Følg oss på

Søk etter tester, nyheter og anmeldelser...

TEST Razer Kiyo Pro

Se bra ut på hjemmekontoret

Razers webkamera er ikke bare til Twitch-streamere og gamere. Det er minst like bra til å sikre skarpe, velbelyste bilder fra det improviserte hjemmekontoret.
Karakter
Razer Kiyo Pro
Lyd & Bilde mener
Tre bildevinkler. Naturlig bilde under vanskelige lysforhold. Velfungerende autofokus.
Høy pris. Ingen 4K-oppløsning, men det er likevel overkill i de fleste tilfeller.
Spesifikasjoner
  • Maks. oppløsning: 1920 x 1080 @60 fps
  • Støttede oppløsninger: 360p, 480p, 720p, 1080p
  • Optikk: Full HD f/2.0 brennvidde 3,7mm
  • Bildevinkel 103° / 90° / 80°
  • Fokus: autofokus
  • Mikrofon: rundstrålende
  • Lydoppløsning: 48 kHz / 16-bit
  • Dimensjoner 70 mm dia, x 40 mm
  • Tilkobling: 1,5 m USB 3.0
  • Web: razer.com

Enten du er streamer med egen kanal eller bare skal delta på arbeidsmøter fra hjemmekontoret, trenger du et webkamera. Og det eneste bra man kan si om det innebygde kameraet i den bærbare, er at det fulgte med gratis.

Razer Kiyo Pro er et kamera som ikke utelukkende henvender seg til Razers stamkunder, altså gamere, men som også lover god bildekvalitet i dagslys ved møter.

Ligner kameraoptikk

Razer Kiyo Pro ligner ikke på de fleste andre webkameraer. Det ligner nemlig mer på fotoutstyr. Det syv centimeter brede sylindriske kameraet ligner til forveksling linsen på et systemkamera. Det er litt nerdete – og som gammel amatørfotograf må jeg innrømme at jeg liker det veldig godt!

Billedsensoren er en Sony IMX327. Den brukes fortrinnsvis i overvåkningskameraer – som den på sitt vis også gjør her. Den utmerker seg ved å være svært lysfølsom. Et blendetall på f/2.0 er bra. Det er svært viktig, da et webkamera til gaming kan risikere å måtte klare seg uten annet lys i rommet enn det som kommer fra skjermen.

Det syv centimeter brede sylindriske kameraet ligner til forveksling en linse til et systemkamera. (Foto: Razer)

Annonse

Beauty ring

Forgjengeren Razer Kiyo hadde en innebygget lyskilde i form av en krans av lysdioder – en såkalt beauty ring. Det har ikke Kiyo Pro. Razer har laget en ringformet lyskilde som tilbehør, men rakk dessverre ikke å levere den under testen.

Oppløsningen på Kiyo Pro er Full HD (1920 x 1080 punkter), og kameraet kan levere video med 60 bilder i sekundet. Eller 30 bilder i sekundet med HDR.

Annonse

Som andre webkameraer kan Kiyo Pro monteres på toppen av skjermen med en bøyle eller på et fotostativ ved hjelp av en standardgjenge i bunnen. Tilkobling skjer med standard USB-kabel. Kameraet er plug-and-play, men har man lyst til å leke med innstillingene, skjer det via Razers Synapse-kontrollprogramvare som brukes til alle deres enheter.

Tre bildevinkler

Her kan man justere fargemetning, hvitbalanse og en lang rekke andre egenskaper som ikke vil fortelle andre enn kameranerder noe. Men man kan heldigvis også velge mellom noen få forhåndsinnstillinger.

Kameraet kan vise tre bildevinkler på henholdsvis 103 grader, 90 grader og 80 grader. 80 grader er i seg selv en vidvinkel (tilsvarende en 28 mm-optikk i de gamle analogdagene), og de to enda videre innstillingene gir en synlig forvrengning av perspektivet, men er gode å ha til gruppemøter. De stiller også krav til opprydning, da de får en svært stor del av rommet med på bildet!

Når innstillingene er gjort, husker kameraet dem, så man trenger ikke ha Synapse-programmet kjørende konstant. Og det er praktisk hvis kameraet skal brukes på ulike datamaskiner. Men bruk Synapse minst én gang, siden kameraets firmware også oppdateres her. Mitt testeksemplar av Kiyo Pro hadde et temmelig mørkt bilde da jeg brukte det direkte fra esken, men etter en automatisk oppdatering i Synapse var bildekvaliteten på plass.

Ingen 4K-video

Razer Kiyo Pro støtter ikke 4K-oppløsning, som for eksempel Logitech Brio, men når har man i praksis bruk for å transmittere sitt eget åsyn i UHD-kvalitet? Det koster seriøst mye internetthastighet å overføre 4K-video. Både på avsender- og mottakersiden.

Bildesensoren brukes fortrinnsvis i overvåkningskameraer – som den på sitt vis også gjør her. (Foto: Razer)

Avslørende skarpt

Kiyo Pro har ikke verdens hurtigste autofokus. Når bildet kommer på skjermen, går det et par sekunder før ansiktet står skarpt. Det har jeg ikke opplevd med andre webkameraer. Til gjengjeld viser det hver skjeggstubb og hudpore så knivskarpt at man raskt skynder seg å slå på rynkeutglatteren i Zoom!

Razer fremhever at kameraet ikke bare kan fungere ved sparsomt lys, men også kompensere for den uheldige belysningen på hjemmekontoret, hvor sterkt lys fra siden eller direkte bakfra er hverdagskost. Adaptive Lighting kaller de det. Og det virker overbevisende bra.

Annonse

Når alt kommer til alt, ser du fortsatt best ut med en diffus belysning mot ansiktet. Men det er ikke lenger en visuell katastrofe å delta i et møte fra dagligstuen eller kjøkkenet på en solskinnsdag. Kveldsopptak i halvmørke gir fortsatt noe bildestøy, men bildet mister ikke fargemetningen.

Konklusjon

Razer Kiyo Pro er et flott, men også forholdsvis dyrt webkamera som kan akkurat det samme som de mange billigere Full HD-webkameraene. Men det gjør bare alt litt bedre.

Den grunnleggende bildekvaliteten er den beste jeg har sett på et webkamera i denne prisklassen, noe som er avgjørende hvis du har en videoproducer i magen. Og kameraets store toleranse overfor skiftende lysforhold vil få deg til å se bra ut på Zoom- og Teams-møter.

Full tilgang til Lyd & Bilde for 49 kr

Prøv i 30 dager og få tilgang til over 6000 tester, alle nyheter, guider og anmeldelser.

Det er ingen bindingstid og du kan si opp når du selv vil. Ønsker du å bestille magasinet? Klikk her Allerede abonnent ?
forfatter

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

Vis kommentarer

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2021 Publish AS

Hold deg oppdatert!

Motta vårt nyhetsbrev:
© 2021 Publish AS - Lyd & Bilde arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Som leser har du kun rett til å benytte Innholdet på lydogbilde.no for personlige og ikke-kommersielle formål. Du kan laste ned, linke til og skrive ut Innhold fra lydogbilde.no for private og ikke-kommersielle formål, forutsatt at du henviser til kilden, respekterer eventuelle rettighetsnotiser og/eller -reservasjoner. Du kan ikke bruke Innhold, herunder (men ikke begrenset til) ikoner, for noen andre formål eller på noen andre måter enn de som er uttrykkelig tillatt. NB! Artikler som ligger utenfor plusstjenesten er ≪kjøpt fri≫ av muren av vedkommende produsent/leverandør.