TESTER GUIDER SERIER/FILM L&B FORUM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

9 GPS navigasjonsapplikasjoner

La mobilen vise vei

Det finnes flere navigeringsapper å velge mellom enn noensinne. Vi har testet alle de store og funnet frem til de beste for deg.

forfatter
Publisert 10.03.11 - 15:00
Produkter i testen
 • Oppsummering
 • Waze 2.0.1
 • TomTom 1.6
 • Navv 10.2
 • Navmii GPS Live 1.6
 • Navigon Mobile Navigator 1.7
 • Nav4D 2.0.1
 • iGo 1.3.2
 • Falk Navigator 2.0
 • Copilot Live 8.2
 • Vi har tidligere gjort lignende tester av virkelige GPS-navigatorer og tilsvarende apper for mobiler. Men nå finnes det såpass mange å velge mellom at det er på høy tid å stille disse mot hverandre i en stor samlingstest. Skal man velge de kjente navnene eller går det greit med lavbudsjett? Kan man rent faktisk kjøre med gratisprogram?

  Hva man først og fremst må ha klart for seg er at en mobilapp aldri kan gi samme opplevelse som en navigator. Skjermen er mindre, som enten resulterer i at man må nøyes med mindre informasjon eller at den blir vanskelig å lese. Dessuten er det vanskeligere å treffe de små knappene. Man har heller ikke samme lydresurser fra høyttalerne eller like bra presisjon fra GPS-kretsen. Man kan imidlertid løse begge problemene med å kjøpe ekstrautstyr. Se vår gadgetguide for noen tips.

  Mobilappene har selvfølgelig også fordeler. Først og fremst har man jo alltid mobilen med seg, noe som ikke alltid er tilfellet med navigatoren. Dersom man ikke kjører så ofte, kan det være mer økonomisk å bare kjøpe programvaren i stedet for ennå et apparatet. Mobilen har dessuten internettoppkobling, noe som bare luksusmodellene av navigasjonsenhetene har. Det gir mulighet for søk og sekundfersk informasjon til en overkommelig pris.

  iPad som GPS
  Vi fant ingen rettferdig måte å sammenligne iPad-versjonene av appene med iPhone-versjonene, så dette inngikk ikke i selve testen. Derimot prøvde vi selvfølgelig appene og vil gjerne fortelle om våre erfaringer. En såpass stor pekeskjerm gir åpenbare fordeler, da det er lettere å se både detaljer og å peke på knapper. Under kjøring føltes det også som om man på en helt annen måte kunne se hva som foregikk på skjermen fra øyekanten, uten å måtte ta blikket bort fra veien. Men det er et stort problem, og det er monteringen. Man kan helt enkelt ikke ha et så stort apparat i vindusruten, for det blokkerer for utsikten til veien på en farlig måte. Altså gjelder det å finne en måte å montere den uten å blokkere instrumenter, knapper og ventilasjon. Vi anbefaler derfor at man tenker seg om både en og to ganger, og gjerne prøver før man kjøper. Det er nok ikke mange biler hvor man kan få til en tilfredsstillende monteringsløsning. Kanskje en 7” Android pekebrett er et bedre kompromiss.

  TestkriterierFor at ikke mobilen i seg selv skulle påvirke resultatet, har samtlige apper blitt testet på iPhone, selv om de også er å finne på Android eller andre plattformer.  Vi lastet ned de siste versjonene fra iTunes i januar og installerte disse på en iPhone 4.  Denne ble plassert i en TomTom Car Kit som har innebygget GPS-mottaker, slik at appene fikk best mulige presisjon.  Vi kjørte deretter en standardrute med smågater, motorveier, vanskelige avkjørsler, tunneler og rundkjøringer.  Vi noterte hvilken vei som ble foreslått og om vi fikk advarsler om bomstasjoner, køer og fartskontroller.Vi testen dessuten hvor kjapt de fant en ny rute dersom vi kjørte feil, og om de hjalp oss å ta riktig avkjørsel i et tunnelsystem.  Til slutt ble ytelsen samt brukervennligheten bedømt før de fikk en totalkarakter, hvor vi også tok hensyn til prisen.

  Produkter i testen

  Oppsummering

  Test av 9 GPS navigasjonsapplikasjoner

  Waze 2.0.1

  Gratis navigasjon

  Hjelp til med å komplettere kartene og rapportere køer og bli en helt på nettet.

  Gratis Kult å utforske Sosiale funksjoner
  Veier savnes Få hjelpemiddel

  TomTom 1.6

  Finn den raskeste vei

  Med helt fersk trafikkinformasjon på skjermen har man alltid kontroll og sparer tid.

  Best trafikkinformasjon Smarte veivalg Hurtige kartkorrigeringer
  Prisen

  Navv 10.2

  Basis til budsjettpris

  Vil man komme billig unna får man mer enn man har kunnet håpe på med Navv.

  Prisen Helt grei navigering
  Noe rotete kart

  Navmii GPS Live 1.6

  Navigator på god vei

  Navmii er på gang til å lykkes med å levere en billig og grei navigator, men de er ikke riktig i mål ennå.

  Prisen Fotoboker
  Rotete kart Dårlig svinginstruksjoner

  Navigon Mobile Navigator 1.7

  Beste iPad-valget

  Tydelige kart og luksusfunksjoner gjør Navigon til et forlokkende valg.

  De beste kartbildene Rimelige ekstrafinesser Best for iPad
  Prisen

  Nav4D 2.0.1

  Lavbudsjett på alle måter

  Programvare som selges med store røde salgslapper skal man med rette være mistenksom overfor.

  Billig
  Ingen funksjoner Dårlige kart Langsom og irriterende

  iGo 1.3.2

  Standard til luksuspris

  Skal kundene betale en premiumpris gjelder det å levere valuta for pengene.

  Brukervennlighet
  Prisen Middelmådig kartbilde Avkortede navn

  Falk Navigator 2.0

  Utenlandsk reiseguide

  En tvilling til Copilot med en noe lavere pris og turistguide til storbyer.

  Gratis fotobokser Storbyguider
  Dyr Europaversjon

  Copilot Live 8.2

  Tapte muligheter

  Når toppfunksjonene mangler blir det bare en standard navigator igjen.

  Gratis fotobokser
  Sene instruksjoner Dyr Europaversjon
  forfatter

  Jonas Ekelund

  (f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbet for Lyd & Bilde siden 2007 med det meste som kan kalles bærbart. Det vill si mobiler, trådløse høyttalere og hodetelefoner. Iblant kommer testingen inn på kollegaenes områder innenfor multiromslyd, hjemmekino og foto. Han startet sin bane som teknikkjournalist på IDG og skrev blant annet for PC för Alla, Internetworld og det som senere ble M3.

  Kommentarer


  Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

  Motta varsler
  Varlse meg om
  2 Kommentarer
  nyeste
  eldste mest poulære
  Inline Feedbacks
  View all comments
  Aktuelle tilbud
  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  Det beste Volvo-kjøpet Klarer man seg med forhjulstrekk, kan denne utgaven av Volvo XC40 være midt i blinken.
  Sjekk bilder og data på nye Hyundai Ioniq 6 Ekstremt lav luftmotstand gir lengre rekkevidde.
  Mest plass, og likevel god komfort Mercedes-Benz EQV er vanen for deg som trenger plass til hele familien og masse bagasje! Her er grunnen til at vi ikke helt tar bølgen.
  Verdens raskeste budbil? Tar netthandel-pakkene dine fra 0-100 på 2 sekunder.
  Den beste elektriske SUVen BMW iX xDrive40 er et nydelig sted å være både på lange og korte turer.
  Sjekk hvor mye bagasje du får plass til i elbilen Noen elbiler kan ikke trekke henger, andre kan ikke ta taklast. Se hvilke som kan her.
  Følg Lyd & Bilde
  Send this to a friend