Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

: Apple iMac Retina 5K

Verdens skarpeste datamaskin

Apples nye iMac er en liten sensasjon. Med en sylskarp 14,7 megapiksler skjerm, er den perfekt til bilderedigering og 4K-video.

Skrevet av / 11.11.14 - 10:18
Apple iMac Retina 5K
Lasse Svendsen

Apple-iMac-Retina-5KDen første iMac-en kom i 1998, og markerte Steve Jobs comeback i Apple. Den ble raskt verdens mest solgte datamaskin, og har siden gjennomgått store endringer. De har fått flatskjermer, større skjermer, raskere prosessorer og kort sagt holdt følge med utviklingen på datamaskiner. Men med den nye iMac Retina 5K åpnes et nytt kapittel, og det mest oppsiktsvekkende så langt.

 

 

For med en sylskarp 5K-skjerm er den nye iMacen en liten sensasjon. Det er verdens første datamaskin med så høy oppløsning, og bare så det er sagt, denne skjermen er mye skarpere enn 4KTV-en mange har hengende på veggen hjemme.

La oss sette et tall på det. En vanlig HDTV – eller for del del en iPhone 6 plus og mange datamaskiner, har en skjermoppløsning på 1920 x 1080 bildepunkter. Det tilsvarer 2 megapiksler oppløsning. På en iPhone 6 plus med 2,5-tommers skjerm, gir det en så stor pikseltetthet at skjermen ser skarpere ut enn tv-en hjemme. Som har samme HD-oppløsning.

Men markedet har allerede begynt å snuse på de nye 4kTV-ene, som har fire ganger så skarpt bilde som en HDTV: 8 megapiksler! Eller 3840 x 2160 bildepunkter.

Dét er skarpt det! Åtte megapiksler på en 65-tommers tv er nesten uvirkelig skarpt. Tenk ta på hvordan 14,7 megapiksler ser ut på en 27-tommers skjerm.

Skærmbillede-2014-11-10-kl.-14.53.19

Den skarpeste skjermen
Den nye iMac-en med retinaskjerm – som er Apple-lingo for de skarpeste skjermene de bruker, sprer 5120 x 2880 bildepunkter ut over en 27-tommers skjerm. Som gir en pikseltetthet på 218 punkter per tomme, og som nevnt 14,7 Mp oppløsning.

Men nok om tall for en stund. Spørsmålet er hva man kan bruke så ekstrem oppløsning til. Svarene er mange, men det åpenbare er bilderedigering, og videoredigering i 4K. Fotografer får en helt annen arbeidsflate med så ekstrem skarphet, og den kan utnyttes langt bedre i etterbehandling av bilder. Enn på for eksempel en 2K-skjerm. Se bildene i artikkelen for sammenligning med en iMac med 2,5K oppløsning (2560 x 1440).
5Kvs2K_

Bilde fra Photoshop viser hvor mye skarpere retina-macen er, med 5K-skjermen øverst, iMac med 2,5K-skjerm nederst.

Bilder fra et 20 Mp kamera, ser overlegent mye bedre ut på 5K-skjermen til Retina-iMacen. Det samme gjør 4K-video, som kan vises i full oppløsning i visningsvinduet i Adobe Premiere Pro, eller Final Cut, mens man samtidig har verktøylinjer, paletter og bildestrømmen på skjermen.

Retinaskjermen er forbløffende lyssterk, og innsynsvinkelen er litt bedre enn på iMacene med normal 2,5-skjerm. Fabrikkalibreringen er synlig bedre, men jevnere overganger og svært god gjengivelse av de alltid vanskelige hudtonene. Slik sett er den en drøm for en studiofotograf, som kan kjøre tethering med iMacen og umiddelbart se bildene fra kameraet på en helt ny måte.
Zoom-5K
Fotografer som skyter reklame eller produktbilder, vil elske 5K-skjermens skarphet. Her illustrert med et makrobilde av en tourbillion, gjengitt i 100 prosent.

Etter å ha studert flere 4K-videoer, kikket på Netflix-serier i (skalert til, red. anm.) 4K og kjørt på med bilder med 20, 24 og 36 megapiksler oppløsning, er det ingen tvil om at 5K-skjermen er sensasjonelt skarp! iMac-en er også den skarpeste tv-en vi har sett til dato.

Ytelsen
Retina-macen finnes i to prosessorkonfigurasjoner. Basismodellen som vi tester her, leveres med en firekjerners Intel i5-prosessor med en klokkefrekvens på 3,5 GHz, og en maksytelse (turbo boost) på 3,9 GHz. Tall som indikerer, men ikke fastslår hvor rask maskinen er. Til det bruker vi Geekbench applikasjonen, som tester hvor raskt maskinen gjør integer, flyttallsberegninger og ytelsen til maskinens minne.

Ytelsen tallfestes slik at man har sammenlignbare tall. Basisversjonen klarer en meget respektabel ytelse på 3877 i Geekbench, når den kjører én prosessorkjerne. Altså typiske hverdagsprogrammer som ikke krever flere prosessorkjerner for å yte sitt beste. En Geekbench Score på 3877, betyr at retina-macen er blant de raskeste iMacene, men ikke den aller raskeste. Hvert fall ikke når Geekbench tester flere prosessorkjerner, i en så kalt Multi-Core test.

Da scorer iMacen 12384 i Geekbench. Noe som plasserer den et godt stykke unna ytelsen til Apple råeste Macer: Mac Pro, men de kjører med enda flere kjerner – opp til 12, noe som gir en ekstrem ytelse. Dessuten koster de en del mer.

Geekbench-score-5K
Ytelsen i Geekbench er svært høy, særlig på vanlige oppgaver i de mest brukte programmene.

Den toppkonfigurerte retina-macen med 3,9 GHz i7-prosessor (og hypertreading som simulerer åtte kjerner), har vi ikke testet, men i følge våre kolleger i barefeats.com, er den raskere enn basismodellen på tunge programmer som krever mye av flerkjerneytelsen. Eksempelvis musikkprogrammet Logic Pro X og grafikkprogrammet Adobe After Effects, som kjører tunge renderinger og 3D-modelleringer.

Krevende oppgaver i Photoshop eller Final Cut, derimot, flyter mye bedre enn man skulle tro på basisversjonen av retina-macen. Støyreduksjon i et 60 Mb stort bilde tok åtte sekunder på en fire år gammel 2,8 GHz iMac med i7-prosessor, og bare fem sekunder på retina-macen. Skal man kjøre en tilsvarende oppgave i Photoshop med støyreduksjon i en hel serie bilder, blir forskjellen enda større.

Siden det ikke finnes 4K-spill til Mac ennå, er vi prisgitt å teste grafikkytelsen på 2,5K-spill som Diablo III og Cinebench, som tester grafikkytelsen. Retina-macens Radeon R9 M290X grafikkort – med 2 GB minne, klarer fint å kjøre i 2560 x1440 oppløsning, og beholde 60 Hz oppfriskningsfrekvensen, som den også har i full 5K-oppløsning. Cinebench-scoren havnet på 47,12, til sammenligning scorer en Mac med GeForce GT620-kortet bare 19,04 i Cinebench. Se illustrasjonen.

Cinebench-5K

Grafikkytelsen målt i Cinebench er forbløffende bra, og basisversjonen av retina-macen ligger ikke langt unna de dyrere Mac Pro-maskinene.

Vår mening
Den rimeligste versjonen av iMac Retina med 5K-skjerm, er et kupp. Særlig for dem som trenger den ekstreme oppløsningen. Den høye oppløsningen gir en skarphet ingen andre skrivebordsmaskiner er i nærheten av. Til bilderedigering og videoredigering i 4K, finnes det ikke maken. Du får ikke bare enormt mye bedre detaljgjengivelse, men også en fargegjengivelse som gir deg full kontroll over fargetoner i etterbehandling av bildene. Den er ikke vanvittig mye raskere enn en 27-tommers iMac med vanlig 2,5K-skjerm, men grafikkytelsen og bildekvaliteten gruser den. Og alle andre skrivebordsmaskiner vi kan komme på. For mer krevende bruk er retina-macen med 4 GHz i7-prosessor til 2150 kr ekstra, et godt valg. Gjerne med mer grafikkytelse (2150 kr ekstra), men uansett hvilken utgave man velger, får man den feteste skjermen i markedet i det som må være den lekreste maskinen vi har sett til dato.

RGB-fargeprofil-5KSkjermen støtter ikke Adobe RGB, men fargegjengivelsen i RGB er bedre enn på iMac-er med 2,5-skjermer.

Konfigurasjoner

Skjermen og tilkoblinger er de samme, men man kan konfigurere iMac Retina 5K med en raskere prosessor, legge til mer minne, lagringsplass og bedre grafikkytelse.

Basisversjonen med 3,5 GHz firekjerners i5-prosessor starter på 21.990 kr. Da får man 8 GB minne, 1TB fusion drive som kombinerer harddisk for lagring, med fastminne (SSD) for raskere responser for eksempel når man starter opp programmer. Basisversjonen har også AMDs Radeon R9 M290X grafikkprosessor med 2 GB minne.

Man kan velge basisversjonen og for eksempel bare endre lagringsplassen til 3 TB fusion drive, for 1250 kr ekstra. Eller legge til dobbelt så mye minne for 1720 kr ekstra. Men legg merke til at Apple tar seg godt betalt for minne. Velger du å stappe maskinen full, betyr det 32 GB minne, som du må ut med 5160 kr for!
Tilsvarende minnekapasitet kan man kjøpe nær hvor som helst for rundt 3000 kr.

En toppkonfigurert retina-mac, koster 32.750 kr, med 4 GHz i7-prosessor, 32 GB minne, 3 TB fusion drive og Radeon R9 M295X med 4 GB grafikkminne. Velger man 1 TB SSD-lagring i stedet, fyker prisen opp i 38.330 kr.

Vårt råd til de som ikke MÅ ha den råeste konfigurasjonen, er å velge basisversjonen med større lagringskapasitet, og kjøpe mer minne andre steder. For akkurat minne, er noe man relativt enkelt kan sette inn selv i iMac-en.

Oversikt over tilkoblinger:
• SDXC-kortplass
• Fire USB 3-porter (kompatible med USB 2)
• To Thunderbolt 2-porter
• Mini DisplayPort-utgang med støtte for DVI, VGA og Dual-Link DVI (adaptere selges separat)
• 10/100/1000BASE-T Gigabit Ethernet (RJ-45-tilkobling), 802.11ac Wi-Fi
• Fire 1600 MHz DDR3 minneplasser

Flere skjermer
Med en så rå skjerm, er det fristende å kunne koble til en annen Mac, men det er ikke mulig å for eksempel bruke retina-macen som skjerm for en annen Mac eller Macbook. Det er derimot fullt mulig å koble til flere skjermer, for iMac-en har en mini displayport-kontakt på baksiden.

Den støtter opp til 3840 x 2160 oppløsning på en tilkoblet skjerm, for eksempel en 4K-projektor, eller to separate skjermer med 2660 x 1440-oppløsning hvis man velger å koble dem til via Thunderbolt-kontakten.

iMac_5K_Retina_1000x500

Home mener

Med fantastisk skarp skjerm og meget god ytelse, er den lekre iMac-en fantastisk å bruke. Alt annet ser grumsete ut sammenlignet med 5K-skjermen. Ekstra minne koster mye, den mangler optisk drev og viftene høres godt når du presser den.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Sommertilbud

LB+ Total

Få full tilgang i 7 uker for kun 7 kr.

LB+ Total mnd

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home

LB+ Total år

Tilgang til ALT innhold i et år

7,- / for 7 uker
49,- / for 30 dager
1,650,- / år
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.

Fire hodesett til din nye kontorhverdag

Personlig assistent med ChatGPT

Rekordslank dobbeltskjerms-PC

MacBook Air har blitt litt raskere, men også dyrere

Vil du ha ekstra skjerm til menyen?

Kjøp én - betal for tre

To-i-en-PC som har alt

Fy søren ... hvor rask den er!

For to år siden ville det ha kostet dobbelt så mye

Glimrende allround Mac

Usynlig mesh må ikke gjemmes bort

Mac in Black

Scroll to Top