360 graders video er den nye vinen

I hvert fall hvis man spør Samsung, LG og Mark Zuckerberg!

Skrevet av / 26.02.16 - 11:35
360 graders video er den nye vinen

Da Samsung lanserte de nye flagskipmobilene Galaxy S7 og Galaxy S7 edge på Mobile World Congress i Barcelona, var det en helt annen begivenhet som stjal oppmerksomheten.

Les også: Fremtidens video er 360 grader

Ikke fordi de nye Samsung Galaxy-mobilene ikke virker særdeles lovende – for det gjør de – men i forkant lanseringen hadde Samsung lekket som en sil, og de fleste detaljer om S7 var kjent på forhånd, så rent innholdsmessig var det ingen store overraskelser.

Foto: Facebook
Foto: Facebook

Og mens vi alle satt og så på en VR-video om mulighetene i den nye luksus-mobilen, listet ingen ringere enn Mark Zuckerberg fra Facebook seg opp på scenen. Han postet selv senere et bilde (under) på Facebook, som har blitt delt flittig og har fått kritikerne opp av stolen… for vi har alle sammen blitt passive zombier, som lever i en elektronisk drømmeverden?

Her er billedet, som mange allerede nu mener, vil blive det mest delte på de sociale netværk i 2016. Foto: Facebook
Her er bildet som mange allerede nå mener, vil bli det mest delte på sosiale nettverk i 2016. Foto: Facebook

I følge Facebook og Samsung – og også andre selskaper som vi besøkte på MWC 2016, for eksempel LG og HTC – så er svaret på en måte ja. Helt sikkert er det i hvert fall, at 2016 blir året når vi vil bli bombardert med virtual reality og 360 graders video fra alle fronter.

For hva sa Mark Zuckerberg egentlig da han stod på scenen ved Samsungs store show i Barcelona? Her kommer et par utvalg (se hele hans presentasjon i videoen under):

“For ti år siden var det meste av det vi delte med hverandre på internett, tekst. Så ble det bilder. Nå er vi i en verden, hvor det er video. Men meget snart kommer vi til å leve i en verden hvor alle og enhver har muligheten for å dele og oppleve hele hendelsesforløp, som om man selv er personlig til stede.”

“Når min datter tar sine første skritt, så vil jeg fange en 360 graders video. På den måten kan mine foreldre og min familie oppleve øyeblikket som om de var til stede selv. Sammen med oss. VR er den neste sosiale plattformen!”

Han fortsatte å snakke om Samsungs nevnte virtual reality hodesett, Gear VR, som er utviklet av koreanerne i fellesskap med Oculus, som eies av nettopp Facebook. Gear VR vil følge med gratis, hvis man forhåndsbestiller den nye smartmobilen Samsung Galaxy S7 – et tilbud som også gjelder i Norge – og kjøpt separat skal den ikke koste mer enn 99 dollar.

Se Lyd & Bildes egen 360-video her

360-video er ikke helt nytt. Og i følge Zuckerberg har Facebook allerede en stund jobbet med å bli den best plattformen for 360 graders video – eller bare 360 video – som er filmet i 360 grader hele veien rundt fotografen, hvilket betyr at den som ser videoen med virtual reality-briller føler seg som om han eller hun selv er til stede midt i opptaket. Mer enn én million brukere ser allerede i dag 360-videoer på Facebook, forklarte Zuckerberg, og det finnes allerede over 20.000 slike videoer på Facebook (på tjenesten Facebook 360), mens hundredevis av nye blir lastet opp hver dag.

Brukerskapt innhold er nettopp det som for alvor skal gjøre virtual reality sosialt, og her kom Samsungs siste lansering inn i bildet. For samtidig med Galaxy S7-mobilene presenterte Samsung også et helt nytt 360-graders kamera, som vil gøre det mulig for vanlige mennesker å produsere innholdet som vil bli delt via virtual reality – hvis ting går som Mark Zuckerberg forestiller seg det.

Gear 360
Navnet på det nye kameraet er Gear 360, som er utstyrt med to CMOS 15 MP fisheye-kameraer med en DRIMe5s bildeprosessor. Det muliggjør 360-graders høyoppløst videomateriale, og støtter også 30 MP stillbilder. Ved bare å bruke ett av kameraene kan man filme og ta bilder i 180-graders vinkel. Innholdet kan lagres på microSD-kort opp til 128 GB.

Samsung Gear 360. Foto: Peter Gotschalk
Samsung Gear 360. Foto: Peter Gotschalk

Gear 360 leverer videofiler i MP4-format i en oppløsning på 3840 x 1920 pixel med 30 fps (men selv om oppløsningen er nesten 4K, vil kvaliteten på grunn av 360 graders perspektivet svare noenlunde til 720p HD Ready), og det støtter både 802.11 ac/a/b/g/n Wi-Fi (2,4/5 GHz), Wi-Fi Direct, Bluetooth 4.1 og NFC. Det blir lansert senere på året til en fortsatt ukjent pris, men vi fikk allerede mulighet for å leke litt med kameraet på Samsungs stand i løpet av messen, og det første inntrykket er positivt.

Er vi underlige, eller ligner Gear 360 ikke lidt BB-8 fra Star Wars? Foto: Peter Gotschalk
Er det bare oss, eller ligner Gear 360 ikke bare litt på BB-8 fra Star Wars? Foto: Peter Gotschalk

Gear 360 er kuleformet og passer i hånden, så det er enkelt å bruke og kan strømme direkte til mobiltelefonen. I hvert fall til en Samsung Galaxy S7. Under kan du se en kort demonstrasjon av kameraet.

360 CAM og 360 VR
Også LG hadde med et 360 graders videokamera på MWC 2016, lansert sammen med LGs virtual reality-hodesett, 360 VR.

Kameraet kommer med to 13 MP vidvinkellinser, 4 GB innebygd lagring og kan også ved hjelp av tre mikrofoner ta opp 5.1 surroundlyd.

LG CAM 360. Foto: Peter Gotschalk
LG CAM 360. Foto: Peter Gotschalk

LG 360 VR-brillen tilkobles den nyeste LG-smartphone LG G5 via en dedikert kabel (også lansert på mobilmessen), og fordi hodesettet ikke krever en mobil innsatt i enheten, er den bare en tredjedel så tung som Samsungs Gear VR. Vi kjenner verken pris eller lanseringsdatoer for 360 CAM eller 360 VR.

Tjenester
Innhold fra både Gear 360 og 360 CAM kan lastes opp til Facebook 360, Google Street View og YouTube 360 (hvordan du laster 360 video til YouTube kan du lese her).

Peter Gotschalk
(f. 1973): Sjefredaktør L&B Home. Peter har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2012. Han har vært aktiv som tech-journalist for tallrike medier siden 1998, blant annet som sjefredaktør for gadgetmagasinet GEAR og som journalist for magasinene PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartmobiler og andre bærbare enheter samt om teknologisk innovasjon, inkludert 5G, elektrisk mobilitet og smarte hjem.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

Ønsker du kun tilgang til Lyd & Bilde eller L&B Home?

Klikk her for å bestille tilgang til Lyd & Bilde.

Klikk her for å bestille tilgang til L&B Home.

Ekstrem portrettele

Fjerde generasjonen av lommedronen

Retrokamera i fullformat

Verdens dyreste 50mm

Kamera for tøffinger

Mye mer enn bare en oppdatering

Scroll to Top