Sniktitt

A95L: Eksklusiv sniktitt på Sonys nye flaggskip-tv

Sony QD-OLED toppmodell er snart i butikk, vi har allerede tatt en første kikk.

Skrevet av / 07.08.23 - 10:00
A95L: Eksklusiv sniktitt på Sonys nye flaggskip-tv

Sony overrasket markedet i fjor med introduksjonen av verdens første QD-OLED TV.  I år har de tatt seg betraktelig lengre tid, men nå er den nye toppmodellen A95L straks klar, og forventes å treffe butikkhyllene i september.

Vi fikk et lite glimt av A95L tilbake i mars, da Sony presenterte hele TV-sortimentet for 2023, men det var bare en tidlig prototype. Nå er toppmodellen endelig «ferdig knadd» og i den forbindelse inviterte Sony oss tilbake til hovedkvarteret i Weybridge utenfor London, for en eksklusiv sniktitt.

Concorde ved Brooklands Museum, ligger like i nærheten av Sony-kontoret. (Foto: Audun Hage)

Sonys europeiske hovedkontor ligger like i nærheten av legendariske Brooklands, Storbritannias første racingbane og dessuten hjemstedet til Concorde. Mercedes har også en testbane for biler og terrengkjøretøy her. Men i dette tilfellet var det altså en TV vi fikk anledning til å prøvekjøre!

Merk: Dette var et Sony-arrangement, hvor leverandøren sto for både reise, kost og losji. Så denne forhåndstitten må tas for det den er, og vi avventer konklusjonen til vi har gjort en fullverdig test av A95L på hjemmebane.

Sony A95L

Sony fikk mye skryt for toppmodellen A95K i fjor, og det er tydelig at også arvtakeren A95L er en modell de har store forventninger til. Flaggskipet har fått en rekke nye finesser som er eksklusive for denne modellen.

Designmessig har A95L en slank utførelse med tynn ramme i børstet aluminium, hvor bildet går helt ut i kantene. Samtidig er den store og blytunge sokkelen fra forgjengeren skiftet ut med slanke føtter, som kan heves for å gi bedre plass til en lydplanke. 77-tommeren kan også plassere føttene smalere for å passe til TV-reolen.

Sony A95L preview Weybridge (7) Sony A95L preview Weybridge (5) Sony A95L preview Weybridge (6)
<
>
Baksiden av Sony A95L er sjakkmønstret, og skroget er laget i et resirkulert plastmateriale kalt SORPLAS.. (Foto: Audun Hage)

QD-OLED

Ikke overraskende er det Quantum Dot OLED teknikken Sony har valgt å bygge videre på i 2023. A95L bruker nyeste generasjon QD-OLED panel fra Samsung Display – i likhet med Samsung S95C som vi allerede har testet. Det nye panelet har fått bedre kjøling, som bidrar til høyere vedvarende lysstyrke. Sony-skjermen kan også leveres i en etterlengtet 77″ skjermstørrelse, i tillegg til 65″ og 55″.

Videoprosessoren er en Cognitive Processor XR som vi kjenner fra før, men Sony forteller at de jobbet spesielt med å forbedre bildebehandlingen ytterligere fra 2022-modellene. Den nye finessen XR Clear Image analyserer og forbedrer bildet kontinuerlig, og skal være spesielt egnet til å forbedre kildemateriale av varierende kvalitet(strømming, TV, Blu-ray etc) og oppskalere til glitrende 4K.

Dette er jo påstander vi har hørt mange ganger før, så er spørsmålet hvor godt det fungerer i praksis? 

Sony A95L preview Weybridge (10) Sony A95L preview Weybridge (11) Sony A95L preview Weybridge (9)
<
>

Sony hadde for anledningen stilt opp A95L i et bekmørkt rom, ved siden av fjorårsmodellen A95K og de ferske 2023-konkurrentene LG G3 og Samsung S95C. Dessverre var det ingen Panasonic MZ2000 i sikte, da den ikke finnes tilgjengelig for salg enda. Derimot hadde de en Sony HX310 OLED proff-monitor fungerende som referanse.

Her hadde vi altså flere av årets råeste flaggskip TV-er side om side for sammenligning. Sony ga oss frie tøyler til å velge ulike demoscener, sjekke og prøve ut innstillinger på de ulike TV-ene. Med krevende scener fra utvalgte filmer kunne vi danne oss et inntrykk av de ulike skjermene.

Gnistrende god bildekvalitet

Med toppmodeller som dette, befinner vi oss åpenbart på et meget høyt nivå bildemessig. Det krever en viss erfaring for å skjelne forskjellene, men de er der. For det første er det tydelig at 2023-modellene har litt høyere kontrast og lysstyrke enn 2022-modellen A95K.

Når vi sammenligner LG OLED G3 opp mot Sony og Samsung, er det også tydelig at denne – til tross for imponerende kontrast – savner litt av den enorme fargemetningen, volum og nyanseforskjellene som vi oppnår med QD OLED-skjermene. Med de spektakulære flyscenene fra Top Gun: Maverick, kan vi se at disse har enda sterkere glød og mer sømløse fargegraderinger over horisonten.

Den mest interessante sammenligningen var likevel «duellen» mellom de nyeste QD-OLED skjermene for 2023. Siden Sony A95L og Samsung S95C bruker samme type bildepanel, vil den største forskjellen ligge i bildebehandlingen. Og her er det tydelig at Sony har gått grundig til verks. Med krevende mørke scener fra bl.a The Revenant, og The Greatest Showman kunne vi se at A95L hadde ekstremt lavt støynivå, og samtidig en spesiell evne til å grave frem detaljer i mørke partier av bildet. Mens både Samsung og LG hadde litt tendenser til black crush, kom skyggedetaljene imponerende bra frem på Sony-skjermen.

Vi fikk ikke tatt noen målinger av lysstyrke, men Sony A95L virket omtrent like punchy som Samsung S95C, som vi tidligere har målt til cirka 1250 nits i et 10 % vindu. Nøyaktige målinger må vente til har hatt Sony-skjermen på testbenken her hjemme.

Sony A95L preview Weybridge (9) Sony A95L preview Weybridge (4)
<
>

Oppdatert brukergrensesnitt

A95L er en Google TV slik vi har sett tidligere, med sin sedvanlige hovedmeny, med god oversikt over et bredt utvalg av tilgjengelige apper. Men Sony har også valgt å gjøre noen særskilte oppdateringer for akkurat denne modellen. Nærmere bestemt har menysystemet fått en overhaling, som gjør det lettere å navigere gjennom videokilder og spesifikke innstillinger.

Det er en klar og tydelig popup-meny som kan betjenes uten å måtte tildekke hele skjermen og det du ser på. Du kan for eksempel angi hvilken type innhold du ser på og få opp tilpassede bildeinnstillinger og valg for disse. Vi lekte oss rundt i menyene og fikk et positivt førsteinntrykk.

A95L er også skreddersydd for å kunne brukes med PS5 og andre spillkonsoller. Den har fått den nye spillmenyen, med rask tilgang og oversikt over de relevante innstillingene. Såkalt Auto HDR Tone Mapping og Auto Genre Picture Mode er på plass for å sikre god bildekvalitet til både gaming og strømming. Her kan man gjøre ulike valg og optimalisere for ulike spillsjangre. Finessen Black Equalizer hever detaljene i svarte/mørke områder, slik at man ser eventuelle fiender som gjemmer seg i mørket. A95L har også en bilde-i-bilde funksjon (Multi-View) der du kan se YouTube-guider i en egen rute mens du spiller.

Sony-skjermen kan for øvrig skilte med fire HDMI-innganger, men som tidligere generasjoner må den nøye seg med at to av disse er 4K/120Hz kompatible. De to øvrige inngangene støtter opptil 4K/60Hz.

Sony A95L vil på et tidspunkt også støtte Dolby Vision HDR for spill, men først gjennom en fremtidig software-oppdatering, og da opptil 4K/120 Hz.. Sony kunne ikke gi noen eksakt dato for oppdateringen, men forteller til Lyd & Bilde at det vil planlegges innenfor dette kalenderåret.

Sony A95L preview Weybridge (1) Sony A95L preview Weybridge (12)
<
>
Sony A95L har det nyeste menysystemet fra Sony, som gir rask og komfortabel adgang til ulike innstillinger som kildevalg, innstillinger etc. (Foto: Audun Hage)

Avansert lyd

Sony har som vanlig gjort seg flid med lyden. A95L bruker de skjulte innebygde høyttalerne vi kjenner fra tidligere (Acoustic Surface Audio+ med to aktuatorer og to basshøyttalere), og gir en kraftfull, klar og fyldig lyd. Samtidig finnes det flere utvidelsesmuligheter.

TV-høyttalerne kan også benyttes sammen med Sonys egne lydplanker (Acoustic Center Sync). Når du kobler til en lydplanke som for eksempel HT-A7000 kan du velge om dialogen skal gjengis utelukkende av lydplanken eller i samspill med TV-høyttalerne, for å heve lydbildet og gi bedre kobling mot handlingen på skjermen. Ved tilkobling av trådløse bakhøyttalere, kan man oppnå et fullverdig surround lydbilde gjennom såkalt 360 Spatial Sound mapping.

A95L har også dobbel lydutgang, slik at du for eksempel kan koble til et par Bluetooth hodetelefoner samtidig som TV-høyttalerne er aktive. På denne måten kan for eksempel du og partneren lytte til samme program på forskjellig lydstyrke. Nyttig!

Les også Endelig kan du gjøre dette med Sony-flaggskipet WH-1000XM5 Sony WH-1000XM5 har blitt oppdatert med nye funksjoner, som LDAC og multipunkt - samtidig.

Positivt førsteinntrykk

Dette var som nevnt bare noen første inntrykk av Sony A95L, og vi ser frem til å slå kloa i et testeksemplar snart – forhåpentligvis i den nye 77″ skjermstørrelsen.

Sony A95L forventes i butikkene i september og får følgende priser:

XR-55A95L (55″): 40.000 kr (veil.) 

XR-65A95L (65″): 50.000 kr (veil.) 

XR-77A95L (77″): 73.000 kr (veil.) 

 

Lyd & Bilde presiserer at reiseomkostningene til denne reportasjen ble betalt av produsenten.
Audun Hage
(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

1 hendelser på “A95L: Eksklusiv sniktitt på Sonys nye flaggskip-tv”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Mer sofistikert kunst til The Frame

Her er høstens nye TV-modeller fra Philips

Ny Playstation-app til Android TV

Thomson på IFA: Viste gjennomsiktig OLED

Storskjerm med gaming mode

Store, sterke og lynraske TV-er fra Hisense

Scroll to Top