360 graders video er den nye vinen

I hvert fall hvis man spør Samsung, LG og Mark Zuckerberg!

Da Samsung lanserte de nye flagskipmobilene Galaxy S7 og Galaxy S7 edge på Mobile World Congress i Barcelona, var det en helt annen begivenhet som stjal oppmerksomheten.

Les også: Fremtidens video er 360 grader

Ikke fordi de nye Samsung Galaxy-mobilene ikke virker særdeles lovende – for det gjør de – men i forkant lanseringen hadde Samsung lekket som en sil, og de fleste detaljer om S7 var kjent på forhånd, så rent innholdsmessig var det ingen store overraskelser.

Foto: Facebook
Foto: Facebook

Og mens vi alle satt og så på en VR-video om mulighetene i den nye luksus-mobilen, listet ingen ringere enn Mark Zuckerberg fra Facebook seg opp på scenen. Han postet selv senere et bilde (under) på Facebook, som har blitt delt flittig og har fått kritikerne opp av stolen… for vi har alle sammen blitt passive zombier, som lever i en elektronisk drømmeverden?

Her er billedet, som mange allerede nu mener, vil blive det mest delte på de sociale netværk i 2016. Foto: Facebook
Her er bildet som mange allerede nå mener, vil bli det mest delte på sosiale nettverk i 2016. Foto: Facebook

I følge Facebook og Samsung – og også andre selskaper som vi besøkte på MWC 2016, for eksempel LG og HTC – så er svaret på en måte ja. Helt sikkert er det i hvert fall, at 2016 blir året når vi vil bli bombardert med virtual reality og 360 graders video fra alle fronter.

For hva sa Mark Zuckerberg egentlig da han stod på scenen ved Samsungs store show i Barcelona? Her kommer et par utvalg (se hele hans presentasjon i videoen under):

Annonse: Artikkelen fortsetter nedenfor

“For ti år siden var det meste av det vi delte med hverandre på internett, tekst. Så ble det bilder. Nå er vi i en verden, hvor det er video. Men meget snart kommer vi til å leve i en verden hvor alle og enhver har muligheten for å dele og oppleve hele hendelsesforløp, som om man selv er personlig til stede.”

“Når min datter tar sine første skritt, så vil jeg fange en 360 graders video. På den måten kan mine foreldre og min familie oppleve øyeblikket som om de var til stede selv. Sammen med oss. VR er den neste sosiale plattformen!”

Han fortsatte å snakke om Samsungs nevnte virtual reality hodesett, Gear VR, som er utviklet av koreanerne i fellesskap med Oculus, som eies av nettopp Facebook. Gear VR vil følge med gratis, hvis man forhåndsbestiller den nye smartmobilen Samsung Galaxy S7 – et tilbud som også gjelder i Norge – og kjøpt separat skal den ikke koste mer enn 99 dollar.

Se Lyd & Bildes egen 360-video her

360-video er ikke helt nytt. Og i følge Zuckerberg har Facebook allerede en stund jobbet med å bli den best plattformen for 360 graders video – eller bare 360 video – som er filmet i 360 grader hele veien rundt fotografen, hvilket betyr at den som ser videoen med virtual reality-briller føler seg som om han eller hun selv er til stede midt i opptaket. Mer enn én million brukere ser allerede i dag 360-videoer på Facebook, forklarte Zuckerberg, og det finnes allerede over 20.000 slike videoer på Facebook (på tjenesten Facebook 360), mens hundredevis av nye blir lastet opp hver dag.

Brukerskapt innhold er nettopp det som for alvor skal gjøre virtual reality sosialt, og her kom Samsungs siste lansering inn i bildet. For samtidig med Galaxy S7-mobilene presenterte Samsung også et helt nytt 360-graders kamera, som vil gøre det mulig for vanlige mennesker å produsere innholdet som vil bli delt via virtual reality – hvis ting går som Mark Zuckerberg forestiller seg det.

Gear 360
Navnet på det nye kameraet er Gear 360, som er utstyrt med to CMOS 15 MP fisheye-kameraer med en DRIMe5s bildeprosessor. Det muliggjør 360-graders høyoppløst videomateriale, og støtter også 30 MP stillbilder. Ved bare å bruke ett av kameraene kan man filme og ta bilder i 180-graders vinkel. Innholdet kan lagres på microSD-kort opp til 128 GB.

Samsung Gear 360. Foto: Peter Gotschalk
Samsung Gear 360. Foto: Peter Gotschalk

Gear 360 leverer videofiler i MP4-format i en oppløsning på 3840 x 1920 pixel med 30 fps (men selv om oppløsningen er nesten 4K, vil kvaliteten på grunn av 360 graders perspektivet svare noenlunde til 720p HD Ready), og det støtter både 802.11 ac/a/b/g/n Wi-Fi (2,4/5 GHz), Wi-Fi Direct, Bluetooth 4.1 og NFC. Det blir lansert senere på året til en fortsatt ukjent pris, men vi fikk allerede mulighet for å leke litt med kameraet på Samsungs stand i løpet av messen, og det første inntrykket er positivt.

Er vi underlige, eller ligner Gear 360 ikke lidt BB-8 fra Star Wars? Foto: Peter Gotschalk
Er det bare oss, eller ligner Gear 360 ikke bare litt på BB-8 fra Star Wars? Foto: Peter Gotschalk

Gear 360 er kuleformet og passer i hånden, så det er enkelt å bruke og kan strømme direkte til mobiltelefonen. I hvert fall til en Samsung Galaxy S7. Under kan du se en kort demonstrasjon av kameraet.

360 CAM og 360 VR
Også LG hadde med et 360 graders videokamera på MWC 2016, lansert sammen med LGs virtual reality-hodesett, 360 VR.

Kameraet kommer med to 13 MP vidvinkellinser, 4 GB innebygd lagring og kan også ved hjelp av tre mikrofoner ta opp 5.1 surroundlyd.

LG CAM 360. Foto: Peter Gotschalk
LG CAM 360. Foto: Peter Gotschalk

LG 360 VR-brillen tilkobles den nyeste LG-smartphone LG G5 via en dedikert kabel (også lansert på mobilmessen), og fordi hodesettet ikke krever en mobil innsatt i enheten, er den bare en tredjedel så tung som Samsungs Gear VR. Vi kjenner verken pris eller lanseringsdatoer for 360 CAM eller 360 VR.

Tjenester
Innhold fra både Gear 360 og 360 CAM kan lastes opp til Facebook 360, Google Street View og YouTube 360 (hvordan du laster 360 video til YouTube kan du lese her).

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.
anmeldelse
Bohemian Rhapsody

Imponerende one man show!

Rami Malik stjeler hver eneste scene i en ganske så ordinær musikkbiografi.

test
Canon EOS RP

Røverkjøp fra Canon

Canon EOS RP er ikke uten kompromisser, men er aggressivt priset og meget tilfredsstillende å bruke.

Alt om Samsungs 2019 QLED TV-er

Samsungs kommende 2019-modeller får et markant løft i bildekvalitet, og denne gangen gjelder det ikke bare toppmodellene.

Samsung QE65Q900R

8K mot 4K TV: Teknisk knockout

Er Samsungs minste og billigste 8K-skjerm bedre enn en alminnelig god 4K TV? Vi tester!

gruppetest
5 trådløse støyreduserende hodetelefoner

Stille og fredelig på flyet

Støyreduserende hodetelefoner motvirker tretthet og skåner hørselen på lange flyturer.

Favorittkameraet vårt blir bedre

Leica Q2 er kanskje det perfekte reisekameraet

Sonos One får ny innmat

Brukeropplevelsen på Sonos One Gen 2 er den samme som før. Så hva er egentlig nytt og annerledes?

anmeldelse
Bad Times at The El Royale

Mørkets hotell

Stilig konsept-film med A-lag av skuespillere, som ikke helt innfrir.

test
Acer Swift 5 SF515-51T-58UX

Acer på slankekur

Acer Swift 5 er den letteste ultrabærbare i sin kategori. Men derfor er den likevel ingen lettvekter!

test
Audiovector QR5

Den mest komplette ­høyttaleren

Audiovector QR5 leverer rytmene uten å nøle, gir musikken luft – og slår nesten beina under sine egne toppmodeller.

anmeldelse
Triple Frontier

Greed is good…

Tidligere amerikanske elitesoldater bestemmer seg for å rane søramerikansk narkobaron. Det går definitivt ikke helt etter planen.

test
ikko OH1

Biller i ørene

Kinesiske ikko debuterer med høye ambisjoner til hverdagspris.

test
RME ADI-2 DAC

Den beste lyden vi har hørt

Du finner knapt noen bedre DAC til prisen, enn RME ADI-2 DAC.

Norgespremiere på superhøyttalere

Om du ikke har hørt om Kii Audio, så får du pokker meg ta turen ut til en av butikkene hvor høyttalerne Three BXT står i demo.

anmeldelse
A star is Born

Kjemien slår gnister

Cooper og Gaga synger seg inn i filmhistorien med en medrivende remake av motgang-gjør-sterk klassikeren.

test
IKEA Trådfri kontrollsett

Slå av og på

Gjør dum elektronikk litt smartere. Spesielt sammen med Trådfri Gateway.

test
IKEA Trådfri Gateway

IKEAs port til det smarte hjem

Vil man ha mest mulig ut av sine Trådfri smarte hjem-produkter, kommer man ikke utenom Trådfri Gateway.

test
IKEA Trådfri dimmesett

Smart pære for nybegynnere

IKEA Trådfri dimmesett er lett å komme i gang med. Men er ikke spesielt smart på egenhånd.

Lyssterk Leica 35mm

Her er den første vidvinkelen til Leica SL fullformatkameraer

MWC 2019: Nye PC’er fra Lenovo

MWC er ikke bare en mobilmesse. Lenovo hadde også pc'er til både jobb og fritid.