Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Nyhet

Apple lanserer 14″ og 16″ MacBook Pro’er med M1 Pro og M1 Max

Begge kommer bl.a. med Liquid Retina XDR-skjerm og forbedret webkamera. Touch Bar er nå fjernet, mens MagSafe er tilbake!

Skrevet av / 18.10.21 - 22:16
Apple lanserer 14″ og 16″ MacBook Pro’er med M1 Pro og M1 Max

Etter at Apple i fjor lanserte den egenutviklede og lynraske Apple M1-prosessoren samt nye iMac-, MacBook Air– og 13″ MacBook Pro-modeller basert på den nye chip’en, har vi ventet på en oppdatering av den store 16″ MacBook Pro, som frem til nå kun har vært tilgjengelig med Intel-prosessor.

Nå er oppdateringen endelig her. På dagens virtuelle Apple Event kom 16″-modellen samt to helt nye Apple-prosessorer, pluss en helt ny 14″ MacBook Pro, en skjermstørrelse som lenge har vært ventet.

M1 Pro og M1 Max

Begge de nye MacBook Pro-modellene kan konfigureres med enten M1 Pro eller M1 Max, som er navnet på Apples nye prosessorer.

Disse bygger videre på M1-chippens arkitektur, med høyere ytelse og bedre batterilevetid. CPU’en i M1 Pro og M1 Max gir opptil 70 prosent raskere ytelse enn M1, og GPU’en i M1 Pro er opptil to ganger raskere enn M1, og M1 Max er opptil fire ganger raskere enn M1.

M1 Pro fås med opptil 16-core GPU, nesten dobbel så rask som M1. (Foto: Peter Gotschalk)

M1 Pro byr også på opptil 200 GB/s minnebåndsbredde og støtter opptil 32 GB RAM samlet minne. M1 Max har opptil 400 GB/s minnebåndsbredde – dobbelt så mye som M1 Pro og nesten 6 ganger mer enn M1 – og støtter opptil 64 GB RAM. Den effektive arkitekturen i M1 Pro og M1 Max betyr at de begge leverer samme nivå av ytelse, uansett om MacBook Pro er tilkoblet strøm eller bruker batteriet, lover Apple.

Strømforbruket skal også være vesentlig mindre enn med en typisk 8-core prosessor i en bærbar Windows-PC. F.eks. gir M1 Pro opptil 1,7 x høyere CPU-ytelse med samme strømnivå, og oppnår PC-chippens maksimale ytelse med opptil 70 prosent mindre strøm, fortalte Apple på dagens lansering.

Farvel til Touch Bar, velkommen til Liquid Retina XDR

Utover de nye prosessorene kommer de nye MacBook Pro-modellene med massevis av andre innovasjoner – og et par skritt tilbake, som nok vil glede de fleste trofaste Apple-fans.

De nye modellene fås nå med et Magic Keyboard, som er plassert i en dobbeltanodisert svart ramme, som fremhever de bakgrunnsbelyste spesialtegnene på tastene. Dessuten har tastaturet en rekke med funksjonstaster i full høyde. Fysiske funksjonstaster som f.eks. en bredere Escape-tast, erstatter Touch Bar, slik at profesjonelle brukere får igjen den gode følelsen av taktile mekaniske knapper.

16″ MacBook Pro kommer med en oppløsning på 3456 x 2234 piksler, mens 14″-modellen har 3024 x 1964 piksler. (Foto: Peter Gotschalk)

Skjermen har Liquid Retina XDR-teknologi, som er basert på den samme mini-LED-teknologien som finnes i iPad Pro. Liquid Retina XDR-skjermen leverer opptil 1.000 nits lysstyrke på fullskjerm, en maksimal lysstyrke på 1.600 nits og et kontrastforhold på 1.000:000:1. Den nye skjermen kommer også med en adaptiv oppdateringsfrekvens på opptil 120 Hz. Skjermrammen har blitt tynnere og er nå bare 3,5 mm. På grunn av det har skjermen fått en notch hvor det er gjort plass til webkameraet.

Kameraet kommer nå med 1080p oppløsning og utnytter bildesignalprosessoren (ISP) og Neural Engine på M1 Pro og M1 Max til databasert video, som forbedrer videokvaliteten slik at brukerne ser skarpere ut og med mer naturlige hudtoner.

Nå støtter MacBook Pro tre eksterne skjermer og en 4K-TV

Begge modellene har tre Thunderbolt 4-porter for å koble til eksterne enheter med høy hastighet, en SDXC-kortplass til rask tilgang til medier, en HDMI-port for tilkobling av skjermer og TV, og en forbedret 3,5 mm jack, som nå støtter hodetelefoner med høy impedans.

Med M1 Pro kan brukerne nå koble til opptil to Pro Display XDR-skjermer, og M1 Max støtter opptil tre Pro Display XDR-skjermer og en 4K TV, alt samtidig.

MagSafe er tilbake på MacBook Pro med MagSafe 3, som har et oppdatert design og gir mer strøm inn i systemet enn noen gang før, lover Apple. I tillegg debuter MacBook med hurtigladning, slik at den kan lade opptil 50 prosent på bare 30 minutter.

MagSafe er tilbake! Og vi kan endelig si farvel til Touch Bar (Foto: Peter Gotschalk)

Pris og tilgjengelighet

De nye MacBook Pro-modellene med M1 Pro og M1 Max kan bestilles i dag. Leveringen starter fra d. 26. oktober.

Den nye 14″ MacBook Pro-modellen starter på 23.490 kroner, og 16″ MacBook Pro-modellen fra 29.490 kroner.

Peter Gotschalk
(f. 1973): Sjefredaktør L&B Home. Peter har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2012. Han har vært aktiv som tech-journalist for tallrike medier siden 1998, blant annet som sjefredaktør for gadgetmagasinet GEAR og som journalist for magasinene PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartmobiler og andre bærbare enheter samt om teknologisk innovasjon, inkludert 5G, elektrisk mobilitet og smarte hjem.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Populært konferansekamera får en etterfølger

Ingen M4 for stasjonære Mac-er i år

Raske, intelligente PC-er kommer snart

Dell Inspiron: Fleksible bærbare datamaskiner for skrivebordet

Sugen på en raskere datamaskin?

Lyver Qualcomm om Snapdragon X?

AOC blir seriøse

Chromebooks med ekstra krefter

Innred hjemmet ditt med IKEA-AI

Mange skjermfunksjoner til en rimelig pris

Logitech-sett bygger bro mellom jobb og privatliv

KI gjør sitt inntog i ThinkPad

Scroll to Top