Nyhet

Sony WH-1000XM5: Flaggskipet blir enda bedre

Sony WH-1000XM5 har blitt oppdatert med nye funksjoner, som LDAC og multipunkt - samtidig.

Skrevet av / 02.08.23 - 10:56
Sony WH-1000XM5: Flaggskipet blir enda bedre

Vi vet ikke om noen hodetelefoner med bedre støydemping enn Sony WH-1000XM5. De demper meget effektivt, samtidig som støykanselleringen ikke introduserer noen susing. Lyden er også bedre enn forgjengerne, og de gjør dermed et større poeng ut av den overlegne LDAC-kodeken. Denne gir tett opptil CD-kvalitet over trådløs Bluetooth, takket være en bitstrøm på inntil 990 kbit/s. Dette er inntil tre ganger høyere enn «vanlig» Bluetooth-lyd.

Men i motsetning med de nyere øreproppene WF-1000XM5 kan ikke de større hodetelefonene aktivere LDAC-kodek samtidig som man bruker multipunktstilkobling. Altså at man kan koble hodetelefonene til to enheter på en gang.

Det endres nå.

Sony WH 1000XM5 bendable
Foto: Geir Gråbein Nordby

Multipunkt og LDAC

Fra og med nå kan hodetelefonene, med en oppdatering fra mobilappen Sony Headphones, endelig bruke LDAC og multipunkt samtidig! Og best av alt: Sony lover at dette er med full 990 kbit/s lydkvalitet. Journalisten trodde ikke dette var fysisk mulig, ettersom LDAC i full kvalitet bruker EDR – eller Enhanced Data Rate – for å gi full 990 kbit/s kvalitet. Mens andre funksjoner, som multipunkt, bruker BR, eller Basic Rate.

Derfor vil mange hodetelefoner med LDAC, som for eksempel fra Technics, redusere LDAC-kvaliteten til 330 kbps for å kunne bruke kodeken sammen med multipunkt. Hvis det stemmer at Sony klarer full kvalitet samtidig med multipunkt, er dette ganske sensasjonelt, spør du oss.

Les også Sony WH-1000XM5: Farvel, støy! Sony overgår seg selv med de nye WH-1000XM5. Klasseledende støydemping, bedre lyd, og bedre komfort enn noensinne.

Romlig lyd med hodesporing

I tillegg utvides hodetelefonenes «romlige lyd» med hodesporing. Altså, når du aktiverer romllig lyd, eller 360-lyd, så kan lydbildet flytte seg med hodetbevegelsene dine, slik at du vil oppleve at lydbildet holdes stabilt foran deg, selv når du snur på hodet. Våre erfaringer er at dette fungerer «sånn passe», men det er uansett kjekt med muligheten.

Støydempende hodetelefoner 2023 - Test av de beste hodetelefonene akkurat nå!
Endelig hodesporing. Foto: Geir Gråbein Nordby
Les også Best på støydemping Sony WF-1000XM5 tar arven etter den populære M4-modellen og leverer enda bedre støykansellering og lydkvalitet.

Det betyr at LDAC i full kvalitet vil begrense en del andre Bluetooth-funksjoner, deriblant multipunkt. LDAC med lavere bitstrømmer (330 og 660 kbit/s) bruker derimot vanlig BR-overføring. Sammen med multipunkt er det 330 kbit/s som gjelder.

Til sammenligning bruker AAC maksimalt 320 kbit/s (256 på iPhone), altså omtrent det samme.

Det er derfor ikke sikkert du vil oppleve noen stor forbedring i lydkvaliteten ved å velge LDAC med multipunkt. Men prøv!

Les også De beste hodetelefonene under 2000 kr De trådløse, støydempende Sony WH-XB910N er ikke bare gode til prisen. De er glimrende. Punktum.

WH-1000XM5 oppdatering: tilgjengelighet

Oppdateringen til Sony WH-1000XM5 er allerede på plass, du trenger bare å koble hodetelefonene til telefonen, og åpne Sony Headphones-appen. Og oppdatere hodetelefonene derfra.

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

4 hendelser på “Sony WH-1000XM5: Flaggskipet blir enda bedre”

  1. Ulf Tranung

    Fungerer dårlig i et kundesenter. Plukker opp altfor mye lyd fra omgivelsene. Sidemannen høres nesten bedre enn meg selv, sier de jeg snakker med 🙁

  2. Ubrukelig headset syns nå jeg. Aldri slitt så mye med å koble et headset til TV’en før. Gikk rett i retur.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Forbedret premiummodell fra Bowers & Wilkins

De beste hodetelefonene blir sandfarget

Bose QuietComfort Ultra: Boses nye flaggskip

Devialet Gemini II kan noe ikke andre ørepropper kan

Grisebillige ørepropper med støydemping

Shure Aonic 50 får spatial audio

Scroll to Top