Search
Generic filters

: Tandberg Ergoclass II 42”

En god allrounder

Tandberg Display er det nærmeste man kommer en helnorsk tv-produsent. Målsettingen har vært å lage en god tv for voksne brukere. Har de lykkes?

Lyd & Bilde mener

Glimrende lydkvalitet
Mye strølys fra baklyset Noe overdrevne farger Dårlig filmmodus
 • Pitch-Black-panel (LG)
 • 100 Hz motion
 • enhancement
 • Kawazaki Color engine
 • 3 HDMI, 1 komponent,
 • Digital og analog tuner 2 full HD USB
Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 10000 kr

Dette er trolig den eneste tv-en i verden som har menyspråk på både bokmål, nynorsk og samisk! Men det viser hvor langt gutta fra Sandvika utenfor Oslo er villig til å gå for å lage den nye norske folke-tv-en. Oppskriften er klar: Bra bilde rett fra esken, ekstra god tv-lyd og enkelt brukergrensesnitt. De legger ikke skjul på at målgruppen er de som husker Tandberg fra gamle dager, hvis hørsel tilsier at de trenger litt mer enn en superslank ”koreaner”-lyd. Vi ser mest tv om vinteren, og det er en mørketid hvor vi har på mye lys. Tandberg har derfor bevisst kalibrert tv-en etter det de betegner som ”typisk” nordisk lyssetting.

Brukervennlighet og funksjoner
Med målgruppen i bakhodet er menysystemet gjort relativt enkelt og oversiktlig. De funksjoner og finesser som er implementert i bildebehandlingen er integrerte, og ikke alle, som bevegelseskompenseringen, kan slås av. Dette er litt dumt, siden den er ganske ”aktiv” og med fordel kunne vært moderert noen hakk. Ellers oppleves menysystemet som noe tregt, men dette er visstnok bevisst fra Tandbergs side. Tandberg har også droppet den eksklusive fjernkontrollen fra forrige modell til fordel for en langt rimeligere utgave som ikke gir helt den samme kvalitetsfølelsen.

Dette er en enkel tv, og her finner du ingen nettverkskontakt, internettfunksjoner eller streaming-muligheter. Tandberg har derimot en fullverdig MPEG4-tuner i denne tv-en, som fungerer med kort og CA-modul for det norske bakkenettet, selv om den ikke er formelt godkjent av RiksTV.

Bildekvalitet
Rett opp av esken ser man tydelig hva Tandberg har tenkt på. Høy lysstyrke må til for å motvirke lys i rommet, og det er mye lys … faktisk i meste laget. Bildet brenner av mye krutt, og de lyseste detaljene blir noe utvasket i bildet. Svartnivået blir samtidig ganske moderat på grunn av det kraftige baklyset. Derfor er det en svakhet at man ikke kan endre eller justere på denne i menyen med nåværende programvare. Den høye baklysinnstillingen gjør at tv-en også ikke er så godt egnet til film, fremfor alt ikke i dempet belysning. Bevegelseskompenseringen er også litt i ivrigste laget, og bildet kan bryte sammen når det skjer for mye krevende på en gang. Fargegjengivelsen er ikke det man kalle nøytral. Svartgjengivelsen er veldig blå, slik at mørke scener antar en kjølig karakter. Svarte dresser ser mørkeblå ut. Dette skyldes muligens lyslekkasje gjennom LCD-sjiktet, og kunne sikkert blitt bedre med en lavere baklysinnstilling. Med mye lys i stua og vanlig tv-innhold er dette problemet mindre synlig.

Fargegjengivelsen skulle være ”plasmaaktig” naturlig rett opp av esken, men her har ikke Tandberg lykkes helt. Det er for mye lys i bildet og fargegjengivelsen er noe overmettet i forhold til det optimale. Reduserer man lys, kontrast og fargeinnstillingene i menyen, blir det straks mye bedre, men vi mener Tandberg absolutt kunne lagt til rette for et par mer nøytrale innstillinger, særlig til filmbruk.

Lydkvalitet
Tandberg henter seg heldigvis mye inn på den gode lydgjengivelsen, som er i særklasse for tv-er i dette prisleiet. 2 x 20 W og fire høyttalere i separate kammer gir en vanvittig bra tv-lyd. Stemmegjengivelsen er kraftfull og fyldig, og det er rikelig med klang og basstoner som gir bra liv til musikk og film. På lydkvalitet er det få i denne prisklassen som kan tukte Tandberg.

Konklusjon
Tandberg Ergoclass II er en god skjerm til variert tv-bruk, men ikke en optimal filmskjerm. Svartnivået er ikke utnyttet til sitt maksimale grunnet en noe høy baklysinnstilling som ikke kan justeres i menyen. Derimot er den enkel i betjening og har svært god og fyldig tv-lyd. Skal man ha det siste innen Internett, widgets og andre funksjoner og finesser, bør man velge en annen tv. Tandberg-skjermen bør likevel tiltale de som vil ha en enkel tv med flott lyd.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
Logg inn for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 3 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev.
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

  Også i denne testen:

  Sony KDL-40NX700

  Design i særklasse

  Den nye NX700-serien fra Sony er lett å bli glad i! Med fullspekkede finesser, utsøkte bilder og lekkert utseende, er dette en tett på optimal tv.

  Samsung UE40C6715

  Back in white

  Samsung satser som vanlig tungt på design, og den nye 6-serien fås nå i en stilsikker hvit innpakning.

  Philips 40PFL7605H

  Lyser opp hverdagen

  Philips tviholder på Ambilight-konseptet på sine toppklasse-tv-er, og man må nesten oppleve det i praksis for virkelig å få føling på hvor mye det faktisk bidrar til den visuelle opplevelsen!

  LG 42LE550N

  Velutstyrt LED LCD

  Denne flotte LED LCD-en har det aller meste man måtte ønske i en moderne tv. Digitaltuner, USB-mediaspiller som spiller DivX HD og mulighet for trådløs HD-link er noen av godbitene man får.

  Panasonic TX-P42X20

  Billig folkeplasma

  Midt blant alle de tynne og lekre LED-skjermene har det også sneket seg inn en plasmaskjerm. Panasonic TX-P42X20 viser at en plasmaskjerm fortsatt kan gi mye bildekvalitet for pengene.

  Panasonic TX-L42D25

  Lekker LED fra Panasonic

  Panasonic har tatt seg god tid med å lansere egne LED LCD-tv-er, men den nye TX-L42D25 er så absolutt verdt ventetiden!

  Les også

  HP Sprocket Select har absolutt ingen nytteverdi. Og den mobile fotoprinteren leverer faktisk halvdårlige bilder. Likevel er den ganske fantastisk.
  Etter en tur i Honda e virker det meste annet gammeldags.
  Asus ZenBook 14 UMA425 er en lekker og stilfull maskin som vil være perfekt til studier eller som arbeidslaptop på farten.
  Shure Aonic 50 har kanskje den beste lyden vi har hørt blant støydempende hodetelefoner.

  Aktuelle tilbud

  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  Nikons rimeligste fullformat Z-kamera er best i klassen på ett område, men har noen mangler og koster for mye.
  Samsungs toppmodell Q950TS byr på rålekker design, knivskarp bildekvalitet og imponerende lyd – men det koster!
  Asus har rykket helt opp i high-end-klassen med en tungvektsmobil som kan konkurrere på lik linje med de beste på markedet. Er dette Asus sitt øyeblikk?
  Her er testen av Canon EOS R5, det første kameraet med 8K-video. Et tveegget sverd, viser det seg.
  Acer ConceptD CP7 er en fantastisk skjerm på alle måter. Men det er ikke alle funksjoner du trenger.
  Elipsons Legacy-høyttalere både ser ut og låter dyrere enn de er. Hvis du bryr deg mer om nobel eksklusivitet enn tung rock.
  Mercedes EQC byr på en støysvak, silkemyk og ultra-komfortabel kjøreopplevelse. Det eneste som bryter stillheten, er det saftige lydanlegget fra Burmester!
  Den velspillende Pro-Ject X2 er platespilleren man skal velge i denne prisklassen.
  Vera Audio smeller sannheten i hodet på deg med en murstein – eller to.
  Electrocompaniet har fått ned prisen, uten å gå på kompromiss med sin egen filosofi. Sånt blir det musikk av!
  Fremtidssikker surround-forsterker for morgendagens formater. Men er Denon AVC-X6700H best, og overbeviser den på musikk?
  Samsung og LGs nye tungvekts-modeller lover begge nydelig og hardtslående bildekvalitet. Men hvilken av disse QLED- og OLED-skjermene er den aller beste? Det er duket for en durabelig TV-FIGHT!