Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV
MAI TILBUD - 17 UKER FOR 17,- KJØP

Nyhet

Snart i Norden: Slik blir LGs nye OLED-TV-er i 2024

LGs nye toppmodeller lander snart i Norden: spesielt én finesse ser ekstra lovende ut.

Skrevet av / 14.03.24 - 21:00
Snart i Norden: Slik blir LGs nye OLED-TV-er i 2024

Frankfurt/Lyd & Bilde: Nå er det like før LGs nye OLED-TV-er slippes i norske butikker, og i den forbindelse inviterte LG oss til Frankfurt, finanshovedstaden i Tyskland, for en nærmere titt på de nye 2024-modellene.

Her fikk vi full oversikt over LGs nye TV-sortiment for 2024, inkludert både OLED G4, C4 og B4, som begynner å rulle ut i butikkene i april.

Vi fikk riktignok et glimt av de nye skjermene allerede under CES 2024 i januar, men nå var det duket for en grundig gjennomgang med LGs egne ingeniører og TV-eksperter. Presentasjonen ble ledet av LGs kommunikasjonsdirektør David Seperson, og med oss hadde vi også produktspesialist Erik Svalberg fra LG Nordic.

LG-eventet fant sted på Deutsche Bank Park – hjemmebanen til fotballaget Eintracht Frankfurt.(Foto: Audun Hage)

LG er «OLED-veteranen» i TV-bransjen

OLED-teknikken har vært en udiskutabel suksess for LG som feiret 10 år med OLED tv i fjor. Og selv om Samsung og andre produsenter har kommet til etter hvert, er LG fortsatt «eldst» når det kommer til OLED. Vi husker godt første gangen vi fikk se Flåklypa Grand Prixden første OLED-modellen i 2013: den simpelthen parkerte alt annet på den tiden!

Mye tid har gått siden da, og i dag tar vi denne typen bildekvalitet nærmest for gitt, men OLED er fortsatt i en klasse for seg selv når det kommer til kontrast og svartnivå. Men som vanlig er det rom for forbedringer.

OLED-teknikken har tradisjonelt hatt en svakhet når det kommer til lysstyrke sammenlignet med andre teknikker. I fjor så vi en kraftig forbedring gjennom teknikken Brightness Booster Max slik LG kaller det. Det handler om et spesielt filter (MLA) som hjelper skjermen med å ta bedre vare på lyset, kombinert med smart og energieffektiv bildebehandling på prosessorsiden.

Teknologien har sparket nytt liv i OLED-panelene, og gjort det mulig å klemme ut vesentlig høyere lysstyrke enn før. Forbedringen var lett å se på toppmodellen OLED G3, som for øvrig var en av de beste OLED-TV-ene vi testet i fjor.. Så er spørsmålet om LG har klart å heve lista i år?

P1030580 DSC_2704 DSC_2764 P1030558 P1030536
<
>
LG demonstrerte blant annet forskjellen mellom QD-OLED og OLED når det kommer til skjermrefleksjon.(Foto: Audun Hage)

LG OLED G4 får superkraftig «AI» prosessor

LGs nye 2024-modeller tar med seg mange av fjorårets forbedringer, men det også noen viktige nyheter under panseret. LG fokuserer mye på bildebehandling i år, og brukte tid på å fortelle om den nye «bildemotoren» – α(Alpha)11, videoprosessoren som blir å finne i årets toppmodeller OLED Signature M4 og OLED G4.

Den nye α11-prosessoren er utviklet av LG spesielt for OLED-TV, og skal være vesentlig kraftigere enn forgjengeren α9. Den lover blant annet 70% forbedring i grafikkytelse og 30% raskere prosessering sammenlignet med forgjengeren α9.

AI eller KI (kunstig intelligens) er den store snakkisen for tiden, og i dette tilfellet brukes KI til å analysere og forutsi hvordan objektene i bildet skal bearbeides best mulig.

Men den kanskje mest interessante forbedringen – som vi så praktiske eksempler på i Frankfurt – handler om glattere og mer naturlige bevegelser.

Les også LG: Våre OLED TV-er er de beste til film LG OLED-TV er «den ideelle filmkameraten» ifølge produsenten selv. Nå har de laget egen filmklubb for OLED-entusiaster.

LG 2024 OLED i praksis

Under seansen i Frankfurt fikk vi se nærmere på toppmodellen G4 i tillegg til lillebroren C4. LG hadde også satt opp noen konkurrent-skjermer slik at vi kunne sammenligne. Med på «testbenken» var Samsung S95C og Sony A95L, som begge bruker den konkurrerende QD-OLED teknikken.

LG har som forventet klokkertro på at deres W-OLED teknologi er den totalt sett beste – spesielt når den kombineres med den nye A11-prosessoren.

LGs David Seperson var synlig begeistret for den nye AI-modusen, og anbefalte oss å sjekke den ut ordentlig når vi tester de nye skjermene.

Prosessoren skal nemlig være så smart, at den også kan gjenkjenne når den IKKE behøver å gjøre noe drastisk med videosignalet. Den skal for eksempel mer skånsom og intelligent når det kommer til å bevare den opprinnelige fargebalansen. Sånt liker vi jo å høre, men hvor godt fungerer det?

LGs David Seperson (t.v) demonstrerte A11-prosessorens mange videofinesser. (Foto: Audun Hage)

Vi fikk se en rekke eksempler på hvordan AI-prosessoren jobbet for å forbedre bildet, men LG hadde valgt den aller saftigste Vivid-modusen for virkelig understreke poenget. Vi ser frem til å teste disse nærmere på hjemmebane – da med litt med mer «edruelige» innstillinger.

I våre øyne virket denne modusen fortsatt litt oppblåst og overdreven, spesielt på kontrast. Men den nye AI-prosessoren ser ut til å ha en stor verktøykasse av video-finesser.  Og potensialet virker stort!

En finesse som slo an umiddelbart, var den nye og forbedrede TruMotion-innstillingen(bevegelsesutjevning). LGs AI-prosessor kan nemlig identifisere og jevne ut flimmereffekten i 24p spillefilmer, med langt mindre «såpeoperaeffekt» enn før.

LG viste blant annet scener fra Fast & Furious 9 og Dune, hvor OLED G4 beholdt et glatt bilde uten oppbrytninger, og samtidig klarte å bevare den genuine filmfølelsen.

Her ser det virkelig ut til at LG har knekt koden, kanskje så mye at de kan utfordre Sony og Panasonic på sitt beste. Så denne modusen gleder vi oss til å sjekke ut nærmere – så fort vi får kloa i et testeksemplar av G4.

LG OLED C4. (Foto: Audun Hage)

Hva med OLED C4, da?

LG var naturligvis mest opptatt av å demonstrere flaggskipet OLED G4 i Frankfurt, men vi skal ikke glemme C4, arvtageren til premium-favoritten OLED C3 som ble en av fjorårets bestselgere.

Årets C-serie må fortsatt klare seg med Brightness Booster, uten «Max» eller MLA-filter, og bruker for øvrig den noe enklere videoprosessoren α9 AI Gen 7.

C4 er altså en tydelig nedskalert modell i forhold til G4, men 2024-generasjonen får fortsatt HDMI 2.1 på alle fire inngangene. Til glede for hardcore gaming-fans får den også 144 Hz panel – nå også på de minste 42 og 48 tommers skjermstørrelsene. Tommelen opp for det!

LG OLED B4. (Foto: Audun Hage)

Vi fikk også kikket litt på lillebroren OLED B4. Den prisgunstige B-serien har lenge eksistert litt «i skyggen» av de mer ekstravagante toppmodellene, men årets modell får noen kjekke forbedringer, i form av ny videoprosessor (Alpha 8) og 4 x HDMI 2.1 innganger. Bildepanelene er fortsatt 4K/120Hz, i opptil 77 tommer og med en velkommen designendring (nye V-formede føtter).

Dessverre hadde ikke LG tatt med seg noe eksemplar av den nyeste OLED M4 med trådløs videooverføring til Frankfurt, men vi håper å se denne i Norden i løpet av våren.

En annen modell som glimret med sitt fravær var den trådløse OLED T. Om denne dukker opp på våre breddegrader, virker heller tvilsomt. Tiden vil vise!

(Foto: Audun Hage)
Les også LG klarte ikke dy seg: Her er OLED M4, G4 og C4 De nye OLED-TV-ene i M4, G4 og C4-serien er allerede offisielle.
Les også Vi tar en titt på LGs transparente OLED-TV Er en gjennomsiktig OLED-TV genialt, eller bare en gimmick?

Pris og tilgjengelighet

LGs 2024 OLED og QNED modeller slippes i butikkene i løpet av april/mai. De nordiske prisene er ennå ikke offisielle. Saken oppdateres når vi vet mer!

Oppdatering: nå vet vi mer om prisene på LGs 2024-modeller – les mer i saken under:

Les også Nå vet vi prisene på årets nye OLED-TV-er fra LG Her er de norske prisene på LG OLED 2024-modellene M4, G4, C4 og B4.
Lyd & Bilde presiserer at reiseomkostningene til denne reportasjen ble betalt av produsenten.
Audun Hage
(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home

LB+

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde

LB+ Home

Tilgang til ALT innhold på L&B Home

49,- / for 30 dager
119,- / mnd
65,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.

Loewe OLED-TV er nå "Made in Germany"

Enorm 3D-skjerm fra LG

Her er Samsungs nye TV-modeller 2024: Full av AI-funksjoner

TCLs 163-tommer X11H demonstrert i Kina

Nå vet vi prisene på årets nye OLED-TV-er fra LG

Her er Sonys nye TV-modeller for 2024

Nå kan du gjøre et TV-kupp

TCL C855 går til 98 tommer

Her er TCL 115X955 MAX

Nå kan du se OLED-TV på flytur

Mer Philips Hue på Samsung TV

TCL 115X955: Gigant-TV klar for Norge

Scroll to Top