Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Samsung S95C (TQ77S95C)

Samsungs OLED-TV flekser med fargemusklene

Samsung S95C er både større og sterkere enn forgjengeren, og leverer noe av den råeste bildekvaliteten vi har sett fra en TV, uansett teknologi!

Skrevet av / 29.06.23 - 12:00
Samsung S95C (TQ77S95C)
Audun Hage

Samsung har lenge sverget til QLED og LCD som de beste teknikkene på TV-fronten, men nå kan vi se antydningen til et skifte hos den sørkoreanske produsenten. Årets nye flaggskipmodell S95C – kanskje den beste Samsung TV-en hittil – er nemlig en TV med OLED-teknikk. Eller QD-OLED for å være helt nøyaktig.

Samsung S95C. (Foto: Samsung)

Samsung S95C

OLED med kvanteprikker eller «Quantum Dots» kom for fullt inn på banen i fjor, representert av modellene Sony A95K og Samsung S95B. Begge leverte banebrytende bildekvalitet, og vi endte med å kåre teknologien til årets TV-innovasjon.

I år har Samsung utvidet sortimentet med to nye OLED-serier, hvor S95C-serien rangerer på topp. Bildekvaliteten skal være ytterligere forbedret, med blant annet høyere lysstyrke enn forgjengeren. S95 tar også med noen finesser vi kjenner fra andre Samsung-modeller, som den separate One Connect-koblingsboksen.

Den største nyheten – bokstavelig talt – er nok likevel at S95C kan leveres i flere skjermstørrelser, med en helt ny 77 tommer i sortimentet. Når vi først skulle teste en, valgte vi selvsagt den største!

S95C er Samsungs beste OLED for 2023, og leveres i skjermstørrelsene 55″, 65″ og 77″. (Foto: Samsung)

Lekker design

At Samsung-modellen har utseendet i orden, er det ingen tvil om. Skjermen er bare drøye centimeteren tykk, men det aller mest imponerende er at den beholder samme tykkelsen samme veien. For å få til dette er strømforsyning og elektronikk flyttet til en separat boks.

Samsung S95C thin edge(10) Samsung S95C panel frame(18) Samsung S95C (14)
<
>
Samsung S95C har en lekker og luksuriøs design der skjermen ivaretar samme tykkelse over det hele: Her er det ingenting som stikker ut – unntatt bildet, som virkelig «popper». (Foto:. Audun Hage)

Den såkalte One Connect-boksen kan settes ved siden av TV-en, festes til foten på baksiden, eller skjules i en reol. Sistnevnte er ekstra praktisk, spesielt dersom du ønsker å henge skjermen på veggen. Da kan alt av kabler, videokilder og annet krimskrams holdes skjult.

Designen på skjermen er virkelig rålekker, og det eneste vi har å sette fingeren på, er at det går en tynn svart stripe mellom bildepanelet og selve rammen. Hvis du tar en kikk på 8K-modellen Samsung QN900C, vil du se at denne har en virkelig syltynn metallinnramming, hvor panelet går helt ut i kantene. Dette gir en kul effekt som får skjermbildet til å «sveve» i rommet.

Samsung_Oled_DarkTeal_Focus Samsung_Oled_DarkTeal_Profile Samsung_Oled_DarkTeal_Back
<
>

Brukervennlighet og finesser

Foruten at selve tilkoblingene er flyttet utenbords, er også tilkoblingsmulighetene meget gode. S95C er utstyrt med fire HDMI-innganger hvor alle støtter den moderne 2.1 standarden. Det gjør at OLED-skjermen kan håndtere 4K videosignaler med opptil 144 bilder per sekund.

Dette er helt klart noe gamerne vil sette pris på, da man kan koble til både spillkonsoller og gaming-PC uten å løpe tom for innganger. Foruten Samsung er det stort bare LG som har like gode tilkoblingsmuligheter.

S95C kommer også med Samsungs nye, oppladbare fjernkontroll. Den er laget av resirkulerbar plast og føles betraktelig lettere i hånden enn den gamle varianten. På den annen side mener vi fortsatt at en flaggskipmodell som dette hadde fortjent en børstet stål-variant.

S95C bruker Tizen, som er Samsungs egenutviklede brukergrensesnitt, og byr på et raskt menysystem med et bredt utvalg av apper. Her finnes en mengde strømmetjenester man kan boltre seg i, deriblant MAX, SkyShowtime i tillegg til Netflix, Apple TV+, Amazon, Rakuten, og Disney+. For ikke å glemme Samsung TV+ som byr på en rekke gratis TV-kanaler.

S95C støtter selvfølgelig HDR-video, men må klare seg uten Dolby Vision, som er et meget utbredt HDR-format på ulike strømmetjenester (også for gaming). Selv om vi vet at god bildebehandling kan kompensere for dette gjennom såkalt tonemapping, hadde vi gjerne sett at Samsung krøp til korset, og åpnet for Dolby Vision på lik linje med andre TV-produsenter.

Samsung S95C (12) Samsung S95C (11) Samsung S95C input lag
<
>
Vi målte input lag til 9.1 millisekunder i spillmodus. Det er raskt! (Foto: Audun Hage)

Bildekvalitet: Fabelaktig kontrast!

Vi var fulle av lovord om forrige generasjon, og det tar ikke lang tid å fastslå at 2023-modellen S95C har mer av alt det gode. At denne OLED-skjermen tegner opp et svært engasjerende og livaktig bilde, er definitivt ingen overdrivelse!

QD-OLED panelene har noen klare fordeler når det kommer til måten de reproduserer farger på. Til forskjell fra «vanlig» OLED med hvitt lys og fargefilter, bruker denne teknologien blått lys kombinert med kvanteprikker (Quantum Dots) til fargene rødt og grønt. På denne måten oppnås det meget høy intensitet over hele fargespekteret, noe som resulterer i god lysstyrke, jevn fargebalanse og bred innsynsvinkel.

Det hersker ingen tvil om at dette en av de mest spennende panelteknologiene for tiden. Man kan godt si at den kombinerer flere av fordelene fra OLED og QLED-LCD, og samtidig luker ut flere av ulempene.

Kontrasten fra mørkt til lyst er suveren, og vi legger spesielt merke til hvordan Samsung-skjermen ivaretar den samme kontrasten over et bredt fargespekter. Både primærfargene rødt, grønt og blått så vel som cyan og magenta fremstår med en herlig intensitet. Det gjør også at man setter større pris på små fargevariasjoner i bildet. Blant annet kommer ulike nyanser av rødt veldig godt frem.

Ikke nok med det: Innsynsvinkelen er meget bred, med en fargegjengivelse som er like jevn uansett om vi betrakter skjermen rett forfra eller skrått fra siden. Selv de «vanlige» OLED-skjermene fra LG får et lite skifte i fargebalanse når de sees fra siden.

Samsung-skjermen har også en superjevn lysfordeling. Siden hver eneste piksel kan tennes og slukkes hver for seg, oppnås det et bekmørkt svartnivå, uten de små flekkene og gloriene man må tåle på LCD-skjermer med baklys.

Samsung S95C Extraction 2(16) Samsung S95C Extraction 2(15) Samsung S95C Extraction 2(17)
<
>
Samsung S95C leverer svært lekker bildekvalitet, med en særdeles imponerende fargegjengivelse. Her fra «Extraction 2» på Netflix. (Foto: Audun Hage)
Les også Actionfest? Chris Hemsworth beviser nok en gang hvorfor australieren er en av vår tids fremste actionstjerner – manuset derimot...

Meget god lysstyrke og lite refleksjoner

Samsung-skjermen har utmerket lysstyrke, ikke bare til OLED å være, men også generelt: Vi målte lysstyrken til rett over 1250 nits i et 10% testvindu, og nærmere 250 nits med hele skjermen i hvitt. Og vi kan legge til at dette var i Film-modus med svært nøytrale farger. S95C har også et effektivt antirefleksfilter, som reduserer speiling av omgivelsene.

Disse egenskapene gjør at S95C vil fungere utmerket til variert TV-titting under nær sagt alle lysforhold. Du skal med andre ord ha spesielle behov for å ønske en enda mer lyssterk TV.

Det sagt, så vil en MiniLED-skjerm kunne klare opp mot det dobbelte målt i antall nits, eller enda mer dersom man måler på 100% skjermareal. Dette gir naturligvis fordeler hvis du liker å se TV på høylys dag, i rom hvor det er mye lysinnslipp fra vinduer og lignende.

Samsung S95C Latto Big Energy(4) Samsung S95C reflection(8)
<
>
Samsung S95C har mer enn nok lysstyrke til å yte bra i opplyste rom. Her fra Latto - Big Energy på Youtube. (Foto: Audun Hage)

Samsung S95C mot QN95C: QD-OLED vs. QLED

I løpet av testen hadde vi også QLED-modellen QN95C for hånden, og dermed var det duket for en interessant duell mellom de to Samsung-skjermene.

Toppmodellen med MiniLED-baklys er etter vår mening en av de beste LCD-skjermene på markedet, med en suveren lysstyrke og kontrast for sin klasse: en av de soleklart beste skjermene for deg som liker å se sport i lyse omgivelser.

Men den må likevel se seg forbigått av «OLED-broren» på flere områder.

At S95C har det klare overtaket i «kinomørket» er ingen overraskelse: Her har OLED-skjermer bestandig hatt en fordel, takket være panelet som kan tenne og slukke hver eneste lille piksel individuelt.

LCD-skjermene pleier jo vanligvis å slå tilbake med høyere lysstyrke, men i dette tilfellet er ikke forskjellen like stor.

OLED-skjermen har vesentlig bedre kontrast, fargepresisjon og dybdefølelse under de fleste seerforhold, inkludert normalt opplyste rom. Det er først og fremst i veldig lyse omgivelser, og med veldig lyst videoinnhold, at QLED-modellen drar ifra med litt høyere intensitet og overskudd. Så med mindre man har helt spesielle behov for ekstrem lysstyrke, tror vi de fleste vil foretrekke S95C med OLED-teknikk.

Les også Ny fulltreffer fra Samsung? En av Samsungs aller beste TV-er er tilbake i ny 2023-versjon: QN95C er et imponerende skue fra alle kanter, men Samsung har også gjort noen interessante endringer.
Samsung S95C SDR Samsung S95C HDR
<
>
Samsung S95C gir meget presis gråtoneskala og fargegjengivelse.. Målingene viser lave delta-avvik på 1,3/1,7.

Særegen pikselstruktur

Det er likevel en ting man bør være oppmerksom på, relatert til hvordan QD-OLED panelet tegner opp bildet på. De såkalte subpikslene med røde, grønne og blå farger er stablet ovenpå hverandre i triangelform. Denne strukturen kan skape noen synlige «linjer» av rødt og grønt.

Enkelte TV-tittere kan være mer følsomme for dette enn andre, og effekten er mest synlig på nær avstand (1,5 meter). På mer normale sitteavstander smelter pikslene sammen til et sømløst bilde.

Vi tar oss likevel i å lure på hvordan QD-OLED med enda høyere oppløsning og pikseltetthet kan se ut. En slik modell finnes ikke på markedet enda, men teknologien for å produsere 8K QD-OLED er under utvikling. Derfor skulle det ikke forundre oss om vi får se en 8K OLED fra Samsung på et tidspunkt!

Samsung S95C QD OLED pixels Samsung S95C QD OLED pixels (2)
<
>
QD-OLED har en spesiell pikselstruktur som kan sees på nært hold. (Foto: Audun Hage)

Lydkvalitet

Samsung S95C har et oppgradert høyttalersystem med såkalt «4.2.2» konfigurasjon og 70 W utgangseffekt. Oppstillingen har ingenting med fotball å gjøre(!) – men innebærer at det er ekstra høyttalere på toppen og sidene for å skape et større og bredere lydbilde. TV-en støtter også Dolby Atmos lydprosessering internt, slik at du skal kunne få surround-opplevelse fra de innebygde TV-høyttalerne.

Det fungerer til en viss grad: Samsung-skjermen har en klar og luftig lyd med tydelig stemmegjengivelse. De ekstra basshøyttalerne klarer også å skape litt fylde til musikk og lydeffekter, så lenge skjermen stilles tett inntil veggen.

Likevel blir vi ikke direkte «blåst overende» av lyden, og tror nok de fleste kjøpere i denne kategorien vil ønske seg et separat lydsystem med større slagvolum, for eksempel en lydplanke med subwoofer. S95C støtter lydoverføring over Wi-Fi, i tillegg til HDMI eARC-kontakten.

Velger du en kompatibel Samsung lydplanke, kan du også benytte TV-høyttalerne i samspill med denne – såkalt Q Symphony. For eksempel Samsung HW-S810B dersom du vil ivareta den slanke fremtoningen, eller den nye HW-Q995C dersom du vil ha fetere lyd.

Les også Fortsatt best der det gjelder Når det kommer til å levere engasjerende filmlyd, er Samsungs toppmodell HW-Q995C rett verktøy til jobben.

Konklusjon

Samsung S95C seiler opp som en av de beste TV-ene vi har testet i år, uansett teknikk. Dette er en glimrende TV til all slags bruk, enten det er filmtitting i mørke rom eller sport i lyse omgivelser som står på menyen. Samsung-skjermen har dessuten en meget slank og gjennomtenkt design, som gjør den til et smykke på veggen.

Det finnes flere konkurrenter på lur: Blant annet skal det bli spennende å se hva Sony klarer å utrette med sin toppmodell A95L, som leveres med QD OLED-panel i de samme skjermstørrelsene som Samsung S95C. Det gjenstår også å teste Panasonics ildsprutende toppmodell MZ2000, som er en annen modell vi har høye forventninger til.

Når det er sagt, tror vi alle konkurrentene kan få en hard match, for Samsung S95C leverer en virkelig førsteklasses bildeopplevelse!

Karakter
Samsung S95C
High End

Lyd & Bilde mener

Samsung S95C serverer et kontrastrikt, livlig og fargesprakende bilde med høy presisjon, i tillegg til en meget slank og lekker design med praktiske tilkoblingsmuligheter. Prisen ligger i det høyere sjiktet. Samsung støtter fortsatt ikke det populære Dolby Vision HDR-formatet, hvilket kan være et savn for film- og serie-entusiaster.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Stor test av billige 55-tommere

OLED-TV på billigsalg

Hisense ULED: En OLED-killer?

Lekker og balansert bildekvalitet

Glimrende gaming-TV

De beste TV-ene på budsjett

Vi tester TCLs største og billigste TV

De beste storskjermene til serier, sport og spill

De beste OLED TV-ene

Større TV på budsjett

Fargesprakende entertainer-TV

Luksuriøs OLED-TV fra Loewe

Lyd & Bilde
Scroll to Top