TEST: Philips Momentum 558M1RY

Gaming-alter til stuen

Hvis du ikke kan nøye deg med en virkelig god TV til gamingen, har Philips en løsning som er umulig å overse. Dessverre har de selv oversett et par viktige detaljer.
Karakter
Philips Momentum 558M1RY
Lyd & Bilde mener
Den er stor, den er skarp, den er gigantisk, og den er lyssterk. Og fikk vi nevnt at den er stor?
Støtter ikke HDMI 2.1. Ingen TV- eller Smart-funksjoner. Ingen USB-C.
Spesifikasjoner
 • Størrelse: 55” 16:9
 • Paneltype: VA LCD
 • Oppløsning: 4K UHD (3840 x 2160)
 • Fargerom: P3: 95%, sRGB 125 %
 • Responstid: 4 ms (grå til grå)
 • Oppdateringshastighet: 120 Hz (DP) / 60 Hz (HDMI)
 • Kontrastforhold / lysstyrke: 4.000:1 / 750 nits / 1200 NITS HDR
 • Synkronisering: AMD FreeSync Premium Pro
 • Tilkoblingsmuligheter: 3 x HDMI 2.0, 1 x DisplayPort 1.4, 4 x USB 3, 1 x USB-host.
 • Mål (BxHxD) og vekt (med fot): 123,2 x 83,4 x 30,8 cm, 26,5 kg
 • Web: philips.no
Annonse
Annonse
forfatter

Spillkonsoller har alltid vært noe man har koblet til stuealteret for å spille. Men det har skjedd en del siden Pong og Space Invaders, og i dag utfordrer PlayStation 5 og Xbox Series X TV-ens grenser med 4K-oppløsning og bildehastigheter opp til 120 Hz.

Philips Momentum 558M1RY er en 4K UHD (3840 x 2160 piksler) dataskjerm spesielt til konsollspill. Den kan selvfølgelig også brukes til PC-gaming, men størrelsen betyr at den vil bli brukt i stuen til sofaunderholdning fremfor på skrivebordet. Den er nemlig 55 tommer i diagonalmål!

Philips Momentum 558M1RY er like stor som en TV, men er uten noen form for TV-funksjoner. (Foto: Philips)

Å plassere Philips 558M1RY er en tomannsoppgave. Det fikk jeg bekreftet allerede da fraktselskapet ringte på dørtelefonen: «Øh, du må nok bare komme ned hit en tur!» Der de fleste testprodukter leveres med bud som småløper turen opp til andre etasje, ankom Philips-skjermen i en kjempekasse på en europalle som måtte dras møysommelig opp trappene med hjelp fra en protesterende sjåfør.

Når kjempen er plassert, fremstår den ganske diskret. LCD VA-panelet er omgitt av en smal sort ramme som holdes svevende over en aluminiumsfot. En lydlanke med front i det allestedsnærværende møbelstoffet Kvadrat, er innebygd. Den kommer vi tilbake til. På baksiden finner vi Philips Ambiglow «stemningsbelysning», akkurat som vi er vant til fra TV-ene deres. Om det er en feature eller en distraksjon, er en smakssak, men gaming kan gjerne være moro. Og i tillegg kan det slås av.

Som Philips TV-er har Momentum 558M1RY innebygd Ambiglow-tivolilys. (Foto: Philips)

Ingen TV-funksjoner

Philips 558M1RY er på størrelse med en flatskjerm-TV, og den vil fungere best på samme plass i stuen som en TV. Men en TV er den ikke. Den har ikke innebygd mottaker, noe som imidlertid kan løses med en internettbasert TV-boks (selv har jeg ikke brukt mottakerdelen på TV-ene mine siden 2007).

Annonse

Det er imidlertid heller ingen Smart-funksjoner. Philips 558M1RY er en ren monitor, som bare kan vise det signalet som kommer inn via de tre HDMI-inngangene og DisplayPorten. Fjernbetjening har den likevel. Det er fire USB-porter og en USB-A-inngang, så skjermen kan fungere som USB-hub. Men ingen USB-C-porter.

Et annet punkt hvor Philips-skjermen skiller seg fra flatskjerm-TV-er, men denne gangen positivt, er lyden. Den er ikke tynn, men derimot forholdsvis fet. En lydplanke med lyd fra Bowers & Wilkins er integrert i foten. Det er et 2.1-kanalers system med 2 x 10 W til mellomtone og diskant, og en felles 20 W bassenhet.

Det gir ikke samme effekt som fra en større lydplanke, eller for den saks skyld et komplett hjemmekinoanlegg med surroundlyd. Men lyden er definitivt til å leve med – selv om den ikke matcher det overveldende bildet.

En innebygd lydplanke fra Bowers & Wilkins betyr at lyden er helt OK. (Foto: Philips)

Husk solkremen!

Overveldende er det eneste dekkende ordet. Både i kraft av opplevelsen av å se Spiderman: Miles Morales i stort format og 4K 60 FPS, men spesielt på grunn av lysstyrken. Philips 558M1RY støtter DisplayHDR1000, og kan i HDR-tilstand svinge seg opp på 1200 NITS. Så husk solkremen! Responstiden er også som den skal være: 4 millisekunder.

Den dårlige nyheten er at Philips 558M1RY kun støtter 120 Hz oppdateringshastighet på DisplayPort-inngangen. HDMI 2.0-inngangene klarer kun 60 Hz i 4K-oppløsning. Her blir den flotte gaming-monitoren slått på hjemmebane av de nyeste TV-ene i samme prisklasse, som støtter 120 Hz i 4K-oppløsning på HDMI 2.1, og dermed er klare til å koble til PlayStation 5 og Xbox Series X.

Annonse

En konsollskjerm som ikke kan brukes til konsoller?!

Bildet er skarpt og formidabelt lyssterkt. Men mangelen på HDMI 2.1 betyr at skjermen feiler på det den burde være best til – nemlig konsollspill. (Foto: Philips)

Konklusjon

Philips Momentum 558M1RY er en skjerm som ikke ligner noe annet! Den ligner riktig nok en TV, men det er den ikke. Med sine 55 tommers 4K-oppløsning kan den vise konsollspillene dine på en måte som blåser mer normale monitorer av banen.

Bildet er lyssterkt og skarpt. Men først og fremst er det enormt! Men du skal virkelig ville det for å bruke så mye penger på en skjerm som opptar den beste plassen i stuen, uten samtidig å være en TV. Du kan for samme prisen få en Smart-TV som er like rask til gaming.

At HDMI 2.1 ikke er støttet, gir ytterligere et problem, da konsollspillere ikke kan utnytte den fine hastigheten, og dermed er bedre tjent med en TV av nyeste generasjon.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 49 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her
Har du dette produktet?
Gi din karakter.

0 / 5. Antall stemmer 0

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.
Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også

BlueParrott M300-XT gir opptil 15 timers taletid, og reduserer støy fra omgivelsene med 80 prosent.
Klipschorn er 70 år i år. Det feires med å forvandle vårt lydrom til et inferno.
Asus ROG Flow X13 kan fint puttes i vesken, og den kan også brukes som nettbrett. Men den har grafikkrefter i tungvektsklassen.
Tangents lille trådløse forsterker er perfekt til det vesle begynneranlegget på hobbyrommet eller barnerommet.
Det beste kameraet vi har testet, har kommet i en mer kompakt utgave til lavere pris.
Nye 2021 Mercedes S-klasse er fylt med innovative og kresne løsninger for både øyne og ører. Vi har tilbrakt noen dager bak rattet for å se og høre hva nykommeren har å by på!
Vil du ha hi-fi på pauserommet eller et par fine høyttalere til skrivebordet, kommer du langt for du langt for en rimelig penge her.
Med Celestee har Focal overgått det vi trodde var mulig fra lukkede hodetelefoner i denne prisklassen.
JBL Live Pro+ er komplett med aktiv støydemping, og selv om de låter middelmådig ut av boksen, redder de seg med en fabelaktig EQ i appen. Dermed kan de likevel få klasseledende lyd.
Xiaomi Mi 11 var den første mobilen med Qualcomms nye Snapdragon 888 prosessor. Det er mobilen du skal kjøpe hvis du vil ha mest for pengene.
Enten du får lov til å reise i påsken eller må nøye deg med en tur rundt i nærområdet, blir opplevelsen bedre med en bærbar reisehøyttaler i sekken.
Citroën har klart å elektrifisere C4 uten å gå i fella, og har skapt en helt annerledes opplevelse.
Electrocompaniet har oppdatert sitt phono-trinn, men endringene er subtile.