Nyhet

Nå kommer high-res FLAC på Tidal

Tidal er nå ute med seks millioner låter i det høyoppløste, tapsfrie FLAC-formatet. Og annonserer samtidig at det er FLAC - og ikke MQA - som er tjenestens foretrukne format.

Skrevet av / 30.06.23 - 14:06
Nå kommer high-res FLAC på Tidal

Streamingtjenesten Tidal tar konsekvensen av MQAs økonomiske problemer og har nå gjort FLAC til det foretrukne formatet for høyoppløst musikk.

Dette kunngjorde Tidal-sjef Jesse Dorogusker i går kveld på det sosiale mediet Reddit. Han understreket også at det åpne FLAC-formatet er i tråd med Tidals tanker om åpenhet:

«It’s open source, allowing greater access for artists and fans, and aligns with TIDAL’s support for open platforms.»

I praksis betyr dette også at den høyoppløste musikken blir tilgjengelig for et større publikum, i og med at den kan spilles av på enhver nyere streamer eller DAC, mens det er svært få hifi-produsenter som har valgt å kjøpe lisens for å bygge inn MQA-dekoding i produktene sine.

Les også MQA nedenom og hjem? MQA skal gi "bedre enn CD-kvalitet" på strømming. Men nå har rettighetsinnehaver søkt konkursbeskyttelse. Hva skjer nå?

I første omgang er det seks millioner låter som blir tilgjengelige i det høyoppløste, tapsfrie FLAC-formatet, i oppløsninger på opptil 24-bit/192 kHz.

Endringen påvirker kun HiFi Plus-abonnenter med tilgang til såkalte Tidal Masters-opptak, ettersom vanlige HiFi-abonnenter allerede har tilgang til streamet musikk i FLAC-format med CD-kvalitet.

Men selv om Tidal offisielt har erstattet det kontroversielle MQA-formatet med HD FLAC, ser det ut til at høyoppløselige musikkfiler vil kunne strømmes i begge formater i fremtiden.

Hvis du er en Tidal HiFi Plus-bruker, kan det ta litt tid før overgangen til FLAC blir synlig. I første omgang vil det høyoppløselige FLAC-formatet kun bli utprøvd for brukere av iOS-appen som har meldt seg på Tidals betatest-program. For alle oss andre vil de høyoppløste, tapsfrie musikkfilene først være tilgjengelige fra august.

Tidal erstatter nå det omdiskuterte og tapsgivende MQA-formatet med høyoppløst FLAC (Foto: Tidal)

 

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • LB+ Total i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 Mnd
    Kun 149,- mnd

    Du sparer 288 ,-

Ønsker du kun tilgang til Lyd & Bilde eller L&B Home?

Klikk her for å bestille tilgang til Lyd & Bilde.

Klikk her for å bestille tilgang til L&B Home.

MQA er ikke død. Kjøpes av Lenbrook

Denon lager platespiller igjen

Nye tonearmer til platespillere

Ser du hva som er nytt?

Slank og rimelig forsterker fra Marantz

Billig platespiller med innebygget høyttaler

Scroll to Top