Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Samsung Galaxy Book3 Ultra

Kraftig PC for de kreative

Samsung beviser med denne ultramodellen at selskapet er en seriøs PC-produsent.

Skrevet av / 06.05.23 - 09:00
Samsung Galaxy Book3 Ultra
John Hvidlykke

Når man ser på rangstigen av datamaskinprodusenter, målt i antall, er det noen få store, som Lenovo, HP og Dell, som står for nesten hele salget. Apple, Acer og Asus har gjennom årene kjempet om de neste plassene på podiet, mens en gruppe av ‘andre’ kjemper om den stadig mindre delen av salget.

En av de disse ‘andre’ er Samsung, som ellers på alle andre fronter er blant supertungvekterne i elektronikkbransjen.

Med tredje generasjon av Galaxy Book-serien streber Samsung nå etter, om ikke tronen, så i hvert fall synligheten. Vi har fått seriens toppmodell, Galaxy Book3 Ultra, inn til test.

Samsung Galaxy Book3 Ultra er en stor maskin med et skjermmål på 16 tommer i 16:10-format. Kabinettet i grafikkgrå aluminium er slankt, og linjene er skarpe. Selv om PC-en bare måler litt over halvannen centimeter i tykkelsen, virker kabinettet solid – selv om det føyer seg litt når man griper det med begge hender.

Skjermen er blant de lekreste jeg har sett, uansett pris. Et fargerikt og lyssterkt AMOLED-panel i den oppløsningen som formelt bærer betegnelsen WQXGA+, men mer uformelt kalles 3K. Med en oppdateringshastighet på 120 Hz kan skjermen også brukes til videoredigering eller spill. Det overrasker imidlertid litt at den ikke har touch-funksjonalitet.

Skjermen er blant de lekreste jeg har sett, uansett pris (Foto: Samsung)

Tastaturet er som jeg forventer av en luksus-ultrabook: Tastene har en behagelig, men kort vandring, og de glipper ikke på kantene når man trykker på dem. Det er god plass mellom tastene, men det er likevel blitt plass til et smalt numerisk tastatur. Nedenfor tastaturet finner man den største trackpad-en jeg kan huske å ha sett på en laptop! Den enorme pad-en er veldig behagelig å jobbe med til redigering og navigasjon, men det er vanskelig å finne en komfortabel arbeidsstilling på tastaturet, da man ikke kan unngå å treffe trackpad-en med hendene.

(Foto: Samsung)

Utvalget av porter på Galaxy Book3 Ultra er greit: Det er to USB-C-porter, men da ladingen skjer via USB-C, vil den ene være opptatt når maskinen benyttes på kontoret. En enkelt USB-A-port gjør det mulig å koble til eldre USB-enheter og lagring. Og selv om Thunderbolt 4 betyr at skjermen kan kobles via USB-C, er det også en dedikert HDMI-utgang.

Et kontor i vesken

Galaxy Book3 Ultra er det som man tidligere kalte en ‘desktop replacement’ – før de bærbare avløste de stasjonære maskinene stort sett over alt.

Med en skjermstørrelse på 16” og en høyoppløst 3K-skjerm henvender Galaxy Book3 Ultra seg til profesjonelt kreative ‘innholdsskapere’ – som grafikere, fotografer og strømmere. Størrelsen til tross er den ikke mye tyngre enn de fleste ultrabooks. Og det er skjermplass nok til å jobbe forholdsvis behagelig i timevis.

Galaxy Book3 Ultra henvender seg til profesjonelt kreative. (Foto: Samsung)

Kraftig nok til det meste

Lette ultrabooks er først og fremst bygget til å være lette og batteriøkonomiske. Samsung Galaxy Book3 Ultra kan mer enn det. Prosessoren er en 13. generasjons Intel Core i7-13700H. Den har 14 kjerner og 20 tråder, og en arbeidsfrekvens på 2,4 GHz.

I motsetning til superlette maskiner har Samsung-PC-en et dedikert grafikkort med en Nvidia GeForce RTX 4050-grafikkprosessor med 6 gigabyte grafikkminne.

Det er 16 gigabyte RAM på hovedkortet og 512 gigabyte SSD-lager. Begge deler er litt beskjedent i prisklassen, men tilstrekkelig til de fleste oppgaver.

Benchmark

Til en pris på over 30 000 kroner kan man forvente å få en rask PC. Men Samsung Galaxy Book3 Ultra er raskere enn gjennomsnittet i sportsbilklassen. GeekBench-prosessortesten ender med et resultat på 12 444 i multi-core og 2462 i single-core. Man må opp i det bedre sjiktet av gamingklassen for å finne raskere. PCMark 10-kontortesten blir gjennomført med overskudd. Og en score på 7233.

Grafikken er rask nok til de morsomme sidene ved livet. Men noen gaming-PC er den ikke. (Foto: Samsung)

Med en dedikert grafikkprosessor om bord kan Galaxy Book3 Ultra brukes til seriøst grafikkarbeid. En score i 3DMark Time Spy på 5885 er pent. Men i rettferdighetens navn fortsatt under hva man finner på selv økonomiske gaming-maskiner som Lenovo Legion 5i, som koster 25 prosent mindre enn Samsung.

Galaxy Book3 Ultra er imidlertid heller ikke beregnet til spill, men til ‘skikkelig’ jobbing. Og her teller blant annet batteritid høyt. Og et resultat på 4:20 timer i vår intensive batteritest som utføres med konstant jobbing og full lysstyrke på skjermen, er glimrende. I praksis er batteritiden den samme som hos HP, men det er flott at det er mulig med en så lyssterk 16” skjerm.

Galaxy Book3 Ultra er en nærliggende makker for en Galaxy S23 Ultra-mobil. (Foto: Samsung)

Og så har man Apple …

Ved siden av de mange konkurrentene i PC-verdenen, som også tilbyr kreative maskiner i den tunge klassen, har man naturligvis Apple, som fortsatt er synonymt med kreativitet for mange. Og Apple er verdensmester i å bygge en lukket familie av enheter som jobber sammen. Samsung er Apples nærmeste konkurrent på mobiler. Og navnet mer enn antyder at den naturlige makkeren for en Galaxy S23 Ultra-mobil skal være en Galaxy Book3 Ultra.

Les også Den perfekte kombinasjonen Samsung Galaxy S23 Ultra er mobilmarkedets råeste Android-mobil.

Konklusjon

Samsung Galaxy Book3 Ultra er prismessig for de få. Men den er verdt alle pengene. Den er rask, skjermen er fantastisk, og så gjør det heller ikke noe at maskinen er elegant. Det eneste jeg kan utsette, er at skjermen mangler touch. Som en forholdsvis ny PC-produsent har Samsung rollen som underdog sammenlignet med merker som Lenovo, HP og Dell. Med en så kraftig og vellykket maskin som denne har Samsung definitivt meldt seg på i konkurransen.

Karakter
Samsung Galaxy Book3 Ultra
High End

Home mener

Overdådig på stort sett alle områder: rask prosessor, fornuftig grafikkort og en formidabel skjerm. Mangler touch-skjerm. Prisen er høy, men fullt ut berettiget.

Også i denne testen:

HP Elite Dragonfly G3 vs. Samsung Galaxy Book3 Ultra

HP Elite Dragonfly G3

Elegant, men for dyr

HP Elite Dragonfly G3 er knivskarpt designet, men hvorfor må den koste dobbelt så mye som tilsvarende PC-er?

Superlett og stilfull designet luksus-ultrabook. Innebygd ekstra sikkerhet.
Den er langsom på alle måter. Og dyr!
Les hele testen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home

LB+

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde

LB+ Home

Tilgang til ALT innhold på L&B Home

49,- / for 30 dager
119,- / mnd
65,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.

Rekordslank dobbeltskjerms-PC

MacBook Air har blitt litt raskere, men også dyrere

Vil du ha ekstra skjerm til menyen?

Kjøp én - betal for tre

To-i-en-PC som har alt

Fy søren ... hvor rask den er!

For to år siden ville det ha kostet dobbelt så mye

Glimrende allround Mac

Usynlig mesh må ikke gjemmes bort

Mac in Black

Sei egoist-router

Laptopbrukere blir avhengige av denne

Scroll to Top