TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

TEST Razer Audio Mixer

Mikser til strømmere

Har du en youtuber, twitcher eller podcaster i magen, kan Razers hybride lydmikser samle trådene.

forfatter
Publisert 14.05.22 - 12:00
Karakter
Razer Audio Mixer
L&B menerskew
pluss Hvis du trenger å mikse mellom analoge og digitale lydkilder, samt lyd fra datamaskinen, er Razers mikser akkurat det du har bruk for.
minus Vanskeligere å sette opp enn en ren maskinvare- eller programvareløsning. Bare én inngang av hver type. Fungerer bare med Windows.
Spesifikasjoner
  • Type: analog/digital lydmikser
  • Kontroller: 4 x fadere, 4 x mute-knapper, 1 x mikrofon mute, 1 x ”bleep”-knapp
  • Innganger: mikrofon 1 (XLR/6,3 mm monojack-kombi med phantom power), mikrofon 2 (3,5 mm minijack), line In (3,5 mm stereo-minijack), optisk digital (Toslink), computer (USB-C)
  • Utganger: line out (3,5 mm stereo-minijack), hodetelefon (3,5 mm stereo-minijack)
  • Effekter: noise gate, compressor, echo/reverb, EQ, stemmeforvrenger, tonehøyde, vocal fading
  • Frekvensområde: 10–20 000 Hz (toleranse ikke oppgitt)
  • Dynamikkområde: 110 dB
  • Systemkrav: Windows 10 eller høyere
  • Mål og vekt: 11,5 x 5,5 x 15,5 cm / 468 g (uten kabler)
  • Web: razer.com
Veil. pris 2999 Produktside

Amerikanske Razer er kjent som produsent av gaming-utstyr. Men selskapet har i det siste supplert utvalget med utstyr til de som har – eller drømmer om – en karriere som skjermtroll eller radiostjerne på internett.

Razer Audio Mixer er – naturligvis – en lydmikser, men den er spesielt laget til strømming, hvor mikrofoner og andre eksterne lydkilder kan kombineres med lyd fra datamaskinen.

Razer Mixer Render 2021 03
Razer Audio Mixer er en blanding av miksepult for eksterne signaler og styring av interne i PC-en. (Foto: Razer)

Mikseren er en kompakt enhet (11,5 cm x 15,5 cm) som lett får plass på bordet ved siden av tastatur, mus, kaffekopper og mikrofon. Da den er en mikser, fyller fire store fadere (skyveknapper) det meste av overflaten. Og da det er en Razer, er mikseren kullsort og med innebygd RGB-lys som kan synkroniseres med andre spillenheter.

<Bleep!>

Faderne er nummerert 1–4, og det er en mute-knapp under hver som kan slå av lyden. Hva hver enkelt knapp og skyver skal utføre i praksis, kan stilles inn i Razer Central-programmet som styrer alle installerte Razer-enheter.

Av hensyn til amerikanerne, som har det fint med skytevåpen på supermarkedet, men ikke tåler banneord, er det en ”bleep-knapp” som avbryter mikrofonlyden når knappen holdes nede.

Avansert oppsett

Oppsett og start av Razer Audio Mixer er ikke noe som akkurat kan begynne fem minutter før første strømming går på luften. Man må nemlig holde tungen rett i munnen når de forskjellige lydkildene skal kobles til mikseren, som både kan håndtere analoge, digitale og virtuelle lydkilder. Sistnevnte kan for eksempel være lyden fra et spill på PC-en.

Har du en profesjonell studiomikrofon, vil du glede deg over at mikseren har innebygd 48-volts phantom-spenning. USB-mikrofoner uten analog utgang må til gjengjeld via datamaskinen, da det ikke er noen USB-inngang utover USB-C-forbindelsen fra mikser til PC.

2. mixer screen
I Razer Central kan man velge hva hver knapp på mikseren skal brukes til, og hvordan signalene ledes gjennom mikseren. (Foto: Razer)

Routing

Med alle kabler i mikseren må man i Razer Central-styringsprogrammet definere routingen – altså hvilke kanaler på mikseren som styrer hvilke lydkilder. Her blir det for alvor komplekst, da mikseren her opptrer som både inn- og utgang.

Skal du for eksempel ha bakgrunnsmusikk fra Tidal inn i miksen, må du velge ”Music (Razer)” som avspillingsenhet i Tidal-klienten, og så tildele ”Music” til en fader på mikseren for å kunne justere lydstyrken. Tilsvarende med spillyd, mikrofoninngang, osv.

Dette er ikke avgjørende forskjellig fra hvordan man setter opp lyden på studio-lydinterface med flere inn- og utganger. Men kombinasjonen av eksterne lydkilder og lydstrømmer i PC-en gjør saken mer komplisert. Og det gjør også Razer Audio Mixer til et egnet verktøy for nettopp strømmere.

Det er et utvalg av innebygde effekter, som kompressor, EQ og ekko/romklang, så man kan bli kvitt det verste av den tørre klangen fra mikrofonen. Og spesialeffekter som robotstemme, m.m., hvis man ønsker det.

4. effects screen
Der er et utvalg av innebygde effekter. (Foto: Razer)

Bare få kanaler og innganger

Men mikseren er ikke en universalløsning for alle med en lydtekniker gjemt i magen. For det første er fire lydkanaler veldig begrenset. Man kan imidlertid gjerne styre flere enn fire lydkilder i Razers kontrollpanel, men det blir uten lekre skyveknapper til lydstyrken.

Den andre begrensningen er at det kun er én av hver type inngang. Trenger du å koble til to profesjonelle mikrofoner eller to linjesignaler, er mikseren for liten. Så man kan glemme å være to verter i strømmestudioet.

Razer Mixer Render 2021 05
Der er et bredt utvalg av innganger. Men kun én av hver type. (Foto: Razer)

Konkurrenter

Da vi ikke har testet – eller for den saks skyld sett – et lignende produkt tidligere, er det smått med direkte konkurrenter vi kan henvise til. Men en del av funksjonene finner man igjen i profesjonelle studio-lydkort fra for eksempel Røde og Zoom. Og her kan man lett få 8, 12 eller flere kanaler. Til en pris som begynner omkring halvannen gang Razers. Til gjengjeld mangler den avgjørende integrasjon med her-og-nå-lyden fra selve PC-en.

KV Layout 9 Razer Mixer
Razer Audio Mixer er perfekt for de som vil lage sin egen strømmekanal med for eksempel gaming. (Foto: Razer)

Konklusjon

Razer Audio Mixer er spesialisert produkt ved å integrere en analog/digital mikser med PC-ens forskjellige interne lydkanaler. Det gjør den til et godt redskap for strømmere som vil lage broadcast av spesielt gaming. Altså akkurat Razers kjernepublikum. At den samtidig kan peppes opp med lyseffekter, gjør det hele mer morsomt.

Oppsettet blir nødvendigvis litt komplisert når man skal følge og forstå hvilke signaler som går hvor. Er man vant til å bruke en ”skikkelig” mikser med flere lydkanaler og inn og ut i et hjemmestudio, kan Razer-mikseren virke begrenset. Men til dens spesielle formål er den rett på kornet.

Vil du lese hele artikkelen? Logg inn eller bli medlem av LB+. Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

Legg igjen en kommentar

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.
MSI RTX 40: Nye prisbelønte serier av bærbare datamaskiner Ta spranget til et helt nytt nivå med de nye grafikkortene i GeForce RTX 40-serien og 13. generasjon Intel® Core™-prosessorer.
lbpluss
Den beste til høyoppløst gaming? Hvis du ønsker en fantastisk spillopplevelse, og dessuten nøytrale og gode farger rett ut av esken, så er dette skjermen for deg.
Wi-Fi 7 ruter til gaming Ruteren kommer med nytt antennedesign og nettverkshastigheter på opptil 19 Gbit/s.
Remarkable 2 får endelig tastatur Tastatur og etui i ett.
lbpluss
Kaffe latte-segmentets heteste drøm 14” MacBook Pro med M2 Pro-prosessor er den beste og raskeste bærbare i sin prisklasse. Men Apple bør oppgradere webkameraet.
Følg Lyd & Bilde