Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

: Sony VAIO T

80-tallet ringte og ville ha sin design tilbake

Sony VAIO T er første bud på en ultrabook fra den japanske elektronikkgiganten. Den vil ikke gå i glemmeboken, men vi husker den mest for at den støyer og er stygg!

Skrevet av / 13.11.12 - 00:00
Sony VAIO T
Peter Gotschalk

Når man hører ordet ultrabook forestiller man seg en superlett og lekker PC, som kan tas med overalt og har krefter nok til å løse også litt tyngre arbeidsoppgaver. Det er sjelden en ultrabook har optisk driver, og de bedre utgavene er også utstyrt med flash-minne (SSD) i stedet for harddisk, og man forventer derfor at en ultrabook er musestille og lynhurtig. Sonys første ultrabook er definitivt ikke langsom, men stille… det er den så absolutt ikke!

Ingen brannskader
Tvert imot, Sony VAIO T støyer omtrent like mye som en overarbeidet støvsuger. Viften sitter på maskinens venstre side, og der kommer det så mye luft ut av hullene, at man nesten kan bruke ultrabooken som hårføner. Vel å merke ikke bare når maskinen skal takle vanskelige regneoppgaver, men også så snart man har slått den på, og hvor den stort sett ikke bruker noen ressurser. Man kan undres over om det skyldes den spesielle hybrid-løsningen med en liten, skjult SSD, som brukes til oppstart av programmer, kombinert med vanlig mekanisk harddisk på 320 GB som minne, men vi har testet andre ultrabooks med akkurat det samme oppsettet uten at det av den grunn har endret disse PC-ene til dyre blåsebelger. Hva det nå enn skyldes er det ekstremt irriterende. Den eneste fordelen er at den ikke blir varm og at det derfor er behagelig å ha en Sony VAIO T på fanget. Det må være den best avkjølte ultrabooken vi noensinne har testet!

Er retro et banneord?
Men ellers undrer vi oss over designen. Man har bestemt tenkt over tingene, og umiddelbart fremstår Sony VAIO T som eksklusiv og strømlinjeformet. Den er produsert av metall og børstet aluminium, så det er først ved nærmere øyesyn man ser at for eksempel en metallignende list i bakkant er laget av billig plast og heller ikke er godt festet, og at den med sine skarpe kanter mest av alt ligner en smart, japansk sportsbil fra 80-tallet. Den firkantede designen gir også meget spisse hjørner som er irriterende hvis man flytter rundt på maskinen. Og det gjør man jo innimellom med en ultrabook. Og hva skjer så med det firkantede webkameraet? Jo visst, Sony VAIO T er nærmest retro. Det er nok den mest diplomatiske måten å si det på!

Slappe taster
På et punkt har Sony forsøkt seg med en moderne design. Tastaturet ligner på en MacBook med god avstand mellom tastene, som har avrundende hjørner, men når man skriver får man bare liten motstand fra tastene, og trykket – det vil si den avstand tasten beveger seg fra sin utgangsposisjon når man trykker på den – er for kort, noe som ikke gir den beste skriveopplevelsen. Vår testmaskin manglet i tillegg en tast som hadde falt av da kollegene fra PC World testet maskinen før oss. Vi vet ikke riktig hva de gjør med sine testprodukter, men vi ble litt nervøse for å slå for hardt på tastaturet.

Trett i øynene
Skjermen er selvfølgelig enda viktigere enn tastaturet, men heller ikke her klarer Sony seg særlig godt. Det er snakk om en blank skjerm på 13” og en oppløsning på 1366 x 768 piksler, noe som for så vidt er godkjent, men fargene virker ”falmede” og både grafikk og tekst fremstår litt uskarpt. Det er ikke dårlig, og ikke alle vil umiddelbart legge merke til det, men husk at man ser på en slik skjerm i mange timer, og hvis bildet ikke er på topp vil man anstrenge øynene mer, noe som selvfølgelig blir slitsomt i lengden.

Søksmål?
Sony VAIO T leveres med Windows 7 Home Premium, men Sony har gjort en rekke tilpasninger til systemet som faktisk er ganske gode. Over tastaturet er det tre hurtigknapper, som henholdsvis aktiverer VAIO care og et par andre VAIO spesifikke funksjoner. Øverst på skrivebordet har Sony valgt å supplere den vanlige Windows startmenyen med en slags dokk som virkelig, VIRKELIG minner om dokken i Mac OS X inkludert store ikoner og zoom-effekt. Kanskje det her er grunnlag for søksmål fra Apple? Vi lar oss ikke overraske…

De indre verdier
Ytelsen kan Sony til gjengjeld være bekjent. Med en score på 6610 i vårt testprogram Geekbench ligger den midt mellom DELL XPS 13 (score på 6038) og den nye Samsung Series 9 (score på 7276), som vi testet for få måneder siden. Både Samsung og Sony bygger sine maskiner på en Intel Core i5 prosessor på 1,7 GHz, mens Samsungs maskin ikke har noen mekanisk harddisk, kun SSD, og med den mekaniske harddisken i mente, kan Sony være godt fornøyd med resultatet. Det er bare alt det utenom som kunne trenge litt plastisk kirurgi.

Konklusjon
Sony VAIO T er den første ultrabooken fra Sony. Den tilfredsstiller med god ytelse, men skuffer både hva design og viktige parametre som skjerm, tastatur og brukervennlighet angår. Maskinen er kantete og 80-talls-aktig, tastaturet virker litt skrøpelig med taster som ikke gir nok motstand og dermed ikke går langt nok ned; og skjermen resulterer i at brukeren blir trett i øynene. Verst er imidlertid viften, som støyer like mye som en hårføner!

Home mener

God ytelse Ekstra programdokk Hurtigknapper Kantet og upraktisk design Meget støyende vifte Halvdårlig skjerm

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Sei egoist-router

Laptopbrukere blir avhengige av denne

Chromebooks på skolebenken

Grønt fremskritt i små trinn

Overkommelig og superlett uten kompromisser

Gir deg internett i hele hagen

Den beste Mac-en for de fleste

Den dyreste datamaskinen vi har testet

Kan dere høre meg der ute?

Oppgjør på sjefsplan

Så trygt som i gamle dager

Wi-Fi 6E i lommeformat

Lyd & Bilde
Scroll to Top