Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

: MSi GT72S 6QE Dominator Pro G

Den raskeste av alle

I kampen om å ha nettpartyets raskeste maskinvare har MSi tatt ledelsen. Det er faktisk den raskeste datamaskin vi har testet.

Skrevet av / 15.01.16 - 06:00
MSi GT72S 6QE Dominator Pro G
John Hvidlykke

Bærbare datamaskiner er praktiske å ha med seg, og man har alt på ett sted. Til gjengjeld har de normalt noe mindre yteevne enn en stasjoner til samme pris, og oppgraderingsmulighetene begrenser seg til å skifte harddisk eller sette inn mer RAM.

De begrensningene gjelder ikke MSi GT72S Dominator Pro G, som har langt større yteevne enn de aller fleste stasjonære maskiner, spesielt når det gjelder 3D-grafikk. Og oppgradering er også mulig, ifølge MSi. Bak en luke under maskinen har man tilgang til elektronikken, og man kan skifte både RAM (det er plass til maks 64 GB), harddisk og SSD (plass til 4 stk.), og i tillegg det trådløse nettverkskortet og grafikkortet! Det siste er det viktigste, da generasjonene innenfor grafikkprosessorer skifter svært raskt.

Muligheten for oppgradering gir håp om lengre produktlevetid, i en verden hvor veien fra high-end til søppel er kort og ublid. Om løftene innfris, avhenger imidlertid til sist av hvor lenge MSi kan og vil levere oppgraderingsmoduler med nye grafikkprosessorer som passer i maskinarkitekturen.

GT72S er ingen liten maskin. Med 43 cm i bredden og knappe fem i tykkelse passer den ikke rett ned i mange vesker. Og med en vekt på nesten 4 kg er man aldri i tvil om man har husket å ta maskinen med seg.

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Vær klar til å bli nedkjempet

Det store, kantede kabinettet er i matt sort aluminium. Det ville sett dystert ut hvis det ikke var for fargeorgien av lys som flertallet av gaming-laptoper er utstyrt med. Man kan fra et spesielt program stille belysningen av tastatur og kanter i pulserende RGB-farger. Alt sammen med formålet om å imponere de andre. I spillmaskinenes eget univers gjelder det nemlig til enhver tid å vise at man er den sterkeste. En modellbetegnelse som Dominator Pro G lar det ikke være tvil om at man her har en maskinvare i ypperste klasse, og at eieren sannsynligvis vil flå motstandernes innvoller, og fore undulaten med dem. Virtuelt altså.

Som vi har sett på tidligere modeller, er tastaturet levert av danske Steel Series, og høyttalerne av Dynaudio. Begge deler borger for kvalitet og holdbarhet.

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Ut fra antallet etiketter på tastaturet er det ikke spart på noe for å gi ekstra hastighet. Prosessoren er naturligvis en i7 av nyeste generasjon, og GeForce 980M-grafikkortet er hentet på øverste hylle hos Nvidia. Det er 16 GB DDR4-RAM og 4 GB DDR5-grafikkminne. En enkelt harddisk er ikke nok til å sikre monsterytelse, så det er både en 256 GB PCIe SSD og en 1 TB fysisk harddisk. Dersom det ikke skulle være nok, er det plass til hele fire SSD-disker i RAID4-konfigurasjon i maskinen! Også nettverkskort og det trådløse nettverkskortet er innstilt på å gi maskinen hastighet til spill. Er den innebygde 17” Full HD-skjermen ikke nok, kan man koble til to ekstra skjermer, slik at man kan se mer av slagmarken.

 

Benchmark

Det viktigste med en maskin som GT27S er 3D-krafikken, og den er på plass. I 3DMark 11 oppnådde den en score på 11.405. Det er det høyeste vi har målt til nå, og litt over den monsteraktige Asus G751, som bruker samme grafikkort. I 3DMark 15 og 3DMark Vantage ble tallene henholdsvis 8.367 og 25.514.

Multiplattformtesten Geekbench tester prosessorens ytelse. Også her ble det et flott resultat: 3.841 i single-core og 14.816 i multi-core. Enda en ny rekord.

Browsermark-testen ga et resultat på 7.662, noe som er raskere enn 99 % av datamaskinene i verden.

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

MSi skryter av superrask diskhastighet, og det holder. Målt med HD Tach oppnår SSD-en en overføringshastighet på 2,6 gigabytes i sekundet, og den tangerer i korte støt 4 gigabytes i sekundet. Den fysiske disken må imidlertid nøye seg med gjennomsnittlige 120 MB/s.

Batteritiden er ikke spillemaskinenes sterke side, men med testverktøyet Peacekeeper klarte GT72S faktisk to timer og tre minutter med alle sparefunksjoner slått av, bør batteriet ga opp. Det er pent, men lukker man opp for de tunge 3D-spillene blir funksjonssiden mer enn halvert.

Det koster litt å være med i datamaskinenes superklasse. Man kan for samme pris kjøpe en iMac 27” eller en Asus Zen AiO, som også er testet i denne utgaven. Begge byr på store, lekre skjermer og bedre ergonomi (Asus Zen har i tillegg touchskjerm), men de har ikke halvparten så mange krefter når det gjelder 3D-grafikk. Og de kan definitivt ikke tas med i ryggsekken til LAN-party.

Benchmark:
Geekbench 3: 13.130 (multi), 3.783 (single)
Browsermark: 7.662
3DMark 11: 11.405
Cinebench R15: 74,50 fps
Futuremark Peacekeeper: 2 t. 3 min.

 

Konklusjon

Hvis du har bruk for en supersterk datamaskin som du kan ta med i vesken, og har du pengene til å betale for det privilegiumet, er GT72S den sterkeste kandidaten til denne prisen, enten oppgaven er 3D-spill i toppklasse eller tung videoredigering. Det er noen som lever av 3D-spill, og langt flere som lever og ånder for dem, og for begge grupper er dette et nødvendig verktøy. Prisen på maskinen må derfor ses i samme lys som anskaffelse av kostbare racersykler. Og utsikten til å kunne oppgradere i takt med at det kommer nye teknologier, gjør nesten investeringen rimelig.

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Home mener

En av de kraftigste og raskeste bærbare til storspillere akkurat nå. Innmaten – også grafikkortet – kan oppgraderes, noe som gjør det til en langsiktig investering. Maskinen er bærbar, men den tar stor plass i bagen, og er for tykk til å være behagelig å arbeide med. Men den ble heller ikke skapt til regneark!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Kjøp én - betal for tre

To-i-en-PC som har alt

Fy søren ... hvor rask den er!

For to år siden ville det ha kostet dobbelt så mye

Glimrende allround Mac

Usynlig mesh må ikke gjemmes bort

Mac in Black

Sei egoist-router

Laptopbrukere blir avhengige av denne

Chromebooks på skolebenken

Grønt fremskritt i små trinn

Overkommelig og superlett uten kompromisser

Lyd & Bilde
Scroll to Top