SUPERTILBUD PÅ LYD & BILDE. 30% RABATT DENNE UKEN! SE TILBUDET HER!

: Tandberg Ergoclass II 42”

En god allrounder

Tandberg Display er det nærmeste man kommer en helnorsk tv-produsent. Målsettingen har vært å lage en god tv for voksne brukere. Har de lykkes?

Lyd & Bilde mener

Glimrende lydkvalitet
Mye strølys fra baklyset Noe overdrevne farger Dårlig filmmodus
 • Pitch-Black-panel (LG)
 • 100 Hz motion
 • enhancement
 • Kawazaki Color engine
 • 3 HDMI, 1 komponent,
 • Digital og analog tuner 2 full HD USB
Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 10000 kr

Dette er trolig den eneste tv-en i verden som har menyspråk på både bokmål, nynorsk og samisk! Men det viser hvor langt gutta fra Sandvika utenfor Oslo er villig til å gå for å lage den nye norske folke-tv-en. Oppskriften er klar: Bra bilde rett fra esken, ekstra god tv-lyd og enkelt brukergrensesnitt. De legger ikke skjul på at målgruppen er de som husker Tandberg fra gamle dager, hvis hørsel tilsier at de trenger litt mer enn en superslank ”koreaner”-lyd. Vi ser mest tv om vinteren, og det er en mørketid hvor vi har på mye lys. Tandberg har derfor bevisst kalibrert tv-en etter det de betegner som ”typisk” nordisk lyssetting.

Brukervennlighet og funksjoner
Med målgruppen i bakhodet er menysystemet gjort relativt enkelt og oversiktlig. De funksjoner og finesser som er implementert i bildebehandlingen er integrerte, og ikke alle, som bevegelseskompenseringen, kan slås av. Dette er litt dumt, siden den er ganske ”aktiv” og med fordel kunne vært moderert noen hakk. Ellers oppleves menysystemet som noe tregt, men dette er visstnok bevisst fra Tandbergs side. Tandberg har også droppet den eksklusive fjernkontrollen fra forrige modell til fordel for en langt rimeligere utgave som ikke gir helt den samme kvalitetsfølelsen.

Dette er en enkel tv, og her finner du ingen nettverkskontakt, internettfunksjoner eller streaming-muligheter. Tandberg har derimot en fullverdig MPEG4-tuner i denne tv-en, som fungerer med kort og CA-modul for det norske bakkenettet, selv om den ikke er formelt godkjent av RiksTV.

Bildekvalitet
Rett opp av esken ser man tydelig hva Tandberg har tenkt på. Høy lysstyrke må til for å motvirke lys i rommet, og det er mye lys … faktisk i meste laget. Bildet brenner av mye krutt, og de lyseste detaljene blir noe utvasket i bildet. Svartnivået blir samtidig ganske moderat på grunn av det kraftige baklyset. Derfor er det en svakhet at man ikke kan endre eller justere på denne i menyen med nåværende programvare. Den høye baklysinnstillingen gjør at tv-en også ikke er så godt egnet til film, fremfor alt ikke i dempet belysning. Bevegelseskompenseringen er også litt i ivrigste laget, og bildet kan bryte sammen når det skjer for mye krevende på en gang. Fargegjengivelsen er ikke det man kalle nøytral. Svartgjengivelsen er veldig blå, slik at mørke scener antar en kjølig karakter. Svarte dresser ser mørkeblå ut. Dette skyldes muligens lyslekkasje gjennom LCD-sjiktet, og kunne sikkert blitt bedre med en lavere baklysinnstilling. Med mye lys i stua og vanlig tv-innhold er dette problemet mindre synlig.

Fargegjengivelsen skulle være ”plasmaaktig” naturlig rett opp av esken, men her har ikke Tandberg lykkes helt. Det er for mye lys i bildet og fargegjengivelsen er noe overmettet i forhold til det optimale. Reduserer man lys, kontrast og fargeinnstillingene i menyen, blir det straks mye bedre, men vi mener Tandberg absolutt kunne lagt til rette for et par mer nøytrale innstillinger, særlig til filmbruk.

Lydkvalitet
Tandberg henter seg heldigvis mye inn på den gode lydgjengivelsen, som er i særklasse for tv-er i dette prisleiet. 2 x 20 W og fire høyttalere i separate kammer gir en vanvittig bra tv-lyd. Stemmegjengivelsen er kraftfull og fyldig, og det er rikelig med klang og basstoner som gir bra liv til musikk og film. På lydkvalitet er det få i denne prisklassen som kan tukte Tandberg.

Konklusjon
Tandberg Ergoclass II er en god skjerm til variert tv-bruk, men ikke en optimal filmskjerm. Svartnivået er ikke utnyttet til sitt maksimale grunnet en noe høy baklysinnstilling som ikke kan justeres i menyen. Derimot er den enkel i betjening og har svært god og fyldig tv-lyd. Skal man ha det siste innen Internett, widgets og andre funksjoner og finesser, bør man velge en annen tv. Tandberg-skjermen bør likevel tiltale de som vil ha en enkel tv med flott lyd.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 29 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

  Også i denne testen:

  Sony KDL-40NX700

  Design i særklasse

  Den nye NX700-serien fra Sony er lett å bli glad i! Med fullspekkede finesser, utsøkte bilder og lekkert utseende, er dette en tett på optimal tv.

  Samsung UE40C6715

  Back in white

  Samsung satser som vanlig tungt på design, og den nye 6-serien fås nå i en stilsikker hvit innpakning.

  Philips 40PFL7605H

  Lyser opp hverdagen

  Philips tviholder på Ambilight-konseptet på sine toppklasse-tv-er, og man må nesten oppleve det i praksis for virkelig å få føling på hvor mye det faktisk bidrar til den visuelle opplevelsen!

  LG 42LE550N

  Velutstyrt LED LCD

  Denne flotte LED LCD-en har det aller meste man måtte ønske i en moderne tv. Digitaltuner, USB-mediaspiller som spiller DivX HD og mulighet for trådløs HD-link er noen av godbitene man får.

  Panasonic TX-P42X20

  Billig folkeplasma

  Midt blant alle de tynne og lekre LED-skjermene har det også sneket seg inn en plasmaskjerm. Panasonic TX-P42X20 viser at en plasmaskjerm fortsatt kan gi mye bildekvalitet for pengene.

  Panasonic TX-L42D25

  Lekker LED fra Panasonic

  Panasonic har tatt seg god tid med å lansere egne LED LCD-tv-er, men den nye TX-L42D25 er så absolutt verdt ventetiden!

  Les også

  iPhone 12 Pro Max feier gulvet med konkurrentene, og har det beste kameraet vi har sett hittil.
  De kompakte JBL L82 Classic, gir så mye moro for pengene, at vi utroper dem til best i klassen.
  BMWs første helelektriske SUV har alt man trenger, bortsett fra én ting.
  Sonys toppspekkede spillkonsoll leverer lynrask ytelse og sylskarp grafikk – skreddersydd for neste generasjons avanserte spill.

  Aktuelle tilbud

  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  Apple iPad Air og Samsung Galaxy Tab S7+ 5G i heftig tvekamp.
  Denon har aldri laget en bedre surroundforsterker, enn jubileumsmodellen AVC-A110.
  Bytter du ut den gamle strømforsyningen med en ny, kan det hende du blir like overrasket som vi ble.
  En digital notatbok er en mye bedre idé enn det høres ut som. Særlig når den er så bra som reMarkable 2.
  For den som har råd, skal det godt gjøres å få bedre lyd fra digitalsamlingen eller strømmetjenester. De rike har det godt!
  Jabras største ørepropp-modell fyller ikke stort. Men den er fylt med gode løsninger.
  iPhone 12 er kanskje det beste kjøpet blant Apples fire nye iPhone-modeller.
  LG og Sonys nye toppmodeller er er propp fulle av finesser og ny teknologi. Men hvilken av disse 8K-TV-ene har den aller beste bildekvaliteten? La oss teste!
  Sony a7s III er mer videokamera enn stillbildekamera, og passer derfor ikke for alle fotografer.
  Om Hyundai Kona er litt traust i sporet, så er lyden fra musikkanlegget det stikk motsatte. Elbilen har også alt man kan forvente av moderne fasiliteter.
  De koster nesten det samme, og de henvender seg til samme målgruppe, nemlig de forbrukerne som gjerne vil ha en premium mobil uten å måtte robbe banken.
  Med en Huawei Watch GT2 Pro på armen, trenger du ikke bytte klokke etter trening. Den passer nemlig til de fleste antrekk.