Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Nyhet

Tusen sanger får 360-lyd

Sonys 360 Reality Audio lanseres på flere musikktjenester, også Tidal og Deezer.

Skrevet av / 17.10.19 - 12:19
Tusen sanger får 360-lyd

Tidligere skrev vi at Sonys nye musikkbibliotek med 360 graders lydbilde kommer til musikktjenesten Amazon HD. Nå er det også klart at musikken slippes på andre lossless-tjenester som Deezer og Tidal, og vi skal visst kunne høre de første sporene den 28. oktober. Rundt tusen sanger vil komme fortløpende til å begynne med.

Sony håper med 360 Reality Audio å gjøre for musikk det Dolby Atmos har gjort for film; nemlig å trekke lytteren inn i et 360 graders omringende lydbilde. Ikke bare rundt lytteren, men også over hodet. Såkalt lyd fra himmelen, eller «Guds stemme», som noen kaller det veldig pompøst.

Lytt gjennom vanlige hodetelefoner

Sony har utviklet en algoritme som lar lytteren oppleve 360-lyd fordelt utover 24 kanaler, spilt gjennom et vanlig par stereohodetelefoner.

Sony selv skriver på sin hjemmeside: «Individuelle lyder som vokal, kor, piano, gitar, bass, og til og med lyder fra et live publikum kan plasseres i et 360-graders sfærisk lydlandskap, og dermed gi artister og skapere en ny måte å uttrykke sin kreativitet. Lytterne kan bli nedsunket i et lydlandskap nøyaktig etter hensikten til artistene og skaperne.»

Vi har tidligere fått demoer, som har vært så som så.

Bluetooth?

Det er litt uklart om det objektbaserte lydbildet krever tapsfri lydoverføring; at Sony kun lanserer det til premiumtjenester som Amazon HD, Tidal og Deezer kan tyde på det. Men det som gjør det litt kryptisk er at Sony skriver «Listen with any headphones», med bilde av sin trådløse Bluetooth-hodetelefon WH-1000XM3. Man skulle tro at man trenger hodetelefoner med kabel. Men siden Sonys hodetelefoner støtter LDAC, som skal være en tapsfri måte å overføre lyd over Bluetooth på, så kan det tenkes at dette er et krav for å oppleve 360-lyd over Bluetooth på. Og at hodetelefoner fra andre produsenter krever kabel.

Dette vil vi undersøke nærmere.

Flere plateselskaper

Musikken kommer i løpet av høsten, fra artister som Pharrell Williams, Bob Dylan og Billy Joel. Sony har også spilt inn liveopptredener fra artister som Charlie XCX and Kodaline og konvertert dem til det nye formatet.

I tillegg til Sonys eget plateselskap jobbes det med Universal, Warner og Live Nation, for å få mer 360-innhold i fremtiden.

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Billigere strømming fra Auralic

Ny og bedre forsterker fra Cambridge Audio

Goldmund effektforsterker: Bare ikke spør om prisen ...

En forsterker for drømmere

Vinyl setter ny rekord

Komplett anlegg i retrostil

Platespiller med plug and play

Nye råskinn fra sveitsiske Soulution

Da hi-fi var en livsstil

Noe helt eget for din platesamling

Nå kan du linke til alle musikktjenester på én gang

Endelig en rimelig Roon-streamer!

Lyd & Bilde
Scroll to Top