Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Nyhet

CES 2024: Slik er LGs gjennomsiktige OLED Signature T på nært hold

Er en gjennomsiktig OLED-TV genialt, eller bare en gimmick?

Skrevet av / 09.01.24 - 11:00
CES 2024: Slik er LGs gjennomsiktige OLED Signature T på nært hold

LG overrasket mange (inkludert oss) da de trakk en trådløs og gjennomsiktig OLED-TV opp av hatten under sin CES pressekonferanse. Trådløse og gjennomsiktige OLED TV-er har riktignok vært vist tidligere, men bare hver for seg, ikke i en og samme TV!

Denne gangen er det heller ikke bare snakk om et futuristisk konsept, men en aktuell modell som LG planlegger å slippe i handelen i løpet av 2024. Når det er sagt – TV-teknologi på dette nivået vil nok koste noen kronasjer, så vi blir ikke overrasket om OLED Signature T 77″ får sekssifret prislapp.

Les også LGs nye TV er både trådløs og gjennomsiktig Kan veksle mellom klar og gjennomsiktig, eller kullsvart bakgrunn med et knappetrykk.

Nærmere titt på OLED Signature T

Vi hadde allerede sett den trådløse skjermen på scenen, men deretter inviterte LG oss opp til sin private suite, i 60. etasje på hotellet Mandalay Bay. Her fikk vi se den trådløse, gjennomsiktige skjermen nærmere i åsyn. Og den var faktisk ganske fascinerende å se på.

Teknologien fungerer ved at det svarte bakgrunnssjiktet i OLED-panelet er strippet vekk, slik at de gjenværende OLED-pikslene som gjengir RGB og hvitt sitter på et gjennomsiktig glass. Den svarte bakgrunnen er erstattet med en motorisert duk, som kan trekkes opp eller ned ved behov.
Det er altså ingen elektriske triks i selve panelet, men snarere en fysisk «rullgardin» av ukjent materiale, som blokker lysinnslipp fra baksiden. Den skal angivelig klare å blokkere for både dagslys og direkte sollys, men nøyaktig hvor lystett den er rakk vi ikke å sjekke.

På tilkoblingsfronten bruker OLED T den samme trådløse koblingsboksen som OLED M. Det å slippe overflødige ledninger er selvsagt ekstra kjærkomment på en gjennomsiktig skjerm, hvor ledningene kommer lettere til syne! (Foto: Audun Hage)

Bildekvaliteten er slett ikke verst: LG OLED T har den samme skarpheten og de samme rike fargenyansene vi forbinder med OLED. Kontrasten og svartnivået vil selvsagt avhenge av om bakgrunnen er hevet eller ikke. Men vi kan nok uansett ikke regne med den samme lysstyrken og kontrasten som de aller sprekeste OLED-ene med MLA-panel, for eksempel.

Det å ha et gjennomsiktig skjerm er faktisk ganske morsomt. Partiene som ellers ville vært mørke er altså transparente, men fargene står igjen klare og tydelige. Det partiet som ellers ville vært kullsvart, er nå gjennomsiktig, og dette gir en tredimensjonal dybdeeffekt hvor det nesten ser ut som objektene på skjermen svever. LG-skjermen har også en lampe på baksiden, som lyser opp veggen bak og forsterker dette inntrykket.

Vi synes det ser «pretty cool» ut, som amerikanerne sier. Og når vi savner mer kontrast, er det bare å heve svartnivået igjen – bokstavelig talt – med et trykk på fjernkontrollen.

OLED-skjermer av den gjennomsiktige typen er nok først og fremst aktuell til profesjonell bruk, digitale skilt, reklame osv. Men hvem vet, kanskje det etter kan friste på på hjemmebane også? Hva tror du?

OLED T-skjermen har forøvrig ganske brukbar innebygd lyd. Det sitter innebygde høyttalere i hyllekonstruksjonen som sprer lyden ned mot gulvet og utover. Men dersom du går for den vegghengte versjonen av TV-en er det nok mer nærliggende å velge en lydplanke med trådløs lydoverføring – for eksempel en LG med WowCast.

Foruten OLED Signature T hadde LG stilt ut blant andre OLED M4 (nå også i 65 tommer) og OLED G4, hvor det rapporteres om kraftig forbedret lysstyrke. Begge de nevnte modellene får også LGs nye og superkraftige videoprosessor Alpha 11. Mens den folkekjære C-serien – OLED C4 – klarer seg med den enklere Alpha 9 gen. 7.

Les også LG avslører nye lydplanker Slank veggpryd eller fet Atmos-surround? LG lar deg velge selv.
Les også LG klarte ikke dy seg: Her er OLED M4, G4 og C4 De nye OLED-TV-ene i M4, G4 og C4-serien er allerede offisielle.
Audun Hage
(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home

LB+

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde

LB+ Home

Tilgang til ALT innhold på L&B Home

49,- / for 30 dager
119,- / mnd
65,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.

Loewe OLED-TV er nå "Made in Germany"

Enorm 3D-skjerm fra LG

Her er Samsungs nye TV-modeller 2024: Full av AI-funksjoner

TCLs 163-tommer X11H demonstrert i Kina

Nå vet vi prisene på årets nye OLED-TV-er fra LG

Her er Sonys nye TV-modeller for 2024

Nå kan du gjøre et TV-kupp

TCL C855 går til 98 tommer

Her er TCL 115X955 MAX

Nå kan du se OLED-TV på flytur

Mer Philips Hue på Samsung TV

TCL 115X955: Gigant-TV klar for Norge

Scroll to Top