TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

WD My Cloud

En liten nettsky til skrivebordet

Kan man ha skylagring hjemme? Det mener WD, som vil gi deg adgang til dine filer over alt.

forfatter
Publisert 06.03.14 - 14:13
L&B menerskew
pluss Gir deg adgang til dine filer hvor som helst, til en pris som ikke er høyere enn en vanlig nettverksharddisk.
minus Det er ingen trådløs forbindelse, så disken må alltid være koblet til nettverket med kabel. ”Cloud-forbindelsen” via Internett er ikke alltid stabil.
Veil. pris 1206 Produktside
Spesifikasjoner
  • Kapasitet: 2 TB
  • Innganger: Gigabit Ethernet, USB 3.0, strøm, Kensington-lås.
  • Systemkrav: Windows XP/Vista/7/8 / Mac OS 10.6/10.7/10.8

Du kan få din egen private sky-server i stedet for å betale en formue for lagringsplass i ”skyen”. Det er løftet fra harddiskprodusenten WD med deres My Cloud-disk.

Det lyder fristende, men kanskje en litt overdreven beskrivelse av hva som i hvert fall ved første øyekast, ligner en ganske alminnelig nettverksharddisk.

WD My Cloud er på størrelse med en paperback mursteinsroman, men er i motsetning til denne utstyrt med en flerfarget indikatordiode på forsiden og tilkoblingsmuligheter til Ethernet, USB 3.0, strøm samt wirelås på baksiden. Kabinettet er i hvit plast, og det er godt med ventilasjonshuller på bakside og topp. Disken er stort sett lydløs, og den blir kun lunken. Den er sånn sett pen og diskret nok til å kunne stå fremme, men det er på den andre siden ingen fornuftig grunn til å plassere en sikkerhetskopi like ved siden av datamaskinen. Som NAS-disk (Network Attached Storage) skal My Cloud naturligvis kobles til husets nettverk. Det skjer med Ethernet kabel. Det er dessverre ikke Wi-Fi innebygd. Dette ville i våre øyne ha vært et stort pluss. Dels av makelighet, dels fordi en trådløs forbindelse ville gjøre det mulig å plassere disken helt ute av øyesyn i et skap eller lignende, uten avslørende nettkabler i tilfelle innbrudd. Til slutt kunne trådløs tilkobling ha gjort det mulig å koble disken direkte sammen med andre trådløse enheter for en enkel backup.

Som andre NAS-disker inneholder My Cloud en liten Linux basert datamaskin som fungerer som filserver, og som dessuten i dette tilfelle gir adgang til filene via Internett.

Det er ganske smertefritt å ta den i bruk – også selv om du ikke er en fullbefaren nettverksnerd. Det tar et kvarters tid å få My Cloud satt opp og innlemmet i husets nettverk. For å få adgang til disken via Internett må man opprette en brukskonto på disken og installere et program på datamaskinen. Det er ikke super intuitivt, men lettere enn å gjøre det samme for en vanlig nettverksharddisk. Med en app kan man også få adgang til disken fra smartmobil og nettbrett.

Så er det bare å ta disken i bruk og begynne å kopiere filer inn på den romslige plassen. Da filene skal kopieres over nettverket kan overføringen bli noe langsom hvis du ikke har gigabit nettverk over alt.

MyCloudBagside1
MYCLOUDBAGSIDE1.JPG: Baksiden inneholder det nødvendige – og kun det. En kontakt for nettverket, en for strømtilførsel og en USB 3.0 kontakt slik at man kan koble til en ekstra disk hvis det ikke skulle være nok med 2 TB. Det er også et hull for wirelås.

Som NAS-disk betraktet er det ikke mye å bemerke til My Cloud. Disken virker, den mottar og serverer filer forholdsvis stabilt og pålitelig. Og hvis det oppstår problemer sender den en mail som forteller at for eksempel strømmen har vært avbrutt. Den sender også beskjed når programvaren har blitt oppdatert automatisk, noe som skjedde flere ganger i testperioden. Disken gikk ikke ned på noe tidspunkt, men den var til tider vanskelig å komme i kontakt med, og krevde gjenstart før filene igjen var tilgjengelige.

My Clouds evne til å stille filer til rådighet på Internett var imidlertid så som så. Den fungerte i omtrent halvparten av tilfellene, men spesielt tilgang via smartmobil ga problemer med veldig lang svartid. Det kan imidlertid henge sammen med at det var et temmelig stort antall filer som ble delt via nettet.

Sky-lagring eller varm luft?
Men er nå My Cloud en riktig sky-disk, eller er den bare en ekstern harddisk som har vært i nærkontakt med en markedsføringsavdeling?

I likhet med ”ekte” sky-lagring er filene tilgjengelige uten at du fysisk er koblet til via nettverket. Og overføringen er langt raskere enn for eksempel Dropbox.

Hva som mangler totalt er imidlertid sikkerheten. I et cloud-computing-center finnes det normalt en stab av medarbeidere som sørger for å holde alt kjørende i døgndrift, og sørger for å ta jevnlige sikkerhetskopier hvis noe skulle gå galt. Den slags muligheter er ikke med i pakken. Blir My Cloud-disken stjålet, krasjer eller huset brenner ned, er dine data forsvunnet for alltid.

Et skritt i riktig retning er at det er et hull til en såkalt Kensington-lås, det vil si en wirelås av den typen som brukes til å tøyle bærbare datamaskiner til bordet. Hvor lang tid den motstår en besluttsom person er imidlertid uvisst.

Konklusjon
Løftene om sky-lagring til hjemmebruk må tas med en klype salt. Dine filer er – til et visst omfang – tilgjengelig via Internett. Men når det gjelder beskyttelse mot uhell og verdens ondskap er disken likeså utsatt som enhver annen harddisk. Til gjengjeld er WD My Cloud i seg selv ganske utmerket og veldesignet liten NAS-disk, og alene verdt pengene. Faktisk koster den ikke mye mer enn en vanlig ekstern USB harddisk på samme størrelse. Og noe som bare gjør saken bedre er at du får med en rekke ”gratis” features.

Lese hele artikkelen? eller registrer deg.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ Måned

kr 119,00

KJØP

LB+ Uke

kr 59,00

KJØP
Alle abonnement fornyes automatisk til ordinærpris. Ingen bindingstid.
forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud prisguiden
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
You’ll want to hear this: Everything you need to know about Belkin’s audio range Consumer electronics leader Belkin celebrates its forty-year legacy with innovations that help you to be ready for today
Spennende 'bøker' fra Samsung Samsung Galaxy Book3 kommer i fem versjoner, og maskinvaren er helt up-to-date.
Bedre videomøter på økonomisk vis Loitech Brio 300 er et rimelig webkamera, som gir bedre kvalitet på Zoom og Teams enn PC-ens innebygde kamera.
Nye MacBooks og Mac mini'er med nye, kraftigere M2-prosessorer Den lynraske M2-prosessoren fra Apple får hele to enda raskere oppdateringer, som finner vei til både Mac mini og MacBook Pro.
lbpluss
Veid og funnet for lett! Lenovo Yoga Slim 7i Carbon er den letteste bærbare maskinen vi noensinne har testet. Dessverre innebærer den slanke formfaktoren ubehagelige kompromisser.
lbpluss
Lynrask og hard SanDisks eksterne USB-disk holder til det meste, og den er rask.
Følg Lyd & Bilde