Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Razer Book 13

Razer tar på seg arbeidstøyet

Med en velskapt liten «MacBook-killer» viser Razer at de faktisk kan lage annet enn gaming-PC-er.

Skrevet av / 22.03.21 - 11:22
Razer Book 13
John Hvidlykke

Vi kjenner Razer som en spesialist innen gaming-utstyr gjennom mange år, og deres kullsvarte maskiner med giftgrønn slangelogo gjenkjennes på lang avstand. Tøff på et LAN-party, men teit på et kundemøte.

Razer Book 13 har en helt ny stil: en superslank og stramt designet trettentommers ultrabook med så skarpe linjer at MacBook-eiere må føle seg uflidd som en hippie.

Kabinettet er – selvfølgelig – et unibody-design. Det vil si at det er frest ut av ett stykke metall. Det gir et stabilt kabinett som ikke flekser så mye som en millimeter selv om man løfter PC-en i et hjørne. Dessuten ser det elegant ut.

Razer Book 13 er knivskarpt stilren i linjene. (Foto: Razer)

Skjermen er lyssterk og fargerik. Akkurat hvor lyssterk og fargeekte opplyser Razer dessverre ikke noe om – og det kan bli et problem i den profesjonelle verden, som de sikter mot. Men den er, subjektivt bedømt, i den bedre enden av skalaen. Den har også en av de smaleste rammene rundt skjermen jeg har sett, så du får virkelig mye skjermareal i forhold til maskinens størrelse. Prikken over i-en er at skjermen har touch.

I pakt med 2021-moten er skjermformatet litt høyere enn widescreen-formatet som har vært ledende i mange år. Det gir plass til å vise litt flere rader i regnearket ditt – på bekostning av evnen til å vise film uten sorte stolper i topp og bunn. Til gjengjeld får man faktisk en svært god lydopplevelse, takket være de to fremovervendte høyttalerne – og THX Spatial Audio, som gir en viss romslighet, uten at det bør forveksles med surround-effekt.

Tastaturet er det eneste som avslører at vi har med en Razer å gjøre. Ikke grunnet følelsen av tastene, som er litt på den myke siden i forhold til prisen, men på bakbelysningen. For når man nå en gang heter Razer, kan man like godt ha individuell RGB-belysning på hver tast.

“En stramt designet ultrabook med så skarpe linjer at MacBook-eiere må føle seg uflidd som en hippie”

Benchmark

Prosessor og chipset i Razer Book 13 er flunkende nye. Henholdsvis en 11. generasjons Intel Core i7-1165G7, som er en 2,8 GHz quad-core-prosessor med åtte tråder, og Intel Iris Xe Graphics.

Det er 16 GB fastmontert RAM, som er fint, og en 256 GB SSD, som er smålig.

I prosessortesten GeekBench 5 oppnår Razer Book 13 et resultat på 1563 i single-core og 5480 i multi-core. PCMark 10-kontorprogramtesten ender med en score på 4854. Omsatt til praktiske realiteter betyr det at vi har å gjøre med en PC som vil kunne klare alle normale kontorprogrammer uten problemer. Samtidig med at du deltar i videomøter og surfer på nettet i bakgrunnen. Uten at generasjonsskiftet for øvrig har medført de helt store endringene.

Skjermen er lyssterk, fargerik og med touch. (Foto: Razer)

Ny Intel-grafikk er helt i orden

Intel HD Graphics har vært totaldominerende på bærbare i årevis, da det er innebygget i chipset-et, og dermed ikke koster ekstra. Men det har også alltid vært en flaskehals. Intel Iris Xe kan kanskje rette opp litt av imaget. Det er faktisk et ganske akseptabelt grafikk-chipset. Selv om en «skikkelig» grafikkprosessor som Nvidia GTX 1650, som man finner hos blant annet MSi Prestige 14, ville vært å foretrekke.

I 3D-grafiktesten 3DMark Time Spy oppnår Razer Book 13 en score på 1778, som er omtrent en tredjedel dårligere enn tilsvarende maskiner med Nvidia GTX 1650-grafikk. Til gjengjeld er den faktisk litt hurtigere i 2D-testen Cinebench 15.

Batteritesten fra PCMark 8 endte på 2:57 timer. Det er bra, uten å være ekstraordinært for en ultrabook som forventes å kjøre en hel dag på en lading. Det kan den imidlertid også i praksis, da batteritesten belaster batteriet langt mer intenst enn normal bruk. For øvrig er USB-C-laderen så kompakt at det ikke er noe stort problem å ta den med.

Razer er kjent for sine gaming-maskiner, men dette er noe nytt. (Foto: Razer)

Razer bør tas alvorlig

Det ville vært feil å si at Razer med introduksjonen av Razer Book 13 har blitt voksen. For gaming er like mye en hobby for voksne som den er et tidsfordriv for barn (og prisene på gaming-utstyr er definitivt ikke for barn!). Men Razer har tydeligvis oppdaget at det er et marked for luksuriøse maskiner med god ytelse til det såkalt seriøse segmentet. Og kanskje også at noen av de trofaste gaming-kundene gjerne vil kunne velge en arbeidsmaskin fra det merket de stoler på.

Business-ultrabooks er også et marked med nådeløs konkurranse, hvor enhver produsent har en serie av modeller i samme segment. Blant de nærliggende konkurrentene er MSi Prestige 14, som tilbyr litt raskere grafikk og 4K-opløsning, men ikke touch. Og så selvfølgelig Apple MacBook Pro 13 som i M1-utgaven er den raskeste, men mangler touch-skjerm.

Konklusjon

Razer Book 13 er en flott debut på kontormarkedet for spill-spesialisten Razer. Hvis du trenger en sterk og presentabel maskin som kan klare en hel dag med møter og jobb, og med krefter nok til de tyngre programmene, er den et relevant alternativ.

Intel Iris Xe-grafikken er faktisk temmelig rask, og det gjør PC-en betydelig kvikkere enn de Intel HD-grafikkset-ene som fortsatt finnes i de fleste ultrabooks. Touch-skjermen er et klart pluss, selv om jeg hadde ønsket en høyere oppløsning.

Karakter
Razer Book 13
Premium

Home mener

Superstilig liten PC med en klar og flott touch-skjerm. Urokkelig stabilt aluminiumskabinett. Skjønnheten har sin pris. Du finner kraftigere ultrabook-PC-er som er billigere.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Sommertilbud

LB+ Total

Få full tilgang i 7 uker for kun 7 kr.

LB+ Total mnd

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home

LB+ Total år

Tilgang til ALT innhold i et år

7,- / for 7 uker
49,- / for 30 dager
1,650,- / år
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.

Fire hodesett til din nye kontorhverdag

Personlig assistent med ChatGPT

Rekordslank dobbeltskjerms-PC

MacBook Air har blitt litt raskere, men også dyrere

Vil du ha ekstra skjerm til menyen?

Kjøp én - betal for tre

To-i-en-PC som har alt

Fy søren ... hvor rask den er!

For to år siden ville det ha kostet dobbelt så mye

Glimrende allround Mac

Usynlig mesh må ikke gjemmes bort

Mac in Black

Scroll to Top