9 GPS navigasjonsapplikasjoner

La mobilen vise vei

Det finnes flere navigeringsapper å velge mellom enn noensinne. Vi har testet alle de store og funnet frem til de beste for deg.
forfatter

Vi har tidligere gjort lignende tester av virkelige GPS-navigatorer og tilsvarende apper for mobiler. Men nå finnes det såpass mange å velge mellom at det er på høy tid å stille disse mot hverandre i en stor samlingstest. Skal man velge de kjente navnene eller går det greit med lavbudsjett? Kan man rent faktisk kjøre med gratisprogram?

Hva man først og fremst må ha klart for seg er at en mobilapp aldri kan gi samme opplevelse som en navigator. Skjermen er mindre, som enten resulterer i at man må nøyes med mindre informasjon eller at den blir vanskelig å lese. Dessuten er det vanskeligere å treffe de små knappene. Man har heller ikke samme lydresurser fra høyttalerne eller like bra presisjon fra GPS-kretsen. Man kan imidlertid løse begge problemene med å kjøpe ekstrautstyr. Se vår gadgetguide for noen tips.

Mobilappene har selvfølgelig også fordeler. Først og fremst har man jo alltid mobilen med seg, noe som ikke alltid er tilfellet med navigatoren. Dersom man ikke kjører så ofte, kan det være mer økonomisk å bare kjøpe programvaren i stedet for ennå et apparatet. Mobilen har dessuten internettoppkobling, noe som bare luksusmodellene av navigasjonsenhetene har. Det gir mulighet for søk og sekundfersk informasjon til en overkommelig pris.

iPad som GPS
Vi fant ingen rettferdig måte å sammenligne iPad-versjonene av appene med iPhone-versjonene, så dette inngikk ikke i selve testen. Derimot prøvde vi selvfølgelig appene og vil gjerne fortelle om våre erfaringer. En såpass stor pekeskjerm gir åpenbare fordeler, da det er lettere å se både detaljer og å peke på knapper. Under kjøring føltes det også som om man på en helt annen måte kunne se hva som foregikk på skjermen fra øyekanten, uten å måtte ta blikket bort fra veien. Men det er et stort problem, og det er monteringen. Man kan helt enkelt ikke ha et så stort apparat i vindusruten, for det blokkerer for utsikten til veien på en farlig måte. Altså gjelder det å finne en måte å montere den uten å blokkere instrumenter, knapper og ventilasjon. Vi anbefaler derfor at man tenker seg om både en og to ganger, og gjerne prøver før man kjøper. Det er nok ikke mange biler hvor man kan få til en tilfredsstillende monteringsløsning. Kanskje en 7” Android pekebrett er et bedre kompromiss.

TestkriterierFor at ikke mobilen i seg selv skulle påvirke resultatet, har samtlige apper blitt testet på iPhone, selv om de også er å finne på Android eller andre plattformer.  Vi lastet ned de siste versjonene fra iTunes i januar og installerte disse på en iPhone 4.  Denne ble plassert i en TomTom Car Kit som har innebygget GPS-mottaker, slik at appene fikk best mulige presisjon.  Vi kjørte deretter en standardrute med smågater, motorveier, vanskelige avkjørsler, tunneler og rundkjøringer.  Vi noterte hvilken vei som ble foreslått og om vi fikk advarsler om bomstasjoner, køer og fartskontroller.Vi testen dessuten hvor kjapt de fant en ny rute dersom vi kjørte feil, og om de hjalp oss å ta riktig avkjørsel i et tunnelsystem.  Til slutt ble ytelsen samt brukervennligheten bedømt før de fikk en totalkarakter, hvor vi også tok hensyn til prisen.

Produkter i testen

Oppsummering

Test av 9 GPS navigasjonsapplikasjoner

Waze 2.0.1

Gratis navigasjon

Hjelp til med å komplettere kartene og rapportere køer og bli en helt på nettet.

Gratis Kult å utforske Sosiale funksjoner
Veier savnes Få hjelpemiddel

TomTom 1.6

Finn den raskeste vei

Med helt fersk trafikkinformasjon på skjermen har man alltid kontroll og sparer tid.

Best trafikkinformasjon Smarte veivalg Hurtige kartkorrigeringer
Prisen

Navv 10.2

Basis til budsjettpris

Vil man komme billig unna får man mer enn man har kunnet håpe på med Navv.

Prisen Helt grei navigering
Noe rotete kart

Navmii GPS Live 1.6

Navigator på god vei

Navmii er på gang til å lykkes med å levere en billig og grei navigator, men de er ikke riktig i mål ennå.

Prisen Fotoboker
Rotete kart Dårlig svinginstruksjoner

Navigon Mobile Navigator 1.7

Beste iPad-valget

Tydelige kart og luksusfunksjoner gjør Navigon til et forlokkende valg.

De beste kartbildene Rimelige ekstrafinesser Best for iPad
Prisen

Nav4D 2.0.1

Lavbudsjett på alle måter

Programvare som selges med store røde salgslapper skal man med rette være mistenksom overfor.

Billig
Ingen funksjoner Dårlige kart Langsom og irriterende

iGo 1.3.2

Standard til luksuspris

Skal kundene betale en premiumpris gjelder det å levere valuta for pengene.

Brukervennlighet
Prisen Middelmådig kartbilde Avkortede navn

Falk Navigator 2.0

Utenlandsk reiseguide

En tvilling til Copilot med en noe lavere pris og turistguide til storbyer.

Gratis fotobokser Storbyguider
Dyr Europaversjon

Copilot Live 8.2

Tapte muligheter

Når toppfunksjonene mangler blir det bare en standard navigator igjen.

Gratis fotobokser
Sene instruksjoner Dyr Europaversjon

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Jonas Ekelund

(f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbet for Lyd & Bilde siden 2007 med det meste som kan kalles bærbart. Det vill si mobiler, trådløse høyttalere og hodetelefoner. Iblant kommer testingen inn på kollegaenes områder innenfor multiromslyd, hjemmekino og foto. Han startet sin bane som teknikkjournalist på IDG og skrev blant annet for PC för Alla, Internetworld og det som senere ble M3.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.