TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
L&B JULEKALENDER 2022

Dell XPS 12

Den vanskelige etterfølgeren

Den nye Dell XPS 12 får oss ikke til å juble. Til det er den for uferdig og upraktisk, selv om den også har sine gode sider.

forfatter
Publisert 13.03.16 - 07:00
L&B mener
Lekker 4K-skjerm med flotte farger og perfekt sortnivå. Fremragende fullstørrelse tastatur og god lyd fra de innebygde høyttalerne. Lynrask til å gå fra laptop til nettbrett.
Upraktisk design, som blant annet betyr en tvungen skjermvinkel på 110 grader når skjermen er dokket. Ytelsen er lav, og batteritiden enda lavere.
Spesifikasjoner

Dell XPS 12 2-i-1

 • Windows 10 Home 64-bit
 • 1,51 GHz Intel Core m5-6Y57 prosessor
 • 8 GB RAM / 256 GB SSD
 • 12,5" 4K Ultra HD, 3840 x 2160, 352 ppi
 • 2 x Thunderbolt 3, SDXC-kort, 802.11 ac/a/b/g/n, Bluetooth 4.1
 • 291 x 198 x 16-25 mm, 291 x 198 x 8 mm (kun nettbrett)
 • 1,27 kg, 790 g (kun nettbrett)
 • 30 Wh batteri

Benchmark

 • Geekbench 3: 2.729 (single-core), 4.517 (multi-core)
 • Browsermark: 2.292 (Edge)
 • 3DMark 11: 898
Veil. pris 14360Pr. 13.03.16 Produktside

Med Windows 10 har det også kommet en ny generasjon av Windows-baserte datamaskiner. Microsoft selv viser veien med Surface Pro 4, og tendensen er tydelig: Det satses på 2-i-1-maskiner – eller hybridmaskiner, som vi liker å kalle dem – som skal fungere som nettbrett og laptop på en gang.

 

Derfor ser den nye inkarnasjonen av Dell XPS 12 en hel del annerledes ut enn forgjengeren, som vi roste opp i skyene, og til og med kåret til Årets beste datamaskin i 2013.

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Et unikt designvalg

Der den opprinnelige XPS 12 lignet en helt normal laptop, men hadde skjermen sittende i en robust aluminiumramme, hvor den kunne dreie om sin egen akse, består den nye XPS 12 av to helt separate deler – et tastatur og en skjerm. Skjermen kan så brukes som nettbrett, eller monteres i en dokk på tastaturet, og man kan bruke XPS 12 som en alminnelig bærbar datamaskin.

 

Nesten, for designen er ganske spesiell. Tastaturet har nemlig ingen mekaniske deler som låser eller hengsler, som holder fast skjermen når den blir dokket. I stedet ligner dokken mest av alt en takrenne som går langs tastaturets bakside. «Takrennen» er magnetisk, skjermen settes bare på høykant, og den er dokket.

 

Dette designvalget har både styrker og svakheter. Det går selvfølgelig både lett og raskt å ta skjermen ut av «dokken» for å bruke den som nettbrett, men omvendt er det ingen bevegelige deler, og derfor står en dokket skjerm i en bestemt vinkel i forhold til tastaturet, og kan ikke endres. Vinkelen er på 110 grader, og det fungerer ganske bra hvis man sitter med maskinen på fanget – noe som er vanskelig med Microsoft-konkurrenten Surface Pro 4 – men hvis man i stedet har maskinen stående på et bord foran seg, blir betraktningsvinkelen raskt for skarp, og man får ikke det optimale ut av den ellers så glimrende skjermen.

 

For øvrig er hele konstruksjonen nærmest umulig å flytte rundt på som en samlet enhet. Enten må man klappe tastatur og skjerm sammen som en vanlig bærbar, før man for eksempel kan flytte den fra spisebordet og ta den i fanget, eller man må rett og slett ta av skjermen og bruke den som nettbrett.

 

Dessuten mister skjermen svært raskt kontakten til tastatur-dokken hvis man kommer så vidt borti noen av delene, og da fungerer taster og touchpad plutselig ikke. En kilde til stor irritasjon.

 

Dell leverer et slags magnetisk cover til XPS 12, Dell Premier Folie, som kan holde skjerm og tastatur litt sammen, men når alt kommer til alt, er designen ikke fullt så praktisk og smart som det umiddelbart kan se ut.

 

Flere lyspunkter

Og det er litt synd, for på en rekke punkter er den nye XPS 12 en like glimrende datamaskin som forgjengeren. Skjermen på 12,5” er med sin 4K-oppløsning (3840 x 2160 piksler) helt fantastisk (til sammenligning har Apples 12” Macbook en skjermoppløsning på 2304 x 1440 piksler) med dype, flotte farger og et virkelig, virkelig godt sortnivå. I første omgang lurer man litt på hvorfor rammen omkring skjermen er så bred på de lange sidene – når nå fjorårets Dell XPS 13 briljerte med en skjerm hvor rammen var forsvunnet – men det gir mening når man bruker skjermen som nettbrett. Man er nødt til å ha noe å holde fast i, som ikke er berøringsfølsomt.

 

Nåvel, lyden fra de innebyggede høyttalerne er også god – om ikke så god som lyden i iPad Pro – og spesielt fullstørrelse-tastaturet fortjener rosende omtale.

 

Det er langt, langt bedre enn tastaturet på den konkurrerende 12” MacBook. Tastenes vandring er lang, noe som gir en god taktil opplevelse, og de enkelte tastene sitter med god avstand til hverandre, og er til og med bakgrunnsbelyste. Selv den mest business-lekre Thinkpad har ikke et like lekkert tastatur som denne Dell-maskinen.

XPS 12 2-in-1 Notebook
XPS 12 2-in-1 Notebook

Elendig batteritid

Dessverre er den lekre Thinkpad-en neppe heller mye dyrere enn Dell XPS 12. Vi har testet den midterste av tre modeller, og likevel er prisen tett på 14.000 kroner, noe som ikke engang den nevnte MacBook i en tilsvarende konfigurasjon synes den kan tillate seg.

 

Og det er ikke ytelse man får for pengene, for XPS 12 er som den lille Apple-maskinen og andre konkurrenter, for eksempel den nye Asus Zenbook UX305CA testet i marsutgaven av Lyd & Bilde, basert på Intels Core M-prosessor, som skulle gi avkall på noen av de rå kreftene for til gjengjeld å gi oss null støy og lang batteritid.

 

Våre Benchmark-tester viser at Core M holder hva den lover når det gjelder ytelsen. Den er som ventet ikke spesielt imponerende. Men når det gjelder batteritiden, blir vi regelrett snytt. Den er nemlig direkte elendig. Mellom 3,5 og 4,5 timer holder maskinen på en lading, før Windows melder om kritisk lavt batterinivå. Det er rett og slett ikke godt nok.

 

Konklusjon

Dell XPS 12 har både gode og dårlige sider. Designen kan være vanskelig å venne seg til, men hvis man i høyere grad ønsker seg et Windows-nettbrett med en formidabel god tastatur-dokk, kan den likevel være det riktige valget. Skjermen imponerer med ultrahøy oppløsning og et flott bilde, og tastaturet er lekkert og ergonomisk.

 

Man kan imidlertid ikke forvente å kunne jobbe med tung videoredigering og bildebehandling på XPS 12, for det rekker ikke ytelsen til. Og sørg for å ha en stikkontakt innen rekkevidde, for batteriet suger.

Lese hele artikkelen? eller registrer deg.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
 • Over 6000 produkt-tester
 • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
 • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
 • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
 • Alltid oppdatert på siste nytt
 • Nyhetsbrev rett i innboksen
 • L&B TechCast - en podcast av L&B
 • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
 • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

1 måned 49 kr
(prøveperiode, ingen bindingstid.)
12 Måneder 900 kr
(spar opptil 300kr)
12 Måneder 1198 kr
(med 11 utgaver av magasinet)
Alle abonnement fornyes automatisk til ordinærpris. Ingen bindingstid.
forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Strategisjef og journalist. Peter har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2012. Han har vært aktiv som tech-journalist for tallrike medier siden 1998, blant annet som sjefredaktør for gadgetmagasinet GEAR og som journalist for magasinene PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartmobiler og andre bærbare enheter samt om teknologisk innovasjon, inkludert 5G, elektrisk mobilitet og smarte hjem.

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Apple Self Service Repair kommer til Sverige Kunder i Belgia, Frankrike, Tyskland, Italia, Polen, Spania, Sverige og Storbritannia kan nå kjøpe originale reservedeler og verktøy fra Apple.
Orbi 860: Internett for den kravstore Netgears nest dyreste mesh-nettverk er nå oppgradert til Orbi 860. Med 10 gigabit på inngangen.
Koble alle enheter til en kontakt En Thunderbolt 4 USB-dokk gir din bærbare nye muligheter og skaper orden på skrivebordet.
Nei, USA forbyr IKKE alle Huawei-produkter Amerikanske myndigheters fokus er på å stoppe salget av telekommunikasjonsutstyr og overvåkningsteknologi fra fem navngitte kinesiske selskaper
Fargesprakende skjerm fra MSI MSI Prestige 16 er en ny kontor-bærbar fra MSI, som er den første med bakbelyst skjerm med Mini-LED.
Koster den virkelig ikke mer? Acer Swift 5 ligner og oppfører seg som et direktørleketøy. Men den koster så lite at de fleste kan være med.
Følg Lyd & Bilde