TESTER GUIDER SERIER/FILM L&B FORUM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
HØSTTILBUD PÅ LB+ 5 UKER FOR 5 KR

HP Omen 15

Et varsel fra HP

HP har bestemt seg for at gaming er en god satsing for framtiden.

forfatter
Publisert 20.10.16 - 18:17
L&B mener
God maskin til både spill og vanlig bruk. Nydelig 4K-skjerm.
Grafikkprosessor og prosessor er av forrige generasjon. Prisen er i den tunge enden sammenlignet med lignende maskiner.
Spesifikasjoner

HP Omen 15-ax009no
Prosessor: 2,6 GHz Intel Core i7-6700HQ (quad-core, 8 tråder)
Skjerm: 15,6” UHD (3.840 x 2.160 pixels) IPS
Hukommelse: 16 GB
Grafikk: Nvidia GeForce GTX 965M m. 4 GB RAM
Operativsystem: Windows 10
Harddisk 512 GB SSD
Mål og vekt: 38,5 x 2,5 x 25,3 cm (BxHxD), 2,1 kg.
B&O-tunet lyd, Wi-Fi 802n, Bluetooth 4.4.2, 2 x USB 3.0, 1 x USB 2.0, HDMI, hodetelefonutgang/mikrofoninngang, SD-kortleser.

 

Benchmarks:
GeekBench 3: 12.596 (multi), 3.308 (single)
Basemark 3.0: 312,59
3DMark 15: 5.185
3DMark 11: P8.033
CineBench R15: 87,68 fps
HD Tach: 851 MB/s
Futuremark Peacekeeper: 2 t. 54 min.

Veil. pris 15000Pr. 20.10.16 Produktside

Mens markedet for tradisjonelle pc’er er synkende, selger gaming-pc’er bedre enn noen gang. Det har kommet nye spillere på banen som vil utfordre Asus, Alienware, Razer og MSi. Acer har i løpet av det siste året bygd opp deres Predator serie av gamingmaskiner, og nå har HP annonsert en serie av spill-pc’er, kalt Omen

Omen 15 er med sine 15 tommers skjermformat den fysisk minste maskinen i serien. Det finnes også en 17-tommers utgave, samt en stasjonær maskin med vannkjøling og Geforce GTX 1080-kort. Under skallet på Omen 15 finner man bare et Geforce GTX 965M-kort med 4 GB minne. Prosessoren er en Intel Core i7-6700HQ med 16GB RAM. Harddisken er en 512 GB SSD – altså en «disk» uten bevegelige deler.

Transportvenlig
Omen 15 er blant gaming-pc’er en lettvekter på bare 2,5cm tykkelse og godt to kilos kampvekt. Det gjør at den egner seg til å ta med på LAN-parties eller til hverdagsbruk på jobb eller til studier, men det begrenser riktignok ytelsen. Det kommer vi tilbake til.

Kabinettet er i mattsort plast med en denim-lignende struktur. Alt er i tro til gaming-tradisjonen i svart, bortsett fra den metallic-røde logoen («Omen» betyr «varsel» eller «tegn»). Tastene har røde kanter og rød tekst som lyser opp når maskinen er på. Det ser kult uten at blir like glorete som på konkurrentenes maskiner. Alt i alt er Omen 15 en forholdsvis «sivil» og nobel maskin. Men ikke like stilig som HPs Spectre X360, som enkelt gjør andre misunnelige, når du tar den frem.

Man får det som trengs av porter – men kun det: Tre USB-porter, HDMI-utgang, SD-kortleser, samt Ethernet-port og en enkelt 3,5mm minijack til høyttaler/mikrofon.

For skarp skjerm til spill
Der de fleste gaming-maskiner har gammeldags Full HD-oppløsning (1.920 x 1.080 pixels), har HP Omen 15 knivskarp 4K-oppløsning (3.840 x 2.160 pixels). Det ser veldig pent ut til video- og bilderedigering, men er ikke noen fordel til spill. Her teller framerate nemlig mer enn superhøy oppløsning, og fire ganger så mange bildepunkter krever en del av grafikkprosessoren. Noen spill, f.eks Civilization IV blir nesten uleselige, når meldinger og dialogbokser på grunn av oppløsningen skrives med museskrift på skjermen.

HP Omen 15 er prydet av Bang & Olufsens navn, og lyden er for en slank bærbar maskin i den gode enden. Men det er desverre ikke B&O høyttalere, som befinner seg i kabinettet, men lyden på den ferdige maskinen er tunet av B&O. Det er forøvrigt helt normalt for bærbare med kjente navn.

Kabinettet er i matsort plast med en denim-lignende struktur. Foto: HP
Kabinettet er i matsvart plast med en denim-lignende struktur. Foto: HP

 

Benchmarks
Det var med spenning at jeg lagde HP’s første utspill på en rendyrket spillmaskin på testbenken. Men også med en god porsjon skepsis, ettersom grafikkprosessoren, GeForce GTX965M er av den forrige generasjon, der den ikke engang er toppmodellen.

3D Mark 15-testen ender med et resultat på 5.185, mens den litt lettere 3D Mark 11-testen ender på 8.033. Det er utmerket, uten å være veldig imponerende, og kan sammenlignes med Asus Strix GL502V, som også er en lettvektsmodell. Asus’en er litt raskere til samme pris.

GeekBench 3-testen, som måler prosessorytelsen, ender med henholdsvis 3.308 i single-core og 12.596 multicore. Det er på nivå med de beste maskiner med 6. generasjons Core i7-prosessorer.

Som det alltid er standard på gaming-pc’er, er harddisken en SSD, som setter fart på oppstart og innlasting av programmer. En dataoverføringshastighet på 851 MB/s er veldig bra, selv om det på ingen måte er en rekord.

Batteritiden er ikke akkurat gaming-pc’ers livrett. I batteritesten Peacekeeper kjørte Omen 15 i 2 timer og 54 minutter, før batteriet var helt tomt. Den klarer seg riktignok lengere ved alminnelig kontorarbeid – og enda kortere med krevende 3D-spill.

Benchmark er en ting, men daglig bruk er noe annet. HP Omen 15 er en lettvektsmaskin, som neppe er tenkt til de tyngste spillerene. Den klarer de fleste av dagens spill med en grafikkvalitet, som er helt akseptabel uten lagging. Spiller du alene, er det ingen problemer, og den klarer også et raskt online-spill med rimelige overlevelsessjanser. Så lenge du ikke skrur alt opp på maks, for da faller fort frameraten. Hvis du for tiden går og venter på utgivelsen av Crysis 4, som nok vil sette en ny rekord for prosessorkrevende spillgrafikk, er nok ikke dette maskinen for deg.

 

Konklusjon
Det er ikke akkurat noe galt med HP Omen 15, men da den ble sendt ut på markedet like før lanseringen av Nvidias GeForce GTX10xx-serie og 7. generasjon av Intels Core-prosessorer, er den teknisk aldret allerede ved ankomsten. Omen 15 har derfor kun sin lette vekt og den ellers glimrende 4K-skjermen å støtte seg på. Det er en situasjon som HP selv er klar over, og HP lover nye, oppdaterte modeller innen få måneder. Men i mellomtiden vil kun en nedjustering av prisen kunne hjelpe salget. I praksis kan maskinen da også allerede finnes på nettet til en billigere pris. Skulle jeg nå kjøpt en bærbar maskin fra HP, ville jeg heller valgt den lekre og rimeligere Spectre X360 , som ikke på noen måte er en grafikk- eller spillmaskin.

Lese hele artikkelen? eller registrer deg.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
  • Over 6000 produkt-tester
  • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
  • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Alltid oppdatert på siste nytt
  • Nyhetsbrev rett i innboksen
  • L&B TechCast - en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
  • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

1 måned 49 kr
(prøveperiode, ingen bindingstid.)
12 Måneder 900 kr
(spar opptil 300kr)
12 Måneder 1198 kr
(med 11 utgaver av magasinet)
Alle abonnement fornyes automatisk til ordinærpris. Ingen bindingstid.
forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Motta varsler
Varlse meg om

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Berlin: Logitech satser på de kreative Logitech avduker en stor satsning på det kreative og lekende publikum. Vi er på Logi Play i Berlin.
Minecraft skal lokke unge til å gjenvinne elektronikk Elkjøp og Microsoft lanserer et samarbeid med spillet Minecraft i sentrum. Målet er å gi unge brukerne et insentiv til gjenvinning av gamle elektronikkprodukter.
Skarpeste ultrabærbare noensinne Dell XPS 13 Plus er den knivskarpeste designede ultrabooken vi har sett noensinne. Nesten for designet faktisk.
Kontorutstyr må ikke nødvendigvis være grått Logitech lanserer nye webkameraer og headsets til kontoret - i freshe farger
Lenovo lanserer ny 16 tommers brettbar laptop To år etter den første brettbare datamaskinen kom på markedet, er Lenovo tilbake med en oppfølger til X1 Fold. Den nye modellen har blant annet større skjerm og slankere form.
Huawei er tilbake! Kinesiske Huawei lanserer både smartklokke, ny laptop samt et nettbrett på årets største elektronikkmesse.
Følg Lyd & Bilde