TEST: Mac mini 2014 – Den beste mediespilleren
TESTER GUIDER SERIER/FILM L&B FORUM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

Mac mini 2014

Den beste mediespilleren

Apples minste datamaskin har blitt modernisert på alle måter, men mistet noen hestekrefter på veien.

forfatter
Publisert 03.01.15 - 00:01
L&B mener
Pen, liten og stille datamaskin som meget vel kan stå fremme. Den minste modellen er nå billigere enn noensinne. Bra som mediespiller takket være Apples fjernkontroll.
Finnes bare med dobbeltkjerne prosessor. Minnet kan ikke oppgraderes i etterkant. Har ikke lenger Firewire.
Spesifikasjoner
 • Prosessor: 2,6 GHz tokjerners Intel Core i5
 • Minne: 8 GB
 • Lagring: 1 TB
 • Nettverk: Gbit Ethernet, Wifi 802.11ac, BT 4.0
 • Tilkoblinger: HDMI, 4 x USB 3, 2 x Thunderbolt 2

 

Veil. pris 4300Pr. 03.01.15 Produktside

Apples stadige oppgraderinger gjør at de fleste datamaskinene får årlige oppgraderte spesifikasjoner. Slik at MacBook Pro og iMac har fått de nyeste prosessorene og høyoppløste Retina-skjermer. Men i den senere tid har det vært visse unntak, og Mac mini er ett av dem. Siste gang den ble oppgradert var i 2012. I forbindelse med oppdateringen av iPad i oktober, kom det imidlertid noe overraskende en ny modell.

Mac mini er Apples minste datamaskin for hjemmebruk. Den er liten og diskret og har akkurat passe ytelse og pris for å passe dem som ikke gjøre spesielt avanserte ting på datamaskinen. Bortsett fra at man selvfølgelig må ha en skjerm, mus og tastatur i tillegg, så er den lett å sette til side. Det gjør også at den er perfekt som mediespiller siden den lett passer inn blant hjemmekinoutstyret.

 

MacMini
Med trådløst tastatur og mus blir Mac mini en utmerket mediespiller.

 

Mediespiller
Dette er grunnen til at vi har valgt å teste Mac mini til tross for at vi normalt ikke skriver om stasjonære maskiner. Da vi sist år sammenlignet rene mediespillere med selvbygde datamaskiner og ferdige minidatamaskiner som Intels NUC, var det Mac mini som tok hjem seieren. Dette til tross for at den koster litt mer enn mediespillerne, men den er nesten like liten og betydelig mer kraftfull og allsidig. Det handler bare om å ha riktig tilbehør og programvare.

En av våre favoritter er Plex-klienten som man laster ned gratis til datamaskinen. Med serverprogrammet installert på desktopen eller i en nettverksdisk med støtte for apper, får man en meget behagelig opplevelse. Alle rippede filmer får omslag og detaljer om skuespillere, sjanger og lignende. Det samme gjelder for musikken. Og alt kan styres med samme lille fjernkontroll som brukes til Apple TV.

 

MacMini-2014_bak
Sjenerøst med porter av siste standard tross det lille formatet.

 

Teknikk på innsiden
På baksiden finner vi en nettverksport for den som vi benytte ethernet-ledning for å få maksimal ytelse og stabilitet. Men den har også innebygget trådløst nettverk som nå har blitt oppgradert til den siste ac-standarden. Det gir en meget rask oppkobling med færre problemer med hensyn til forstyrrelser og rekkevidde enn tidligere standarder. Man har også en SDXC-kortleser som er praktisk om man raskt vil vise bilder fra kameraet.

Det man ikke har i nettverket kan i den billigste modellen lagres på en 500 GB harddisk, mellommodellen har en dobbelt så stor harddisk og toppmodellen har en Fusion-drive. Det er Apples navn på en vanlig harddisk som kombineres med en SSD-disk for betydelig kjappere tilgang. Men vil man virkelig ha full fart på lagringen kan man skreddersy mini-en og få den levert med en ekte SSD-disk.

Men man kan selvfølgelig også koble til eksterne disker eller annet tilbehør om det er nødvendig. Som tidligere finnes det sjenerøst nok fire USB-porter. Dessuten nå også to raske Thunderbolt-porter som også har blitt oppgradert til versjon 2. Det er imidlertid på bekostning av Firewire. Har man slikt tilbehør liggende må man altså se seg om etter en adapter.

Noe som faktisk har blitt dårligere er at man ikke lenger kan oppgradere minnet hvis man oppdager at man har valgt for lite da man kjøpte maskinen. Det sitter nemlig nå fastlåst på moderkortet i stedet for å være et vanlig minnekretskort. Altså gjelder det å tenke fremover når man bestiller maskinen og ta i litt ekstra når det gjelder minne og lagring. Kanskje til og med tilpasse bestillingen i stedet for å kjøpe noen av de tre standardalternativene.

 

MacMini_2014
Det er støtte for to skjermer med 2560×1600 punkters oppløsning.

 

Ytelse
De tre ferdige konfigurasjoner som finnes, begynner med en Intel Core i5 prosessor med doble kjerner på blyge 1,4 GHz, middels 4 GB minne og 500 GB harddisk, samt et enklere Intel HD 5000 grafikkort. Denne enkleste utgaven har faktisk blitt betydelig billigere enn forrige versjon. Det er også den modellen vi anbefaler som mediespiller. Som ventet er både beregnings- og grafikkytelsen middels, men det holder godt for å spille filmer på TV-en.

Mellommodellen som vi testet, tar et realt steg opp med en Intel Core i5 prosessor på 2,6 GHz, dobbelt så mye minne og harddisk, samt et betydelig bedre Intel Iris grafikkort. Dette er en bra standardmodell for den som også vil benytte maskinen til andre ting, men ikke har høye krav. Ytelsen ifølge Geekbench er 2.939 for en kjerne og 6.113 for begge kjernene. 3D-grafikkytelsen ifølge Cinebench er 26,09, noe som er under middels.

Værstingen er utstyrt med en enda kjappere Intel Core i5 prosessor på 2,8 GHz, fortsatt 8 GB internminne, men som sagt Apples Fusion drive på 1 TB. Også denne har Intels Iris grafikkort. Dette er modellen for den som vil ha det beste og verdsetter kjapp tilgang til harddisken. Den beregnede ytelsen er noe bedre sammenlignet med mellommodellen, men grafikkytelsen er på samme nivå, noe som ikke riktig strekker til for 3D spill og videobehandling.

Sammenligner man den testede mellommodellen med for eksempel den nye iMac Retina, er den noe langsommere for enklere program som benytter en kjerne (Mini 2.939, iMac 3.877). Mer avanserte program som drar nytte av flere prosessorkjerner er derimot betydelig kjappere på iMac (mini 6.113, iMac 12.384). Faktisk er den langsommere enn 2012-modellen, noe som forklares med at man nå ikke lenger kan få den med fire prosessorkjerner.

 

Konklusjon
Vår pene lille favoritt som mediespiller-desktop har nå fått den nyeste   teknikken med kjappere nettverk og tilkoblinger. Den minste modellen har dessuten blitt billigere, noe som gjør den spesielt anbefalt. Derimot må man se opp om man har høyere krav, da toppmodellen faktisk er langsommere for avansert bruk, den har mistet Firewire-porten og minnet kan ikke oppgraderes i ettertid. For enklere bruk er den imidlertid strålende.

 

Modeller
1,4 GHz Mac mini – i5 1,4 GHz / 4 GB / 0.5 TB / iHD 5000    4.300 kr
2,6 GHz Mac mini – i5 2,6 GHz / 8 GB / 1 TB / Intel Iris         6.000 kr
2,8 GHz Mac mini – i5 2,8 GHz / 8 GB / 1 TB fusion / i Iris   8.600 kr

 

Lese hele artikkelen? eller bli medlem av LB+.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
 • Over 6000 produkt-tester
 • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
 • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
 • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
 • Alltid oppdatert på siste nytt
 • Nyhetsbrev rett i innboksen
 • L&B TechCast - en podcast av L&B
 • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
 • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

forfatter

Jonas Ekelund

(f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbet for Lyd & Bilde siden 2007 med det meste som kan kalles bærbart. Det vill si mobiler, trådløse høyttalere og hodetelefoner. Iblant kommer testingen inn på kollegaenes områder innenfor multiromslyd, hjemmekino og foto. Han startet sin bane som teknikkjournalist på IDG og skrev blant annet for PC för Alla, Internetworld og det som senere ble M3.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Motta varsler
Varlse meg om

4 Kommentarer
nyeste
eldste mest poulære
Inline Feedbacks
View all comments
Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Superdatamaskin er Teslas våpen Superdatamaskinen Tesla Dojo er deres våpen i kampen om å ha de sikreste, mest selvkjørende bilene.
Billig USB-DAC fra Creative Sond Blaster X1 er en kompakt og rimelig USB-DAC til PC-en.
Her er Samsung Odyssey Ark Den buede 55-tommeren Odyssey Ark kan forhåndsbestilles i slutten av august - nå vet vi også prisen!
Fargesprakende musematte Få Tron-stil på skrivebordet med Razers gigantiske musematter med innebygd RGB-lys.
Kom i sentrum på møtet Med 4x zoom lover Creative Live! Cam Sync V3 å sette deg i sentrum på ...Zoom.
Kreative superkrefter Det er ikke spart på noe som helst i MSI Creator Z17. Det merkes på prisen.
Følg Lyd & Bilde
Send this to a friend