TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
HØSTTILBUD PÅ LB+ 5 UKER FOR 5 KR

WD My Cloud

En liten nettsky til skrivebordet

Kan man ha skylagring hjemme? Det mener WD, som vil gi deg adgang til dine filer over alt.

forfatter
Publisert 06.03.14 - 14:13
L&B mener
Gir deg adgang til dine filer hvor som helst, til en pris som ikke er høyere enn en vanlig nettverksharddisk.
Det er ingen trådløs forbindelse, så disken må alltid være koblet til nettverket med kabel. ”Cloud-forbindelsen” via Internett er ikke alltid stabil.
Spesifikasjoner
 • Kapasitet: 2 TB
 • Innganger: Gigabit Ethernet, USB 3.0, strøm, Kensington-lås.
 • Systemkrav: Windows XP/Vista/7/8 / Mac OS 10.6/10.7/10.8
Veil. pris 1206Pr. 06.03.14 Produktside

Du kan få din egen private sky-server i stedet for å betale en formue for lagringsplass i ”skyen”. Det er løftet fra harddiskprodusenten WD med deres My Cloud-disk.

Det lyder fristende, men kanskje en litt overdreven beskrivelse av hva som i hvert fall ved første øyekast, ligner en ganske alminnelig nettverksharddisk.

WD My Cloud er på størrelse med en paperback mursteinsroman, men er i motsetning til denne utstyrt med en flerfarget indikatordiode på forsiden og tilkoblingsmuligheter til Ethernet, USB 3.0, strøm samt wirelås på baksiden. Kabinettet er i hvit plast, og det er godt med ventilasjonshuller på bakside og topp. Disken er stort sett lydløs, og den blir kun lunken. Den er sånn sett pen og diskret nok til å kunne stå fremme, men det er på den andre siden ingen fornuftig grunn til å plassere en sikkerhetskopi like ved siden av datamaskinen. Som NAS-disk (Network Attached Storage) skal My Cloud naturligvis kobles til husets nettverk. Det skjer med Ethernet kabel. Det er dessverre ikke Wi-Fi innebygd. Dette ville i våre øyne ha vært et stort pluss. Dels av makelighet, dels fordi en trådløs forbindelse ville gjøre det mulig å plassere disken helt ute av øyesyn i et skap eller lignende, uten avslørende nettkabler i tilfelle innbrudd. Til slutt kunne trådløs tilkobling ha gjort det mulig å koble disken direkte sammen med andre trådløse enheter for en enkel backup.

Som andre NAS-disker inneholder My Cloud en liten Linux basert datamaskin som fungerer som filserver, og som dessuten i dette tilfelle gir adgang til filene via Internett.

Det er ganske smertefritt å ta den i bruk – også selv om du ikke er en fullbefaren nettverksnerd. Det tar et kvarters tid å få My Cloud satt opp og innlemmet i husets nettverk. For å få adgang til disken via Internett må man opprette en brukskonto på disken og installere et program på datamaskinen. Det er ikke super intuitivt, men lettere enn å gjøre det samme for en vanlig nettverksharddisk. Med en app kan man også få adgang til disken fra smartmobil og nettbrett.

Så er det bare å ta disken i bruk og begynne å kopiere filer inn på den romslige plassen. Da filene skal kopieres over nettverket kan overføringen bli noe langsom hvis du ikke har gigabit nettverk over alt.

MyCloudBagside1
MYCLOUDBAGSIDE1.JPG: Baksiden inneholder det nødvendige – og kun det. En kontakt for nettverket, en for strømtilførsel og en USB 3.0 kontakt slik at man kan koble til en ekstra disk hvis det ikke skulle være nok med 2 TB. Det er også et hull for wirelås.

Som NAS-disk betraktet er det ikke mye å bemerke til My Cloud. Disken virker, den mottar og serverer filer forholdsvis stabilt og pålitelig. Og hvis det oppstår problemer sender den en mail som forteller at for eksempel strømmen har vært avbrutt. Den sender også beskjed når programvaren har blitt oppdatert automatisk, noe som skjedde flere ganger i testperioden. Disken gikk ikke ned på noe tidspunkt, men den var til tider vanskelig å komme i kontakt med, og krevde gjenstart før filene igjen var tilgjengelige.

My Clouds evne til å stille filer til rådighet på Internett var imidlertid så som så. Den fungerte i omtrent halvparten av tilfellene, men spesielt tilgang via smartmobil ga problemer med veldig lang svartid. Det kan imidlertid henge sammen med at det var et temmelig stort antall filer som ble delt via nettet.

Sky-lagring eller varm luft?
Men er nå My Cloud en riktig sky-disk, eller er den bare en ekstern harddisk som har vært i nærkontakt med en markedsføringsavdeling?

I likhet med ”ekte” sky-lagring er filene tilgjengelige uten at du fysisk er koblet til via nettverket. Og overføringen er langt raskere enn for eksempel Dropbox.

Hva som mangler totalt er imidlertid sikkerheten. I et cloud-computing-center finnes det normalt en stab av medarbeidere som sørger for å holde alt kjørende i døgndrift, og sørger for å ta jevnlige sikkerhetskopier hvis noe skulle gå galt. Den slags muligheter er ikke med i pakken. Blir My Cloud-disken stjålet, krasjer eller huset brenner ned, er dine data forsvunnet for alltid.

Et skritt i riktig retning er at det er et hull til en såkalt Kensington-lås, det vil si en wirelås av den typen som brukes til å tøyle bærbare datamaskiner til bordet. Hvor lang tid den motstår en besluttsom person er imidlertid uvisst.

Konklusjon
Løftene om sky-lagring til hjemmebruk må tas med en klype salt. Dine filer er – til et visst omfang – tilgjengelig via Internett. Men når det gjelder beskyttelse mot uhell og verdens ondskap er disken likeså utsatt som enhver annen harddisk. Til gjengjeld er WD My Cloud i seg selv ganske utmerket og veldesignet liten NAS-disk, og alene verdt pengene. Faktisk koster den ikke mye mer enn en vanlig ekstern USB harddisk på samme størrelse. Og noe som bare gjør saken bedre er at du får med en rekke ”gratis” features.

Lese hele artikkelen? eller registrer deg.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
 • Over 6000 produkt-tester
 • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
 • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
 • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
 • Alltid oppdatert på siste nytt
 • Nyhetsbrev rett i innboksen
 • L&B TechCast - en podcast av L&B
 • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
 • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

1 måned 49 kr
(prøveperiode, ingen bindingstid.)
12 Måneder 900 kr
(spar opptil 300kr)
12 Måneder 1198 kr
(med 11 utgaver av magasinet)
Alle abonnement fornyes automatisk til ordinærpris. Ingen bindingstid.
forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Heftigere mesh-nettverk finner du neppe Visst koster det mye penger. Men skal du ha det raskeste og beste mesh-nettverket, er Asus den nye kongen på tronen.
Bedre dekning og raskere nett - til lavere pris Nå får du raskere hastighet og bedre stabilitet. Og det til en overraskende god pris. Les vår test av to rimelige mesh-nettverk.
Berlin: Logitech satser på de kreative Logitech avduker en stor satsning på det kreative og lekende publikum. Vi er på Logi Play i Berlin.
Minecraft skal lokke unge til å gjenvinne elektronikk Elkjøp og Microsoft lanserer et samarbeid med spillet Minecraft i sentrum. Målet er å gi unge brukerne et insentiv til gjenvinning av gamle elektronikkprodukter.
Skarpeste ultrabærbare noensinne Dell XPS 13 Plus er den knivskarpeste designede ultrabooken vi har sett noensinne. Nesten for designet faktisk.
Kontorutstyr må ikke nødvendigvis være grått Logitech lanserer nye webkameraer og headsets til kontoret - i freshe farger
Følg Lyd & Bilde