TESTER GUIDER SERIER/FILM L&B FORUM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

TEST Apple MacBook Air 13″ M1 (2020)

En triumf for Apple

Den lille MacBook Air har gennemgået en usynlig, men gigantisk forvandling til det bedre.

forfatter
Publisert 09.12.20 - 08:30
Karakter
Apple MacBook Air 13″ M1 (2020)
L&B mener
Den nye M1-prosessoren er vanvittig rask. I tillegg kommer Retina-skjermen med True Tone, lekker design og kvalitet fra øverste hylle samt fremragende lyd.
Kun to USB-C-porter.
Spesifikasjoner
 • Processor: 3,2 GHz Apple M1 octa-core
 • Skjerm: 13,3″ LED Retina, 2560 x 1600
 • Minne: 8 GB RAM
 • Harddisk: 256 SSD
 • Grafikk: Apple M1 7-core
 • Operativsystem: macOS Big Sur
 • Mål og vekt: 30,41 x 21,24 x 1,61 cm / 1,29 kg
 • Annet: 720p HD FaceTime-kamera, Wi-Fi 6, Bluetooth 5.0, Touch ID, 2x Thunderbolt 3/USB-C, 3,5 mm minijack
 • Web: apple.no
Benchmark

Veil. pris 12.790Pr. 09.12.20 Produktside

Har man kjøpt en ny MacBook Air for bare noen få måneder siden, kan man godt begynne å ergre seg. Faktisk bør man ergre seg skikkelig og bli virkelig frustrert, for hadde man bare ventet til november måned i år, kunne man ha kjøpt den beste MacBook Air Apple noensinne har produsert.

Apple har nemlig begynt utfasingen av Intel-prosessorer til fordel for sine egne ARM-baserte Apple Silicon-prosessorer, og den aktuelle MacBook Air-modellen er en av tre nye Mac-er med den nye såkalte M1-prosessoren. Den er basert på den samme 5 nanometer-arkitekturen som vi har sett i de nyeste generasjonene av Apples nettbrett, for eksempel iPad Air (MacBook Pro 13″ M1 og Mac mini er de to andre).

Med det blotte øye er det ikke lett å se forskjell på nye M1-baserte MacBook Air (til venstre) og den siste MacBook Air-utgaven med Intel-prosessor (til høyre). (Foto: Peter Gotschalk)

M1

Det betyr ikke at MacBook Air oppfører seg som en iPad med tastatur, men noen ting er de samme. Ikke minst er oppstartstiden vesentlig kortere når man starter maskinen, og programmer og apper starter med det samme. Inklusiv mange apper man bruker på iPhone eller iPad, for med M1 kan MacBook Air kjøre iOS- og iPadOS-apper!

Men først og fremst er M1-prosessoren mye raskere og en hel del mer effektiv enn Intels prosessorer. Det betyr både rekordhøy ytelse og mye lengre batteritid, noe våre Benchmark-tester fullt ut dokumenter.

Bare for å nevne et enkelt eksempel så scoret den siste Intel-baserte MacBook Air 1086 (single-core) og 2393 (multi-core) poeng i Geekbench 5, mens nye MacBook Air med akkurat den samme konfigurasjonen (på nær M1-prosessoren) scorer vanvittige 1712 (single-core) og 7461 (multi-core) poeng i samme test.

Det gir nye MacBook Air den høyeste Benchmark-scoren for samlet ytelse (multi-core) vi noensinne har målt, hvis vi ser bort fra den M1-baserte MacBook Pro 13″ vi akkurat har testet. Kort og god feier Apples nye chip rett og slett gulvet med alt konkurrentene kan diske opp med. Alt!

Med M1 kan MacBook Air-brukere fly gjennom prosjekter i iMovie og eksportere prosjekter opptil tre ganger raskere. (Foto: Apple)

Aldri før har vi kunnet redigere video med MacBook Air uten å måtte vente på skjermoppdatering eller rendering, og eksporten av ferdige videoer går også vesentlig raskere enn vi har vært vant til.

Og der batteritiden på den siste MacBook Air mildt sagt var overskuelig, ser M1-baserte Macbook Air ut til å kunne kjøre i evigheter uten å bli trett.

Det må imidlertid nevnes at den nye prosessorarkitekturen krever at utviklerne lager egne versjoner av programvare tilpasset Apples M1-prosessor for optimal ytelse.

Ellers kjører Mac-en programvare utviklet til Intel-prosessoren via Rosetta 2 i MacOS Big Sur. Rosetta 2 «oversetter» programvaren, og er nødvendig for å kunne kjøre eldre programvare på en Mac med M1-prosessor. Men da får man altså ikke utnyttet den nye prosessorens fulle potensial.

Alt annet er som før

Dessverre kan man ikke skryte av nye superraske MacBook Air bare ved å ta den frem på den lokale hipsterkafeen, for absolutt ingen kan med det blotte øye se hvilket atomkraftverk som befinner seg under panseret.

På alle andre områder er nye MacBook Air nemlig identisk med sin forgjenger fra tidligere i år. Den har Retina-skjerm, en stor touchpad og tastatur med innebygd fingeravtrykkleser. Skjermen nå fått Pro-utgavens True Tone-teknologi, som justerer lysstyrken og hvitbalansen etter omgivelsene. I tillegg er det irriterende sommerfugltastaturet skiftet ut med et mer responsivt bakbelyst saksetastatur, som byr på riktig god vandring og motstand i tastene.

MacBook Air har nå det nye Magic Keyboard med en redesignet saksemekanisme, som gir taster med 1 mm vandring. I tillegg kommer stereohøyttalere og tre mikrofoner. (Foto: Apple)

Det er kun to USB-C/Thunderbolt 3-porter på maskinenes venstre side, mens det på den motsatte siden er et 3,5 mm uttak til hodetelefoner eller eksterne høyttalere.

De innebygde stereohøyttalerne er slettes ikke verst. De støtter Dolby Atmos-lyd og leverer et fyldig lydbilde for en laptop.

Konklusjon

Er man fotograf, grafiker eller lignende, bør man velge nye MacBook Pro 13″ M1, som så lett som ingenting kan jobbe med mange veldig tunge filer i Photoshop, Final Cut Pro eller Affinity Photo.

Men ellers er nye MacBook Air faktisk rask nok for de aller fleste brukere. Ikke bare er den langt raskere enn sin egen forgjenger, den er også raskere enn de fleste Intel-baserte MacBook Pro-er, og man må virkelig lete lenge etter en Windows-basert PC som har i nærheten av en sjanse til å hamle opp med en hvilken som helst Apple-maskin utstyrt med M1-prosessor.

Med andre ord er MacBook Air tilbake som den datamaskinen de fleste bør vurdere å kjøpe. Ikke bare som en slank lettvekter man kan brukere som supplement til sin hovedmaskin, men som den primære computeren for alle andre enn de mest krevende, profesjonelle brukerne.

Mer styrke og hastighet får man rett og slett ikke for pengene her mot slutten av 2020.

Lese hele artikkelen? eller bli medlem av LB+.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
 • Over 6000 produkt-tester
 • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
 • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
 • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
 • Alltid oppdatert på siste nytt
 • Nyhetsbrev rett i innboksen
 • L&B TechCast - en podcast av L&B
 • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
 • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Strategisjef og journalist. Peter har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2012. Han har vært aktiv som tech-journalist for tallrike medier siden 1998, blant annet som sjefredaktør for gadgetmagasinet GEAR og som journalist for magasinene PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartmobiler og andre bærbare enheter samt om teknologisk innovasjon, inkludert 5G, elektrisk mobilitet og smarte hjem.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Motta varsler
Varlse meg om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Dell-PC'er til hverdagen Fornuft og gjenbruksmaterialer er nøkkelordene for de nye Dell Inspiron-modellene
Ingen reservedeler: Kunder må vente i flere måneder Apple er på etterskudd med reparasjoner
Dell XPS blir enda mer minimalistisk 2022-generasjonen av ultrabook'en Dell XPS 13 er skåret 1,8 ganger lengere inn til beinet.
Kjempe på leirføtter Samsung Galaxy Book2 Pro 360 er et godt eksempel på en god idé som er dårlig utført.
Philips: To dataskjermer for jobb og fritid Hjemmekontor eller bortekontor? Philips' dataskjermer har innebygd lyd og kamera.
De viktigste nyhetene i macOS Ventura Apple vil forbedre Mac-opplevelsen ved å legge til nye produktivitetsverktøy og kontinuitetsfunksjoner i macOS.
Følg Lyd & Bilde
Send this to a friend