Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi
Vi utfører vedlikehold på våre nettsider fra kl 23:00 22.04.24. Noe nedetid vil forekomme.

: MacBook Pro

Et mesterverk

Med den nye MacBook Pro med Retinaskjerm drar Apple igjen fra konkurrentene med en slankere og kjemperask laptop med en skjerm uten sidestykke.

Skrevet av / 27.06.12 - 11:59
MacBook Pro
Jonas Ekelund

Det første som slår en er hvor tynn den er sammenlignet med tidligere modeller. Med sine 1,8 cm begynner den faktisk å nærme seg MacBook Airs 1,7 cm og det skal bli spennende å se om dette er noe som vil gjelde alle fremtidige modeller.

Slankingen av de utvendige målene har selvfølgelig fått konsekvenser. Det finnes ikke lenger noen innebygd DVD-spiller, noe som imidlertid ikke er en katastrofe da de fleste nok har gått over til å benytte USB-minne eller helt enkelt nettverkstilkobling. Og savner man en, kan man selvfølgelig kjøpe en ekstern Apple USB SuperDrive.

Bare en millimeter tykkere enn MacBook Air.

USB-portene har for øvrig blitt oppgradert til USB3, noe som gjør at man som Mac-eier nå endelig kan benytte alle eksterne harddisker og annet tilbehør i full hastighet. Magsafe-kontakten er nå av samme tynne type som på Air. Thunderbolt-porter er det to av. Ethernet-port finnes derimot ikke og heller ikke Firewire, selv om begge finnes som Thunderbolt-adaptere.

Fantastisk skjerm
Den store nyheten med denne MacBook Pro-modellen er selvfølgelig Retinaskjermen. For den som ikke har fått det med seg er dette Apples navn på en skjerm der oppløsningen og pikseltettheten er så høy at man ikke kan skille de enkelte bildepunktene med det blotte øye. Det så vi først på iPhone 4, så på den nye iPaden og nå altså for første gang på en dataskjerm. Denne høye oppløsningen gir knivskarp tekst og bilder hvor man kan se detaljer på en måte man aldri før har sett maken til.

Med det handler ikke bare om å sitte foran skjermen og sikle, det har faktisk mange praktiske konsekvenser også. Når man sitter og sorterer bilder kan man se mange flere detaljer på miniatyrbildene og derfor mange ganger kunne avgjøre om man skal beholde bildene eller ikke uten å åpne de. Når man redigerer video kan man kjøre en 1080p-oppløst video i et lite vindu og se alle detaljer tross at man har tidslinjen og alle nødvendige kontroller oppe på skjermen. Veldig praktisk!

En 1080p HD-video får lett plass på skjermen med god plass over.

Det er likevel ikke bare den høye oppløsningen som gjør skjermen spesiell. Takket være IPS-panelet får man bra fargegjengivelse, men så bra som dette har vi ikke sett på andre skjermer. Om man ikke er virkelig kresen så fungerer den faktisk rett ut av kartongen. Man har også en betrakningsvinkel på imponerende 178 grader. Men der andre mest har det som en skryteverdi, får man her ikke på langt nær samme degradering av bildekvaliteten når man ser på skjermen fra siden. Apple har i tillegg også lykkes med å få bort mye av refleksjonene fra skjermen, noe som gjør den mye bedre å bruke ved innfallende lys.

Det eneste egentlige problem med en såpass høyoppløst skjerm er at man ser hvor lavoppløst mange saker er. Et åpenbart eksempel er nettsider hvor bilder og visse fonter plutselig ser takkete ut. Å surfe på denne maskinen er derfor en skrekkblandet opplevelse inntil eierne av nettsidene innser at det finnes høyoppløste skjermer man må tilpasse seg.

Kjapp rakker
Under skallet har det så klart også hendt en hel del. Plattformen er oppgradert til Intels siste chipsett Ivy Bridge og følgelig er også Core i7-prosessorene av nyeste modell. Grafikken kjøres enten på Intels innebygde HD Graphics 4000 eller på et separat Nvidia Geforce GT650M grafikkort når man arbeider med mer krevende applikasjoner. Resultatet er ifølge Apple en prestasjonsøkning på hele 60% sammenlignet med de gamle modellene. Bare det faktum at man nå kan kjøre fire ukomprimerte videostrømmer i full HD-oppløsning er nok for å overbevise oss.

Bildekvaliteten er faktisk like imponerende som oppløsningen.

Det er likevel ingen dramatiske prosentmessige prestasjonsforskjeller sammenlignet med forrige års MacBook Pro. Vi snakker om 5-10 prosent. Men det er imidlertid når man sammenligner med en allerede kjapp laptop. Sammenligner vi med forrige års MacBook Air eller en to år gammel Pro er den faktisk nesten dobbelt så rask. Og legger vi til at den nå benytter SSD-disk oppleves den faktisk som fryktelig rask.

Man må også tenke på å ta i så det holder både når det gjelder minne og lagringsplass, allerede ved bestilling. Man kan nemlig ikke selv oppgradere på et senere tidspunkt.

Konklusjon
Apple har lykkes med å gjøre en allerede kjemperask og velbygd proff laptop enda mer attraktiv. Selv om den beregnede effekten ikke har økt nevneverdig, fører det likevel til en superrask flashlagring og kjappere grafikkretser, noe som gjør at maskinen føles fryktelig rask. Det mest imponerende er likevel skjermen som både er overlegent mest høyoppløst og gir en fantastisk bildekvalitet. Alt dette har man pakket inn i et chassis som begynner å nærme seg MacBook Air både i vekt og tykkelse. Det er en imponerende oppvisning.

Home mener

Skärmen! Snabb Lätt och tunn Vissa utgångar saknas Kan inte uppgraderas

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Kjøp én - betal for tre

To-i-en-PC som har alt

Fy søren ... hvor rask den er!

For to år siden ville det ha kostet dobbelt så mye

Glimrende allround Mac

Usynlig mesh må ikke gjemmes bort

Mac in Black

Sei egoist-router

Laptopbrukere blir avhengige av denne

Chromebooks på skolebenken

Grønt fremskritt i små trinn

Overkommelig og superlett uten kompromisser

Lyd & Bilde
Scroll to Top