Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Nyhet

Tidal kutter ut MQA og 360 Reality Audio fra juli 2024

Endelig over og ut for MQA hos Tidal. Sonys 360-format går også planken.

Skrevet av / 18.06.24 - 09:27
Tidal kutter ut MQA og 360 Reality Audio fra juli 2024

Strømmetjenesten Tidal, som er best kjent for å gjøre høyoppløst musikk mainstream, har kunngjort at de fra 24. juli 2024 vil erstatte all musikk i MQA-katalogen med native FLAC-versjoner. I tillegg fjernes alle podkaster og all musikk som i dag er tilgjengelig i Sonys 360 Reality Audio-format.

Foto: Meridian / MQA

Over og ut for MQA?

MQA (Master Quality Authenticated) har hatt sine tilhengere på grunn av påstått bedre lydkvalitet. Likevel har kodeken vært omdiskutert, siden den hevder å gi lossless høyoppløst lydkvalitet, selv om selve pakkingen av dataene faktisk ikke er tapsfri.

Tidal var lenge den fremste leverandøren av MQA-innhold. I august i fjor annonserte de at de ville satse på ren FLAC i stedet for MQA, men beholdt muligheten for avspilling av MQA-filer og opplasting av ny musikk i dette formatet.

Nå ser det derimot ut til at MQA er på vei ut for godt. Fra 24. juli 2024 vil man ikke lenger få tilgang til musikk i MQA eller 360 Reality Audio via noen av Tidals apper eller integrasjoner.

Les også Tidal setter ned prisene Tidal gir høyoppløst lyd og Dolby Atmos til den laveste prisen.

FLAC = åpen kilde

Tidal oppgir at de har valgt FLAC som sitt foretrukne format for stereo fremover, fordi det er åpen kildekode. Dette betyr at artister kan levere musikken sin i høy kvalitet direkte til Tidal uten involvering av en tredjepart, noe som gjør det enklere for fans å oppleve musikk i høyest mulig lydkvalitet på alle enheter.

For surroundlyd har Tidal valgt å satse på Dolby Atmos på grunn av antall kompatible enheter, tilgjengelig katalog og artisters adopsjon av formatet.

Les også MQA er ikke død. Kjøpes av Lenbrook MQA får nytt liv med ny eier. Lenbrook er moderselskapet til blant annet NAD og Bluesound.

Tidals beslutning kommer kort tid etter at Lenbrook, moderselskapet bak merker som NAD, Bluesound og Polk, kjøpte rettighetene til MQA-teknologien etter at MQA Ltd havnet under konkursbeskyttelse i fjor. Det er uklart om Tidals avgjørelse har noen sammenheng med dette oppkjøpet.

Tidal forsikrer om at de ikke har flere planer om å endre sitt tilbud av lydformater i overskuelig fremtid, og at de forblir dedikert til å gi abonnentene “eksepsjonell lydkvalitet”. Selv om de har FLAC-erstatninger for nesten alle MQA-spor, jobber de hardt for å sikre at alle eksisterende MQA-spor blir erstattet med en FLAC-versjon så snart som mulig.

Mer info: tidal.com

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Sommertilbud

LB+ Total

Få full tilgang i 7 uker for kun 7 kr.

LB+ Total mnd

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home

LB+ Total år

Tilgang til ALT innhold i et år

7,- / for 7 uker
49,- / for 30 dager
1,650,- / år
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.

Gjennomsiktig kassettspiller vekker begeistring

Kompakt strømmeforsterker

Forsterkeren "ingen" har råd til

AirPlay: Lossless, så lossy, så lossless igjen

Du trenger kanskje en sånn

Får etterlengtede funksjoner

Ny rekord i antall høyttalere

Ny pickup-generasjon fra Rega

Forbedrer flaggskipet

Ny streamer fra McIntosh

Billig og bra musikkstreamer fra FiiO?

Her er lyden fra McIntosh

Scroll to Top