Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

: Windows 10 operativsystem

Beste Windows hittil

Det er et nytt Windows i byen – og det er gratis. Men er det også verdt bryet? Microsoft forventer å se en milliard Windows 10 PC-er.

Skrevet av / 02.09.15 - 06:00
Windows 10 operativsystem
John Hvidlykke

Microsoft-Windows-10Operativsystemet er det kjedeligste, men også det viktigste programmet på datamaskinen. Uten operativsystem kan ikke noe annet program kjøre. Og operativsystemet bestemmer dessuten maskinens oppførsel og utseende. Den eneste reelle forskjell på en Mac, PC og Android-mobil versus en iPhone er nettopp operativsystemet.

 

KONKURRANSE: Vinn Årets Beste Produkter

 

Som du sikkert vet, har Microsoft nylig frigitt versjon 10 av Windows. Og vi har naturligvis vært raske med å sette den nye versjonen på prøve.

 

Gratis for de fleste

Windows 10 skiller seg ikke bare ut ved å hoppe over et versjonsnummer, men ved å være gratis. Har du en Windows 7, 8 eller 8.1 på din datamaskin kan du fritt laste ned Windows 10 til og med juli 2016.

Dermed har Microsoft tilsynelatende slaktet en av sine to gullfugler (den andre er Office). Vi har gjennom flere tiår blitt vant til å kjøpe oppgraderinger med to-tre års mellomrom. Men ikke denne gangen. Windows 10 er på husets regning!

Formålet har selvfølgelig vært å få flest mulig med på lasset. Og det har lykkes. Den 31. juli, bare tre dager etter frigivelsen var antallet av Windows 10-installasjoner oppe i 67 millioner! Og det vel og merke selv om de fleste av oss fortsatt venter i køen for å få lov til å laste ned oppgraderingen. Microsoft håper å nå en milliard Windows 10 maskiner innen to til tre år.

Det har i mange måneder vært en del motstridende opplysninger om kravene til oppgradering. Det har også vært nevnt at også piratkopierte versjoner ville få fritt leide inn i Windows 10-land. Svaret er at for å kunne oppgradere må du ha en aktivert Windows 7 eller 8.x på din maskin.

 

De kan ikke ta det med deg

Det er to måter å installere Windows på. Enten en oppgradering, eller en ”clean install”. For gratispassasjerer er oppgradering eneste mulighet. Installasjonen må startes fra en kjørende Windows-maskin hvor du klikker på Setup-ikonet.

Oppgraderer du fra Windows 8 eller 8.1 kan du velge å ta vare på alle data og programmer. Du kan også starte på en ny frisk hvis du foretrekker det, eller nøye deg med å gjemme på bare dine egne data.

Oppgraderer du fra Windows 7 må alle programmer installeres på nytt! Du kan imidlertid fortsatt velge å beholde dine data. Men hva programmene angår er det ingen kjære mor. Der er det blanke ark som gjelder.

Din gamle Windows-installasjon blir ikke slettet, men ligger på harddisken i mappen windows.old. Blir du lei av Windows 10 kan du innen en måned gå tilbake til den gamle installasjonen.

Men hva hvis du installerer Windows i gratisperioden, og harddisken krasjer senere? Da kan du gjeninstallere operativsystemet gratis, sier Microsoft. Når Windows 10 er installert en gang på en datamaskin vil det fortsette med å være gratis på samme maskin. Hvor mye av maskinvaren som må være uendret for at maskinen skal kunne betraktes som original sier historien ikke noe om.

Kan du telle til Windows 10?
Lett nok: Windows 1, 2, 3, 95, 98, ME, XP, Vista, 7, 8, 10!Navngivningen av Windows-versjonene har vært alt annet enn konsekvent. Og for å gjøre forvirringen total er Windows 10 nummer 11 i rekken av store Windows-versjoner. På privatmarkedet altså. For i den profesjonelle verden har det vært enda mer komplisert.

 

Lett å drive

Windows 10 krever ikke veldig kraftig maskinvare. Faktisk er maskinkravene de samme som til både Windows 8.1 og Windows 7.

Det må imidlertid understrekes at dette er minimumskravene. Windows 10 kan kjøre på en 1 GHz PC med 1 GB RAM. Men det er kun for folk med små krav til livet og en engels tålmodighet.

Jeg har i løpet av testen blant annet kjørt Windows 10 på en Dell XPS M1330 bærbar med dual-core 2 GHz prosessor, 4 GB RAM og 128 GB SSD. Her kjørte det glimrende og uten all for lang ventetid. Hvis du skal kjøre mange og tunge programmer er mer RAM veien å gå.

Til å vurdere hastigheten brukte vi Testsuiten PCMark 8 fra Futuremark. Den simulerer en rekke typiske PC-oppgaver som tekstredigering, video- og grafikkbehandling samt surfing på nettet.

Med Windows 7 og OpenGL-trafikkakselerasjon fikk Dell-maskinen en score på 1.106. Med Windows 10 ble resultatet 1.249. Det er en generøs forbedring, og i hvert fall et bevis på at operativsystemet ikke er tyngre enn forgjengeren.

Oppstartstiden på Dell-maskinen var 18 sekunder med Windows 10, mot 30 sekunder med Windows 7.

 

En Windows du kjenner igjen

Som Windows-bruker siden versjon 3.0 har jeg opplevd mange forandringer i brukergrensesnittet opp gjennom årene, de fleste til det bedre. Men Windows 8 ble jeg imidlertid aldri venner med. For noen var Metro grensesnittet en revolusjon mens andre mener at Microsoft skylte barnet ut med badevannet – og startknappen.

Det å starte Windows 10 var til gjengjeld akkurat passe annerledes! Grensesnittet er nytt og lekkert. Men ikke ugjenkjennelig.

Startknappen og startmenyen er tilbake. Nå kan du igjen finne og åpne programmer uten å måtte søke på måfå på startskjermen. Startskjermen er imidlertid beholdt i form av en grafisk meny ved siden av Startmenyen, hvor man både kan plassere Windows 8-apper og snarveier til programmer.

Windows 10_1
Startmenyen er tilbake, men de aktive snarveisfeltene fra Startskjermen lever videre.

 

Stabilt system – elendig nettleser

Windows 10 er blitt kritisert for å være fullt av feil. Det er på ingen måte min opplevelse. Installasjonen gikk forholdsvis problemfritt. På Dell-maskinen var jeg imidlertid tvunget til å gjenstarte installasjonen en gang. Og jeg måtte selv hente driveren til grafikkortet hos Nvidia. Men det er verken verre eller bedre enn hva man normalt opplever når man installerer et nytt operativsystem. Har du en spesiell eller eldre maskinvare er det imidlertid en god idé å sjekke hos produsenten om det finnes aktuelle drivere. Spesielt hvis du installerer 64-bit utgaven.

I testperioden klarte jeg ikke å få Windows 10 i kne. Det samme kan ikke sies om min Windows 7-installasjon på arbeidsmaskinen ved siden av, som gikk i gulvet en enkelt gang. Når det er sagt vil det naturligvis fortsatt være feil og mangler som må rettes opp. Så de ukentlige oppdateringene vil også være en del av dagsprogrammet hver tirsdag.

En av nyhetene i Windows 10 er nettleseren Edge, som har avløst den gamle Internet Explorer. Grensesnittet er skåret inn til benet, noe enkelte vil foretrekke. Men ta den ikke for hastighetens skyld. I Browsermark-testen oppnådde Edge en score på 1.490 mens Chrome kom ut med et dobbelt så godt resultat på 2.866!

Windows 10_8
Edge-nettleseren skal erstatte Internet Explorer. Du skal ikke velge den for hastighetens skyld!

 

Konklusjon

Windows 8 ble en av de mest kritiserte Windows-utgaver, men Windows 10 ligner en hit. Den er lettere og lekrere å bruke enn både den litt tunge Windows 7 og den veldig rotete Windows 8. Og den er faktisk raskere enn forgjengerne. At Windows 7-brukere må begynne forfra kan være avskrekkende for noen, men det er verdt det. Jeg vurderer derfor sterkt å gi også arbeidsmaskinen samme tur. Så snart jeg har tid til å installere 100+ programmer igjen …

 

Systemkrav
Windows 10 krever ikke veldig kraftig maskinvare. Faktisk er maskinvarekravene lik både Windows 8.1 og Windows 7.Det må imidlertid understrekes at dette er minimumskravene. Windows 10 kan kjøre på en 1 GHz PC med 1 GB RAM. Men det er kun for folk med små krav til livet og en engels tålmodighet.Jeg har i løpet av testen blant annet kjørt Windows 10 på en Dell XPS M1330 bærbar med dual-core 2 GHz prosessor, 4 GB RAM og 128 GB SSD. Her kjører det glimrende og uten all for lang ventetid.Prosessor: 1 GHz eller raskere
RAM: 1 GB for 32-bit eller 2 GB for 64-bit
Harddiskplass: 16 GB for 32-bit og 20 GB for 64-bit
Grafikkort: DirectX 9 eller nyere med WDDM 1.0 driver
Skjerm: 800 x 600 pikslerHopp over køen
Med utsikt til et firesifret milliontall av potensielle oppgraderinger til Windows 10 får ikke alle tilbudet samtidig. I skrivende stund lyder løftet fra Microsoft ”kanskje om et par dager – kanskje om noen måneder”.Hvis du fortsatt står i køen kan du ”snike” ved å bruke Microsofts verktøy til nedlasting av installasjonsmedier. Med verktøyet kan du opprette en installasjonsdisk eller en USB-nøkkel (det kreves minst 4 GB) som det kan startes opp fra. Det er under alle omstendigheter en god idé å opprette et installasjonsmedia slik at du har mulighet for å gjeninstallere Windows hvis harddisken krasjer eller installasjonen blir ødelagt av for eksempel virus.

http://go.microsoft.com/fwlink/?LinkId=616935 (win 10 – 32-bit)
http://go.microsoft.com/fwlink/?LinkId=616936 (win 10 – 64-bit)

”- Hvis produktet er gratis, er det du som er varen”

Microsoft har gitt deg en gratis Windows, men de skal jo leve. Og en av måtene å skaffe penger er gjennom salg av data til annonsefirmaer. Windows samler og sender en lystig strøm av data om din gjøren og laden. Hvis du vil se hvilke kan du klikke på Start-menyen, Innstillinger og velge Beskyttelse av personlige opplysninger.

Windows 10_2

Det finnes en lang rekke faner med innstillinger, men de viktigste finner du under Generelt. Her kan man blant annet velge om apper kan samle de samme annonseopplysninger, om Microsoft skal ha lov til å registrere hvordan du taster inn samt om apper skal ha adgang til å vite hvor du bor. Alle punktene handler om i hvor høy grad Windows kan samle inn opplysninger som gjør det mulig for annonsører å målrette annonser mot akkurat deg. Det er på en måte hyggelig å slippe meningsløse annonser, men på den andre siden stiger risikoen for å bli fristet over evne i takt med den presise målrettingen.

Windows 10_3

 

Windows låner nettverket ditt

Hvordan kan Microsoft få båndbredde nok til å la flere hundre millioner brukere laste ned Windows 10? Det kan de heller ikke. Selv om Microsoft tilbyr 15 terabit/s, noe som er verdensrekord, og via sine partnere når de opp i svimlende 40 terabit/s. Det er omtrent en million ganger raskere enn en god bredbåndsforbindelse, men lagt fra tilstrekkelig når oppdateringer skal rulles ut til hele verden.

Derfor ”låner” Windows 10 din internettforbindelse til å distribuere oppdateringer og apper. Teknikken ligner til forveksling de torrents som benyttes på lyssky fildelingssteder. Hvis du ikke vil spandere båndbredde ved å agere serverpark for Microsoft har du mulighet for å slå den av slik – selv om den er godt gjemt:

Klikk på Start-knappen, og velg Innstillinger, Oppdatering og sikkerhet.

Windows 10_4

Velg Windows Update, og klikk på Avanserte alternativer.

Windows 10_5

Klikk på Velg, hvordan oppdateringer leveres.

Windows 10_6

Hvis du slår av nedlasting fra flere enn et sted, må alle oppdateringer hentes hos Microsoft – som hittil, og du slipper å agere nedlastningssentral. Alternativt kan du bare velge å la PC-er på ditt lokale nettverk dele på oppdateringer og apper. Du sender altså ikke data ut av huset, men slipper å laste ned samme oppdatering flere ganger.

win10_netværk4

Home mener

Grensesnittet er lekkert uten at det går ut over oversikten eller hastigheten. Faktisk er Windows 10 raskere enn Windows 7 på samme maskinvare. Som en gratis oppdatering er den vanskelig å komme utenom. Har du Windows 7 må du installere alle programmer på nytt, og Edge-nettleseren imponerer ikke. Microsoft tar seg noen frekke friheter med din internettforbindelse og private opplysninger.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Kjøp én - betal for tre

To-i-en-PC som har alt

Fy søren ... hvor rask den er!

For to år siden ville det ha kostet dobbelt så mye

Glimrende allround Mac

Usynlig mesh må ikke gjemmes bort

Mac in Black

Sei egoist-router

Laptopbrukere blir avhengige av denne

Chromebooks på skolebenken

Grønt fremskritt i små trinn

Overkommelig og superlett uten kompromisser

Lyd & Bilde
Scroll to Top