Følg oss på

Søk etter tester, nyheter og anmeldelser...

ASUS VivoPC VC60

Mini datamaskin til stuen

Ultrakompakt mini-PC til hjemmekino og hjemmekontor.
Lyd & Bilde mener
Størrelsen er VivoPC-ens sterkeste kort. Den gjemmes lett bort. Til tross for sin lille størrelse er den stadig en fullverdig PC med plass for utvidelser. Og den er så godt som lydløs.
Miniatyrutgaver har sin pris. Man kan få langt kraftigere – og større – PC-er til samme pris. Både stasjonære og bærbare. Intel HD 4000 grafikkortet er heller ingen racer.
Spesifikasjoner
  • Prosessor: Intel Core i5 4700HQ 2,5 GHz
  • Skjermutgang: Display Port + HDMI
  • Minne: 8 GB DDR3
  • Harddisk: 225 GB SSD + 1TB
  • Grafikk: Intel HD Graphics 4000 Mobile
  • Operativsystem: Windows 8.1
  • Mål og vekt: 41,9 x 2,2 x 28,7 cm( BxHxD) 2,66 kg
  • Integrert webcam, Wi-Fi, Bluetooth 4.0, Ethernet, 4 x USB 3.0, 2 x Mini DisplayPort, HDMI, audio out, hodetelefon, mic in, SD-kortleser

Asus VivoPC er skapt for de som ønsker en design datamaskin som ikke fylder noe. Her er det nærliggende å nevne Mac Mini som konkurrent. For de henvender seg i høy grad til samme publikum. Den er en 19 x 19 cm boks i sort metall-look plast og kunne vært en Porsche-designet nettverksrouter eller en luksusgavepakke til kosmetikk. Og liten er den. Jeg har fått servert burgere som var større enn Asus VivoPC!

Vi testet nylig MSI GS70 Stealth. Begge er sorte og i aluminiumfinish, men så opphører enhver likhet. VivoPC er ikke beregnet til spillehulen hvor den ville ha kommet til kort i både ytelse og bli sett på som kul. Den er beregnet til å bli plassert i stuen, hvor en tradisjonell PC ville bli dømt nedenom og hjem. Sett den i stabelen av bokser ved TV-en, gi den en HDMI-kabel til stuealteret og eventuelt en optisk kabel for å få lyden via surroundanlegget. Plassert på den måten kan du surfe og lese e-post på TV-en og spille strømmet video i full format. Den kan også klare et spill i ny og ne.

Baksiden har plass til de nødvendige tilkoblingene. Den kan kobles til TV eller monitor med HDMI eller DisplayPort, og seks USB-kontakter vil være mer enn nok til de typiske kjøperne. Av knappen sitter på baksiden da den likevel aldri skal slås helt av.

Baksiden har plass til de nødvendige tilkoblingene. Den kan kobles til TV eller monitor med HDMI eller DisplayPort, og seks USB-kontakter vil være mer enn nok til de typiske kjøperne. Av knappen sitter på baksiden da den likevel aldri skal slås helt av.

VivoPC finnes i en rekke varianter. Ved siden av sort finish finnes også modeller i børstet aluminium. Og prosessorutvalget spenner fra en dual-core Celeron til de kraftigere i3 og i5 prosessorene. Alle fra Intel. Under lokket på VC60 finner vi en dual-core (med fire tråder), Intel Core i5-prosessor på 2,5 GHz. Det er 8 GB RAM ombord, noe som er betydelig mer enn de fleste kompakte underholdnings-PC-er. Grafikkprosessoren er en HD 4000 fra Intel. Og i testeksemplaret var det en 1TB harddisk. Andre utgaver leveres i stedet med en 128 GB SSD.

Fronten er en hel flate bortsett fra en ca 5 cm bred hvit linje som lyser opp når PC-en er tent. En annen LED nederst til høyre på fronten viser at harddisken kjører. På baksiden er det videoutgang via HDMI og DisplayPort, nettverskskontakt, seks USB-porter (4 x 2.0 og 2 x 3.0) og en optisk lydutgang. Det er også tre minijackkontakter til henholdsvis mikrofoninngang, linjeutgang og hodetelefoner. Til slutt er det en kortplass til SD/MMC-kort. Et hull til kensingtonlåsen sikrer at den lille datamaskinen forblir på din plass hvis den er på et offentlig tilgjengelig sted.

Annonse

Til tros for den gammeldagse fysiske maskinvaren er VivoPC-en et utpreget stillferdig bekjentskap. Man må helt tett på maskinen for å høre diskens surring, for da det ikke er en vifte er datamaskinen så godt som lydløs

Futuristisk mus
Det følger ikke med noe tastatur med VivoPC, så her er det fritt valg blant USB- og Bluetooth-tastaturer. Men musen er inkludert. VivoMouse kan både brukes på et bord eller fritt i luften, da den har en optisk sensor på undersiden og en rund touchplate på toppen. Selv om musen som kunne ha vært en rekvisitt fra Star Trek er ganske stor, ligger den behagelig i hånden.

Annonse

Benchmarks
Asus VivoPC setter ikke fartsrekord. I Geekbench 3 fikk den en score på 5.284 i multi-core og 2.463 i single-core. Det er på høyde med en typisk kontor-PC. Altså rask nok uten å være superrask. Og ca halvparten så høy som en stasjonær til samme pris, sammensatt med andre, men større deler fra Asus katalog.

Fronten er enkel: En bred, hvit lysstripe forteller at den er på, og en lysdiode viser når harddisken er aktiv.

Fronten er enkel: En bred, hvit lysstripe forteller at den er på, og en lysdiode viser når harddisken er aktiv.

Selv om spill ikke er hva Vivo-en blir mest brukt til, utfordret vi den med en Futuremarks 3DMark Vantage-test. Et resultat på 3.063 er på ingen måte opphissende. Men akkurat nok til at man godt kan ta seg et 3D-spill på 55 tommeren i stua hvis man ikke skrur altfor høyt opp for detaljene.

I Browsermark 2.0-testen som gir et ganske realistisk bilde av datamaskiner og bærbare enheter og deres evner på nettet, får vi et meget bra resultat. 5.388 er en utmerket score som bekrefter opplevelsen av at den lille Asus-en klarer seg fint til sofasurfing for hele familien.

VivoPC blir vanligvis brukt sammen med TV. På begge TV-ene vi prøvde den på krevde det noen justeringer for å få størrelsen på Skrivebordet og Metro-grensesnittet til å passe til skjermen.  Selv om oppløsningen ble registrert korrekt, falt ikonene likevel utenfor skjermen. Det er uheldig i en PC til ikke-erfarne brukere som forventer å kunne pakke datamaskinen ut og bruke den med det samme.

VivoMouse kunne vært en rekvisitt fra Star Trek. Den brukes både på et bord og fritt i luften.

VivoMouse kunne vært en rekvisitt fra Star Trek. Den brukes både på et bord og fritt i luften.

Konklusjon
Asus VivoPC er en datamaskin som er som skapt for å forsvinne diskret inn i stueinnredning. Og det gjorde den så godt at ingen i husstanden spurte om hva det nå var jeg var i gang med å teste. Den er en diskré og velfungerende makker til TV-en, som gjør det lett å se videoklipp fra YouTube og strømmetjenester. Det er imidlertid flere krefter under panseret enn man skulle tro, og den er mer fleksibel enn de fleste ultrakompakte datamaskiner.

forfatter

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

3 Comments

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2021 Publish AS

Hold deg oppdatert!

Motta vårt nyhetsbrev:
© 2021 Publish AS - Lyd & Bilde arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Som leser har du kun rett til å benytte Innholdet på lydogbilde.no for personlige og ikke-kommersielle formål. Du kan laste ned, linke til og skrive ut Innhold fra lydogbilde.no for private og ikke-kommersielle formål, forutsatt at du henviser til kilden, respekterer eventuelle rettighetsnotiser og/eller -reservasjoner. Du kan ikke bruke Innhold, herunder (men ikke begrenset til) ikoner, for noen andre formål eller på noen andre måter enn de som er uttrykkelig tillatt. NB! Artikler som ligger utenfor plusstjenesten er ≪kjøpt fri≫ av muren av vedkommende produsent/leverandør.