Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

GRUPPETEST: 5 kaffekverner

Kvernet kaffe til alles behov

Fem kaffekverner har hatt en måned til å vise oss hva de kan. Oppgaven består nemlig av mye mer enn bare å kverne litt kaffe til koppen.

Skrevet av / 31.05.24 - 12:45
5 kaffekverner
Natasja Broström

Produkter i denne test

Opp av sengen og ut på kjøkkenet. Et trykk på kvernen, og dagens viktigste oppgave er i gang: maling av kaffe. Våkner du, som jeg, først etter minst en kopp i kroppen, vet du hvor viktig kaffe er. I hvert fall for å få en god start på dagen.

Globalt har vi fått et helt kaffe-community. Vi er opptatt av aroma, bønnenes oljeinnhold og temperaturen på vannet som kaffen brygges med. Noen foretrekker det store espresso-uttrekket. Andre dyrker 3–5 minutters ”french press” med stempelkanne.

Hver testdeltaker ble satt til å kverne et mål på 6 gram bønner på tre forskjellige kverningsgrader. Resultatet var langt fra det samme fra kvern til kvern. (Foto: Natasja Broström)

Kaffe handler om risting, og hvilke bønner som fungerer godt til bestemte bryggemetoder. Bønnenes opprinnelse og hvordan de har blitt ristet, har betydning for hva du får ut av dem. Kort sagt, hvordan kaffen din smaker.

I kaffens forunderlige verden er det identifisert over 800 smaks- og aromabærende stoffer. Kanskje ikke akkurat det du gidder å forholde deg til om morgenen, eller når kaffetrangen din er størst. Antallet stoffer sier bare noe om hvilken kompleks fødevare vi har med å gjøre. Derfor er en god kvern også viktig.

Valget av bønner til test

80 land produserer kaffe. Brasil sitter på 35 prosent av produksjonen, og er spesielt kjent for sine arabica-bønner. Typen er kjennetegnet ved smaksnyanser av nøtt og sjokolade.

Alle de fem kaffekvernene ble testet med mørkristede bønner fra samme pose, nemlig Melitta Barista Perfection. Vår test-bønne er 100 prosent arabica fra Brasil, og blir av Melitta betegnet som nøtteaktig og intens i smaken.

For ordens skyld skal det nevnes at bønnene kommer fra det sydlige området Sul de Minas og er dyrket i 500–1200 meters høyde.

Gruppetestens formål er imidlertid ikke å avgjøre om Melitta selger skikkelige velsmakende bønner fra Brasil, men om de fem kaffekvernene i testen leverer et godt stykke arbeid. Bønnetypen er akkurat den samme ved test av hver kvern.

Slik testet vi

I denne testen fokuserer vi på elektriske kaffekverner. Deltakerne har et kvernverk i stål, en bønnebeholder, og kan innstilles på blant annet kverningsgrad og tid.

Say cheese! Testens deltakere varierer i form, design og størrelse. De gir forskjellige muligheter, men har også sine egne særegenheter. (Foto: Natasja Broström)

Kvernene har et bredt spekter av kverningsgrader, fra pulveraktig espresso til grov-maling av bønner til bløtlegging, også kalt ”steap” eller ”steep”. En enkelt deltaker kan anvendes med porta-filter til bruk for espresso.

For å gjøre testen ensartet har de fem kvernene i løpet av en måned malt kaffe til bruk i samme bryggemetode, kalt ”pour over”. Metoden er valgt fordi det er den jeg (som tester) best kjenner til og har erfaring med.

Les også Hvordan smaker kaffe til 30 000 kroner? Hvis penger ikke skal stå i veien for kaffeopplevelsen, har vi testet noen av de dyreste og villeste espressomaskinene på markedet.

Test-bønnene er ikke spesielt beregnet til metoden, hvor kokt vann langsomt helles utover malte bønner. Her ville en stempelkanne eller espresso ifølge Melitta være bedre når det kommer til smak og aroma.

Som sagt er testens formål et annet, nemlig å prøve ut malingenes kvalitet og jevnhet. Utover daglig brygging har hver kvern malt bønner på tre forskjellige kverngrader: grov, middels og fin.

Les også Vi erstatter hele kjøkkenet ditt Vi tar hele runden i denne testen hvor vi anmelder fem smarte kjøkkenmaskiner, som alle prøver å steke, bake, fryse eller koke seg til en plass på kjøkkenet ditt.

Hver grad er testet med samme mengde bønner, nemlig 6 gram. Det er den mengden som får plass i mitt bønnemål av metall. Resultatet har så blitt nærmere studert på hjemmets skjærebrett.

Design og hastighet

En kvern skal være brukervennlig og ha en gjennomtenkt design. Her må vi nok konstatere at testens resultat ble like forskjellig som det enorme utvalget av kaffetyper og smaksvarianter. Flere av de testede kvernene gjorde det bra på hver sin måte. En falt imidlertid helt gjennom.

En kaffekvern må rengjøres fra tid til annen. Noen testdeltakere var lettere å håndtere, andre slengte rundt seg med smuler og løpske bønner. (Foto: Natasja Broström)

Kvernene er også blitt målt på hvor raskt de maler. Hastighet er ikke automatisk et tegn på kvalitet, men gir en idé om hva du i det daglige kan forvente av kvernen. Ikke alle orker å vente over 60 sekunder på en maling.

Produkter i denne test

Baratza Encore ZCG485BLK4FEU1A

Kvernen sløser med bønnene

Amerikanske Baratza vil gjerne være opptakten til et lekkert kaffebrygg, men høy støy og tåpelige designvalg skjemmer opplevelsen.

Effektiv børste til rens av kvernenes kniver. Enkel, ytre design. Beholderen til malt kaffe er i antistatisk plastmateriale.
Bråker markant, og bønneholderen rister. Hele bønner faller ved siden av kvernen. Må vippes sidelengs for å tømme beholderen hvis du for eksempel vil rense kvernverket.
Les hele testen

Wilfa Svart Aroma CGWS-130B

Tett på toppform

Wilfas Svart Aroma-kvern maler til perfeksjon. Resultatet er fint forarbeidede kaffebønner som dessverre griser til over alt.

Testens mest ensartede maling. Har lengre kvernetid for å unngå varmeutvikling, noe som kan skade bønnenes aroma.
Tendens til oppsamling av malt kaffe i beholderen. Den kvernede kaffen setter seg over alt og etterlater smulder. Ledning på siden og ikke bak.
Les hele testen

Sage Smart Grinder Pro SCG 820 BSS

God design i en lekker kvern

Sages allsidige kaffekvern er en 4 kilo tung maskin full av gode design-ideer. De aller fleste fungerer fremragende i praksis.

Rask og med funksjonell design. Koppmål på beholder. Indre lås i lufttett bønnebeholder og mulighet for finjustering av kvernblad.
Ingen mål i gram. Brukeren må prøve seg frem til kaffemengde per kopp eller shot. Rund beholder med tendens til smulder.
Les hele testen

Melitta Calibra MEL22156

Enkel frihet uten finesser

Melittas kvern jobber jevnt og trofast, men er ingen skjønnhet på kjøkkenbordet. Til gjengjeld får du selv lov til å styre styrken på kaffen din.

Lett og rask å sette opp. Mulighet for å velge mengde etter antall kopper, vekt eller ved hjelp av manuell innstilling.
Virker plastaktig. Malte bønnerester har tendens til å hope seg opp i beholderen. Trinnvelger til malingsgrader avviker fra den lille markeringspilen.
Les hele testen

Wilfa Uniform Black WSFBS-200B + Scale

Solid kvern som vil alt selv

Wilfas maskiner til kaffebrygging har fått skryt. Toppmodellen Uniform WSFBS-200B overtar imidlertid lett styringen og levner ikke mye plass til brukerens ønsker.

Lett og enkel app. Kverner jevnt. Praktisk med automatisk stopp. Antistatisk metall sørger for at kvernet kaffe ikke hoper seg opp i beholderen.
Ingen mulighet for selv å velge kaffestyrke per kopp eller å kunne kverne et bestemt antall kopper av gangen.
Les hele testen

1 hendelser på “5 kaffekverner”

  1. Ronny Marvin Lange

    Dere bruker kokt vann ? Vannet skal ikke koke,men varmes opp til noe under kokepunktet ca 94-96 grader C.Kaffe lagd av kokt vann smaker flaut akkurat som kokt vann fra kjøleskapet

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Trådløs overvåkning av hjemmet

Kjør frysepizza i Airfryeren

Hold små klåfingre unna flaskene

Effektiv klipping av store hager

Når du vil se bra ut

Freo X Ultra hjelper, men kan ikke stå alene

Revolusjon innen ismaskiner?

Lysmagi til husfasaden

Sodastream i nye japanske klær

Blir bedre og bedre

Smart pengeskap med mangler

Raskere og hyggeligere støvsuging

Scroll to Top