den, i denne sammenhengen, ryddig og stilig. Selve støvsugeren, Svampebob Firkant, har heller ikke noe å skamme seg over. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Det første som overrasker meg når jeg pakker ut denne heftige saken, er at selve støvsugeren ikke er rund, men firkantet.

Selve lade-/tømmestasjonen er ganske stor og krever plass, men er likevel litt mindre enn den tidligere testede Ecovacs Deebot X1 Omni.

Komme igang med Ecovacs Deebot X2 Omni

Det er enkelt å komme i gang og legge til støvsugeren, som nå har fått navnet SvampeBob, i Ecovacs Home-appen.

Appen er tilgjengelig på de nordiske språkene og er ganske enkel å forstå. Det er noen språkforvirringer enkelte steder, men etter en stund skjønner man hva ting betyr

Annonse
I appen kan jeg angi en rekke rengjøringsinnstillinger (skjermbilde fra appen).

I appen kan jeg gjøre så mange forskjellige innstillinger jeg vil. Det er bare tiden, tålmodigheten og engasjementet som setter grenser. Når kartet over hjemmet er laget (det kan ta et par runder før det føles helt relevant), er det flott å lage soner, avgrense og navngi de ulike rommene. Hvis jeg føler et stort behov, kan jeg også markere hvor møblene er plassert, for eksempel for å sende ut SvampeBob på talekommando for å støvsuge under sengen.

Les også Hverdagsluksus En vinduspusserrobot!? Finnes det faktisk, og kan det virkelig fungere i praksis? Spørsmålene er mange, og jeg skal se om jeg lykkes med å få frem noen svar.

I tillegg kan jeg bestemme når, hvor og hvordan jeg vil at SvampeBob skal støvsuge. I hvilke rom skal han både moppe og støvsuge? Vil jeg at han i løpet av samme rengjøringsrunde skal støvsuge én gang på soverommet, men både støvsuge og moppe på kjøkkenet? Hvilken sugestyrke skal han bruke, og hvilken vannmengde ønsker jeg? Skal det rengjøres én eller to ganger?

Hvis jeg vil, kan jeg la støvsugeren gjøre det meste av jobben selv ved å slå på AI-modus
(skjermbilde fra appen).

Hvis du vil gjøre det enklere for deg selv, og du setter pris på AI, finnes det også en AI smart Hosting som lar støvsugeren selv bestemme hva som skal gjøres i det aktuelle rommet.

Det skal være mulig å lage kart for ulike etasjer, men siden jeg bor i en enetasjes leilighet, synes jeg det er vanskelig å bedømme hvor godt det fungerer.

Ecovacs Deebot X2 Omni er utstyrt med et kamera. Hvis jeg vil, kan jeg ha det i gang mens jeg rengjør, eller jeg kan bare slå det på og la støvsugeren patruljere huset når jeg ikke er hjemme. Med andre ord et mobilt overvåkningskamera.

SvampeBob består faktisk terskeltesten. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Støvsuging

SvampeBob har sterk sugeevne og kommer godt inn i hjørner. Jeg kan virkelig ikke klage. Jeg kan heller ikke klage på støynivået eller at han kjører inn i mange møbler. En av utfordringene var noen terskler, men det tok bare en runde eller to før han fant den beste måten å komme seg over på. Smart!

Støvsugeren er veldig glad i stueteppet og gir det masse kjærlighet før den tror den er ferdig. (Foto: Åsa Warme Hallén)

SvampeBob fikser teppet i stuen uten problemer, og for første gang når jeg tester en Ecovacs-støvsuger, trenger jeg ikke å gå inn i appen for å stille inn at den skal suge hardere når den registrerer teppet, det gjør den selv. Jippi – noen ganger lønner det seg å mase!

Moppetallerkenene og moppeklutene er montert fra starten av, og det ser ikke ut til at det er meningen at du skal fjerne tallerkenene på samme måte som jeg kunne gjøre på X1. Jeg prøvde noen forskjellige teknikker uten resultat. Kan muligens være SBS (Shit Behind the Controls), men jeg tror ikke det. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Tørking

Moppeplatene og moppeklutene er allerede festet når jeg pakker ut Ecovacs Deebot X2 Omni. Jeg er ikke helt sikker på at det er slik det «skal» være, men siden jeg ikke får av moppepadsene til tross for flere forsøk, er det vel det som er poenget. Personlig har jeg ikke noe imot det, for da vet jeg alltid hvor de er.

Når moppemodus ikke er aktivert, er moppene hevet slik at de ikke berører gulvet eller teppene. Avstanden er ca. 1,5 cm ifølge produsenten, og dette er også hvor mye støvsugeren løfter moppene når den er i moppemodus og havner på et teppe (for å unngå at teppet blir vått). Det kan hende du må ta hensyn til dette avhengig av teppene i hjemmet ditt og eventuelt legge til en moppefri sone hvis du har et tykt teppe.

Under lokket på toppen av tømme-/ladestasjonen er det to vannbeholdere. En for rent vann og en for skittent vann. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Når du mopper, vaskes moppene først før støvsugeren går på oppdrag. I appen kan jeg velge hvor ofte jeg vil at den skal komme tilbake for å rengjøre moppene, eller om den skal bestemme selv avhengig av hvor skitne de er. Jeg kan også velge om rengjøringsmetoden skal være effektiv, varmt vann eller dyprengjøring. Jeg velger varmt vann. Vanntanken er ikke så liten, men vannet synker raskt. Jeg tror dette er en indikasjon på at SvampeBob faktisk rengjør moppene grundig før han går ut igjen.

Selv kaffetesten er bestått med glans! (Foto: Åsa Warme Hallén)

Ingen støvsugere jeg har prøvd (og det har vært ganske mange) har bestått kaffetesten – før nå. Jeg utfordrer den med Coca Cola, og den klarer den også, godeste SvampeBob. Gullstjerne!

Når rengjøringen er ferdig, går støvsugeren raskt tilbake til lade-/tømmestasjonen, snur ræva si og setter seg inn igjen. Raskt, smidig og enkelt. Det er ingen som helst tvil om hvordan han skal finne veien hjem eller til riktig sted for tømming og lading. Pent!

Vel hjemme tømmes støvbeholderen (ikke et helt stille øyeblikk) og moppene vaskes. Ifølge produsenten skal moppene vaskes med 55-graders vann. Om dette stemmer eller ikke, vet jeg ikke, men det jeg vet er at de etter vask tørkes med varmluft i 2, 3 eller 4 timer (igjen, det bestemmer jeg selv). Jeg vet at luften er varm, for jeg kan faktisk kjenne den utenfor lade-/tømmestasjonen.

Les også Sov godt takket være teknikken For å våkne pigg og uthvilt må du sovne godt og sove rolig. Noe som kan være lettere sagt enn gjort.

Tørkeprosessen er ikke helt lydløs, men gir fra seg en monoton lyd helt til den er ferdig. Det snakkes mye om farget lyd/støy for å sove, så kanskje Ecovacs kunne bruke det i markedsføringen og anbefale folk å plassere hele greia på soverommet.

Svampebob Firkant støvsuger og mopper hele leiligheten på 109 minutter på første forsøk. Etter hvert blir han raskere og grundigere. (Skjermbilde fra appen).

Er det på tide å si farvel til manuell rengjøring?

Ecovacs’ Deebot X2 Omni er alt annet enn dum. Men den trenger tid til å bli kjent med omgivelsene. Jo mer den gjør rent, jo smartere blir den. I begynnelsen merket jeg forvirringen da en stol ble flyttet, men etter noen runder navigerer SvampeBob greit rundt både gamle og nye hindringer. Og hvis du har lest min nylige test av robotstøvsugere til under 10 000 kroner, vet du hvor bekymret mange av testdeltakerne var for kattenes matskåler – SvampeBob viser ingen interesse for dem. Til både min og kattenes store glede. Men prislappen er også en god del høyere.

Når SvampeBob har fått noen runder og dermed erfaring, må jeg si at han både rengjør og mopper veldig godt. Dobbeltroterende mopper er noe helt annet enn en liten våt klut som dras over gulvet. At støvsugeren også går tilbake til lade-/tømmestasjonen og rengjør moppene underveis i rengjøringsprosessen, bidrar selvsagt til et virkelig godt resultat.

Harry utfører kvalitetskontroll (Foto: Åsa Warme Hallén).

Den er selvfølgelig ikke helt vedlikeholdsfri. Avhengig av hvor ofte jeg velger å moppe gulvene, må jeg fylle vanntanken med rent vann og tømme den med skittent vann. Støvsugerposen må selvfølgelig også skiftes etter hvert, men hvor ofte det skjer, avhenger av hvor ofte jeg vasker og hvor skitten jeg er. Og støvsugeren må tørkes av, børsten under må rengjøres for hår og støv, og til og med lade-/tømmestasjonen trenger litt kjærlighet fra tid til annen. Det fremgår imidlertid tydelig av appen når og om dette er nødvendig.

Dessverre har Ecovacs kun sendt med en støvsugerpose, noe jeg personlig synes er litt gjerrig. De er generelt gjerrige med tilbehør. En ekstra pose og kanskje en ekstra sidebørste hadde vært fint, spesielt med tanke på prislappen. I appen står det også at det finnes et spesielt rengjøringsmiddel som jeg kan bruke når jeg mopper gulvene. Denne mangler også i pakken, og jeg synes det hadde vært litt smart å sende med en liten test for å tiltrekke seg fremtidig mersalg. Jeg tør faktisk ikke gå god for at du kan løpe til nærmeste butikk og kjøpe din egen SvampeBob og kaste støvsuger og skurebøtte på veien. Men for meg personlig kan jeg si at jeg ikke kommer til å bruke hverken støvsuger eller skurebøtte den neste måneden – eller halvåret. Hurra!

Konklusjon

Ecovacs’ Deebot X2 Omni er kanskje ikke svaret på alle livets vanskelige spørsmål. Men hvis du har penger til overs, er en liten husholdning som ikke skitner til så mye, er den nok faktisk i nærheten av å kunne kvitte seg med både en «vanlig» støvsuger og en skuremaskin.

Karakter
Ecovacs Deebot X2 Omni
High End

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Smidig rengjøring

Disko i kjøleskapet

Mytedreper på vaskerommet

Når små hindringer blir for store

Lille speil på veggen der, hvem har det glatteste fjeset her

Effektivt sug i pen innpakning

Alarm med 1 km rekkevidde

Godt alternativ til kjøkkenet

Perfekt grillresultat hver gang

Her er den ultimate pizzaovnen

Det er en god idé å gjøre det 'dumme' klimaanlegget smart

Effektiv kjøling i sommer