TESTER GUIDER SERIER/FILM L&B FORUM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

MSi GT72S 6QE Dominator Pro G

Den raskeste av alle

I kampen om å ha nettpartyets raskeste maskinvare har MSi tatt ledelsen. Det er faktisk den raskeste datamaskin vi har testet.

forfatter
Publisert 15.01.16 - 06:00
L&B mener
En av de kraftigste og raskeste bærbare til storspillere akkurat nå. Innmaten – også grafikkortet – kan oppgraderes, noe som gjør det til en langsiktig investering.
Maskinen er bærbar, men den tar stor plass i bagen, og er for tykk til å være behagelig å arbeide med. Men den ble heller ikke skapt til regneark!
Spesifikasjoner
  • Operativsystem: Windows 10
  • Prosessor: 2,7 GHz Intel Core i7-6820HK (quad-core, 8 tråder)
  • Skjerm: 17,3” FDH (1.920 x 1.080 piksler)
  • Minne: 16 GB DDR4
  • Grafikk: Nvidia GeForce GTX980M m. 4 GB DDR5
  • Harddisk: 256 GB SSD + 1TB harddisk
  • Mål: 42,8 x 4,8 x 29,4 cm (BxHxD)
  • Vekt: 3,8 kg
  • Tilkoblinger: Integrert webcam, Wifi, Bluetooth 4.0, Gigabit Ethernet, 1 x USB-C, 6 x USB 3.0, 1 x Mini DisplayPort, HDMI, digital lyd ut, mikrofon, lyd inn/ut, kortleser.
Veil. pris 22900Pr. 15.01.16 Produktside

Bærbare datamaskiner er praktiske å ha med seg, og man har alt på ett sted. Til gjengjeld har de normalt noe mindre yteevne enn en stasjoner til samme pris, og oppgraderingsmulighetene begrenser seg til å skifte harddisk eller sette inn mer RAM.

De begrensningene gjelder ikke MSi GT72S Dominator Pro G, som har langt større yteevne enn de aller fleste stasjonære maskiner, spesielt når det gjelder 3D-grafikk. Og oppgradering er også mulig, ifølge MSi. Bak en luke under maskinen har man tilgang til elektronikken, og man kan skifte både RAM (det er plass til maks 64 GB), harddisk og SSD (plass til 4 stk.), og i tillegg det trådløse nettverkskortet og grafikkortet! Det siste er det viktigste, da generasjonene innenfor grafikkprosessorer skifter svært raskt.

Muligheten for oppgradering gir håp om lengre produktlevetid, i en verden hvor veien fra high-end til søppel er kort og ublid. Om løftene innfris, avhenger imidlertid til sist av hvor lenge MSi kan og vil levere oppgraderingsmoduler med nye grafikkprosessorer som passer i maskinarkitekturen.

GT72S er ingen liten maskin. Med 43 cm i bredden og knappe fem i tykkelse passer den ikke rett ned i mange vesker. Og med en vekt på nesten 4 kg er man aldri i tvil om man har husket å ta maskinen med seg.

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Vær klar til å bli nedkjempet

Det store, kantede kabinettet er i matt sort aluminium. Det ville sett dystert ut hvis det ikke var for fargeorgien av lys som flertallet av gaming-laptoper er utstyrt med. Man kan fra et spesielt program stille belysningen av tastatur og kanter i pulserende RGB-farger. Alt sammen med formålet om å imponere de andre. I spillmaskinenes eget univers gjelder det nemlig til enhver tid å vise at man er den sterkeste. En modellbetegnelse som Dominator Pro G lar det ikke være tvil om at man her har en maskinvare i ypperste klasse, og at eieren sannsynligvis vil flå motstandernes innvoller, og fore undulaten med dem. Virtuelt altså.

Som vi har sett på tidligere modeller, er tastaturet levert av danske Steel Series, og høyttalerne av Dynaudio. Begge deler borger for kvalitet og holdbarhet.

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Ut fra antallet etiketter på tastaturet er det ikke spart på noe for å gi ekstra hastighet. Prosessoren er naturligvis en i7 av nyeste generasjon, og GeForce 980M-grafikkortet er hentet på øverste hylle hos Nvidia. Det er 16 GB DDR4-RAM og 4 GB DDR5-grafikkminne. En enkelt harddisk er ikke nok til å sikre monsterytelse, så det er både en 256 GB PCIe SSD og en 1 TB fysisk harddisk. Dersom det ikke skulle være nok, er det plass til hele fire SSD-disker i RAID4-konfigurasjon i maskinen! Også nettverkskort og det trådløse nettverkskortet er innstilt på å gi maskinen hastighet til spill. Er den innebygde 17” Full HD-skjermen ikke nok, kan man koble til to ekstra skjermer, slik at man kan se mer av slagmarken.

 

Benchmark

Det viktigste med en maskin som GT27S er 3D-krafikken, og den er på plass. I 3DMark 11 oppnådde den en score på 11.405. Det er det høyeste vi har målt til nå, og litt over den monsteraktige Asus G751, som bruker samme grafikkort. I 3DMark 15 og 3DMark Vantage ble tallene henholdsvis 8.367 og 25.514.

Multiplattformtesten Geekbench tester prosessorens ytelse. Også her ble det et flott resultat: 3.841 i single-core og 14.816 i multi-core. Enda en ny rekord.

Browsermark-testen ga et resultat på 7.662, noe som er raskere enn 99 % av datamaskinene i verden.

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

MSi skryter av superrask diskhastighet, og det holder. Målt med HD Tach oppnår SSD-en en overføringshastighet på 2,6 gigabytes i sekundet, og den tangerer i korte støt 4 gigabytes i sekundet. Den fysiske disken må imidlertid nøye seg med gjennomsnittlige 120 MB/s.

Batteritiden er ikke spillemaskinenes sterke side, men med testverktøyet Peacekeeper klarte GT72S faktisk to timer og tre minutter med alle sparefunksjoner slått av, bør batteriet ga opp. Det er pent, men lukker man opp for de tunge 3D-spillene blir funksjonssiden mer enn halvert.

Det koster litt å være med i datamaskinenes superklasse. Man kan for samme pris kjøpe en iMac 27” eller en Asus Zen AiO, som også er testet i denne utgaven. Begge byr på store, lekre skjermer og bedre ergonomi (Asus Zen har i tillegg touchskjerm), men de har ikke halvparten så mange krefter når det gjelder 3D-grafikk. Og de kan definitivt ikke tas med i ryggsekken til LAN-party.

Benchmark:
Geekbench 3: 13.130 (multi), 3.783 (single)
Browsermark: 7.662
3DMark 11: 11.405
Cinebench R15: 74,50 fps
Futuremark Peacekeeper: 2 t. 3 min.

 

Konklusjon

Hvis du har bruk for en supersterk datamaskin som du kan ta med i vesken, og har du pengene til å betale for det privilegiumet, er GT72S den sterkeste kandidaten til denne prisen, enten oppgaven er 3D-spill i toppklasse eller tung videoredigering. Det er noen som lever av 3D-spill, og langt flere som lever og ånder for dem, og for begge grupper er dette et nødvendig verktøy. Prisen på maskinen må derfor ses i samme lys som anskaffelse av kostbare racersykler. Og utsikten til å kunne oppgradere i takt med at det kommer nye teknologier, gjør nesten investeringen rimelig.

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)
forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Motta varsler
Varlse meg om

1 Kommentar
nyeste
eldste mest poulære
Inline Feedbacks
View all comments
Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Fargesprakende musematte Få Tron-stil på skrivebordet med Razers gigantiske musematter med innebygd RGB-lys.
Kom i sentrum på møtet Med 4x zoom lover Creative Live! Cam Sync V3 å sette deg i sentrum på ...Zoom.
Kreative superkrefter Det er ikke spart på noe som helst i MSI Creator Z17. Det merkes på prisen.
90-tallet har ringt: Winamp er tilbake I internettets barndom og skribentens ungdom var det Winamp som styrte musikken til festen. Nå er avspilleren tilbake etter nesten 10 års fravær.
Nå er Samsungs nye gaming-skjermer i salg De nye 4K-skjermene Odyssey Neo G8 og Odyssey Neo G7 lover heftige ytelser!
Kone dropper kablet forbindelse Det tok 15 år med forskning før den klassiske gamingmusen Roccat Kone XP kom i en trådløs utgave. 
Følg Lyd & Bilde
Send this to a friend