Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: LaCie 1big Dock SSD Pro

Medielagring for proffer

LaCies rådyre SSD-dokking er så rask at man jubler, og nesten glemmer hvor dyrt det er.

Skrevet av / 12.12.20 - 10:00
LaCie 1big Dock SSD Pro
Lasse Svendsen

Fotografer vet det. Sikker lagring og ikke minst nok lagringsplass er alfa og omega, og harddisker kan fylles opp ganske fort, og man vil ikke bli stående med en bunke minnekort fra siste jobb, som man ikke har plass til å lagre.

Derfor er fotografer storforbrukere av harddisker. Ikke sånne små 1 TeraByte-disker som man finner i elektronikkhyllen på nærmeste elektrosenter, men store RAID-bokser hvor flere harddisker er koblet sammen, sånn at computeren ser alle diskene i kabinettet som én.

Da kan kapasiteten være så romslig som man ønsker. Mange av disse kabinettene kan, når de er store nok, ta mange harddisker og utvides med flere etter hvert som behovet øker.

For fotografer som også tar opp mye video i f.eks. 4K- og etter hvert i 6K- og 8K-oppløsning, fylles også slike kabinetter ganske raskt. En vanlig HD-fil kan være noen få GigaByte, en 8K-fil er mange hundre GB.

Så store filstørrelser, og særlig når det er mange av dem som skal lagres, kan det ta evigheter å overføre til en harddisk. Derfor har mange begynt å bytte ut harddisker med SSD-er, som kan ha opptil 10 ganger så rask skrive- og lesehastighet, som en roterende harddisk med 7200 o/m.

Kabinettet som er designet at Neil Poulson, har plass til en 3,5» harddisk, men huser en mye mindre SSD-modul fra Seagate. Foto: Lasse Svendsen

Ulempen er at SSD-er er svinedyrt. Særlig når man trenger mange GB med lagringsplass. En 2 TB SSD i kabinett, koster typisk over fire ganger så mye som en 2TB harddisk, så derfor er det ikke rart at LaCie 1big Dock SSD Pro, koster mye penger.

Kostbar lagring

1big Dock er en kompakt utgave av kabinettet LaCie bruker i 2big Dock, men her er det utstyrt med 2 eller 4 TB SSD. Til sammenligning finnes 2big Dock med harrdisker på til sammemn 8 eller 16 TB. Og til en ganske annen pris enn SSD-utgaven.

Man får nemlig 16 TB lagring til to tredjedeler av prisen for en 2 TB SSD..

Så man skal virkelig ha bruk for hastighet mer enn lagringskapasitet for å velge SSD-utgaven. Sånn sett kan man si at det kan være verdt å vente på overføringer til en 16 TB harddisk, for 4 stykk 4 TB 1big Dock SSD Pro, blir svinedyrt.

De som derimot kan vite å sette pris på lese- og skrivehastigheter opptil 2800 og 2100 MB per sekund, er de som har blytunge videofiler, jeg nevnte 8K, og der har du målgruppen i langt større grad, enn fotografer som trenger plass til tusenvis i av stillbilder i råformat. De henter opp et knippe bilder om gangen, på til sammen noen titalls eller et par hundre GB, mens en 8K-fil kan være mange ganger så stor.

Da er man tjent med en ekstremt rask lesehastighet.

Dokkingstasjon for minnekort

LaCie-disken er også en dokking-stasjon med kortleser for SD-kort, CFast og CFexpress, men pussig nok støtter den ikke XQD-kort. Som er fysisk like CFexpress-kortene. Det er heller ikke støtte for det mer kompakte CFexpress A-kortet.

Disken har kortleser for CFexpress, SD-kort og CFast, men ikke XQD som ligger på bordet her. Foto: Lasse Svendsen

Her kan man altså dytte inn kortet rett i åpningen på fronten, og overføre bildefilene rett til SSD-en. Som forøvrig er en Seagate FireCuda NVMe med maks 2800 MB/s lesehastighet. Til sammenligning kan en av de raskeste 7200 o/m harddiskene, klare mellom 250 og 280 MBs. Det er enorm forskjell når man skal åpne en videofil i Final Cut Pro, eller kjøre en batch-prosess på et par hundre stillbilder i Photoshop.

Tilkoblinger

Men man får bare lynets hastighet, hvis man har en rask tilkobling til computeren, og det har den. På baksiden har den to Thunderbolt 3-kontakter – blant annet med 70 w ut for lading, men også til å kjedekoble en 8K monitor, eller to 6K-monitorer som er koblet sammen, og i tillegg har den en DisplayPort-kontakt som kan drive en 4K-skjerm på 120 Hz, eller en 60 Hz 8K-skjerm.

To Thunderbolt 3 kontakter, og en DisplayPort til ekstern skjerm. Foto: Lasse Svendsen

Det er også en vanlig USB-kontakt på fronten, som man kan koble et kamera, en kortleser, eller en minnepinne med bilder til.

LaCie-disken leveres også brukes med LaCies gjennopprettingsservice – Rescue Data Recovery Service – som kan berge innholdet om disken skades. Servicen er gratis og gjelder i hele garantiperioden på fem år. Man får også en måneds abonnement på Adobe Creative Cloud, All Apps 1.

Hastighet i praksis

En SSD er lydløs sammenlignet med en harddisk, men 1big Dock har en liten vifte som starter nedkjølingen, hvis det blir for varmt i kabinettet. Den høres, men bråker mindre enn en harddisk, og blir aldri sjenerende.

Selv ikke når det går unna. For det gjør det. Virkelig.

Overføringer fra minnekort er ikke så veldig mye raskere enn en kortleser med Thunderbolt-kontakt, men filoverføringer fra SSD-en i LaCie-dokken, til en Mac med Thunderbolt 3, og tilbake, går fort så det holder:

  • Kopiere flere tusen bilder i en 53 GB mappe fra LaCie SSD til MacBook Pro: 44s
  • Kopiere 53 GB mappe fra Mac-en til SSD-en: 1:16

Prøv selv om du har en ekstern harddisk f.eks med USB 2. 0 eller 3, det tar flere minutter. Og så må man i tillegg vente på at disken skal starte, spille opp til maks hastighet, og holde den til kopieringen er ferdig.

Det går fort, men ikke like fort å kopiere fra minnekort til SSD-en i LaCie-dokkingen, men tiden det tar å kopiere den samme mappen, er likevel ganske kjapp:

  • Fra CFast minnekort til SSD: 2:22
  • Fra et SDXC-kort til SSD: 3:31
Skrive- og lesehastigheten er det lite å utsette på.

Den innvendige SSD-en fra Seagate, målte vi til 1,7 GB/s i skrivetesten, og 2,67 GB/s i lesetesten i Disk Speed Test fra Blackmagicdesign. Det er mange raskere enn en vanlig harddisk.

Konklusjon

Det er ingen tvil om at 1big Dock Pro er et lynraskt lagringsverktøy for fotografer og videobruk. Spesielt for de som jobber med virkelig tunge videofiler, som 8K-video kan være. Med en SSD-basert disk kan man spare mye tid – og frustrasjon, og jobbe mer effektivt enn med en harddiskbasert lagringsenhet. LaCie-disken er vanvittig mye raskere å jobbe med, overføringshastighetene fra dokkingen i front, til SSD-en på innsiden, er svært høy. Enda bedre er hastigheten til og fra computer. Man kan åpne en virkelig stor videofil i Final Cut Pro, og jobbe med postprosessering og gradering, uten å vente på at en harddisk skal svare på kommandoer. Prisen er selvsagt en betydelig ulempe, og maksimal kapasitet på 4 TB, dobler i praksis prisen. Men for noen er det verdt det.

Karakter
LaCie 1big Dock SSD Pro
High End

Home mener

Ekstremt rask SSD, lynrask filoverføring. Tre kortlesere, Thunderbolt 3, DisplayPort og USB, gjør den enormt fleksibel. Veldig kostbar, maks 4 TB og den støtter ikke XQD-kort.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Vil du ha ekstra skjerm til menyen?

Kjøp én - betal for tre

To-i-en-PC som har alt

Fy søren ... hvor rask den er!

For to år siden ville det ha kostet dobbelt så mye

Glimrende allround Mac

Usynlig mesh må ikke gjemmes bort

Mac in Black

Sei egoist-router

Laptopbrukere blir avhengige av denne

Chromebooks på skolebenken

Grønt fremskritt i små trinn

Lyd & Bilde
Scroll to Top