Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Nyhet

Utrykningspolitiet testet elbiler

Utrykningspolitiet bruker elbiler i sivil.

Skrevet av / 09.11.23 - 14:50
Utrykningspolitiet testet elbiler

De fleste vet at ikke alle politibiler er uniformerte med blålys på taket. Mange av dem er like diskret som den norske bilparken, men utstyrt for ulike politioppgaver.

Særlig gjelder den en del av bilparken til utrykningspolitiet, eller UP, som patruljerer veiene for å avsløre fartsovertredelser.

Nå kan du – hvis du er hard på gassen, få møte UPs første elbiler i sivil, som er på veiene allerede.

De er utstyrt med videokameraer som dokumenterer farlig adferd i trafikken, og førere som tråkker for hardt på gasspedalen.

I følge en artikkel på politiforum.no, har UP testet elbiler i omtrent ett år, og dette er de to første modellene som tas ut i tjeneste.

BMW I4 M50 og Kia EV6 GT under PFT og UPs tester på bane. Foto Haakon Stensrud/UP

UP har testet BMW I4 M50 og Kia EV6 GT, som har en toppfart mellom 225 og 250 kilometer i timen, og en akselerasjon som når igjen det meste på veiene.

UP-sjef Knut Smedsrud sier til politiforum.no, at hovedfokuset til bilene er å avsløre fartsovertredelser, nå med et ekstra miljøfokus.

– Primæroppgaven er fartskontroll. Det er fartsmåler i bilen, og en videoopptaker som sikrer bevis. I tillegg har de en oppgave om å avsløre bilfarlig adferd. Videobruken kan dokumentere og bevise dette, sier Smedsrud.

Flere land har tatt i bruk elbiler, både uniformerte og i sivil. I Tyskland er det vanlig å se uniformerte BMW i3-er, og Nissan Leaf har lenge vært brukt av politiet i England.

AC Schnitzer stylet denne BMW-en, for å vise hvordan en uniformert i4 M50 kan se ut med aerodynamiske modifiseringer. Foto: AC Schnitzer

Anders Krakk Sundet er prosjektleder i Politiets Fellestjenester (PFT), og sier at bilene har vært gjennom en rekke tekniske tester.

− Det har vært en vellykket testing som har gitt nyttig informasjon, og bilene skal over i operativ drift i løpet av høsten, sier han.

Les også Kjøremaskin for kjøreglade BMW i4 M50 er et vellykket kompromiss mellom racerbil og familiebil.

Overraskelsemomentet

UP-sjef Smedsrud forteller til til politiforum.no, at mange blir overrasket når de skjønner at politiet kommer etter dem i en elbil.

– Mange har fått seg en overraskelse når det er en elbil som har stoppet dem. Mange som har raske biler tester om vi følger etter. Og når vi gjør det, unnskylder de seg med at de ikke visste at politiet har elbiler, sier han.

Ingen rekkeviddeangst

UP-sjefen forteller at tilbakemeldingene fra mannskapene er veldig positive, og at elbilene kan kjøre i høyere hastighet enn de øvrige UP-bilene, og rekkeviddeangsten har de løst ved at bilene fullades til hver morgen. De forsøker å ha minimum femti prosent batterikapasitet i tilfelle bilene må legge seg på hjul.

Så ser du en av disse i sivil i bakspeilet, er det lurt å sjekke speedometeret. Det er ikke sikkert det er naboen som ligger i hekken på deg….

Les også Tvillingen er enda råere! Hva får du når du tar "Årets bil", gir den et nytt og mer sportslig karosseri, et større batteri og et bedre lydanlegg? Møt Kia EV6 GT Line!

 

Lasse Svendsen
(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Billigere Tesla kan komme allerede i år

Nyeste med facelift: Tesla Model 3 Performance

Toyota Mirai: Et sant mareritt

Ny Mini-modell underveis

Toppløst og smellvakkert fra Maserati

Snart går Mercedes EQS enda lengre

Alfa Romeos første elbil

Tesla Model Y med 600 km rekkevidde

Fullstendig galskap

Xpeng avduker el-SUV for folket

Her er det plass nok

Snart kan du lynlade hos Ford

Lyd & Bilde
Scroll to Top