Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

GRUPPETEST: 4 espressomaskiner i særklasse

Fire av de dyreste espressomaskinene på markedet

Hvis penger ikke skal stå i veien for kaffeopplevelsen, har vi testet noen av de dyreste og villeste espressomaskinene på markedet.

Skrevet av / 04.11.23 - 12:30
4 espressomaskiner i særklasse
Lasse Torp Hansen

Produkter i denne test

Det er mange rimelige espressomaskiner der ute. Det er ikke dem vi er interessert i denne gangen. Vi tester i stedet fire espressomaskiner i luksusklassen, som alle byr på vidt forskjellige grader av espressokvalitet og smarte løsninger.

Vi har derfor samlet et utvalg av de dyreste helautomatiske espressomaskinene på markedet for å undersøke hvor mye smak og brukervennlighet som kan kjøpes for penger. Er espressoen fra en maskin til over 30 000 kroner bedre enn hvis maskinen koster halvparten? Sparer den deg for tid og problemer? Det vil vise seg.

Siemens bidrar med den nye EQ900, som bygger videre på oppskriften som sikret lillebror EQ700 seieren i vår siste stortest av helautomatiske espressomaskiner.

Fra Delonghi har vi lånt flaggskipet Maestosa, som er spekket med utstyr til både kontorbruk og kjøkkenet hjemme. Fra Jura har vi fatt i toppmodellen Z10, som har en konservativ og kvalitetsfokusert tilgang til både materialer og espresso.

Og sist, men ikke minst tester vi Sage The Oracle Touch, som faktisk slett ikke er helautomatisk, men en semiautomatisk espressomaskin som gjør alt for at være like praktisk som resten av flokken. Den håper å slå konkurrentene med sin tradisjonelle espresso uten å gi problemer i hverdagen.

Espresso1 Espresso2
<
>
Tre ganger macchiato fra de tre helautomatiske maskinene. Med Sage må man ha mer talent enn jeg har for å lage en lagdelt macchiato. Foto: Lasse Torp Hansen

Dyre og billige bønner

Alle maskinene er testet med de samme to typer kaffebønner. En dyr og en billig. Den billige er Lavazza Oro, som er i hyllene i de fleste matbutikker. Den koster ca. 232 kroner per kilo. Det er en behagelig mellomristet Arabica-blanding fra Mellom- og Sør-Amerika. Den har litt syre, men mest en behagelig, søtlig smak som vil glede de fleste.

Den andre kaffen er bedre i tråd med de dyre maskinenes prisklasse. Det københavnske risteriet Kaffedepartementet tar 426 kroner for et halvt kilo av deres Negele Gorbitu. Det er en mellomristet bønne som kommer fra en og samme farm i Etiopia. Den er fermentert anarobisk, som gir noen veldig kraftfulle smaksnyanser, spesielt av fikenpinner og appelsinsjokolade. Syre er det også rikelig av. Den er en personlig favoritt, og det ga mening å teste disse maskinene med en velkjent kaffe for å vurdere forskjellene mellom dem.

Espresso3 Espresso4
<
>
Sage tar en helt annerledes vei til automatisk espresso. Foto: Lasse Torp Hansen

Hvordan testes maskinene

Først og fremst testes espressoens kvalitet. I dette prissjiktet er det ingen unnskyldning for middelmådig kaffe! Maskinene er testet hver dag i løpet av flere uker, og en komparativ smakstest med tre gjester, inkludert undertegnede, ble brukt til å sammenligne kvaliteten av espresso og melk.

Brukervennlighet vektlegges i denne testen nesten like høyt som kaffen. Det er tross alt derfor man kjøper en helautomatisk maskin. Kvaliteten av materialer, touchskjerm, koppvarmere, smarte løsninger og brukbarheten av de dedikerte appene er alt sammen med på å gjøre maskinene lette å leve med. Noen byr på bedre løsninger enn andre.

Selv om helautomatiske maskiner lover å klare alt arbeidet, er det alltid mye smak å hente ved å justere på innstillingene og kvernen. Det er rimelig å anta at kjøpere av disse maskinene faktisk vil bruke de avanserte tilpasningsmulighetene for å få mest mulig ut av kaffen. Vi finner ut av hvor lett det er å få maskinene til å prestere på sitt beste.

Forventningene er på topp i denne prisklassen.

Produkter i denne test

Siemens EQ900

Består teorien – feiler i praksis

Den høyteknologiske EQ900 kan kontrollere stort sett alle aspekter av espressobryggingen. Den vinner over konkurrentene på utstyr og pris, men taper på den viktigste egenskapen: smaken.

Designen er vellykket, og skjermen er bedre enn konkurrentenes. Det samme er den tilhørende appen. Det er nok innstillinger til å tilfredsstille selv de mest nerdete kaffedrikkere. To bønnebeholdere med hver sin kvern er en luksusløsning. Det er en lett maskin å leve med hver dag.
Espressoen er rett og slett ikke på nivå med konkurrentenes. Både som espresso, americano og cappuccino er kvaliteten under middels, noe som er et stort kompromiss i en så dyr maskin. Man kan ikke programmere maskinen til å slå seg på til et bestemt tidspunkt hver dag.
Les hele testen

Delonghi Maestosa

Kan alt, men hører den til på et kjøkken?

Maestosa kan tilsynelatende by på deilig espresso og masser av utstyr, men man får en snikende følelse av at den hører hjemme på kontoret, ikke på kjøkkenet.

På mange måter kombinerer den kaffekvaliteten fra Jura Z10 med utstyrslisten fra Siemens EQ900. To bønnebeholdere med hver sin kvern er en luksusløsning. Koppvarmeren er verdsatt. Appen gir et par nye brukbare innstillinger. Kaffekvaliteten er høy.
Den er vanskelig å stille inn korrekt. Brukervennligheten er ikke på topp. Det gir dessuten kvaler å justere kvernen. Skjermen er like sløv som på Jura Z10. Den virker mer som skapt til et kontor enn til kjøkkenet.
Les hele testen

Sage The Oracle Touch

Den enkleste veien til tradisjonell espresso

Sage forsøker å gjøre ekte, gammeldags espresso enkelt. Det gjør testens helautomatiske espressomaskiner også, men i motsetning til dem nekter Sage The Oracle Touch å gå på kompromiss med styrken, teksturen og smaken av klassisk espresso.

Sage klarer å gjøre det lett å lage ekte, gammeldags, tradisjonell espresso. På tross av den økede arbeidsinnsatsen sammenlignet med helautomatiske maskiner, kan man faktisk leve med den hver dag. Den gjør det lett å starte en hobby som espressoentusiast. Maskinen kan oppgraderes hvis man vil ha mer. Melken er i verdensklasse.
Det er vanskelig å tilpasse nye bønner. Det er ikke støttehjul, og man lager lett udrikkelig kaffe mens man lærer den å kjenne. Det er heller ingen app. For noen vil den ikke være automatisk nok. For entusiaster vil den være for begrenset.
Les hele testen

Jura Z10

Den konservative tilgangen til espresso er kanskje den beste

Jura Z10 byr på luksus og kvalitet. Det gjelder både byggekvaliteten og espressoen. Utstyrslisten er kortere enn hos andre maskiner i dette prissjiktet, men Z10 byr på velkjente tradisjoner fremfor det nyeste nye.

Materialene er luksuriøse, og det er lekre detaljer i designen. Kaffen er bedre enn fra andre helautomatiske maskiner. Det er lett å treffe riktig med innstillingene slik at man får mest mulig ut av maskinen.
Det er mindre utstyr enn hos konkurrentene. Touchskjermen er på ingen måte moderne. To bønnebeholdere og en koppvarmer forventes til denne prisen. Appen er mest til pynt. Man kan ikke lage to melkedrikker på samme tid. Melkebeholder kjøpes separat.
Les hele testen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Trådløs overvåkning av hjemmet

Kjør frysepizza i Airfryeren

Hold små klåfingre unna flaskene

Effektiv klipping av store hager

Når du vil se bra ut

Freo X Ultra hjelper, men kan ikke stå alene

Revolusjon innen ismaskiner?

Lysmagi til husfasaden

Sodastream i nye japanske klær

Blir bedre og bedre

Smart pengeskap med mangler

Raskere og hyggeligere støvsuging

Scroll to Top