Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Nyhet

Tesla raser i bruktverdi

Ingen andre bilmerker synker så mye i bruktverdi som Tesla i USA. For noen norske eiere er det ekstra smertefullt.

Skrevet av / 18.03.24 - 11:15
Tesla raser i bruktverdi

Tesla-eiere opplever nå at bilene deres taper seg raskere i verdi enn noen andre merker, ifølge en fersk studie fra iSeeCars. I USA har elbilprodusenten gått forbi Maserati og Alfa Romeo, de to merkene som ellers er kjent for å falle raskest i verdi.

Studien, som analyserte 1,8 millioner bruktbiler solgt mellom februar 2023 og 2024, avslører at Tesla er det merket som har hatt størst verditap i løpet av et år. Gjennomsnittlig har prisen falt fra 51 323 til 36 515 dollar for en brukt Tesla, på tvers av alle modeller. Dette tilsvarer et fall på nesten 29%, mer enn tre ganger så mye som Maserati og dobbelt så mye som Alfa Romeo.

Karl Brauer, ekspertanalytiker hos iSeeCars, peker på Teslas aggressive priskutt som en viktig faktor:

-Elon Musks ønske om å opprettholde salget av nye Teslaer gjennom priskutt har hatt en svært destruktiv innvirkning på merkets eksisterende verdier.

Les også Blant de aller råeste familiebilene Når du trenger plass til hele familien, men ønsker noe som skikkelig biter fra seg, er Model Y Performance noe av det heftigste som finnes.

Tesla har lenge vært kjent for å kutte prisene aggressivt for å møte utfordringer som problemer i forsyningskjeden, økonomiske utfordringer som stigende renter og økt konkurranse. Selv om selskapet har marginer til å tåle disse kuttene, sitter eierne igjen med regningen i form av raskere verditap.

Det er ikke bare Tesla som opplever kraftig fall i bruktverdi. Studien viser at elbiler generelt taper seg mye raskere i verdi enn biler med forbrenningsmotor. Mens den gjennomsnittlige bilen falt 3,6% i verdi over et år, falt elbiler i snitt hele 31,8%!

Tesla Model S Plaid front angle
Tesla Model S Plaid er blant elbilene som faller aller mest i verdi. Foto: Geir Gråbein Nordby

Andre elbiler faller mer enn Tesla

Hvis man utelukkende ser på elbiler, så er det andre som faller mer enn Tesla. Chevy Bolt og Nissan Leaf ligger tett i tett helt høyest (30,4% og 29,1% tap), etterfulgt av Kia Niro EV (27,1%) og Hyundai Kona Electric (24,7%): Deretter kommer Tesla Model X på 5. plass, etterfulgt av Model 3 og Model S på 6. og 7. plass.

Men der hvo de andre også produserer mange biler med forbrenningsmotor, blir verditapet i prosent over de to merkene mindre i snitt. Tesla produserer utelukkende elbiler, og deres bilpark faller dermed kraftig i verdi over hele fjøla.

Model X falt 24,6% i verdi, Model 3 falt 24,1% og Model S 20,5%. I kroner og øre ser det enda styggere ut, ettersom Model X og Model S koster langt over gjennomsnittet, spesielt i Plaid-utgavene – som har sett det største prisfallet.

Les også Den mest spinnville SUV-en vi har testet Med Tesla Model X Plaid - verdens raskeste SUV - får du med deg hele familien og masse pakk, på din vei mot å miste lappen ...

Gjelder også i Norge

Rapporten er gjort for det amerikanske markedet, men fallet i bruktverdi på elbiler ser vi også her til lands. Verst er det for eiere av Model S Plaid og Model X Plaid.

Da avgiftene kom januar 2023 hadde Model S Plaid en startpris på 1,38 millioner kroner, mens Model X Plaid startet på ca. 1,45 millioner. I dag, ett år senere koster de samme bilene 900 000 kroner for Model S Plaid, og 950 000 kroner for Model X Plaid. Med en kilometerstand på 7000 – 20 000 km. Det gir et verditap på svimlende 35% på ett år!

Fallet på Model Y og Model 3 er mer normalt, sammenlignet med konkurransen: 19 prosent for Model Y og bare 12 prosent for Model 3 Long Range.

Tesla Model X Plaid logo
Tesla Model X Plaid gjenkjennes på det rutemønstrede symbolet på baksiden. Foto: Geir Gråbein Nordby

Billigere nytt = billigere brukt

Utviklingen i elbilmarkedet, med stadig bedre og billigere modeller, utpekes som en viktig årsak til det bratte verditapet for brukt. Men for Tesla-eiere som kjøpte på topp, er det liten trøst. Prisfallet har vært betydelig, og fremtidsutsiktene for restverdiene er usikre i et marked preget av intens konkurranse og teknologisk utvikling.

Kilde: Insideevs.com

Les også Verdens raskeste gatebil er direkte skummel Den sagnomsuste Model S Plaid inviterer til å bryte loven. Og ikke bare på grunn av hurtigheten.
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Nyeste med facelift: Tesla Model 3 Performance

Toyota Mirai: Et sant mareritt

Ny Mini-modell underveis

Toppløst og smellvakkert fra Maserati

Snart går Mercedes EQS enda lengre

Alfa Romeos første elbil

Tesla Model Y med 600 km rekkevidde

Fullstendig galskap

Xpeng avduker el-SUV for folket

Her er det plass nok

Snart kan du lynlade hos Ford

Så mye bedre er nye Porsche Taycan

Lyd & Bilde
Scroll to Top