Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Wilfa Svart Aroma CGWS-130B

Tett på toppform

Wilfas Svart Aroma-kvern maler til perfeksjon. Resultatet er fint forarbeidede kaffebønner som dessverre griser til over alt.

Skrevet av / 31.05.24 - 12:45
Wilfa Svart Aroma CGWS-130B
Natasja Broström

Små irritasjoner vokser seg raskt store. Spesielt når de lett kunne unngås. Norske Wilfa har med CGWS-130B Classic Aroma laget en fin kaffekvern. Maskinen snubler imidlertid så tett på målstreken at det må en VAR-dommer til for å sende karakteren fra fremragende ned til anbefalt.

Wilfa Classic Aroma er pakket ut og satt opp på få minutter. Maskinen er designet slik at den tar minst mulig plass. For eksempel er bønnebeholderen nedfelt på toppen av maskinen.

Markeringen, i form av en strek, ved siden av beholderens påtrykte skalamål er laget i flat rød plast. Det gir et billig utseende som ikke matcher resten av maskinens solide ytre.

Wilfas Classic Aroma er nedskalert når det gjelder utstyr. Til gjengjeld leverer kvernen testens beste maling. (Foto: Natasja Broström)

På siden sitter trykknappen til start/stopp av malingen samt en skruknapp til timeren. Pedagogisk nok er det angitt tre mål på henholdsvis 10, 20 og 30 sekunder rundt knappen.

Beholderen til malt kaffe har innebygd grep foran, noe som er godt tenkt. Dessverre er beholderen også kvernens akilleshæl, skal det vise seg.

Det går opp for meg at den innebygde ledningen bare gir mulighet for at den kan komme ut fra det jeg oppfatter som venstre side. En unødvendig begrensning.

Noe av irritasjonen letter når jeg tar kvernen i bruk. Uten tvil serverer Wilfas CGWS-130B Classic Aroma testens mest ensartede maling. På alle tre testede kverningsgrader får jeg en malt kaffe som er både jevn og fin å se på og røre ved.

Desto mer ergerlig at de uønskede detaljene skal forstyrre det samlede inntrykket.

Valg av kverningsgrader og tid

Wilfas kvern kan romme 250 gram bønner i beholderen. Du heller lett mer på, for lokket til beholderen veier ikke all verden. Det skal ikke klemmes eller trykkes på som med for eksempel det lufttette lokket hos Sage Smart Grinder Pro.

Ledningen på Wilfa Classic Aroma sitter på venstre side, så høyre side må vende utover og fungere som front. (Foto: Wilfa)

Da beholderen er nedfelt på toppen av Classic Aroma-kvernen, er det vanskelig å se når det er på tide med oppfylling. Her må du lette på lokket og ta en titt.

Du velger kverningsgraden ved å skru på toppen av bønnebeholderen. Praktisk nok har den loddrette riller i plasten, så fingrene får et godt grep.

Jeg testet tre forskjellige kverningsgrader med 6 gram bønner. Mengden er det som kan være i mitt mål av metall. Jeg måtte lytte meg frem til når kverningen var ferdig, da det ikke er spesielt synlig utenfra. Ellers slår den automatiske stoppfunksjonen imidlertid seg på, slik at kvernen ikke jobber videre i all evighet.

Testresultatet av bønner til bruk i et kaffefilter med bryggemetoden pour over. Resultatet er nærmest pent. (Foto: Natasja Broström)

De tre testede kverngradene gikk fra fineste grad, på bønnebeholderen kalt Mocca. Mellomste grad kalles Filter og groveste for Steap. Sistnevnte betegnelse dekker over bryggemetoden hvor grovmalt kaffe skal stå og trekke. For eksempel i en pose.

Wilfa Classic Aroma er ikke den raskeste kvernen. Et mål bønner (6 g) tar mellom 9 og 11 sekunder å male. Andre kverner i testen, for eksempel Melitta Calibra, gjør arbeidet på ned til 2,45 sekunder.

Jeg fikk følgende kvernetider med Classic Aroma: Mocca (1. grad) tok 10,66 sekunder. Pour over/Filter (12. grad) varte 9,6 sekunder og Steap (17. grad) tok 9 sekunder.

Les også Evig medvind på sykkelstien – her er den beste elsykkelen Her tester vi fire elsykler som er bygget fra bunnen for å gi deg optimal elektrisk fremdrift på sykkelstien, og smidig digital betjening.

Tidene er ikke nøyaktige. På grunn av designen kan jeg ikke se når bønnebeholderen er tom. Som nevnt måtte jeg i stedet lytte meg frem.

Hastigheten er ikke automatisk et kvalitetsstempel. Wilfa forklarer kjernetiden med at det koniske kverneverket utleder mindre friksjonsvarme, som kan skade bønnenes smak og aroma.

Maling og løpsk smulder

Hver av de tre porsjonene malte bønner ble tømt ut på mitt skjærebrett for inspeksjon. Allerede nede i beholderen så jeg en særdeles fin maling. Ute på brettet og i dagslys viste alle tre malinger et virkelig godt resultat.

Den groveste malingen var ensartet, den mellomste var jevn og i akkurat like store deler. Den fineste malingen var fin som pudder og uten klumper.

Malte bønner har tendens til å samle seg på beholderens sider. De griser også lett utover lokket og kjøkkenbordet. (Foto: Natasja Broström)

Dessverre ble fornøyelsen skjemmet av plastbeholderen. Jeg fant kaffegrut på lokket nær hullet hvor malt kaffe skal passere gjennom. Da jeg åpnet lokket føk malt kaffe med opp. Nede i beholderen klebet noe av det malte til beholderens innvendige sider.

Ved helling opp i papirfilteret farer malt kaffe opp langs filterets sider eller ved siden av og ut på kjøkkenbordet. Her kunne en beholder i antistatisk materiale gjøre underverker. Wilfas toppmodell, Uniform, har faktisk en slik beholder i metall.

Rengjøring og lydnivå

Fra tid til annen må kvernen rengjøres. Det følger ikke med noen børste til Wilfa Classic Aroma, så du må selv finne en egnet hjelper til rengjøringen.

Du kommer til kvernehodet og kverneverket ved å snu bønnebeholderen mot uret til innstillingen ”off”. Husk å tømme beholderen før dette, hvis ikke seiler umalte bønner ut nede fra beholderens åpne bunn.

Les også Du vil ikke tro hvor svært forsterkerne låter Nyt bekvemmeligheten med strømming, uten å miste lydkvalitet på veien! Bli lykkelig med en av disse tre små strømmeforsterkerne.

Kverneverket frigjøres ved å snu på verkets sorte plastdel. Etter et par dagers bruk var det oppsamlet rester av malt kaffe, men ingen halve eller hele bønner som med Encore-kvernen fra Baratza.

Kvernens deler i Wilfa Classic Aroma er lukket på sidene. Ingen løpske bønner slipper ut og ned i maskinen, som jeg opplevede med Baratza Encore.

Testens mest ensartede maling. Fra grove, men like malte bønner, til det mykeste espresso-pudderet. (Foto: Natasja Broström)

Classic Aroma veier nesten to kilo, og er litt upraktisk å håndtere når den skal tilbake på plassen sin. På den andre siden står den fast og solid, takket være sin brede fot.

Med Wilfa Classic Aroma får du en gedigen kvern som ikke støyer all verden. Jeg kunne føre en telefonsamtale i rommet ved siden av mens kvernen var i gang.

Jeg husker ikke mye fra samtalen. Sikkert mest fordi jeg ikke hadde fått min morgenkaffe ennå. Vil jeg ha en god (og våken) start på dagen, er Classic Aroma min nye bestevenn. Hvis det altså ikke var for alt det løpske smulderet.

Konklusjon

Wilfa Classic Aroma gir den beste malingen i vår gruppetest. Kvernen er solid, men har irriterende detaljer. For eksempel at ledningen ikke sitter på baksiden, men på siden. Det kan for noen gi trøbbel med plassen, da Classic Aroma må stå med sin bredeste side utover.

Du kommer til kvernverk og kvernhode ved å skru bønnebeholderen løs og ta den opp av kvernens topp. (Foto: Natasja Broström)

Wilfa CGWS-130B jobber støtt, står fast på kjøkkenbordet og støyer ikke sjenerende mye. Designen er kompakt og praktisk å gjøre ren. Det er imidlertid vanskelig å holde øye med mengden av hele bønner gjennom siden av bønnebeholderen.

Mest irriterende er tendensen til rester av malt kaffe. Smulderet legger seg på beholderens lokk, inne i avlukket på kvernen, oppover beholderens indre sider og rundt omkring på kjøkkenbordet.

Hadde Wilfas beholder vært i et antistatisk materiale, ville Classic Aroma ha scoret høyere i vår samlede bedømmelse.

Karakter
Wilfa Svart Aroma CGWS-130B
Basic

Home mener

Testens mest ensartede maling. Har lengre kvernetid for å unngå varmeutvikling, noe som kan skade bønnenes aroma. Tendens til oppsamling av malt kaffe i beholderen. Den kvernede kaffen setter seg over alt og etterlater smulder. Ledning på siden og ikke bak.

Også i denne testen:

5 kaffekverner

Sage Smart Grinder Pro SCG 820 BSS

God design i en lekker kvern

Sages allsidige kaffekvern er en 4 kilo tung maskin full av gode design-ideer. De aller fleste fungerer fremragende i praksis.

Rask og med funksjonell design. Koppmål på beholder. Indre lås i lufttett bønnebeholder og mulighet for finjustering av kvernblad.
Ingen mål i gram. Brukeren må prøve seg frem til kaffemengde per kopp eller shot. Rund beholder med tendens til smulder.
Les hele testen

Wilfa Uniform Black WSFBS-200B + Scale

Solid kvern som vil alt selv

Wilfas maskiner til kaffebrygging har fått skryt. Toppmodellen Uniform WSFBS-200B overtar imidlertid lett styringen og levner ikke mye plass til brukerens ønsker.

Lett og enkel app. Kverner jevnt. Praktisk med automatisk stopp. Antistatisk metall sørger for at kvernet kaffe ikke hoper seg opp i beholderen.
Ingen mulighet for selv å velge kaffestyrke per kopp eller å kunne kverne et bestemt antall kopper av gangen.
Les hele testen

Melitta Calibra MEL22156

Enkel frihet uten finesser

Melittas kvern jobber jevnt og trofast, men er ingen skjønnhet på kjøkkenbordet. Til gjengjeld får du selv lov til å styre styrken på kaffen din.

Lett og rask å sette opp. Mulighet for å velge mengde etter antall kopper, vekt eller ved hjelp av manuell innstilling.
Virker plastaktig. Malte bønnerester har tendens til å hope seg opp i beholderen. Trinnvelger til malingsgrader avviker fra den lille markeringspilen.
Les hele testen

Baratza Encore ZCG485BLK4FEU1A

Kvernen sløser med bønnene

Amerikanske Baratza vil gjerne være opptakten til et lekkert kaffebrygg, men høy støy og tåpelige designvalg skjemmer opplevelsen.

Effektiv børste til rens av kvernenes kniver. Enkel, ytre design. Beholderen til malt kaffe er i antistatisk plastmateriale.
Bråker markant, og bønneholderen rister. Hele bønner faller ved siden av kvernen. Må vippes sidelengs for å tømme beholderen hvis du for eksempel vil rense kvernverket.
Les hele testen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Sommertilbud

LB+ Total

Få full tilgang i 7 uker for kun 7 kr.

LB+ Total mnd

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home

LB+ Total år

Tilgang til ALT innhold i et år

7,- / for 7 uker
49,- / for 30 dager
1,650,- / år
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.

Hold små klåfingre unna flaskene

Effektiv klipping av store hager

Når du vil se bra ut

Freo X Ultra hjelper, men kan ikke stå alene

Revolusjon innen ismaskiner?

Lysmagi til husfasaden

Sodastream i nye japanske klær

Blir bedre og bedre

Smart pengeskap med mangler

Raskere og hyggeligere støvsuging

Kaffekverner med ambisjoner

Våtstøvsugeren som (ikke) suger

Scroll to Top