TESTER GUIDER SERIER/FILM L&B FORUM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

TEST Razer Book 13

Razer tar på seg arbeidstøyet

Med en velskapt liten «MacBook-killer» viser Razer at de faktisk kan lage annet enn gaming-PC-er.

forfatter
Publisert 22.03.21 - 11:22
Karakter
Razer Book 13
L&B mener
Superstilig liten PC med en klar og flott touch-skjerm. Urokkelig stabilt aluminiumskabinett.
Skjønnheten har sin pris. Du finner kraftigere ultrabook-PC-er som er billigere.
 • Prosessor: 2,8 GHz Intel Core i7-1165G7 quad-core (8 tråder)
 • Skjerm: 13,4” FHD+ (1920 x 1200), touch, 60 Hz oppdateringshastighet
 • Minne: 16 GB DDR4
 • Lagring: 256 GB SSD
 • Grafikk: Intel Iris Xe Graphics
 • Operativsystem: Windows 10 Home, 64 bit
 • Mål og vekt: 29,6 x 1,5 x 19,9 cm / 1,4 kg
 • Tilkoblinger: Wi-Fi 6, Bluetooth 5.1, 2 x USB-C (m. Thunderbolt 4), 1 x USB-A, HDMI 2.0, 3,5 mm lydinngang, MicroSD-kortleser
 • Web: razer.com
 • Geekbench 5: 5480 (multi-core), 1563 (single-core)
 • PCMark 10: 4854
 • 3DMark Time Spy: 1778
 • 3DMark Fire Strike: 5127
 • 3DMark Night Raid: 16 731
 • Cinebench R15: 106 fps / 741 cb
 • HDTach: 1585 MB/s
 • Batteritest: 2:57 timer
Veil. pris 19.490Pr. 22.03.21 Produktside

Vi kjenner Razer som en spesialist innen gaming-utstyr gjennom mange år, og deres kullsvarte maskiner med giftgrønn slangelogo gjenkjennes på lang avstand. Tøff på et LAN-party, men teit på et kundemøte.

Razer Book 13 har en helt ny stil: en superslank og stramt designet trettentommers ultrabook med så skarpe linjer at MacBook-eiere må føle seg uflidd som en hippie.

Kabinettet er – selvfølgelig – et unibody-design. Det vil si at det er frest ut av ett stykke metall. Det gir et stabilt kabinett som ikke flekser så mye som en millimeter selv om man løfter PC-en i et hjørne. Dessuten ser det elegant ut.

Razer Book 13 er knivskarpt stilren i linjene. (Foto: Razer)

Skjermen er lyssterk og fargerik. Akkurat hvor lyssterk og fargeekte opplyser Razer dessverre ikke noe om – og det kan bli et problem i den profesjonelle verden, som de sikter mot. Men den er, subjektivt bedømt, i den bedre enden av skalaen. Den har også en av de smaleste rammene rundt skjermen jeg har sett, så du får virkelig mye skjermareal i forhold til maskinens størrelse. Prikken over i-en er at skjermen har touch.

I pakt med 2021-moten er skjermformatet litt høyere enn widescreen-formatet som har vært ledende i mange år. Det gir plass til å vise litt flere rader i regnearket ditt – på bekostning av evnen til å vise film uten sorte stolper i topp og bunn. Til gjengjeld får man faktisk en svært god lydopplevelse, takket være de to fremovervendte høyttalerne – og THX Spatial Audio, som gir en viss romslighet, uten at det bør forveksles med surround-effekt.

Tastaturet er det eneste som avslører at vi har med en Razer å gjøre. Ikke grunnet følelsen av tastene, som er litt på den myke siden i forhold til prisen, men på bakbelysningen. For når man nå en gang heter Razer, kan man like godt ha individuell RGB-belysning på hver tast.

«En stramt designet ultrabook med så skarpe linjer at MacBook-eiere må føle seg uflidd som en hippie»

Benchmark

Prosessor og chipset i Razer Book 13 er flunkende nye. Henholdsvis en 11. generasjons Intel Core i7-1165G7, som er en 2,8 GHz quad-core-prosessor med åtte tråder, og Intel Iris Xe Graphics.

Det er 16 GB fastmontert RAM, som er fint, og en 256 GB SSD, som er smålig.

I prosessortesten GeekBench 5 oppnår Razer Book 13 et resultat på 1563 i single-core og 5480 i multi-core. PCMark 10-kontorprogramtesten ender med en score på 4854. Omsatt til praktiske realiteter betyr det at vi har å gjøre med en PC som vil kunne klare alle normale kontorprogrammer uten problemer. Samtidig med at du deltar i videomøter og surfer på nettet i bakgrunnen. Uten at generasjonsskiftet for øvrig har medført de helt store endringene.

Skjermen er lyssterk, fargerik og med touch. (Foto: Razer)

Ny Intel-grafikk er helt i orden

Intel HD Graphics har vært totaldominerende på bærbare i årevis, da det er innebygget i chipset-et, og dermed ikke koster ekstra. Men det har også alltid vært en flaskehals. Intel Iris Xe kan kanskje rette opp litt av imaget. Det er faktisk et ganske akseptabelt grafikk-chipset. Selv om en «skikkelig» grafikkprosessor som Nvidia GTX 1650, som man finner hos blant annet MSi Prestige 14, ville vært å foretrekke.

I 3D-grafiktesten 3DMark Time Spy oppnår Razer Book 13 en score på 1778, som er omtrent en tredjedel dårligere enn tilsvarende maskiner med Nvidia GTX 1650-grafikk. Til gjengjeld er den faktisk litt hurtigere i 2D-testen Cinebench 15.

Batteritesten fra PCMark 8 endte på 2:57 timer. Det er bra, uten å være ekstraordinært for en ultrabook som forventes å kjøre en hel dag på en lading. Det kan den imidlertid også i praksis, da batteritesten belaster batteriet langt mer intenst enn normal bruk. For øvrig er USB-C-laderen så kompakt at det ikke er noe stort problem å ta den med.

Razer er kjent for sine gaming-maskiner, men dette er noe nytt. (Foto: Razer)

Razer bør tas alvorlig

Det ville vært feil å si at Razer med introduksjonen av Razer Book 13 har blitt voksen. For gaming er like mye en hobby for voksne som den er et tidsfordriv for barn (og prisene på gaming-utstyr er definitivt ikke for barn!). Men Razer har tydeligvis oppdaget at det er et marked for luksuriøse maskiner med god ytelse til det såkalt seriøse segmentet. Og kanskje også at noen av de trofaste gaming-kundene gjerne vil kunne velge en arbeidsmaskin fra det merket de stoler på.

Business-ultrabooks er også et marked med nådeløs konkurranse, hvor enhver produsent har en serie av modeller i samme segment. Blant de nærliggende konkurrentene er MSi Prestige 14, som tilbyr litt raskere grafikk og 4K-opløsning, men ikke touch. Og så selvfølgelig Apple MacBook Pro 13 som i M1-utgaven er den raskeste, men mangler touch-skjerm.

Konklusjon

Razer Book 13 er en flott debut på kontormarkedet for spill-spesialisten Razer. Hvis du trenger en sterk og presentabel maskin som kan klare en hel dag med møter og jobb, og med krefter nok til de tyngre programmene, er den et relevant alternativ.

Intel Iris Xe-grafikken er faktisk temmelig rask, og det gjør PC-en betydelig kvikkere enn de Intel HD-grafikkset-ene som fortsatt finnes i de fleste ultrabooks. Touch-skjermen er et klart pluss, selv om jeg hadde ønsket en høyere oppløsning.

Lese hele artikkelen? eller bli medlem av LB+.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
 • Over 6000 produkt-tester
 • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
 • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
 • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
 • Alltid oppdatert på siste nytt
 • Nyhetsbrev rett i innboksen
 • L&B TechCast - en podcast av L&B
 • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
 • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Motta varsler
Varlse meg om

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Her er Samsung Odyssey Ark Den buede 55-tommeren Odyssey Ark kan forhåndsbestilles i slutten av august - nå vet vi også prisen!
Fargesprakende musematte Få Tron-stil på skrivebordet med Razers gigantiske musematter med innebygd RGB-lys.
Kom i sentrum på møtet Med 4x zoom lover Creative Live! Cam Sync V3 å sette deg i sentrum på ...Zoom.
Kreative superkrefter Det er ikke spart på noe som helst i MSI Creator Z17. Det merkes på prisen.
90-tallet har ringt: Winamp er tilbake I internettets barndom og skribentens ungdom var det Winamp som styrte musikken til festen. Nå er avspilleren tilbake etter nesten 10 års fravær.
Nå er Samsungs nye gaming-skjermer i salg De nye 4K-skjermene Odyssey Neo G8 og Odyssey Neo G7 lover heftige ytelser!
Følg Lyd & Bilde
Send this to a friend