Quantum Dot-TV-er fra TCL

LCD-TV-er med Quantum Dot-teknologi, fra verdens tredje største TV-produsent

Skrevet av / 12.01.17 - 13:12
Quantum Dot-TV-er fra TCL

Med sin toppmodell X2 og mellommodell C70 forbedrer kinesiske TCL Quantum Dot-fargefilteret i sine LCD-paneler.

Som Samsung satser TCL på Quantum Dot. I sine 2017-modeller har Samsung valgt å kalle teknologien QLED, mens TCL kaller det QD-teknologi. Men prinsippet er det samme: Quantum Dots, eller kvanteprikker, er små krystaller av nanostørrelse, som, når de treffes av lys, gjengir bare en enkelt bølgelengde. Størrelsen på krystallen bestemmer om lyset som gjengis er rødt, grønt eller blått, etter krystallen treffes av TV-ens LED-lys. Fordelen med denne teknologien er at den gir mer naturtro og sprakende farger, enn med LCD-teknologien alene.

X2 sett fra siden. Foto: TCL
X2 sett fra siden. Foto: TCL

 

X2 er toppmodellen. En ultratynn 7,9 mm TV med slank, kantløs design, og – i følge selskapet selv – det mest avanserte innen kvanteprikk-materiale. Lysstyrken på 600 nits er ikke helt den samme som Samsungs 1500-2000 nits, og vil nok derfor heller ikke gi fullt den samme effekten på videoinnhold med høy dynamisk rekkevidde (HDR), hvor det skarpeste lyset er ”hvitere enn hvitt”. Men så er da også TCL i en markant lavere prisklasse, selv om vi i skrivende stund ikke vet prisene for X2.

Fargespekteret på TCL X2 er 52,7 prosent bredere enn på vanlige LED TV-er. TV-en tar utgangspunkt i tidligere modellers QD-teknologi og JBL by Harman-høyttalersystem, men har i tillegg ”ekstra, avansert teknologi, førsteklasses konfigurasjoner, elegant design og en unik stil.” X2 er 60 prosent slankere enn forgjengeren X1, og har en meget tynn 5 mm skråkant som gir mer skjerm på mindre plass, og vi loves ”eksepsjonell bildekvalitet og en ekte storskjermopplevelse.”

X2 ser også bra ut bakfra. Foto: TCL
X2 ser også bra ut bakfra. Foto: TCL

 

På Smart-TV-fronten er X2 utstyrt med Android TV 6.0.1, den nyeste versjonen av Android TV OS, som kan vise alt av 4K-innhold fra ulike TV-tjenester. Inkludert Netflix og YouTube.

X2 er tilgjengelig i størrelsene 55 og 65 tommer, og kommer til Europa i tredje kvartal 2017.

Rimeligere modell
C70 har også 4K HDR og en slank design. Takket være HDR Dynamic Contrast kan man dessuten justere kontrasten for hver HDR-scene, slik at man får en mer lysende hvitfarge og dypere svartfarge. TV-en har bred fargepalett (WCG) med ”avansert LED-fosfor som gir mer realistiske farger, bedre høylys og økt kontrast mellom lyst og mørkt.” UHD-oppskalering skal tilføre eksisterende HD-innhold flere detaljer og mer realistisk klarhet.

C70 har støtte for den nyeste versjonen av Android TV OS, Android TV 6.0.1. Den kommer på markedet i Europa i andre kvartal, i størrelser fra 49 til 75 tommer til en veiledende salgspris fra 799 til 2.999 euro.

Artikkelfoto: TCL (X2)

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Scroll to Top