Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Klipsch hodetelefoner med Heritage-lyd

Klipsch vil banke signaturlyden de er kjent for rett inn i øregangen din, med de semi-åpne HP-3.

Skrevet av / 09.01.18 - 13:36
Klipsch hodetelefoner med Heritage-lyd

Få høyttalerprodusenter vekker så klare assosiasjoner som Klipsch. Bare man hører navnet, vet man at det dreier seg om hornhøyttalere som kan spille høylytt og fysisk, nesten uten å dra kraft fra forsterkeren i det hele tatt.

Aller best kjent er Heritage-serien, som omfatter klassiske, eldgamle høyttalermodeller men som fortsatt produseres. Den eldste, den gigantiske Klipschorn, ble først produsert i 1946(!), og nå over 70 år etter lages den fortsatt meget tett opp til den opprinnelige konstruksjonen.

Andre modeller er La Scala, Cornwall, Heresy og Forte, alle med lyd som slår hardt – men uten å bli skarp.

Klipsch Heritage HP-3
Klipsch Heritage HP-3 i valnøtt. Foto: Klipsch

 

Nå har tiden kommet for å komme enda tettere på Heritage-lyden, når den nå kommer i form av hodetelefoner. Tre modeller ble avduket på CES i fjor, HP-1, HP-2 og HP-3, men nå som lanseringen har kommet er det så langt bare toppmodellen HP-3 vi har sett noe til.

HP-3 er en halvåpen konstruksjon, det betyr at den er bygget som en lukket hodetelefon, men hvor den midtre delen av ørekoppenes utside er åpne. Dette er tilsvarende den teknologien man finner i Audioquest Nighthawk, som minner litt utseendemessig, med samme typer riller utenfor ventilasjonshullet.

Halvåpen

Tanken rundt en halvåpen design er at man skal få en mer fysisk bassgjengivelse tilsvarende den man får med lukkede hodetelefoner, men da med ventilering som gir friere dynamikk og en åpnere og renere diskantgjengivelse, som man kjenner fra åpne hodetelefoner. Med andre ord, et forsøk på å gi oss det beste fra begge verdener.

Høyttalerelementene i HP-3 er store, hele 52 millimeter, hvor mange konkurrenter tilbyr 40 millimeter. Elementene er ikke omringet av noen gummiring, men er en såkalt ”free edge design”. Dette skal gi klarere lyd, med mindre farging, og Klipsch hevder et lydbilde på nivå med sine beste høyttalere.

Impedansen er på bare 25 ohm, som gjør at hodetelefonene kan spille mer enn høyt nok med en mobiltelefon eller bærbar musikkspiller, mens Klipsch likevel anbefaler en forsterker for best og renest mulig lyd.

Hodetelefonene tåler vanvittige 1,8 watt, og har en følsomhet på 98 dB med en milliwatt. Hører du dårlig, er det med andre ord bare å skru opp! Vekten er 440 gram, som gjør at du vil kjenne dem tynge noe, men om komforten er bra ellers, trenger det ikke være noe man tenker over. Som vi erfarte da vi testet de fantatiske Focal Utopia med sin vekt på 490 gram.

Klipsch Heritage Headphone Amp
Klipsch anbefaler Heritage Headphone Amp sammen med HP-3, men den er ikke nødvendig. Pris: 6.995 kr. Foto: Klipsch

 

Farger, pris og tilgjengelighet

HP-3 kommer i utførelse i valnøtt, ibenholt eller eiketre, utstyrt med to utskiftbare kabler på henholdsvis 1,4 og 2 meter. Hodetelefonstativ medfølger, det samme gjør en stor 6,3 mm jackplugg.

Prislappen på Klipsch HP-3 er like heftig som hodetelefonene: 14.995 kroner. Hodetelefonforsterkeren Heritage Headphone Amp anbefales men er ikke nødvendig, til 6.995 kroner. Begge er tilgjengelige nå.

Du kan tro vi gleder oss til å teste!

mono.no

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

0
Lyd & Bilde
Scroll to Top