Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Sage Smart Grinder Pro SCG 820 BSS

God design i en lekker kvern

Sages allsidige kaffekvern er en 4 kilo tung maskin full av gode design-ideer. De aller fleste fungerer fremragende i praksis.

Skrevet av / 31.05.24 - 12:45
Sage Smart Grinder Pro SCG 820 BSS
Natasja Broström

Umiddelbart ligner Sage Smart Grinder Pro SCG 820 BSS en gedigen kaffekvern og ikke mer. Maskinen sjarmerer imidlertid ved nærmere bekjentskap. Faktisk avslører designen den ene gode uttenkte løsningen etter den andre.

Smart Grinder Pro veier fire kilo og er ikke lett å flytte på. Likevel har den et lett og slankt ytre, som gjør at kvernen ikke dominerer kjøkkenbordet. Smart Grinder er satt opp og klar til bruk etter få minutter.

Er du i tvil om noe eller ikke orker å rote med papirmanualen, henter du appen Sage AR utviklet av BILT. Skann QR-koden på kvernens eske med mobilens kamera for å laste ned via Google Play eller i App Store.

I samarbeid med selskapet BILT har Sage utgitt en app til sin Smart Grinder Pro. Morsomt, men ikke videre nødvendig. (Foto: Sage)

Appen viser kvernen i 3D. Du roterer på skjermen med fingrene. Opplevelsen kan minne om en virtuell manual til å sette sammen et Lego-sett. Morsomt, men bare til basal informasjon.

Frontpanelet er klart og oversiktlig. Sammen med knappene velger du alt fra tid til grad og mengde per kopp. (Foto: Natasja Broström)

Når Smart Grinder Pro er satt på, lyser skjermen opp. Fronten har to knapper, en skruknapp og på siden en større skruknapp til valg av kvernegrad. Til sammen gir det et utall av valgmuligheter for å lage akkurat den malte kaffen du har bruk for.

Design med fine detaljer

Smart Grinder Pro maler til stort sett alle typer kaffe, inkludert espresso. Du får to holdere til porta-filtre med i esken. Til vår test (maling til filterkaffe) bruker jeg den medfølgende beholderen med avtakbart lokk. Allerede her viser designen sine fortrinn.

Sages kaffekvern leveres med blant annet ekstra holdere og en solid bønnebeholder som kan låses i bunnen. (Foto: Natasja Broström)

Beholderen har koppmål trykt på siden til forskjellige kaffetyper. På lokket står en enkel anvisning om hvordan beholderen skal plasseres inne i avlukket. Ta beholderen ut av avlukket og skyv lokkets påsatte gummi-skruskive inn over hullet, hvor malt kaffe ellers passerer gjennom. Da er beholderen forseglet.

Les også Effektlys som får hagen til å ligne en million Med smarte hagespotter skifter hagen personlighet når det blir mørkt

Forsegling er smart hvis du har malt for mye kaffe, eller maler på forhånd og vil holde på aromaen. Skyv gummiskiven til siden i lokkets lille forsenkning. Dermed er skiven ikke i veien når du igjen åpner hullet for å sette beholderen tilbake inn i avlukket. Fin detalj.

Sage Smart Grinder Pro leveres med to holdere til porta-filtre. De er solide og lette å montere. (Foto: Natasja Broström)

Holderne til porta-filtrene kjører lett inn i kvernens avlukke ved hjelp av to glideskinner. De fester seg inne i avlukket med en liten metallmagnet. Du kan ikke ta feil av de to holderne, for størrelsene deres står angitt.

Bønnebeholderen har også vært en tur innom selskapets designavdeling. Fjern lokket ved hjelp av grepet til fingeren. Du klikker beholderen på plass, og åpner bunnen med den store skrulåsen midt på. Dermed er beholderen også låst fast i kvernen, og du kan helle i bønner.

Vil du fjerne beholderen, for eksempel for å komme til kvernverket, svinger du låsen motsatt. Samtidig lukkes bunnens åpning så bønnene ikke seiler ut. Takk for det.

Bruk av knapper og display

Under skjermen sitter knapper til innstilling av kverngrad, antall kopper og tid målt i sekunder. Du kan justere på alle tre innstillingene samtidig for å få akkurat det resultatet du ønsker.

I alt har Smart Grinder Pro 60 kverngrader som er vist på skjermens vannrette skala. Kvernen kan maksimalt levere malt kaffe til 12 kopper. Hvor sterk kaffen skal være, justerer du ved å skru på knappen ytterst til venstre. Kverntiden avgjør hvor mye kaffe som ender nede i beholderen.

Sages maling på tre forskjellige grader var ikke testens beste. Resultatet var ujevnt og ulikt. (Foto: Natasja Broström)

Metoden er et utmerket alternativ til å velge kaffe målt i gram. Metoden krever imidlertid at du prøver deg frem. Jeg brukte beholderens påtrykte koppmål for ved selvsyn å vurdere mengden av malt kaffe. I løpet av et par dager justerte jeg litt på skjermens viste tid og kverngrad, og endte med et resultat som passet min kaffesmak.

Metoden er ikke den mest pedagogiske, men gir på den andre siden stor frihet til brukeren av Sage Smart Grinder Pro.

Som med testens andre deltakere malte jeg et bønnemål på 6 gram på tre forskjellige malingsgrader eller trinn. Jeg fikk følgende kvernetider: Fine (1. grad) tok 9,8 sekunder.

Les også Smarte dørklokker med batterier Pakkepost, uventede gjester eller potensielle innbruddstyver. Den smarte dørklokken ser dem alle.

Ut fra manualens skjema valgte jeg ”percolator” (45. grad) som det tetteste på maling til pour over. Kvernetiden var 3,8 sekunder. Innstillingen ”coarse” eller grov (60. grad) tok 4,2 sekunder.

Sage Smart Grinder Pro SCG 820 BSS er dermed en av testens raskeste kverner, bare forbigått av Melitta Calibra MEL22156.

Rengjøring og finjustering

Sage anbefaler at du renser maskinen i mildt såpevann før bruk. Min kaffe smakte ikke metallisk eller merkelig, selv om jeg avsto fra rengjøringen. Jeg innrømmer at jeg har problemer med tanken på å blande lukten og smaken av kaffe og såpe.

Som med andre kverner i testen kommer det av og til litt smulder oppe fra kvernverket ned i avlukkets bunn. Sage avhjelper til dels problemet ved at øverste bunnplate har en lett oppoverbøyd kant foran. Kanten holder smulderet fra å bevege seg ut på kjøkkenbordet.

Øverste plate kan tas ut av avlukket for rengjøring. Når platen er ute, avsløres enda en liten detalj. Avlukkets nederste bunn har nemlig en instruksjon om hvordan du med den medfølgende børsten rengjør kvernverket. Altså, litt tips til rengjøringen når du allerede er i gang. Igjen en fin detalj.

Du kommer til kvernverket ved å skru på låsen nede i bønnebeholderen, og dermed lukke bunnen av beholderen. Skru den lille metallringen i kvernverket med klokken for å løsne øverste del. Børsten er fin til jobben med å rense delene, og ingen drivrem samler på smulderet.

Sage Smart Grinder Pro gir mulighet for at du kan finjustere kvernen ved å skru på skjæringen. (Foto: Natasja Broström)

Kvernverk og kvernhode kan justeres hvis du ikke er tilfreds med gradene. Frigjør metallringen og skru på den sorte plastdelen for å velge mellom ”fine” og ”coarse”.

En pil angir hvilken vei du skal skru for å velge mellom tallene som står innvendig. Nesten som en roulette. Ditt valgte tall (justeringen av graden) skal være på linje med den røde prikken i den sorte delen hvor metallringens ene ende har sittet.

Deretter setter du ringen tilbake på plass så ”rouletten” blir låst og ikke kan beveges lenger. Litt omstendig å forklare, men i praksis fungerer det enkelt og er godt tenkt.

Konklusjon

Sage Smart Grinder Pro SCG 820 BSS er en fremragende kvern fylt med godt uttenkte, funksjonelle detaljer. Kvernen maler kaffe til både baristaer, espresso-fetisjister og filter-folket.

Med et utall av muligheter for å stille inn kverngrad, tid og antall kopper er Sage Smart Grinder Pro for alle oss som elsker å bestemme hvordan vi vil ha mokkaen vår.

Kvernens indre kan skilles fra hverandre for å justere knivenes skjæring til enten en finere eller grovere grad. (Foto: Natasja Broström)

Dessverre er ikke resultatet den fineste og jevneste malte kaffen i testen vår. Her tar Wilfa Classic Aroma prisen.

Ujevn maling og en tendens til å søle litt rikelig under bruk er stort sett også de to eneste negative parameterne som fratar Sage Smart Grinder Pro tittelen som best i test.

Karakter
Sage Smart Grinder Pro SCG 820 BSS
Premium

Home mener

Rask og med funksjonell design. Koppmål på beholder. Indre lås i lufttett bønnebeholder og mulighet for finjustering av kvernblad. Ingen mål i gram. Brukeren må prøve seg frem til kaffemengde per kopp eller shot. Rund beholder med tendens til smulder.

Også i denne testen:

5 kaffekverner

Wilfa Svart Aroma CGWS-130B

Tett på toppform

Wilfas Svart Aroma-kvern maler til perfeksjon. Resultatet er fint forarbeidede kaffebønner som dessverre griser til over alt.

Testens mest ensartede maling. Har lengre kvernetid for å unngå varmeutvikling, noe som kan skade bønnenes aroma.
Tendens til oppsamling av malt kaffe i beholderen. Den kvernede kaffen setter seg over alt og etterlater smulder. Ledning på siden og ikke bak.
Les hele testen

Wilfa Uniform Black WSFBS-200B + Scale

Solid kvern som vil alt selv

Wilfas maskiner til kaffebrygging har fått skryt. Toppmodellen Uniform WSFBS-200B overtar imidlertid lett styringen og levner ikke mye plass til brukerens ønsker.

Lett og enkel app. Kverner jevnt. Praktisk med automatisk stopp. Antistatisk metall sørger for at kvernet kaffe ikke hoper seg opp i beholderen.
Ingen mulighet for selv å velge kaffestyrke per kopp eller å kunne kverne et bestemt antall kopper av gangen.
Les hele testen

Melitta Calibra MEL22156

Enkel frihet uten finesser

Melittas kvern jobber jevnt og trofast, men er ingen skjønnhet på kjøkkenbordet. Til gjengjeld får du selv lov til å styre styrken på kaffen din.

Lett og rask å sette opp. Mulighet for å velge mengde etter antall kopper, vekt eller ved hjelp av manuell innstilling.
Virker plastaktig. Malte bønnerester har tendens til å hope seg opp i beholderen. Trinnvelger til malingsgrader avviker fra den lille markeringspilen.
Les hele testen

Baratza Encore ZCG485BLK4FEU1A

Kvernen sløser med bønnene

Amerikanske Baratza vil gjerne være opptakten til et lekkert kaffebrygg, men høy støy og tåpelige designvalg skjemmer opplevelsen.

Effektiv børste til rens av kvernenes kniver. Enkel, ytre design. Beholderen til malt kaffe er i antistatisk plastmateriale.
Bråker markant, og bønneholderen rister. Hele bønner faller ved siden av kvernen. Må vippes sidelengs for å tømme beholderen hvis du for eksempel vil rense kvernverket.
Les hele testen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Sommertilbud

LB+ Total

Få full tilgang i 7 uker for kun 7 kr.

LB+ Total mnd

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home

LB+ Total år

Tilgang til ALT innhold i et år

7,- / for 7 uker
49,- / for 30 dager
1,650,- / år
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.

Trådløs overvåkning av hjemmet

Kjør frysepizza i Airfryeren

Hold små klåfingre unna flaskene

Effektiv klipping av store hager

Når du vil se bra ut

Freo X Ultra hjelper, men kan ikke stå alene

Revolusjon innen ismaskiner?

Lysmagi til husfasaden

Sodastream i nye japanske klær

Blir bedre og bedre

Smart pengeskap med mangler

Raskere og hyggeligere støvsuging

Scroll to Top